Thursday, November 3, 2011

Pizza Riang

My Ammar just lovessss pizza.
Kalau order PHD tu, satu pan regular pizza tu dia boleh hadap sorang jew klu omak tak kata oppp oppp stopppp!!! Tak dek makna nak order satu pan pizza jerk kt umah tu. Sekali aku congak2 tak de mana le susah nak buat pizza tu, pakai tibai je boh apa2 topping pun. Cuma nak wat doh pizza tu ada tak konfiden sket. Berbekalkan semangat waja berkobar2 singgah Giant beli benda2 yg boleh dieksperimenkan. Malam tu cam biasa Ammat tanya, "Umi, lapar lahhh...kita nak makan apa? Pizza, jawap omak. "Umi nak call pizza hut kew?", wahhh dengan kembang kempis lobang hidung omak kau jawap, "Nope son, mom will make one for you!". "Ohhhh..." kata Ammar...terusss cloudy muka budak tu sambil berlalu dlm mode Garfield kekdahnya. Sentap mak kau ni tau, tak baik underestimate mak, nak. Tanpa berlengah lagi dgn sedikit rasa tercabar terus mak kau ni masuk dapur.


Baiklah, bersedia puan-puan dengan bahan2nya :

-1 tin tuna chunks/flakes dlm tin, tapis dan ketepi airnya
-Sos pasta dalam botol as base atas doh
-Crab stick : tak dek, mak guna koktel sausage pahtu hiris2 nipis
-Capsicum and bawang holland hiris nipis
-mayonis and thousand island
-some pineapple, chop, cube suke ati
-Mozzarella cheese, aku campur ngan some shredded cheese
-Roti pita, idea dtg tetiba masa nak beli roti

Put some lada sulah/pepper and perah sikit limau pada tuna. Gaul dgn mayo.
Spread sos pasta atas doh pizza, diikuti tuna tadi.
And spread atasnya some thousand island.
Put the crab sticks, hirisan sosej ke, bawang, capsicum, pineapple and segala mak nenek yg ko terpikirkan
Last sekali tabur cheese di atasnya, guna mozzarella tau supaya ada effect bertali2 cam kt iklan tu auwwww...
Heat the oven dan bila cheese dah mencair dan rasa ok bolehlah angkat. I put it under 220 C for 15-20 min lebey kurang, asal tak rentung je pizza tu terus le angkat


Stok2 tak baper nak rajin dan tak baper nak terel meroti cam aku ni guna roti pita jew, just nice as roti pizza, asal ko tak overcook dia sbb kang nti keraslah pulak base dia tu, use upper heat jerk kt oven tu. Tapi alahai kiut chomey jelah pizza kau nti, aku buat dpt 3 biji oklah kan.


Before it went to the oven... sekali mak kau ni dah gelabah nak bako atas apalah pulak pizza ni, takkan atas tudung periuk plak kan.. kata nak pan pizza dops...sekali geledah2 kabinet jumpalah pan lama hok dah berkempam ni...jadik lewwww....alamak besar godanglah pulak aku hiris capsicum tu yerk, maklum le tak baper nak rajin potong halus2 ngeeee...owhh jangan lupa sapu sikit butter/olive oil pada pan yerk...


meanwhile.... sementara omak prepare dinner, ayahanda punya task bagi makan kat anakanda dengan penuh kasih sayang...owhhhh ~mode kepal dua tangan kt bawah dagu~


Nyum! Nyum! Tunggulah bulan depan nak, omak masak bubur nasi kaw kaw punya, la ni makan le apa yg ada dlm tin Nestle tu ngan biskut Heinz. Ari tu beli fruit puree Heinz dlm botol itu haraaammm dia nak makan... grrrrrr!


Mokna ni biasa arrr, boley duduk dgn sopan santun dlm kadar tak lebey 3 minit jek, sebarang objek yg menyamai car seat dia musti tak moh dok diam, kalau dia dah ngap sentap sudu tu ngan gusi dia pahtu pegang kemas2 sudu tu ko toksah nak pujuk lah, even lagu Twinkle2 Little Star dgn tarian2 kongkang yg omak ko selalu buat tu pun tak lut dah time ni...


Yeahhh... dia dah start dahhh...


olohhh dah nangis, terus mak kau berlari masuk dapur, nasiblah Apak kau.... pandai2 lah pujuk anak tehehehe....


Taraaaaaa.... first batch ala2 personal pan pizza, terussss mak kau rasa diri hebakkkk sangat time ni ~mode kepak2 kipas tangan kt muka~ para2 penterer masak sila bohooo saya dengan ala kadar yer.


Bawak bertenang...bawak bertenang... stok2 tekak Melayu kalau tak pekena nasi satu hari rasa nak pitam, omak ni tak le kejam sangat... masak gek nasi...tp lauk telur goreng ngan kicap je lah yerk...haperrrr kau ingat ni restoran ke nak order macam2 Ammar oiiii?


Cam biasa arrr Masterchef kena tanya Mastertester ok tak bang? "hermmmm - ok" Sedap tak bang? - 'hermmmm...boley tahan, macam kt restoran..' terussss omak kau dlm mode Roseyatimah bling2 kepak2 flutter2 bulu mata, 'ye ker bang? - 'yer lahhh.. macam kt restoran......restoran yang nak tutup tu...' - panggggggggggg...terus rasa nak bagi penampo Sivaji de bos sebijik. Dua2 tak bagi harapan langsung tapi dua2 mengadap 3 biji pan pizza dlm masa beberapa minit sajew horrrr...Ammar ngeri giler tengok capsicum beso godang tu, terus dia buang2 jek bendalah tu.


well well.... One cold and rainy night, with 1 cuppa mocha, compliments the hot pizza pretty well. Lepas tu mak ko terkebil2 biji mata pukul 2 a.m. tak dapek nak tido, adrenalin rush penangan kafein katakan wahhh statement...(Kelasss kau Maria, sudu MacD buat godak kopi, kau ada ngeh ngeh...)


Anak korea ketiduran dalam mode owh chumelnya cam anak kucing tido setelah sessi kamok2 dengan bapaknya.


Bantal bear berkepam tu tak lepasss...


Tulah pasalnya...masa budak ni dah nak keluo sangat Apak kau boley pi Korea dekat seminggu, ninggalin aku dong, berbakul2 mak kau mandrem emo sentap sendu sume ada time tu, jadiknya hok keluo ni dah macam stok2 mata K-Pop, K-Pop bendenya... K-Pop dlm versi kulit Pocahontas hahhaha....


Tetiba omak kau jumpa gambo ni dlm laptop Apak eh... hok aloh.... yeop...mike jumpa retis fofular Malaya kt Korea harammmmm nak habo kt teman, kalau tidak mau teman kirim selai dua otograf. Apak kau standard arrr PR mmg mantop cam 10 tahun kenal.


owh so suddenly, jumpa gambo tgh sarat nak meletup, ntah bila le Apak ko amik gambo curi ni yerk.

6 comments:

~Mis Azni Azizan~ said...

oh man..giler takut tgok perut makndak las tu..kellasss kau yong..hahaah

somuffins said...

Yong
Syabas, jadi juga pizza tu. PHut n Dominos dah tak senang duduk almaklum ada new competitor..

Sudu McD? haha.. I got 2 diguna sebagai 'senduk' bila buat kapkek. Suka nak guna sudu tu jugak, hehe..

Baby Korea tu harus diberi nama samaran. I used to have one nama Myung..

Maya Marisa said...

caya lah yong. pizza on pitta bread. very creative you.
oh ya, b4 maya pegi joburg aritu, maya ada try buat instant pizza. cemana tu yea? jeng jeng jeng...nnti maya buat special entry just for you ok yong. gambar nyer udah mala snap, tapi ntah knp seru nyer tak sampaiX2 nak buat entry on it. agak nyer nunggu seru drpd yong kot??? :-P

PatinPasta said...

Yong,
Waaaaaaah! Sudah buleh bukak restoren pizza, sikit lagi gerenti tak putus orang tepon order pizza. Ammar reti naik beskal? Kot dia buleh tolong deliver ke. Yong tukang masak. Pak Inchik tukang amik order. Waaaaaaaaaaaaah! :D

Normi Ali said...

Yong...gambo yg last tu la yg paling mantop......saya sampai skg ni,x berani nak ambik gambo perut yg tgk memboyot ni, ngeri sehhh....he..he..he

Yong Kamariah said...

My dear Miss Azni,
hahahha...sekarang pun ko tak ngeri ke tengoknya? macam ada lagik sorang dow

Cik Som dearie,
Amboiiii nak celen hok kt paso malam lagik belum tentu inikan pula pizza hut n domino, gelak king kong depa kt kita teheee, oh chumelnya nak Myung tu yerkkk, cam anak kucing jerk miawww, i loikeee....

Kak Pah hon,
Tu lah pasalnya, puas dah cari kt market instant pizza doh tak jumpa-jumpa, last2 aku belasah jek pita bread kelasss kau Maria tehehehee... okay, buatlah entry tu, tak sabo nak tgk cemana hasilnya instant pizza kak pah kitew, musti gedevasss gitew..

Dear Cik Aida sweetie,
Restoran pizza? Koi rasa lerr sempat bukak 3 hari jerk terus tutup hahaha, tp idea nak kerah keringat deme berdua tu sungguh canggih, Ammar deliver pakai beskal erkkk... dah dapat bayangkan dia bawak plastik pizza sambil gerek2 beskal kt umah jiran tetangga ngeeee....

Mak Buyong Normi yg musti kuit je tu,
Eh, musti amik, jgn tak amik! Time preggie kan perut bagi excuse ala2 comel jerk, dah lepas keluo cam teman ni tak dapek nak nulun nyer, sume org dok pakat ingat kita ada sorang lagik kt dalam tu!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife