Chicken Patty

Chicken patty with black pepper/steak sauce

Hari Jemaat balik keje bak kata Amy Mastura lebih baik kita Happy... so mood utk cook for dinner pun dah mari, malam tu didn't feel like eating nasik so dlm kepala reka2 le resepi cam ala2 chicken chop ke, steak ke... last2 terkeluo le resepi ciptaan chicken patty sbb mlm kemarin tertengok License to Grill chef tu wat daging burger. So geledah2 fridge ada le bahan2 yg buleh diteruskan tapi dis taim wat daging ayam utk lebih menyihatkan kononnya. Maka terjadi le chicken patty with black pepper/steak sauce chewah gitu...

Resepinya puan-puan...

A. Patty
-daging ayam/lembu kisar
-1/4 big onion, chop
-1 biji garlic, chop
-a bit of lada sulah
-daun parsley (optional, aku boh daun tomyam yg beli kt Kemen Helan ari tu)
- a pinch of salt
- sedikit kentang rebus, diced (optional, tak boh pun tak pe)
-capsicum, chop (optional)
-cheese (boh kemudian)
Gaul dan ambil sedikit tepung ketika menguli dan menepek patty jadik leper cam daging burger.
Pan fry kan ia. Boleh juga diboh sedikit bread crumbs padanya.

Nak masukkan yg lain bolehlah diteroka cam masala ke, paprika ke, ari tu aku tgk chef tu boh peanut butter, ye, serious PB, apalah rasanya yek, atau pun buleh lah boh sedikit sos Worchestershire ntah ke apa namanya to give a bit of flavor

Patty ayam ni benyo/lembik sket so pepandailah nak uli. Tapi I think klu wat ngan daging lembu senang sket sbb lebih pejal. Ditgh2 patty tu put some cheese and on top of it tempekkan sekeping lagik patty supaya cheese berada ditgh dan akan ala2 mencair bila di pan fry kan dan bila di makan.

Bila di pan fry teksturnya lebih pejal dan beginilah bentuknya. Rasanya cam murtabak pun ada. Diperingkat ini dah buleh jadik daging burger dah, bohlah ditgh2 roti burger.

B. Black pepper/steak sauce
-1/2 big onion, chop
-2-3 garlic, chop
- black pepper, tumbuk
-HP sauce
- Black pepper sauce
-sos tomato/chili
-salt n sugar to taste
-mushroom
- (buleh juga klu nak diboh sos prune or cubit2 sket pitted prune for flavor)
-brown stock/stock daging (aku tak boh mlm tu, takdek bhn nak wat). Ekceli, klu kita wat steak, bila kita menggril/mengmicrowavekan daging, dia punya air akan keluar, so air daging nilah dimasukkan dlm sos ni, ni klu malas wat stok daginglah.
-air
-butter/olive oil utk menumis bawang, (minyak kelapa sawit pun jadik aje..)

Masaklah ikut imaginasi dan instinct.

C. Mashed potato
Basic dia butter, mashed potato n fresh milk, and some pepper n salt. Eksesori lain ikut selera memasing

Maka, wallaaa..voila...jadiklah resepi merepek aku malam itu.... but still nice n we were having a fine dine dimlm itu...


Chicken patty with black pepper sauce, mashed potato n some fries. Geledah dlm fridge sayur2an habuk pun tarak, so tu je la folks, so lebih cantik klu makan dgn coleslaw and some steamy vegie cam broccoli, corn n carrot, whateverlaaa....

Ropanya ketika sedang di cekik...Dan diakhiri dengan butter orange cake ditoppingkan dgn moist chocolate cake yg aku beli kt pasar mlm kt umah aku ni, aku tak jumpa aiskrim vanilla je dlm fridge tu klu tak harus aku toppingkan lagik tu, aku mmglah pelanggan setia akak ni punya gerai kek sbb sume kek dia pun sodap...org putih kata sinfully delicious...

Selamat bereksplorasi....

Comments

Popular Posts