Saturday, July 16, 2011

Light sleeper

My little Ally is such a light sleeper at a day time. Bukan, bukan selipar ringan walaupun ianya kedengaran seperti itu. Between a nap sengsiang tu klu dpt 30 minit kira syukur le sesangat. Payohhh sgt nak tido. Nak patah pinggang mak berbuai dkt setengah jam baru terlelap alih2 bila mak bergerak setapak terus terjaga dalam buai dgn gaya ikan keli baru kena tangkap dalam jala ikan - atoiyaaaiiiiii...hangin satu badan mak ko ni!!!!!Asal nak tido je kamok2 macam le org suruh pegi perang dow! Tido siang tu gaya sleep-sleep chicken je, apa benda bunyi sket pun terjaga. Tapi klu tv pasang tak per, pandai plak dia bezakan bunyi bising tv ngan bunyi bising live tu yek.. tp malam kalu, bila dia dah tido tu ribut guruh berdentum dentam pun ada mak kesah... kengkadang sekali je bangun menyusu ngantuk punya pasal!

Tapi nasib juga skill komunikasinya amat baik sbb suka je nak bersembang bercooing - cooing. Kata nanny ikut maknya suka melabun. Derrrr, klu benda2 cenggitu ikut maklah ye, klu bab tido tak le nak ikut mak pulok. Mak ko tgh tengok wayang pun buleh terlelap, apatah lagik siang tengahari rembang lepas pekena nasi dan kari kaw kaw plus sambal belanchan.

Anyway aku buat gek research - oih research? ayat tak kalah... Aku ada le jugak google pasai light sleeper ni, dah kebanyakkannya artikel omputih maka rasanya kekdah org putih idok le sesuai ngan anak aku tu. Alangkan buai pun kengkadang tak lut ngan dia apatah lagik nak pasang white-white noise bagai. Btw tido malam dia setakat ni tidak le sgt menggganggu tido mak ngan ayah dia, bangun nak menyusu jek. Ada org kata elok le tu, siang dia tak mo tido pun kt umah nanny, malam ko rilek je lah dia tido. Ishhh idok le teman suka begitunya, klu buleh aku tak nak nyusahkan orang, tp sib baiklah nanny ada pembantu, buleh le tulun buaikan klu dia nak wat keje. Harap2 makin dia beso pattern tido dia buleh berubah. Anyone who have a solution n nak bg tips n share the experience sangat2 lah di alu-alukan.

Meanwhile...


Cenggini le kita hari-hari. Sebelum bawak dia balik aku kena pastikan dia tido dulu, selalu waktu petang2 balik keje tu mmg dia dah setat ngantok. So selalu aku henjut dlm buai dulu kt nursery bg dia tido pastu jalan.


Tapi selalu juga bila kete berenti pling....terjagalah ia...biasa arrr Miss P, daya sensory yg amat peka dow...Sib baik juga ada assistant amatur nih, buat tolong2 agah adik klu adik terjaga masa kt traffic light. Miss P cam biasa arrr... mana suka dok dlm car seat ni, dia rimas. Sebelum dia kamok2 kena ler sembang2 agah2 cenggini...


Kengkadang jadi...
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-


Kengkadang.... huwaaaa.. mak ko pun nangis la dlm traffic jam bila ko dah setat pasang gear 5 cenggini!!!

4 comments:

Maya Marisa said...

yong,

cha cha pun dulu light sleeper jugak, time siang. dr time dlm hari lagi sampai umur dia 1 year. then in 1 night, dia bole bangun 3-4 times, for feeding. time tu, sleep mmg ler deprive. ada jugak pegi jumpa paed, tapi doc said she's just an active girl, itu jer.
in the end, its something that we mothers just have to endure. banayk bersabar. who knows, bila beralih bulan nnti your little angel would change, kita mana tau yea tak? insyaAllah...

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Hi!
Selalunya, babies akan berubah laku. Just bear with them..nanti bila budak tu tidur lama2...dah risau pulak. Anyway Yong, enjoy every moment with her...as time flies pass without you knowing it.

Yong Kamariah said...

Dear Maya,

Aduiii...yes you are right, it is indeed something that we mothers just have to endure, lain baby lain ragamnya ye dak? kita ingat sbb susu lah, etc. Sib baik juga doc ckp cha cha is just an active girl, yg penting dia tak sakit ye dak? tp tu lah, sometimes I ni gelabah (selalu hihi). eh, sometimes kita panggil Aleesya chacha gek, tetiba musti teringat kt Maya plak...

Yong Kamariah said...

Dear kak Iha,

I do hope so, dia akan berubah laku, eh, tp suspen gek tetiba dia tuko pattern tido, parah plak kita memalam kangg hoho...thanks kak Iha, betul2, saya setuju, time flies so so fast, bila dia meragam kita nak cepat2 le beso, bila dah tetiba beso how we wish ada anak kecik plak... ish, manusia ginilah...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife