Thursday, February 16, 2012

Hafalan Shalat Delisa





 ......"Delisa sayang Ummi kerana Allah..."
-Allahuakbar betapa akan menitis airmata ini jika anak-anakku berkata begitu usai solat berjemaah bersama-sama....

Akukan selalu ketinggalan komuter....rupa2nya ramai org dok sohseh2 citer HSD, kisah berlatarbelakangkan kejadian Tsunami di Acheh pd 26 Dec 2004 yg lalu... Cerita ini sarat dgn pengajaran, ajaklah anak2 anda menonton bersama. Cerita ini kuat pada watak anak kecil Delisa yg petah berkata2, nakal dan periang. Anak2 kecil biasalah.... selalu buat benda nak upah. Justera Delisa buat apa2 pun sbb nak upah, misalnya Ummi dia sudah siap beli seutas rantai dgn loket "D" jika dia lulus ujian hafalan sholat, maka anak kecil itu dengan bersungguh menghafal bacaan solat sehingga tiba giliran dia menghafal, tsunami pun melanda. Dia pejam kuat mata dia sbb ustaz pesan, jgn hiraukan keadaan sekeliling ketika ujian menghafal.... bukanya mata dia sudah tersadai di birai pantai dgn kaki yang cedera teruk dan terpaksa diamputasi. Sejak itu kepayahan, kesunyian, kehilangan keluarga tercinta mengajar dia menjadi lebih baik - sehingga satu ketika yg mana akhirnya dia lulus juga hafalan solatnya abi nya kata akan beri hadiah kpdnya tpi dia bilang dia tak mahu sbb dia mahu solat dgn ikhlas sbb bisa mendoakan kakak-kakak dan umminya yg telah pergi....

Aku cam biasa arrr... tersentuh juga naluri keibuan ini ketika menonton sehingga berderai airmata. Tak perlu ombak rindu, ombak tsunami pun bisa membadai dlm hati jika diambil iktibarnya. Rasa cam nak bawak anak2 dok kt Acheh je belajar agama cam anak2 Acheh. Siapa lagi kita nak harapkan mendoakan untuk kita bila kita tiada nanti....

And lagu OST dia penuh sayu dan bermakna.


 Buat bondaku... redup matamu sarat dengan kasih dan sayang...


 

IBU
Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
kau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu, ooh di dalam nadiku

9 bulan ku dalam rahimmu
bersusah payah, oh ibu jaga diriku
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah do'a oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan do'amu
mengalir di setiap nafasku 


ibuuuuuuuuuuuuuu........... 
Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
engkau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu oh di dalam nadiku

indah bercanda denganmu ibu
di dalam hati ku kini slalu merindu
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu

tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah doa oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan doamu 
mengalir di setiap nafasku
ibuuuuuuuuuu........
- Rafly, OST Hafalan Shalat Delisa

And you know what she has been through when you've become one...

4 comments:

~jeet~ said...

saya nak tgk tapi tak sempat2 lagi~~ citer indon best kan? dorang pandai garap cerita, sedih tapi realiti..

Anonymous said...

teman nengok di utub je. nanges lebey lebey pulak.

Belajar 1 perkara, sepatutnya anak-anak kita ni tak payah beri reward sedari kecil. Sepatutnya kita ajar mereka supaya melakukan semuanya kerana Allah. Baru ikhlas, kusyuk, tawaduk berdetik dihati.

Ahkak yang tua pun belajar lagi dari Delisa. huarggggggg

Yong Kamariah said...

Jeet - silakan watch ianya... mmg yek, indon ni pandai garap cerita terutamanya islamic movie, so moving and so touching, cita HSD ni byk betul pengajarannya, sesuai budak2 tengok

Ahkak - apa habaq ahkak? nak lawat ahkak tatau link apa.
ate apa nak buat, jiwa mak-mak org mmg mudah tersentuh lalu berlinangan ayaq mataq huhu.. betul3x...sokong 100 percent tang melakukan apa2 dgn ikhlas tu, ni idok, bebudak sekrang materialistik gek, apa2 pun musti nak mintak upah, upah pulak humang aiii ipad, iphone, tab sebijik grrr...tp kenkadang kita pun yang layan. Kita hok tua dan bebudak sekali mmg patut belajo dr citer Delisa ni,

aida said...

terkesima sementar lihat gambar lama...

x tengok lagi citer tu... tp dgr2 mmg baguih citer tu... tang kimi kene ajar ni... asal tanya kenapa sayang mummy jawabnya mummy selalu beli mainnan kt kimi...sbb tu kimi sayang mummy...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife