Bibik angkat

Salam Maal Hijrah semuanya (belated)... dah bertukar buku baru kita, marilah sama2 kita doakan buku baru kita lebih baik dari yg sebelumnya, dipenuhi dgn segala yg baik2, amal yg lebih sempurna dan kebaikan yang diredhai Allah sbt. InsyaAllah.

Lately agak bz sket, blog pung dah asyek kena usha dek lelabah dah... Anyway, nak citer pasai bibik. Mak dah amik bibik yoooo... tp bukan utk dok kt umah tu... tp utk tolong2 apa yg patut at our kindy, alhamdulillah, next year student baru ramai, kindy kena extend so kena carik maid utk tolong2 kt dapur and mana patut. Sementara ni kena dok umah aku abt 2 weeks sementara sume urusan selesei dong....
Beh ke ada bibik ni? oihhh behhhh....hari2 rumah bersapu, dingempelin... mailah kita tgk2 sketsa beh ke tak beh nih...


Iya.. kenalin dong...bik Arsih, dari Madura... bilang sama saya apa mau dibikin, nggak enak kok buk kalo tumpang makan, tidor tp enggak buat kerja...eh takper, takper, ibuk tak kesahhhhh.. ibuk baik2 ajer.... sampei rumah terus dilipat kainnya...baguslah Sihhh... baju ibuk pung dah dekat seminggu tak berlipat....ngeh ngeh...

Tapi... kuang, kuang kuang..... sekali ko sikit punya panjang dilipatin, sekali lipat je dah siap... me..don't likey.....


Biar saya saja bereskan pinggannya buk... -Baiklah nak..eh, kata aku ibuk...kuang kuang kuang...... cara Arsih susuni pinggan mangkuk kt rak lepas basuh....hermmmmm...




Apa bukkk mahu dibikin? - Ko rehat2 jelah Sih... -kang apa lagik barang aku yg bersepai ~tipu...ckp dlm hati jewk~ kalu ko tak dek keje sgt, tengok2lah laman ibuk yg dah bersemak tu...hamik nak kau.. takdek selai lalang pun hok tinggal... owhhhh ko suka wat keje outdoor rupanya.... lepas tu...
- Arsih : Ini lantainya.. enggak mau di ngempel?
-Ibuk : Hoh? Say gapo?
-Arsih : Itu.... dicuci2 sama itu...(wat2 aksi mengemop)
-Ibuk : Ohhh mop? Iya, sila-sila...~tipu~ Ayat sebeno : Kalau kamu rajin buatlah, saya tak paksa...hoiiii baik beno ibu ko ni, dalam hati suka, suka...

tak lama kemudian...
-Arsih : ini kuehnya... mau disimpan di Golkas ngak?
-Ibuk : Hoh? nate gapo?
-Arish : ini.. apa ya..(tunjuk Golkas itew)
-Ibuk : owhhhh maksud kamu "Lemari Es"?
-Arsih : Ya, iya benerrrr...
atoiiiyaiiii banyak beno bahasanya hok aku tak paham....

Hermmm...setakat ni aku baik2 aje tanpa bibik rasanya, mau ninggalin anak2 kt dia hoihhhh tak kompiden aku, walaupung klu tgk resume (verbal resume kehkeh), ada pengalaman 5 tahun jadi pembantu rumah kt Jakarta... aku ngak mau sih! Tp dia ni ada lahhh pendedahan ngan gadjet2 dapurnya, setakat nak cebok anak ngan nak pakei diapers dia cam dah biasa dahhh, tp anak2 aku ni lain pesen sket, takut dia hok uwaaaaa ya udahhhh ya ampunnnn... saya ngak sanggupin hahahhaa....nak2 ngan perangai Ammar tu, payah aku nak terangkan kt dia pasai autistic kids nih...tp dia siap gelak kata kenapa ya... dia sering tepuk2 tangan?

hermmm.... yg tak tahannya selalu jugak dia citer pasal mantan majikan dia tu.... sikit2.... "saya kalooo majikan saya di Jakartak dulu...." .... aku ada ni, majikan dia ada ni, tapi selalunya majikan dia yg kalah kahkahkah bengong je aku. Macam ari tu dia ckp...
majikan dia dulu kerjanya dgn bank... tp pergi kerja naik Bis...
Ibuk :  hoh? apo?
Arsih - Bis...
Ibuk : owhhhh BAS...
Arsih : - majikan saya dulu lewat bersalin itu dibelah.. kalo di sana dibilang sizar...
Ibuk : gapo? -owhhhh Ceaser, eh samalah, sama!  -baiklah, ada pengetahuan luas ni.
Arsih : Dibelahnya gini (tunjuk perut dibelah secara vertical) . Ibuk : owhhh saya dibelah gini (tunjuk horizontal) ~yeaaaaa ibuk menang....majikan dia cara lama hahahahahha...eh taklah, taklah, idok le aku ckp gitew, tp kengkadang rasa berbulu ajew asek2 citer mantan majikan dia... "majikan saya dulu kalooo selalu naik pesawat udara...pergi Bali... bla bla..." - Baiklah, baiklah, layankan aje, okaylah jugak tu, ada teman nak bersembang memalam pasai Apak eh sebuk bebeno sejak perhimpunan agung Umno ni, pegi Subuh balik tgh malam adoiii ngalahkan org yg berbahas. Eh, tp Sukarseh ni sebenonya adalah ok, nampak ada budi pekerti walo pun nampak cam blur, dia nak makan nasi kali kedua dlm satu hari pun siap mintak kebenaran, aku kata apa? ko makan sehari 2 kali jek? -ya buk, kalo sorenya udah makan, malam enggak lagik, - eh, ko tak tengok ibuk makan lagik, ntah baper kali sehari ntah harharhar....  Hok alohhhh terus aku kesian, siap beli mee sedap I like ittt lagik..... oihhh suka benolah dia tu.
Dah, dah la dulu pasai Sukarseh ni...

Meanwhile....


Semalam abang ngan adik demam... aku amik EL, tak tergamak nak anto nursery, adik tonsil dah bengkak, sian dia, asyek nak meragam seharian, adalah mokna ini suka beno kacau abang tgh menulis...teruja giler tgk buku/kertas, pahtu gigit kunyah2 grrrrrr....sekali saje nak rasa gusi dia... owhhhh dah bergerigi dah gusi dia.... demam sekali nak tumbuh gigi gamoknya tu...

Dah puas cat and dog dua2 tergolek dogggg samo je stylenya....

Ini mokna ni masa lawatan kindy kt Melaka.. tahniah Miss Azni atas pembukaan cawangan kt Melaka, I bagi support tak berbelah bagi..... moral support jewk lah hok mampu ngeh ngeh...

Yeaa... weekend tu Atok Perak dtg.... Atok Perak dah 80++, gagahkan jua hati nak menimang2 cucu, rasanya ni cucu hok last sekali kot... sume dah tak produktif lagik dah kuakuakuak..maklum le Apak eh kan anak bongsu... timang cicit yg berderet2 lah Atok lepas ni...eh Ammar, kenapa muka ko cam lepas geram je nampak ....eh lagik sekali... samalah muka mike berdua ni... now I know mokna ni ikut saper, kesian mak ko, penat2 mengandung sikit pun ko tak amik muka mak ko kuang kuang kuang....

Ni... game Mesia n Bahrain... sudahlah nak... kita dah kalah, sian Apak ko semangat pegi beli jersi Harimau Muda paso malam, takper lah...bg moral support tak rugi



Came Sunday, buat nasi lomak lagik, dis taim beli udang kt paso betul, beli kt paso malam buat sakit ati, putihhh seleheh je udang tew, aku musti skeptikal jewk takut2 dia boh apa2 bhn pengawet. Sekali ingat nak sampai brunch tp tak sompek ada tetamu dah habih...sian Sukarseh, dahlah makan menyukat dlm mangkuk kecik, takdek dah nasi nak makan lunch, aku pun masak lah gulai tempoyak n sambal bilis petai lepas tu, first time dia makan gulai tempoyak tu, dia asyik tanya aku apa benda bau dorien dlm Golkas tu, haaa aku kata nilah hasilnya, dia kata enakkkkkk... tp bagi saya kurang masinnya... dowhhhhhh ada jugak ayat last tu....hekhek...

petang2 tu sambil Sukarseh cabut2 rumput tengok2 lah mangga kita ni...wahhhh byk jugak dia keluo putik, mek indon tu dah aim dahhh.. mintak ijin ambilin satu, nak makan cholek lah tew....
Syabas bete... come to mama....


Kalo dlm pago ada ladang daun pandan, kt luo umah ada ladang serai, dah tak termakan dah serai2 nih banyak sgt, si MBPJ ni pung dah lama tak dtg potong rumput, selalu ngan serai2 aku ni dia trim. Eh tu, pokok tebu Apak Eh sedang menyasakan diri nak berdiri tu, wahhh penternak berjaya di Halaman Pertanian kita bang.

Baiklah, kita ninggalin dgn ini videoin dulu, sekian ya, tata. (Masa tgh record ni Sukarseh kata... di videoin yak buk? wahhhh kelas bibik mak nih..)

Comments

Salam Yong..
Jadi Ma'am 2 minggu ni, boleh lah try macam2 resepi.
Utk mengajar Maid baru ni memang ambik masa berbulan.

So enjoy your 2 weeks dgn tenang walaupun pinggan2 berterbangan, hehe.
Yong Kamariah said…
Kak Iha dearie,

tehehehee....bab try2 resepi santai didapur sambil bibik kemas umah jaga anak saya setuju... tp bab pinggan2 berterbangan tu aiyarkkkkkk....kena guna pinggan plastiklah dulu aku kak oiiii ngeh ngeh ngeh.....
somuffins said…
Yong
Ngeheheh..hawhawhaw....harharhar... *tak tahan baca cerita*

I tak pernah guna khidmat maid tapi kadang2 teringin juga esp bila kemalasan melanda jiwa dan raga. Kekadang aje I panggil part-time maid (dah kenal biasa).
Yong,
Having a maid can make you stress to the max.. tapi buat kata cs,bila kemalasan melanda tu camna.. But in my case I need 1..I hve to spent more time organizing Hb. Besok no maid..blk Indon for 2 wks *anaknya kawin* sob, sob..
Yong Kamariah said…
Cik Som, i think part-time maid will do just fine, klu tinggal ngan kita kengkadang buleh buat kita jadi aiyarkkkk makan hati horrr... kena yg ok baguslah, kena hok yg ketegaq...atoiiiyaiiii.. sila habiskan ayat sendiri harharhewhaww...

Kak Iha, I bet kak Iha musti dah terrer menguruskan stress hor??? heee...tp having them pun buleh mengurangkan stress, cam saya, sejak Sukarseh ada, balik umah rasa nyaman jerkkk...lantai bersapu, bermop, baju berlipat... klu tak benda2 tulah yg buat saya stress heee, tp klu kak Iha 2 minggu je maid tak dek, saya plak 2 minggu lagik dia takdek dahhhh sob sob...

Popular Posts