Benda-benda yang kita terbazirkan....

Mungkinlah sebab kita ni dah lama tak beranak kecik maka ghairah lah sket nak beli itu ini kt anak.

Dlm pada tu buleh ler pulops aku ni beli baju pakai malam sesaja, lupa cuaca kt Mesia ni panas ang-ang, nak2 masa Aleesya lahir tu tengah ler cuaca panas siang malam. Mak kan O-tai, sume benda pasai baby pung tak catch-up sia. Makonyo Pak eh lah gigih ke kedai carik baju air-cond ala-ala berlubang gitew. Tapi sekrang up lah sket, online purchasing gitu uols, auwh megahlah sangat padahal org dah berzaman wat bendalah ni. Mulalah rajin buat research parenting gitew, but one thing I know, no parenting guide book pun is good enough to teach you coz this parenting thingy is so hands-on experience, lain baby lain karenah dia kan....Dalam pada berghairah tu hermmm... banyak lah benda pulops terbazirin dek yg di expect lain, yg dipraktikkan laen...


Miss P kan tak compatible lagik nak bawak berjalan shopping-shopping ni, so emak dia pun gigih carik website baby product wat online purchasing gitu. Klu ikut aku ni cukup sampai 2 bulan ngam2 pakai barut perut tp nanny kata bio le lama sket, bio perut dia selesa elak kembung, kata paed tak payah lah pakai benda2 ni sume, nti dia pun tak selesa...ponin den, akhirnya mak ikut ckp O-tai nanny ler, tapinya bila jek barang sampai .. apa barang dah tak muat kt perut Miss P, hok alohhhh...rupanya tatau ada juga barut gantung utk baby 3 bulan ke atas... tak per, tak per, praktis make perfect kata omputih, silakan bendalah ni masuk arkib sampai le ada anak buah nak bersalin esok lusa..grrr..


Gigih Apak eh peluh menitik bagai beger-beger baby cot ni....

-
-
-
-


Rerupanya tudung saji ini juga mak ko guna, oh sgt typical mak melayu terakhir kekdahnya...rumah kita kan ada nyamuk, guna bendalah ni lebih berkesan gitu. Lagikpun, klu letak baby dlm crib tu, selang 15 minit tgh malam mak ko ni terjaga, asek2 ngendap muka dlm crib tu, dlm remang2 cahaya lampu tu mulalah usha dada anak berombak ke tak, lagik 15 minit terendap lagik takut2 baby tersedak susu ke, termual susu ke, sampai ada masa hulur jari kt lobang idung baby nak rasa napas, eh, hok baca ni klu tersengih2 tu musti pernah buat kan? kan? ke aku sorang jek yg psaiko nih parah...


hok ni pung membazirin... masa memula Ammar lahir dulu, susu mmg le banyak, tp disebabkan..ih, malu la plak...masalah nipple dan dah diajor masa lahir terus choottt ngan susu botol gitu maka tak sudilah Ammar nak direct feed tu. Maka gigihlah mak ko ni guna pam baterilah, manual-lah, sampai dah tak tergigih lagik. Si Aleesya ni plak sudi le juga nak direct feed tp sbb susu sket maka kamok2 le klu bagi masa lapor. Gigih juga mak ni pam masa tgk sinetron Indon depan TV. Lepas habih sinetron Indon, bawak bersambung ke sinetron Filipina si Marimar plak, tgk2 dlm bottle humang aiiii... baru 2 oz! Lenguh mak ko nihhhhh dah le manual pump. Sbb beli cap ni ada sekali tgk colleague kt opis pam susu kt surau cam sonang jo, sekejap je dapek 4 oz! Aku kreh kreh pam berjam baru 2 oz uols! Siput sedut betul... Org kata kurang DD maka kurang ler SS. Maka omak selang-seli le direct feed ngan susu formula, walau sikit janji dapat lah jugak dek...breast pump ni pun dah jadik arkib, sempat guna 3 minggu je gitulah...


Anak-anak jaman sekarang mmg bertuah betul, mak bapak nak bagi yang terbaekkkk je. Apak ngan mak korang ni asal anak tak berak sari dua mula gelabah tuko susu, asal naik ruam je tuko susu, asal anak di saspek kembung je tuko susu, tu baru 3 jenis, ada la jugak 2 spesis susu formula lain lagik tak masuk gambo... warga intan nak masuk perak ni cengginilah agaknya kan bila dapat anak kecik... asek2 gelabah hanyar!

Last but not the least....


Cik Aly Wan Kembang tgh bersiap-siap nak bersiram di perigi...

Sekian dulu, adios.

Comments

Maya Marisa said…
kot time i nnti cemana gaya nyer yea? tak boleh bayang kan ...hahahaha sure lagi parah kot...
but anyway, thanks for sharing the experience. walaupun hilarious, bole jugak buat panduan..kan kan kan
Yong Kamariah said…
Dear Maya,

Jangan nak time-time lagik, dgn segeranya pi buat baby satu! hohohoho....tak per, you muda lagi, mamanlai, masih fresh lagi skill parenting tu kan kan kan...
PatinPasta said…
Yong,
Gambo bertudung saji tu yang paling tak tahan :D. Tapi betul, tudung saji gitu la turun temurun.. dari kecik kitorang pon dah pakai. Terbukti berkesan.
Yong Kamariah said…
Dear Cik Aida,

Memang lah wehhh setuju sesangat, hok tudung saji tulah turun temurun akan digunakan, itu kira basic keperluan baby sume orang di Malaya tehehehee...
ayat yg paling best..tgu anak buah..hahaha...jng lupa yek...i simpan ayt tu..huahahuau~
Yong Kamariah said…
Miss azni,

Off course dear, dah buat list barang2 nak di inherit siap2! Dun worry nemos2 sekalian...
hehe..

Berguna betul tudung saji tu.
Yong Kamariah said…
Rin,

Hok lama dilupa jangan ye dok....

Popular Posts