Aly's first visit to de Zoo

So lepas kenduri dan korban we thought we want to bring the kids to the Zoo. Aleesya nampaknya berpeluang cerah menyertai PETA atau sekurang-kurangnya menjadi veterinar hehe... sangatlah kagumnya dgn binatang, sampai nampak lipas pun kekaguman luarbiasa. Sebut nama mak pun tak lepas klu ckp cicakkkk wahhh cak..cak dan terus mengeluarkan bunyi sound effect cicakman. doh bakper gitu seme?
 
so we went to the mini Zoo Kemaman. Malam tu nak balik KL, cam biasa kompiden bagus, nak bertolak lepas Isyak. Tetiba dengo kt radio jam sana-sini. Kt radio Teganu kata jem luarbiasa, bukak radio lembah kelang pun jln jem, bukak radio kuantan pun laporan jem sesaja. takpa ahhh, kasi deme lepas dulu, kita balik lambat sikit muahaha takde makneeeenyerrrr...
 
jadi kita enjoy dulu.....baru tak baru le zoo ni, boley lah nak introduce animal planet kt cik Aly khennn...


yeahhhh kita semua, masuk rm10 utk dewasa, rm7 for kids..errrr kot2 tak baper ingat sila google.

sementara tunggu tram cik Aly usha bird dulu.... sambil melombong?

udoh sampai tram nya....moh le
 
 merah bebeno le atap tram ni


jumpa Ostrich dulu, lawa arr eyelashes dia
 
lepas tu aqua world...tengok ikan besarrrr punya, arapaima gigas ke namanya pepandai je mak ko. cik Aly tidak dapat menyembunyikan keterujaannya lagi. Ada visitor budak kecik bertempik nangis sbb tgk sekor ikan gergasi anak aku apa ada hal, menjerit jugak, menjerit ke excited an.
 
makan ati tgk perut sendiri uwaaaaaaaaa...dlm seminggu 2-3 kali menerima ucapan tahniah bila terserempak ngan staff dr department lain dlm lift. tahniah lah sangat... Tahniah kak...bila due? -pangggggg..... mmg soklan nak makan penampar *sobsobsob* baiklah, mari kita salahkan angle camera. apak ko tak agak2 nak snap takbagitau klu tak boley tahan napas  *damn-gottadosomething*
 
wowww look at that...isn't it gorgeous? beauuuuuuuutifullllll -*alaSteveIrwin*

hey sweet....sukalatew...enjoying her time at de Zoo.

 woihhhh wat apa teww???

wahwahwah... klu lepas cenggini mmg cukup suka dia

baru le ropa sket bila rambut tu diikat, sib baik nowadays mau le jugak diikat, tp tak baper lama kendian musti getahnya hilang.

 
kendian melawat tapir berendam. Nama pun mini zoo, setiap seekor mewakili satu species kekdahnya, sian dia keseorangan.
 
kt belakang tu kediaman gajah, ada 2 ekor,  eh tak heran pulak dah Aleesya tgk gajah ok babai Ely ehhh...agak2 sbb nama deme bunyi nak serupa takkk.

 

Lepas tu ada kandang lion and tiger auwwwmmmmmm...pastu ada plak canopy walkway kt atas tu. Ammar ajak panjat, apak ko surrender, dah amik Aleesya ni bg milk, bio mak kau yg gagah perkasa ni menemankan Ammar.


wow sungguh teruja abang Ammar nak panjat ni.

 
tinggi woooo... sbb tak nak malu kt anak kugagahkan juo nak...
 
dah sampai half way pandang ke bawah dah rasa geli lutut, seriau dow
 
Ammar tgh skodeng lion, ada dlm 3-4 ekor dlm tu, beso le jugak ngeeeee...

Good job Ammar!
 
 halo simba.....wat aper tewwww??? hamboihhh garangnya dierr...


saperrr lah bagi idea walkway atas kandang singa dan rimau nihhh.. brilliant idea nohhhh... kalau takdek jaring tu kompem takdek sape yg sudi naik atas walkway ni, sungguh mengujakan adrenalin.

 
hermmmm nampaknya kena ajor pose pesen lain dak Ammar ni, asyek bagi peace tak sudah.
 
the people yg kekaguman tgk rimau auwmauwm dr ateh
 
i like this mini zoo despite of kecik dan tak baper byk spesis lagik, sbb dia ada feel di rimba, tolon le jgn bandingkan zoo kt ulu kelang tu yek, idok le beso mana, bajet ko boley keboringan lerrr...but they are keep improving it, tak lama dengo nak wat safari lak kt sini, we'll see, we'll see...

 
Udoh turun tu dah rasa boring tetiba, pi la kt tempat buaya dan orkid pulak.

you go girl!

sangkar buaya...


owh gitew, ada le sekor dua jadik ler
 
muka dah penat memanjat.
 
budak ni asek2 sua jari dlm mulut, must be somethin' wrong somewhere..

oihhhh rerupanya nak tumbuh gigi lagik..jangan le dok dekat klu dia tgh mengamuk ngan geram, mmg kompem dapat seliang dua jam tangan le jawapnya, yolah, kena gigit apa lagik, tu ari mengalir jugak airmata aku kena gigit kt lengan, aku dah mintak ampun dah masa tu bajet nak tunggu petir bunyi baru dia lepas... sib baik dia lepas juga, 2-3 ari le lekat tanda jam tangan tu.


pastu tengok burung antu...

suka bebeno le mokna tu tgk owl



 
and jengah beruang 2 ekor

abang ammar dah keletihan

tetiba terserempak la pulak dengan playground.. rerupanya kt situ ada airterjun jadian stok open for mandi-manda... omg, sib baik dia letak kon tutup, nak renovate kot... klu tak melalak anak2 aku mintak berendam huhu...main kt sini jelah nak.

mokna ni mmg suka klu jumpa playground, malangnya the one kt taman umah kami tu dah tak ropa playground lagik, sedey betul ngan mentality dan kesedaran sivik masyarakat setempat nih.


dahhh jom balik, kita ada satu lagi mission sebelum bertolak ke Kay El, nak beli kopok lekor kt sempadan teganu-kuantan... ya ampun... tu pun beratuqqqq haishhhh taktaulah nak kata...le maklum le kete byk nak pulang ke ibukota khennn, lepas Isyak kami bertolak. amik nak sampai kt Lanchang humang aiiiii beriban umat kenderaan bersesak2 kt highway, finally we arrived home safely at 3.30 a.m. fuihhh what a day!

Comments

Anonymous said…
Komen 2 entry sini je ya.

Raya Edul Adha - 4 hari je yang saya tahu. 10hb, dan hari-hari Tashriq, 11,12 & 13 Dzulhijjah kan. Patut kita rekomen kat kerajaan M'sia raya haji cuti 4 hari.

Saya gi Kemaman juga raya haji tu, sampai kedai mamak 2.50 AM, terketor-ketor cari tandas kerana tak boleh berhenti sebab semua tempat jammed. Makan & minum sampai rumah pukul 4.00 am.Cam sahur lah tapi masih hari-hari Tashriq tak leh poser.

Mini Zoo kat mana erk?

Ahkak
Anonymous said…
Eh!lupa lak,untuk perut mu tu. Exercise, exercise and happily ever after excercising.

BTW,Zagorra flare & nude pants is selling at RM199.00 and RM145.00 respectively. Pakai tiap-tiap hari. Katanya boleh kurus, check on Groupon beb.
Gue selalu beli online je

Ahkak
Aslmkm Yong..
Amboi, berjalan sakan you ya..
Cutenya Cik Ally kita, cepat beno beso nya..
Yong, kalau tengah nak naik badan memang tak boleh nak ditahan2 bila nak turun pun sama.
Yong Kamariah said…
Ahkak...
MIL org Kemamang kew??? hok alohhh balik kemamang jugok yek..kemah keming arrr...aje mmg ye ler jem giler tu ari, toilet kt RnR pung jem tak leh masuk huhu...
bab perutku tak leh wat aper lewww pasrah kuakukuak..hamboih ahkak mmg terer bab2 online shopping ehhh.. thanks for the info yah...


Dear Kak Iha...
W'salam.. hehe...sesaja ler berjalan sementara dah sampai belah pantai timur tu, misinya mmg nak melawat zoo, happened that masa cuti raya sume org balik mmg jem tak leh wat apa huhu..
betullah akak...bab selera mmg takleh nak ditahan-tahan huhu...

Popular Posts