Friday, February 3, 2012

Siaran tertunda 2

 Mokna Cik Aly

 wah wah wah...sdg berlatih tubi berdiri lama2. kemain eksyen selalu sebelah tangan je berpaut kt mana2, pahtu mulalah ternonong gohead gostan sbb kaki ngan badan tak stabil lagik, tp semangat tak moh jatuh tu mmg tak boley handle, cemana cam org mabuk terhuyung hayang tp tangan ttp maintain berpaut sambil cuba sedaya upaya tidak merebahkan diri, kelakar klu tgk dia praktis nak berdiri/melangkah tu. semalam ia dpt 3-4 langkah gitew... syabas mere bete. (nampak gayanya anak aku ni cam katik cam aku jek).

 Remember rattle paso malam made in China ini? hermmm hok tulah favorite dia sebenonya. La ni dah jadik arwah dah, bersepai dua dahhhhh.... tp hok tu lah yg dia nak mainnya, aku ingat nak tohok buang doh tp kesian plak kt dia, dah ganti dah ngan mainan yg sama waktu dgnnya cap Mainan R Kita tp dia wat sailang jerk hahs.

Multitasking, dow.
Balik umah kan aku selalu kelam-kelibut. Mokna Cik Aly time tu lah nak bergayut je ngan mak dia ni, kadang klu letak kaki dia cam ada tindakan refleks ala2 spring tunjal2 tak moh didudukkan, tatau la sejak dua menjak ni clingy sesangat, nak gi bilik ayo pun hazab dow.
  
 Kekadang dah di letak kt dapur mengadap muka aku pung tak makan saman. Hadoih, dok rok chetong lah napoknya.....sebelah tangan kendong dia, sebelah lagik masak. Memula mmg masak bubur dia utk bekal ke nursery esoknya. Sambil tu tanak nasik, dah kering nasik pahtu tumbuk rencah nak masak nasi goreng plak. Klu lenguh aku humban gek dia kt bawah dulu (aduhhhh bahasa cam ge mendera ke benda mung ni) Sekarang satu muscle ala2 popeye dah tumbuh kt lengan haku auw.

Sambil kacau itu ini kt dapur sambil suap makan kt dia, hah belasah je lah, ngan container warmer tu sekali aku guna, tak dek masa nak salin dlm bekas lain. Waktu maghrib kan ke singkat, nak kejo waktu ni wehhhh, bagus mak ko yerk, selalu semayang dah jadik 2 in 1 sekalik huhu. Hah, lepas tu goreng nasi goreng plak. Abang ko kan ke melayu sejati, nak makan heavy2 je time dinner. Dah siap nasi goreng bandar aku. Pahtu kompem aku hok kutip segala benda hijau-hijauan itew.
 
 Opppp...dan ianya tak terbehenti di sitew... lepas dah rilek2, Fifi pung dah tido, goreng ikan bilis plak, ohhhhh ciput2 jerk sbb malas tak de masa nak kopek2 ikan bilis itew. Lepas tew blend ikan bilis and last blend bubur. Fifi Fairos Fuiyyo...multitasking betul mak ko yerk...satu tepukang yg hebak utk diri sendiri, pahtu mengerjakan baju sekolah Ammar and baju keje opis and susun baju lipat sedo2 dah kul 11.30. Kul 12 kompem bijik mata terkebil2 lagik. Hari2 cenggini. Pingsan.


 and owhhh.. ari tu Apak eh ala2 keinsapan diri kejap lepas kena check jantung, setakat ni alhamdulillah tak dek lah apa2, tp dia kena dok overnight kt sepital sbb ada lagik procedure dia kena lalui, ntah bilalah nampak gayanya nak pegi tu, so memalam dia cam request nak makan yg ringan2 jek. (ringan lah sangatttt). So aku buatkan lah toast kt dia. Dia tatau tak healty jugak toast bini dia buat tu, mana kan ke taknya tabur cheese kt atas, pahtu dia ngan Ammar makan berkeping2 plak tew ishhh.. pahtu aku lagik buat scramble egg letak atas toast tu nak bg rasa kenyang sket kt pencinta2 nasik itew...
 
 pahtu aku ganti mayo ngan nate go ni... aku tangan klu wat grocery mmg tak bedung, pakai capai je benda2 pung pahtu tatau nak guna ia wat apa hakhak, makin menimbun le kolestrol kt badan kita bang, kesiannn....

JJCM
Aku klu weekend mulalah lembik segala badan tangan nak pegang poyok belanga, mulalah ni pi carik pasal, lebih2 lagik klu apak eh ada umah.



 Jadik kata Apak eh dah lama tak makan nasi Arab, eh ke aku yg bg suggestion dah lupa. Pegi lah resto ni. Bagus toke resto ni, kt menu dia ada bg ala2 penerangan Wiki utk setiap hidangan, very informative.
 
 hermmm hok menu kambin2 ni bagilah ke dia. Gila kambin kekdahnya, oiii lah hati2 bang oiii awak tu dah kertu, kena jaga sikit kesihatan tu.. achu mai sini nok try test sikek...hermmm jadoh sungguh bini bak kata Ustaz Azhar Idrus kuikui... aku cam biasak arrr... mandi-mandi chicken hermm bedal je lah. rasa biasa-biasa jek, masih teringat Saba Cyberjaya.
 
 hok ni dok rok chetong... bab makang bagilah kt dia....but mint tea n lemon dia very refreshing....

 alooooossss... kesian dia, pagi itew ketika acara latih tubi berdiri-jatuhnya dia telah tersembam dan mendapat kecederaan di mulut... alahai anak mak....  sian kat dia....dah tergobai dr dlm kete, sambung tido dlm resto, good girl. omak dah berkobar2 bawak bekal bubur dia nak suap tp tido lah pulops mokna ni.


 The day after, we went to meksis centre, remember the RM600++ poorer? luckily they gave us a waive for internet data charged. teruhhh aku tuko plan. nak menunggu turn kemain lama walau pun ada 2 nombor lagik kt depan. ala2 dah masuk Sunway Piramid tew JJCM lagik le berdua2an ngan apak eh. So here we came for lunch. Mint tea mediterranean.. hoh tawor hebeyyrrrr.





Nasi apa dah lupa, nama kan ke kemain gelamor, rasa sedap ko masak lagik. huih daring sia statement ko nih. we ols kan ke tekak melayu sejati, mana buleh lupa nasik walau ke Mediterranean hor.






Last Sabtu, balik dari Kuantan kul 12 a.m. berenti kt Ayem Burger Paya Jaras tew sbb lapo giler. sementara menunggu apak eh came to fetch me. I was craving for steak. hitam belentik gambo steak ni yek. Rasa not bad at all.

Malam Jumaat lepas geng2 the girls balik Kuantan secara tergempar gitew. eh bukan sebab apa tp plan last minute aku nak itut... Hari Sabtu Kindy kami ada reading technique punya talk kt parents, so aku menumpang ride lah ngan set2 nih, sume pompuan, giler beb pompuan2 ni bawak mpv kt highway, sekor2 meracing cam tak hingat...hoih sepicing pun aku tak leh lelap...tambah giler kul 11 lebih baru gerak. Aku pun cam bengong ke haper bawak gek mpv tew kt LPT separuh jalan sbb main drebar dah ngantok giler, aku plak tak besa ngan stering mpv tew, haper lagik cam rasa terhoyong hayang kt tgh jln, luckily sume the girls dah K.O memasing cuma main drebar walau nak tido camhapa tp tak boley tido sbb kata aku bawak mpv ke kiri ke kanan hahaha.. eh ye ker? makndak rasa steady je, masa aku tgh drive plak cik Aly tersado, lepas dema bagi susu dia terkua.. hoh paroh lah wehhhhh.. deme2 tu syak ada brg kes dlm diapers dia, nak pull over ko ingat jln kampung belakang umah mak ko ker? pahtu hujan tetibalah turun nya.. bapok lah epicnya kelam kabut, akhirnya aku pun pull over ke Perhentian Kuantan tew..,elok2 masuk toilet tak dek haper pun brg kes nyer, Cik Aly dah auta sbb nak gi ngan mak dia..hoihh suspender betullah ko ni dikk!! Kul 2 a.m. lebih baru sampai umah mak. Esoknya lepas nak dkt ngan Isya bertolak balik ke KL, kali ni Kak Nani (tu, yg sebelah kiri sekali pakai spek, my elder sis) plak hok bawak, lagik hawor... time amik lap cam amik lap kt Litar Sepang klu dia belok ke kanan sume org terhumban ke kanan, klu ke kiri sume pun terhumban ke sebelah kiri fuihhhhh....kan ke kt Karak tu lap punyalah tajamnya kuikui....

Fuihhh J. Kamisah ni tgh moody sbb terkejut dr tido. Klu dia pakai baju ropol2 kt tangan ni aku terus teringat kt J. Kamisah tetiba harhar...


Dan... hasil dari JJCM... ko punya pelipat kain baju kurung buleh terbertas cenggini dow bila ko duduk...yo auw auw...huwaaaa....

Akhir sekali selamat menyambut Maulidur Rasul, dialah contoh idola Terbilang lagik Gemilang , dan selamat bercuti panjang darlings-darlings sume. Kita nak balik umah emak kitew. Jumpa lagik tata.

7 comments:

PatinPasta said...

Haha! Saya baca pon jantung jadi dup dap dup dap, tumpang kalut sama.

Memang multitasking sungguh yek? Matnye tak guna serbuk perencah nasi goreng jek, lagik sonang. Saya ada banyak perisa tau, nasi goreng kampung, nasi goreng lada hitam, nasi goreng paprik, nasi goreng cina. Yong nak yang mana satu? :D

Si Aly takut Mak dia hilang gamaknye, sebab tu clingy benor. Anak mak sungguh tu!

Yong Kamariah said...

tulah dianya akak ko ni dah terel beno multitasking, le maklum le takdek bibik huhu...wahhh borong sakan perisa nasi goreng yerk Da, cammacam perisa lak tew... kita suka wat sendirik rencahnya, barulah umphhhh (umphhh lah sgt harhar)...

gamoknyalah cik Aly tew, seharian dah dok kt nursery tetibalah balik umah jadik separation anxiety, kesian anak2 sekarang ni, kekurangan kasih sayang sbb mak pi koje haishhh....

aida said...

panjang bebenor entry kali ni...tp kitew suka bc blog kak yong...

Maya Marisa said...

yong, tiapX2 hari bubur nyer si Aly nie lainX2 perisa ka? kalau yes, pergh, i salute kat u. sah bole di nobatkan ibu mithali.

my cousin whom a nutritionist dulu advice i buat bubur utk 3 hari mkn. so bila dah boil & blend, masukkan dln fridge. bila nak bg makan, boler ler amik dlm semangkuk. beras dlm 1/2 of the cup. rencah nyer tu i variety kan la. kira nyer menu would change every 3 days. tapi kan tapi, budak nie tekak nyer so unpredictable. ada jugak time yg si cha cha nie tak nak telan langsung...haru sungguh time tue.

Yong Kamariah said...

Aida dearie, entry tertunggak cenggitew ler, ala2 nak qada' balik sbb lama tak mengapdet teheee.. o ye ker, tenkiu sudi singgah umah Ai yerk...

Yuhuuuu madam Maya the hot chick mama aka corporate woman,
wah wah.. dah balik dr business trip yerk, bestnyer business trip jauh2 dehhh...
O ye kerr, betul jugak tu masak banyak2 boley tahan 2-3 hari frozenkan, kita tak pernah buat but good idea to save time, kita ni perisa tu alternate jenis veggie jerk, ayam n ikan bilis kisar tu maintain, cik Aly ni pakai belasah jerk, kengkadang dia makan main2 je, kenkadang lapar sgt boley habis semangkuk kecik, she is a snacker, makan sikit2 tp kerap

somuffins said...

Yong
I baru dapat kepak (netbook baru sembuh dari H1N1).. nihlah baru sempat berblogwalk ala catwalk sexy2 singgah kat blog kengkawan.

Panjang sungguh entry kali nih. Qadak kekdahnya ya? Takpe, I baca satu persatu and I enjoyed reading it. Bergegar2 badan I dibuatnya, kira exercise jugak kan Yong? Thanks to you, hehe..

I notice banyak sungguh you beri nama samaran pada Alesya tapi yg tak tahan nama J.Kamisah tu ler. Muahahhaa...

Yong Kamariah said...

Dear Cik Som,
muahahaha...mmg klu kita lama tak update ala2 kada' le kekdahnya... o ye ker Cik Som lappy kena virus? patut le lama tak hapdet yerk.. o bagus jugak baca blog kitew ni satu badan CS bergegor, mmg exercise le tew..
p/s : mak dia kepala crack sket tulah pasal byk beno nama gelaran anak hahaa.. dak lah...sajew jerk gurau2 kt penulisan, kita panggil dia adik je kt umah, tp kang apak dia panggil dia Najla, kang dtg abang dia panggey Aleesya, sian anak aku kompius huhu...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife