Ready for solids

Memula nak citer pasal makan makbapak dulu sebelum masuk bab anak. wah wah wah... giler gembira mak kau ngan aktiviti makan-makan ni yerk! Ari tu, lepas keje alang-alang amik kids kt Kelana Jaya, ada la satu resto Nasi Arab baru bukak kt KJ, so cik abe kawe pung kata jom kita kasi terra. Oh ok aje, mak pantang org pelawa makan2 nih. So pi lah 4 beranak nok terra test Nasi Arab. Jadi apabila masuk ke resto itu masyaAllah...mmg sume waiter pun org Arab lahhh, ana kata baguslah ya Kassim Baba Akhlaken...ana kalau jumpa waiter Indon ana keluar lahhh... Sekali ana terai test ckp Melayu meman terpingan-pingan lah itu waiter Kassim Baba Akhlaken. Ya sheikhhhh, ente hanya pandai cakap "satu" saja rupanya...toktoklahhh...


Baghdad...ya abbassulahhh, wustaghnamin hayyak....ehh, jgn marah, ana hanya nyanyi2 saja, tatau maksudnya tu pung, pitam aku kang klu maksudnya lain, sebenonya tetiba teringat lagu Freshie kawan aku masa masuk asrama dulu, giler gelenjan senior aku bagi lagu tu as intro to freshie's name kat dia, kira klu senior panggil dia wajib lah dia nyanyi lagu tu sambil bergelek Arab hahaha...eh, korang ada ke zaman ragging2 asrama dulu? eh, korang mana ada, korang dah zaman K-Pop mana le tau dops... jadik nilah Mandy Chicken ana punya Abdul Wahub, sedaplah jugak, portionnya taklah baper byk mcm makan kat Saba' nun tp boleylah...


Chicken Khabsa utk ya Ammar Gaddafi eh boley plak mak kau nih...


Ini Masturalah punya....sandwich kebablah


Ya Ghasidahhh... ente belajar2lah tengok menu dari ya ummi ente, biar kenal menu dulu baru ABC! Tapinya on drinks tak boley blah, mintak iced lemon tea mati2 ingat resto-made ropanya dia bawak ayo tin dan cawan berisi ais. Lohhh klu kt kedai runcit Ah Tin buleh dpt separuh harga dah tu. Pemilik resto ni org Yamen kata Kassim Baba Akhlaken tu.


Ohhhh what a charming smile that you have... ate sape lagik ler nak puji anak sendirik klu tak omaknya dops, sume org pun gitu dops!


Ye, begitu sayangku, kita tak perlu jelir2 lidah tika tersenyum. 4 bintanglah utk Ghasidah hari itew auwwwmmm..


Dan hasil makan2 merata tempat ini... terimalah pipiku yg dah selambak sampai terkeluo2 tudung itew grrrrr...

Meanwhile, masa kitaorang makan tu, sian betullah kt si Aleesya tu, tetiba mulut dia chup chap chup chap cam tgh jilat cuppachups eh gitu. Dak, dia macam terasa2 nasi tu dimasukkan dlm mulut pahtu dia sucking2 bibir dia... alohlohlohhh...anak aku dah nak makan dah tu gamaknya....

Ok, barulah masuk bab anak pulops.


How can I tell if my baby is ready for solids?

Your baby may be ready to start solids if she:

* Can hold her head up. Your baby needs to be able to maintain a steady, upright position, to take her first foods.

* Sits well when supported. You may have to have your baby on your lap at first. A highchair can be pulled into action a bit later when she can sit up by herself.

* Makes chewing motions. Your baby should be able to move food to the back of her mouth and swallow. As your baby learns to swallow efficiently you may notice that she dribbles less. She may even have a tooth or two.

* Has gained a healthy weight. Most babies are ready to eat semi-solids when they've doubled their birth weight. This may happen before or around their sixth month.

* Is curious about what you're eating. Is she eyeing your meals and reaching out to try foods you're moving from your plate to your mouth?
Source taken from HERE

Hoh... hok last sekali tu mmg le sesangat anak aku. Minggu depan Cik Aly dah masuk 6 bulan. So aku decide nak bg solid awal sket, kira lagik seminggu je so halal-beralal lah. Lagi pun dia sekrang ni tido macam tak baper nak lena, dah habih dah zaman honeymoon mami, aku rasa tiap setengah jam aku terjaga dek dia yg melasak tido terguling2 ke sana ke mari. Asal Subuh je hokhekhokhek walau dah bg susu. Hermmmm maybe dia tak rasa full kot with only formula fed.


Memula ni terra bg produk Nestle dulu. Soh Ummi Ton bagi, ari pertama kata Ummi 3 sudu kecil, hari kedua up 5 sudu, suka genjoice anak aku tu dpt makan ropa-ropanya. Aku sebenonya takut gek, takut digestive system dia tak fully ready lagik utk solid, tp bila balik umah aku terra bg sket buat cair2 gitew dia cam makan sepenuh jiwa sucking2 lagik bibir dia tu. Next step nak carik Gerber or Heinz for fruit puree pulops. Masak2 bubur ni erkkk bio le masuk 7 bulan gitew, mak ko tak baper nak rajin bangun Subuh ari buat bubur blend segala tu. Dulu taim Ammar mmg gigih bangun Subuh sapaei buat bubur nasi campur vege, ayam, beef sume, mmg yum yum lah!

Oklah, bai for now.

Comments

tekun gilermuka ye baca menu!!terbaekk...
Yong Kamariah said…
yeahhh, mananya tumpah kuah kalau ke nasi dok gitew? ngeh ngeh...
Sarah Nadia said…
huhu..aqif cm xleh mkn lain slain bubur homemade sbb die allergik..aritu try bg bskut fazleys heins tu trus naik merah2 gatal...cm sedap je cerlac ni kn...tp nk bg takot je alergik jgk...skrg ni menu die bubur + carrot je..klu bg lain mmg die xnak mkn!huhuhu....
Yong Kamariah said…
oh my dear aqif, asek2 alergik jerk, well it is worth to try sayangku, selalu baby klu alergik samada laktose susu or dia mmg ada ekzema, but wheat or honey is ok kot, try2 ngeteh lah resepi2 kt internet, why dun u try ikan salmon ker, selamat beramal!
~jeet~ said…
meh saya tolong puji jugak,comeynye si kecik tuuu... :)

ente tulis melrab (melayu-arab) bikin ana tergelak-gelakla baca~~ ;)
Yong Kamariah said…
tq lah auntie Jeet Akhlaken... ana punya Melrab ente ada paham kan? hahaha...
Maya Marisa said…
wrong timing betul la singgah ur blog nie yong...the pics make me hungry..uwaaaaaa
i pun tumpang sekaki dgn Jeet la yea - comel nyer baby girl tu yea...
Yong Kamariah said…
dear Pah Maya,

Alohlohloh... ente kan ke rootnya Arabic gekk..musti terrer giler ni masak nasik Arab, nti klu dah masak2 tu tayang kt blog naaaa....

Popular Posts