Wednesday, February 29, 2012

The Ramblings again...



 uhhhhh.. . makcik tgh biz sket, sket je, selalu tu buat2 bz ahaks. Salam minggu baru penuh barokah. Masuk hari Senin tetiba baru teringat kena attend satu seminar kt KL. Sib baik speaker maam saleh dr Ohio dgn accent amarika yg sgt catchy buat mata terbukak jugak. Kalo bagi aku ngadap propeser spek mata tebal 10 inci ckp pakai slide no joke at all lampu malap je sah2 biji mata aku tersungkur di auditoriom, seminar ilmiah mmg mata tak menahan dow...

Baiklah, baiklah para sidang hadirat cyber sekalian, how was your weekend dears? suka la tew, suka la tew gaji dah masuk tewww..

Hari Sabtu tu aku masuk dapur awal bebeno kome. Maklum le nak mengejo citer Sanggam pukul 2 tew. hoih stok makcik2 standard arrr petang Sabtu je terdampar cam dugong depan tv menunggu citer hindustan. erkkk tapi haku tgk citer gek, citer baru2 ni cam tak baper nak melayan, hindustan is a bit outdated nowadays, are you ready makciks? say halo and welcome to K-Pop makciks! tapikan, bercakap pasal Sanggam ni kan...aku lahhh...tak paham naper si Radha tu nak kawin jugak ngan si Sunder the psycho tew, tak pasal2 si Gopal tu dah menembak diri sendiri, epic betul lahhh.....si Sunder ni pun satu, tak paham2, awal2 lagik cam buta je org tak nak kt dia, nak meleseh2 gek tu ngorat anak dara org. tapi lagu2 dia epic kan? tu jelah pun nak tengoknya...kagum je ngan diorang ni, klu ada scene dlm mejlis pahtu kena paksa nyanyi, terus je tangan pandai2 menekan piano gaya anak aku menekan piano kuikuikui....miming ke lain - tangan ke laut ikut dan tekan je... yelah pulak, takkan nak soh pukul kompang kot...gila babeng dah aku melalut ni...



dimulakan dengan bismillah.... memula buat bubur ke mokna dulu, everything is finely chopped, dah tak kuasew dah nak blend2 bagai ni, tp kena wat moiiii bebeno lah, kang tercekik plak dia.

 tetiba little penguin pun terkedek2 masuk dapur, huihhh sibuk betul dia kt dapur. lawak lah tgk dia jalan terkedek2 gaya penguin, budak baru dapat kaki la katakan....hermmm skil bukak sana bukak sini semakin bagus nampaknya, hari tu nyaris tak terbarai poyok kaca aku. sebelah kanan kegiatan ekstrim cam biasa, mengadap muka ke penutup lobang kt sinki, haku tak paham benda apa la dia nak cari kt situ, dah terer merempuh halangan berpago dah ni, aku letak kerusi ke haper selamba je dia alih, lepas ni ingat nak cari plaster. eh dik, rupanya kelek ke huku ke hilir acuan karipap tu yerk...

kalu tetiba dia hilang senyap kejap bulehlah cari dia bawah meja, port main yang baru. pahtu klu ko auwmmm cakkkk wat ape tew??? kemain suka lagik.... hai lahhh apsal la ko tak cam typical baby lain dik? senang sikit nak jaga, eh, hok ni pun senang gek nak jaga statement bajet takut anak plak cari batu belah batu bertangkup bila beso esok
 
 
pahtu masak nasi ayam - Ayam Yang Terpilu...bajet hujung bulan soh org kt pasar kerat 18

Came Sunday... talian hayat dibuka apak ko dah gaji


ole....wahhh terus terkam ke tempat ngada-ngada. gambar terpaksa di crop bagi menyembunyikan identiti perut. ko tengok lengan mak... perkasa tahap dewataraya....gulai pon sodappp...


 mokna ni biasa arrrr... dah nak sampai kedai mulalah nak tido...

 menu yang disantap ari itu, ntah apa-apa dah nama dia, pakai bedal order je, bila sampai ohhhhh cenggini rupanya... dapat bil berderai airmata.

 tapi hok ini terbaekkkk dari ladang, pisang bakaq contemporary, ada topping eksrim, dia punya manisss humang aiiiii sangat berbahaya kpd diabetes tegar dan penumpang bot-bot kecil.


 hermmmm bagi chan kt cik Aly lepas kandang sekali-sekala, kemain suka terkedek2 kt sini

 notis pemberitahuan kepada anak kedua : sesungguhnya dirimu itew tidak dianaktirikan. abang ko dulu mainan cap kedai Ah Seng je.
aku cam tak caya je... aku masih tercongak2 nak cari walker kt Cik Aly tetiba dia dah boley jalan, amazing isn't it? (cheyy tetiba je amazing padahal lega gilak) dahhh takdek walker ko dik yg nak diarkibkan sbg kenang-kenangan kemudian hari. abang ammar dulu apa yg dia takdek, sume stok2 jakun first time mother belikan. kemudian dah rasa takkan ada edisi tambahan dlm keluarga En Azhar sedekahkan je lah kt sesapa.

 haaa.. amacam? heran tak? heran tak???

 heremmmmmm... tak heran okayyyy...ini adalah sign yang tidak baik, mungkinkah ada chan jadik tukun tiruan lagik itu scooter walk and ride?

 nampak gayanya beliau lebih suka main tiang ini, takpe lah dik, bio pole play-play jgn pole dance udoh le.... kamera cap kambing standard arrr gambar bergegorrr...(cubaan utk meng gegurl kan anak berlaku di situ)

sbb tengok dlm skrin kamera compact begitu diri ini tlh membiak dgn jayanya....tak salah emak lah selalu kritik body haku...gambo gemuk haruslah size potrait plg kecik... jgn coba klik utk enlarge



mako nyo...timbul rasa keinsafan yg sedia maklum seketika sahaja sifatnya itew... pi buat grocery afterward dgn penuh iltizam dinner is gonna be just cicah biskut dan tea panas jek... sebelah kiri pilihan pakcik...hermmm bad choice, ranaplah diet ko gini bang... sebelah kanan, cam biasa, mokcik kan lebih bijak membuat pilihan auww....
 
tetibalah haloba mendatang setelah terpandangkan biskut cap pingpong berposing dgn penuh passionate di rak biskut... owhhh biskut pojaan hati zmn memuda di kolej dulu nih, eh, la ni pun muda lagik... bulehlah buat cicah2 kt opis plak...

Menangis kesyukuranlah Ammar klu dlm box bekal dia ada tuna sandwich ke, ayam ke, salad 3 rasa ke, mee goreng ke.... sumenya benda kering2 cam biskut jek, maafkan mak nak. Dah dia pun pepagi lebih suka nak makan nasi lemak kantin sekolah, takpelah nak, sekali sekali kita menyumbang ekonomi makcik kantin. Aku pernah gek gorengkan mee/bihun sekali balik sekolah elok je lagik mee tu dok dlm bekas. Sentap hati mak ni nak. Tapi ok jugaklah kan, senang sikit keje aku. haha gelak evil. Ate pepagi mmg kecoh kepoh dgn anak nak sekolahnya, time tu lah gaduh2 kejut Ammar bangun, nak solatnya, cari spentot anaknya, yg herannya malam sblm tu dah ready2 dah sume benda tiba pagi kelamkabut gek. Ammar plak suka berangan dlm bilik air, air dah terpasang dekat 10 minit badan tak basah lagik. Tak ke hangin maknya. Nak2 time tulah cik Aly terjaga terkua nak susu. Pastu sibuk nak belit2 tudungnya, haper? ko ingat sarjan je ke ada 2-3 paku? tudung pun nak semat2 2-3 paku ngan brooch kheeen....sbb tu lah aku tak prefer pakai tudung belit2 ni, cukup sarung tudung ada awning tu je dah jimat masa. Tu belum nak keluar umah plak tetibalah tgh dukung Cik Aly dia muak susulah plak, elok je landing terkelepek atas tudung ngan baju, tak ke satu keje masuk umah kena salin habih baju ngan tudung. Lebih epic time nak kuar ada barang kes plak dlm diapers... eh eh eh..keterangan dah tak selari ngan gambar nampaknya.



