Ceritera Hari Raya Kurban 2011

Bz, bz bee. Adalah entry terperam sekian lama makan minggu nak menyudahkan ni sbb takde masa.


Abdul wahub dok tok lahhh...

Aku tak der bergambar2 apa pun Raya Korban tahun ini, jauh lah lagik masak-memasak. Aku kan balik malam raya kt umah MIL, so sampai pun dah kul 12.00 a.m. lebih. Lagik sedey MIL tak larat nak buat lemang cam selalu sbb tak dek org nak bantu. Sudahnya pagi raya makan ketupat segera dan kuah kacang dan nasi goreng... boley??? Kt umah tu takde org nak tolong pi market beli barang2 basah, so kena tunggu org KL balik baru le buleh on atvt memasak dgn hebaknya. Jadik pepagi raya lepas semayang apak eh ngan SIL pi pasar Batu Gajah beli lauk-pauk, lepas tengahari baru le ceria muka sorang2 dpt makan rendang lemang bagai.

A day before raya my sister from Setiu kata nak datang, saja2 kata dia. Dia kata my BIL tension dah kenangkan nak raya2 nih. Maklumlah, belum get over dgn kematian anak tersayang. Citer kat SINI. Aku welcome dgn tangan terbuka, kalau tak balik umah MIL haruslah ajak dia sambut kt KL jek, main masak2 sesama. So a night before the malam raya, dia sampai satu famili, kesian akak aku tu, dah kurus beno dah aku nengoknya. Dahlah maid wat hal, balik cuti raya kt Indon tak balik2 sini, duit advance plak dah amik siap2, makanlah duit haram tu Endang oiiii....Malam itu sungguhpun tak sempat borak lama2, tp dia bercerita dari hati betapa kosongnya hidup tiap kali balik kerja dan sampai kat rumah tiada lagi gelak tawa dan bubbly, bubbly arwah Hazim. Haiii lahhh aku faham perasaan dia tapi what can I do other than feel so sad and sympathy sesangat. Nothing much I can do to help her to ease the pain. Only people yg melaluinya yang tahu rasanya and how they endure the pain. This is the first Raya Korban without Hazim, lagiklah kalau Raya Puasa tahun depan tak tahulah camana...


Anyway, this is Insyirah, about 2 months ago at KT Hospital, teruk keadaan dia masa ni, lepas sedar, mmg meracau2lah, moody selalu, takmo cakap ngan org, lepas dia discharge from the hospital, ayah dia hari2 bawak dia pegi kubur adik dia.




well, well, Kak long is always a Kak Long, kt mana pegi pung mesti kt dapur sudahnya, masa melawat Syirah/arwah Hazim tu hari, kami dok kt homestay kt area Kuala Ibai tu, okaylah, quite spacious utk troopers2 kami


Mokna Aly ngan her 2 cousins


And now....Taraaaa...senang sgt hati tgk Syirah dah boleh jalan sikit2 walau pun pakai tongkat, alhamdulillah, she recovers tremendously fast I guess, memandangkan kecederaan yg dia alami tu, budak2kan segala ligemen2, otot2, tulang dia muda so senang recover. She is back as old Syirah, bubbly cam biasa, tp ada ketika mari angin tak baper betul tu anak aku dah dia wat cam anak patung kekdahnya, seremmm makdak ni tau!

So malam tu kami ajak pi makan2, org dtg patut masak ke haper tp aku awal2 dah gantung poyok sbb nak balik kampung dah kan esoknya tu. Lewat la plak diorang sampai, sekali perut aku pun dah masuk angin daaaa...mula ingat nak pi steamboat kt Flaming ke sekali dah cam lewat jewk... pikir punya pikir punya pikir ajaklah depa ni pi satu resto kt Kelana Jaya, Resto Ayam Kampung Amethyst ke haper nama dkt Tabung Haji tu.


Satu famili, dah kurang sorang....muka cam ceria hati masih tercalar luka sapalah yg tau... tp depa pung puji kata food sume sedap, tengok tu calon Ustazah pilihan tu, tak tinggal quran kecik tu sbb kena hafal juzuk by juzuk, kata sekolah tahfiz... kalu makdak dah berkarat sia otak, impress jewk dengo dah banyak juzuk dah terhafal, alhamdulillah... sis aku ni mmg strick sket ngan anak2 dia, bab semayang, makan supplement sumer teratur, masa balik umah aku lepas dinner ni, anak2 dia dah macam burung sorang2 nganga mulut tadah mak dia suapkan ntah baper jenis supplement tah grrrr.. nama pun toke produk kesihatan.... kesian anak2 aku, mak diorang malas, harapkan beli supplement berbotol2 tp adalah malas nak bagi kt anak, ajer lupalahhhh 24 jam.


Diaorang order mende2 ala carte manja2 cenggitu, aiiikkk nasi2, lauk2 takdek ke? pertanyaan sangat sesuai utk aku anak-beranak sbbnya nah amik kau, siap ikan tomyam segala. Apa barang tgh lapo nak order manjew2 jewk ngeh ngeh... Tengok ajelah muka Ammar yg kelaparan dah cam tak nyempat dah nak balun nasinya itew. Tapi percaya tak makan2 cenggini dgn mee kungfunya, nasi goreng USAnya, ngan aku amik set nasi ikan 3 rasa bagai tak sampai RM 100 pung, not even RM90! 8 org makan tu. Akak aku ngan BIL pun cam tak caya jerk.....perghhh giler murah, sedak pung sedak boh! Lagik sedak org yg belanjew!


well...well...this is a winner, pi sini sila order kerabu kangkung, rangup kruk krap kruk krap sawadikaaaa...cam waiter2 dia hok dok kecek Siam jewk 24 jam,


Auwwwwmmmm.... nasi bentuk bulan bintang teddy bear lagik uols.


Mokna ni rilek aje, memula sampai dah tido, org nak balik baru sado, syabas mere bete, mera khandan mera khurur heii..eh, eh, tetiba citer Dilwale punyer skrip keluo...


The next morning, breakfast kt Bangi Kopitiam, idok le pi Bangi semata2, tp kt area umah jek


Hok ni hambe yang punye


Ammar standard ar, breakfast ke, lunch ke, dinner ke sama jek, nak hok heavy aje, sian anak aku dah obes, what to do? don't have the heart to stop him from taking heavy meals, sayur tak mau, ini tak mahu, itu tak mahu, stress dah otak mak ko ni Ammar oiii...


aikkk dah macam Mr Bean dah makdak tengok ko time ni Syirah...


Anak Apak tak mandi lagik, baju malam tadi dah masam dah hahaha...


Petang tu diorang balik, masa my sister n BIL pi keluar beli barang, tinggallah Syirah n Haziq terkebil2 kt umah melayan Ammar n Aly, so I made them pasta n pizza, dis taim up sket, topping beef in pasta sauce kenkonon chehcehceh...


Jadik, lepas tu balik kampung. MIL biasa arrr, taim anak menantu nak balik semula Kelompo apa benda yg ada sume dia soh wat balik tapau. Ini adalah hasil tapauannya, bertuahhhh punyer menantu, camana rupanya mentua dia tapau camana gitulah rupa bila serve ateh meja, urut dada mentuo aku klu dia tgk ni, MIL aku ni bab2 berhidang elok2 dlm pinggan beradap bagai mmg particular sesangat, sekali hamik ko dpt menantu pemalas teheheheeee....


Ni jek sempat boh dlm pinggan, hok lain takdan sbb lapo sgt ahaksss...the Perakian's gulai tempoyak yg sememeh dalam pinggan.


Masa jenjalan kt pasar lambak Parit ari tu jumpalah org jual cendawan RM3.50 for 1/2 kg, hose...murah tu (? ye ker), so balik umah goreng cendawan Tempuralah jawapnya, sian Ammar tertipu dia kata isi ayam wah wah wah hebak mak ko tetiba tinggggggg menukarkan cendawan kepada ayam teheeee....


I, I love you like a love song babeh...bipbipbipbip...eh, cenggitu ker lagu Selena Gomez tu, ni sebenonya ala2 snow cap Insyirah yg beria2 nak gi main snow kt I-City, sekali makbapak dia kata tak nyempat iskkk sian budak tu beria2 nak pegi sekali sampai tertinggal cap ni kt umah makdak


Mokna ni merangkak pun belum dapat Diploma lagik dah nak duduk, masa 6 1/2 mths tu ari tgh gigih praktis nak duduk sesaja, dah tu main belasah je kat mana dia nak humban badan dia, sekali tergolek dog ateh lantai keras kejong pahtu mulalah terkua2...ih ih, buleh tahan lasak je nampak gayanya nih.

Sekian dulu, amik napas, nak sambung bz balik nih.

Comments

Ambi Yong, panjangnya cerita Raya..
loteh eden membacaya. Nway Yong, very interesting, pandai Yong berceloteh!
PatinPasta said…
Yong,
Seronok baca and tengok segala food Yong and family gi try. Tak sampai rm100 untuk 8 orang makan? Hamboi best nye! Lagi best sebab sedap, kan?

Syukur la Insyirah dah nampak ok, buleh senyum and main gitu.

Si Aly dah buleh duduk ka? Cewaaaah!
Yong Kamariah said…
Kak Iha dearie,

hehehe.. tu namanya qada' balik sbb lama bertapa, klu bab berceloteh mmg buleh harap, cher ke soh menjahit ke, mengemas, memasak lemau le sket ahaks!

Cik Aida senorita,
Tu pasallah akak berisi giler sekarang, makan tak berenti, ngeri jek nak check blood sugar, ye mmg murah dan todap!
Kita pun senang ati tgk Insyirah dah pelan2 baik, masa sampai tu dengo dia dah pot pet pot pet lega rasanya, klu tak murung je tu.
Cik Aly eksyen meno tu, belum pun dpt merangkak bebetul, setakat go head gostan dah nak duduk tu.
Maya Marisa said…
Yong dearie,

pelik bin ajaib. i dont see this entry in my blogroll. errrkkkk...
anyway, glad that ur niece dah sembuh.
wah, murah nyer makan kat situ. kena try nie. nnti i angkut laki ku & anak ku pegi santap sana
cewah, ke main lagi si Ally nie duduk. Sopan gitu.
Oh ya, nnti singgah kat blog i ok. ada entry on pizza...specially for you! "wink-wink"

Popular Posts