Weekend Ramblings


Salam Tremendous Thursday everibodi. wah gitew.


How time flies eh? Sekejap je nak jumpa weekend balik, mak pun terkedek2 baru nak citer weekend lepas, bz bee, kadang2 tak de masa untuk Aboi ~sambil angkat tong gas~
well... well...weekends are such a perfect bliss for working moms eh? wish everyday is weekend? you better not hahha....2 hari buat sume house chores dah cukup2 lerrr, nak2 tak dek pembantu cam mak ni... fuiyaaaiiiii penat dow...


 Saturday morning... the weda is klea nooooo... time for loads of laundry, sidai maknenek cadar kt pago dgn sepit beso gedegang *wink* to Cik Som heee...

 melihat2 tanah sekangkang semut kt laman, kelas laman mak dah jadik ladang daun pandan ngeh ngeh, klu meniaga nasi lemak n kuih2 sah2 dah save budget, tang tinggi rumput dari padi tu buat2 tak nampak je lerrrr....
 
 and birds chirping around, what a beautiful sunny day...menjengok2 ikan ternakan apak eh dah gumok2 dah sumenya ni cam tuannya ehhhh ngan bini dia sekalilah...well well what a bless...aku setakat tolong tengok bulehlah...bab2 nak memelihara ternakan ni mintak mahaplahhhh... tengok2 sukalah, nak jaga2 belai2 bersih2 kolam surrenderrrr!!!! sesapa nak bagi kucing ke, hamster ke, sugar glider ke...mintak ampun, mak tak reti dek non oiiii...


well well wengggg... sambil2 tu check letter box, bil api, bil air, flyers jualan murah kedai perabot Ah Seng, skim pinjaman meriah lagi penuh user-friendly lu langsi lu mati Ah Long, jemputan tahlil kt surau, cepat! cepat! harga murah sehingga 12 tgh malam-market Ah Giant , and the list goes on, and on.....sekali...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 haperrrrrrrr???????? ~sentapan berapi~

kuang kuang kuanggggggjaaaaqqqqqqq!!!! ~amik napas~ - Baiklah encik Shukor, saya yang menurut perintah. Apekeh kerene E-Failure? Aku kan klu bab2 E-Filing ni sejak dua menjak ni serahkan kt Apak Eh je lah, dia kan akan fill in the form tu dgn penuh tawadok, redho lagi penaakulan dari hati yg ikhlas... masa aku isi sendiri heran jugak aku sbb tetiba dapat cek terlebih potong dr Lembaga, sekali bila Apah Eh yg isi aku plak yg berhutang dgn Lembaga...grrrrrrrrr!!!!! Lepas ni buleh declare diri sbg Asnaf bandar. Ko punya walker sah2 cap kedai Ah Seng je lah lepas ni Aleesya.


 Baiklah layan masa dgn anak-anak yg dah nampak bunga2 cat-dognya. Si Aleesya ni pun satu, asek2 nak usik barang abang dia, tengok Ammar siap tepis lagi tgn adik dia hoiiii haji bakhil tak habih2.... sekali abang ko cari paper beg terus simpan segala khazanah dia dlm ni, pahtu usung kesana-kemari, sekali omak buat spot check, dgn kek gulung yg dah berkulat pun ada sekeping dlm tu...uewwwww!!!punyalah taik idung masin, nak sorok sgt sampai expired!

 

 Dah nak tghari meh masuk dapoq. wah wah wah...ari tu tgk Masterchef sekali tengok le Anis Nabila masak daging salai lemak cili api.... fuihhhhh meleleh ko... mana lah aku nak cekau kayu-kayan tempurung kelapa nak menyalai, masukkan je lah daging tu dlm oven pahtu bako, kita bako!...


 sungguh mencongkamlah! berpoloh2 pakwo den mengadap nasi tengahari itew...


 and ikan tongkol masak kicap, a good companion to the gulai lomak cili apio hohoho...


 iskkkk.... i broke one piece of my RA collections...my bad, my bad.... salah sendirik...dgn ayo mata darah beli ni nak pecah plak in just a second sob sob... wahhh berbakul2 pak we mak bagi bola tanggung... tapi aku takleh smash balik sbb salah sendirik kan... sabo jewkkkk.... cher ke klu salah dia...wuihhhhh sampai round K.O. lah mau aku bagi smack down hahahaha... derhaka punyer bini.


 well well... came Sunday morning which was a bit gloomy... berkobar2 masak nasi lemak, soh apak eh cari petai kt paso malam sbb tingin nak makan sambal udang petai... hermmmm termimpi2 lagik nih betapa nikmaknya...i like my nasi lemak to be more aromatic... selain daun pandan, I bruised 1 stalk of lemon grass, some bunga cengkih and some halia... terus potong itu muak santan and harummm baunya auwmmm....


Petang Ahad ingat nak merendek memana, so pilahhhh ke Empire Shopping Galery, nak usha2 walker si Aleesya...silap den ler bawak Ammar masuk kt Gedung Permainan dan Kita, terus pi cengkam toy harga RM200 plus, hover your mom's dead body lahhhhhh, kitakan Asnap bandar nakkkk....hhahaha.. sian Ammar nangis, sib baik tak meraung.... nanti kita pi beli Angry Bird pasal malam ye nak... nak hiburkan hati dia masukkan lah token seploh hinggit pulas2 pahtu dpt menatang bebola ada mainan cinonet je tu... siannn anak mak... nak pi beli barang mmg tak bley bawak budak2 ni.. sib baik adik ok je rilek dlm stroller tu, sebenonya nak gi grocery shopping kt Jaya Grocer tu... alangkahhhhh nyamannya dlm hati buat grocery shopping kannnn hermmmm....

 
 Masa nak keluo tetiba kilat sabung-menyabung petir memancor2... terus everibodi adalah dlm mode zzzzzzzzz.....Aly tgh menonggeng amik nap.

 

 Budak ni... kilat ke, petir ke, hujan ke, salji turun ke.... klu tetiba dia senyap tu bermakna... dia tgh menadah muka dia kt econ la tuuuu,,,, nak sejukkkkk ajewk... dasar ayam bandar betui ko yerk....oh.. ayam asnap bandar hahha...

 
 Standard arrrr klu masak nasi lemak terus jadik brunch... after we skipped lunch, malam ingat takmo makan nasi, sekali bahan mentahnya ada lagik, ngan petainya, ikan tongkolnya, terus le masak sambal bilis petai ngan singgang ikan tongkol...sekali mari angin rajin tu macam tak caya jewk.... sib baik le weekend 2 hari je, klu hari2 aku 3 beranak sah2 kena masuk kem The Biggest Looser!

 

----------------------------
Meanwhile....


Orang kata, budak kecik klu demam ada le nak dpt benda baru ke, nak beralih bulan ker...agak2 betullah tu kot nyer yek...


 ahahhhh!!! seeee... no hand! no hand! tak baper hari lagik masuk 7 bulan tetiba budak ni duduk ngan merangkak sekali beberapa step dahhh... gelojoh gegurl ni tau! One step at a time lah gegurl oiiii....


 Buat apa tu kak bap?


 ooooo nak cabut toys tu yerkkkk... anak mak ni cinonet je org nya. Happy 7mths my little angel.... semoga terus membesar dengan sihat dan happy2 selalu dehhh...



Sekian saje dulu, tata.





Comments

somuffins said…
Yong
Salam magnificent Friday :-)

Sepit, sepit .. dimanakah kau sepit?? *nyanyi tune lagu MNasir*
Sepit kat rumah I semakin pupuslah. I tak faham camana boleh pupus.

You dah terjah ke Empire ya? I pun dah.. my doter tak sabar2 nak makan mee goreng mamak. Ntah apa namanya kedai tu, quite near the Loaf.
Yong Kamariah said…
Cik Som, wow.... magnificent Friday gitew... mana taknya sepit umah awak hilang, sume pun guna sepit, che ke check2 dlm laci kabinet ke, peti sejuk ke, hhehehe....
ari tu masuk Empire berderu2 manusia you, mee goreng mamak? tang mana? sodap ko? buleh try test nti...
~jeet~ said…
salam kak yong ;) lama tak jenguk sini, terhibur betul baca ringkasan mingguan, tetiba lapo..

setakat ni dah 2-3 orang gak terinspirasi masak -masak lemak daging salai tu lepas tgk anis nabila, cayalah.. saya tgk tinggal tgk..hahaha... ;)
Yong Kamariah said…
Dear adinda Jeet,

Kamu ngapain sepiin aja dong? nonton sinetron yah? hehehe...
o ye kew? mmg klu tgk anis nabilah tu masak terus teringin, samolahhhhh.....kita pun on off je tgk masterchef tu heee, cher ker jeet plak try masak gulai lomak tu, musti mencongkam nyo!
Yong Kamariah said…
terbaekkkk dari ladang ngeh ngeh
Maya Marisa said…
Yong,

amboi, jam packed nyer jadual yong yea. siap ada adegan masak memasak lagi. tapi kan, mmg yea pun, bila ada mood, segala mcm lauk pauk kita bole masak kan Yong.
wah, Aly is so active nowadays. ada ada skill baru nyer yea Yong.
Yong Kamariah said…
Dear Madam Maya,

Ya betuiii...klu tgh ada mood tu memacam buleh recycle wat masak memasak, cher ke dtg angin malasnya... hari2 pun tapau sana-sini tehee...
dak Aly tu nak cepat aje dia, belum master satu skil dah nak try skil baru, tp yelah kan, sedo2 dah beso jek yerkkk.. Maya, cecepatlah bagi adik kt ChaCha, rugilah sorang jek chewahhh kuangkuangkuang..

Popular Posts