Nasib si katik.... nampak elok je susun padahal setakat ditubir gobok tu jelah tangan makcik tercapainya, kt belakang tu toksah citerlah, main campak je, lenkali klu nak pasang gobok kena ukur tahap ketinggian dulu. eh, ikan sardin stok wajib ada, mana boley tinggal....

 laksa-mania in the making... malam tu tetiba Ammar ckp, Ummi, buat laksa-mania lah Ummi, ammar nak makan. ish ish tetiba culinary dpt jargon baru. Baiklah nak, nanti Ummi buat. Lasagne is his all-time favorite tewww.

Tetibalah terlupa ada laksamania dlm oven, sekali layer atas dah nak hangus. Rupanya dia dah overbake sblm setting time tiba, mana sedo loceng mcm fire drill tu belum bunyik. Apak ko kata, eh, apa pasal kerak2kerashitam ni? Maafkan Tijah bang....manakan Tijah nak suap anak makan lagi, nak ulit anak yg kamok2 nak tido lagik.... depa ni biasa arrr mmg penkomen tegar, tapi sekali hadap dah nak licin semangkuk...

Baiklah babai, nak masuk mode bz balik ni, esok nak bawak rombongan ilmiah ke satu tempat.

6 comments:

somuffins said...

Dear Tijah...mmmm, I mean Yong :-)
Boleh tak I komen cenggini "muahahahaa...kihkihkih..ekekeke..harharhar...hehehe..hohoho...kahkahkah...hakhakhak..?"

You make my day with your ramblingslah..

Ehhh.. you pegi OOBali kat Empire ke? Mlm Jemaat lepas I kesana juga (tak keluar airmata tengok bil sbb orang belanja *wink*).

~jeet~ said...

hahahaha...serious tak tahan baca rambling kak yong ;)

*baca kat opis, kire speeding la jgk tapi boleh bayangkan betapa speedingnya kak yong menaip!!

jgn putus asa meng gegurlkan cik aly!! caiyok!!

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam..
Yong, termengah I baca entry you..rasa macam I yg bekejar..
Biskut Hup Seng Cream Crackers tu kesukaan saya tau.. dkt rumah kita tak pernah tak ada.
Dlm letih2 tu , Bali ke Belanga ke, tak miss yek!

PatinPasta said...

Hahaha! Sama macam Jeet, serious! Dok tergelak sorang2 baca entry Yong ni tau!

* lenguh pipi

Sampai part laksa-mania saya terkagum, wah! Yong nak buat laksa kat rumah. Renyah kuah bagai tu. Bila sambung baca.. la isk! Haha! Lasagne!
And rentung sikit no hal, yang pasti.. liciiiiiiiiiiin tuh! *tabek!*

Yong Kamariah said...

yuhuuuu Cik Som,
Tijah pun sama lah cik som.. muahahha kihkih ekekek sume tu auw! tq CS sbb sudi dengo mak2 org berceloteh
oooo... CS pegi Bali2 tu gek yekkkk...mmg ke tak keluo airmata sbb dibelanja tp hok yg belanja tew takut balik umah gigit kain menahan airmata harhar..just joking okeh.

adinda jeet,
hoih kak yong klu menaip mmg speeding habih, ngan grammar sume habih langgaq lampu merah! heheee.. tp kan jeet kenkadang suka tgk Cik Aly pakai cam boiboiboy

kak iha dearie,
standard ar entry kita klu lama2 tak hapdet gitew lah jadiknya, panjang berjela ahaks...
yup benar, biskut Hup Seng kegemaran ramai turun temurun, tu kalu curahkan susu pekat pahtu kapit dua keping biskut nyummm!

cik Aida senorita...
hahahak... hakak bab laksa2 ni selalu mmg serender lah klu nak buat, leceh kan? tpi klu laksamina mmg tak boley lari, dak Ammar selalu request, klu masak tgk anak suami suka buat hari2 pun takpa! auwwwww kedengaran sedikit mithali disitew hakshaks....

Blogger said...

I have just downloaded iStripper, so I can have the sexiest virtual strippers on my taskbar.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife