Friday, February 24, 2012

Foodie Friday

Salam Jumaat penuh barokah.
Pagi tadi mak nak share video Ustaz Don pasal anak aset syurga atau neraka? sekali video dia tak leh jalan hermmm yang adooo. Timbul keinsafan pulak dengar ceramah itu.
sedih juga bila ustaz kata, cuba tengok dalam rumah kita, kt anak2 kita, ada tak antara mereka esok yang buleh mandikan, kafankan, sembahyangkan dan kebumikan jenazah kita. Anak kalau dia yang uruskan jenazah ibu/bapanya haruslah dia buat baik-baik, lemah lembut dan berhati2 ke atas jenazah. Kalau org yg buat mungkinlah tak akan dia lakukan sebgmana anak sendiri sbb dia pun banyak urusan lain. Subhanallah, penuh betul cabaran nak membesarkan anak-anak zaman sekarang ni nohhh...harap2 beso esok boleh tolong harap uruskan jenazah kita dan mendoakan kita di sana nanti. amin.

Baiklah, baiklah, sidang hadirat cyber yg dikasihi sekalian.
Hari ini baper haribulan? Haa?? 24? Lambatnya rasa gaji nak masuk ni, dah rasa berada diparas kemiskinan tegar dah ni. sekali tgk dlm surathabaq harga Mami Pohkoh di Econseb RM28.50, haperrrr??? kenapa murah sebegitew? dikala hujung bulan pula tewwww? baiklah, balik nanti kena godek sampul raya anak2 yg belum dihantar ke bank. wahhhhh epic giler klu sampai macam tu yerkkkk, pemiskin tegar bandar lah katakan hakhaksss...

Dah petang2 teringat makanan, bajet takdek citer le katakan. I am in a state of denial, diri kata marilah kita berdiet tp anak tekak mintak itu ini. Ngeri tengok perut sendiri sia, sekali lagi aku balik kampung pastu mak aku kritik saiz aku haruslah aku cari batu belah batu bertangkup kt mana yg ada. Pastu dia pulak masak itu-ini yg dah terang2 bukak selera haku. Payoh lah lagu ningggg...

 hermmmm... kalu aku balik kampung sunat muakad lah mak aku masak laksam for bekfast. Pejam2 mata haku menikmatinya, hok kt KL ni tak kena ngan selera tekak aku. Terus le terkecur2 enzim dlm mulut aku tika dan saat ini. Ianya takkan muak sbb ramuannya kuahnya ada lada hitam and asam keping, and dibalancekan dgn ulam2 kampung yg segar dan terbaekkk dari ladang, dan dihotkan lagi dgn sambal cili ngan belanchan.... aduhhhhh.....

 hok ni org panggil kuih errrr.. tepung kapur gitew, janji nyiornya adalah nyior separa muda, lemak2 merdu rasanya...


pahtu pergi lepak Batu Hitam pekena mee kari terbaekkkk dari ladang...

 anak teruna ku yg food lover...

 sambil diiringi angin laut yg sepoi2 bahasa... aduhhhh....

ehhhh tetiba... tak menahan tengok gambar makcik ni, pasti lah sambal itu lebih sedap dari biasa....
baiklah, dah siap nak balik, nak pergi beli mamipohkoh, wahhhh bebudak sekarang, nak menampal kt montot depa haruslah diapers yg gebu2 harga cekik darah. sekian dulu enti cincai bancai dari yg nak cepat mendrift dijalan raya. babai.

4 comments:

somuffins said...

Yong
I yang membaca pasal laksam pun dah berupaya pejam2 mata feeling menghayati keenaknya..

Kalau nak makan laksam yg sedap, sila ziarah the Curve. Ada satu restoran Kelantan on 1st floor (sori, lupa nama restoran tu).

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam..
Yum, yum Yong, betoi kata CS, I pun pejam celik mata tgk itew laksam.

Ok..lepas ni I nak ke the Curve...makan laksam laa.

PatinPasta said...

Yong,
Haha! Mula2 nak gelak kat gambor mokcik tumbuk sambal tu. Sungguh kreatip!

Sebelum klik link ke entry Yong ni kan, dalam hati saya dok berdebar dah. Tajuk entry pon dah buleh terbayang segala gambor2 yang Yong tepek kat sini. And ya betuuuuuul! Jejer air liur tengok laksam tu. Laksam memang sedap kan?

Yum yum yum!

Yong Kamariah said...

Cik Som ummi yg efisyen,
fuihhhh klu terbayang pun terpejam mata apatah lagik menikmatinya, mmg genjoice habih!
Ohhh kt resto yg CS pernah citer dulu tu ek??? haruslah cari masa menerai.

Kak Iha yg artistic di dapur dan di dlm rumah,
hermmm mmg terbaek dr ladang lah! kita klu balik umah mak, dr pagi sampai tghari dok ulang-alik makan, perghhh punyalah epic kesukaan.. nti pi the Curve bulehlah jejak kasih ngan CS sekali heehehe...

Cik Aida the cute senorita...
Akak pun terkekel ketawa masa memula nengok gambo ni dlm FB, kreatip sungguh mokcik itew!
Achu terai test awok buat laksam versi Spanish... musti mantopsss sampai si Tommi dok ulang makan sampai ke malam hahahar....

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife