Alhamdulillah, rezeki tuhan...

Alhamdulillah... rezeki tuhan...


Cravings... aku tetiba teringat kerang masak kicap adik ipoku nun jauh di Sawak, dia mmg terer masak lauk ni, org Sawak ni mmg terer bab masak2 kicap ni, setelah beremail-emailan mintak resepi aku pun wat lah semalam, kul 11 tu aku buleh sambung ratah sengsorang. nikmat dunia kan... cara masak dia ngan kulit2 sekali dimasak, resepinya : cili kering, bawang merah n putih dikisar sekali, bawang putih tumbuk ngan cili api, serai diketuk - pastu tumis le sume bahan tu, boh kicap pekat, kicap manis, sos tiram, sos cili and perasakan garam gula. Kira jadik la tu...

Ikan aji-aji boh dlm microwave, , jadik le ala2 kukus gitu. Ikan ni mmg best giler sbb isi dia lembut, aku tatau pulak org sini panggil apa, selalu kt tempat ikan bakar kt area pantai timur selalulah jumpa ikan ni


Kuih2han sedekah dari akak ipo ku


Alhamdulillah, rezeki tuhan... kenyang yg amat ni.. mata pun dah kuyu ni haa... berbuka takdi macam2 ada.... aku taim2 kul 9 lebih pun mata dah berat, camno... lawak pulak aku tgk citer Tower 13... ni.. eh, tak ingat pulak nombornya. Encik aku baru balik dr terawikh, sejak ada anak teristimewa ni aku kasik chan kt dia jelah pi terawikh kt mesjid. Kalu anak org lain buleh angkut sekali ke mesjid, aku kalu bawak Ammar alamak tak kusyuk la semayang tu, ntah ke mana2 le dia merewang dak pun buat bising ala dia. Ish tak berani aku area2 umah aku ni nak amik risiko camtu, kes Sharlini pun tak settle lagi, aish fobia aku. Tapi kan, masa aku gi Ganu ari tu dan singgah solat kt Masjid Kristal aku terpaksalah bwk dia sekali kt dewan solat tu. Aku pesan dok diam2, baring sebelah Umi ni, kalau Ammar bising, keluar dari pintu ni ke nanti ada orang baju hijau datang ambik Ammar. Ye yelah aku kena bohong sunat kt dak ni. Miracle betul dia ikut plak cakap aku sbb takutkan watak ghaib yg aku cipta tu. Anak aku tu selalu le aku kena bohong sunat utk trick wat sesuatu. Wat psiko2 lemau cam dlm kitab tu tak mau jalannya kt dia tu...

Anyway, takdi (hih, lama tak guna perkataan ni) keje masak-memasak aku tak le remeh mana. Balik2 keje KLK tapau sup tulang, peparu lempung ngan kerabu mangga, apa angin budak tu tatau le ari ni, bersedekah ke apa. So aku masakkan kerang masak kicap ngan ikan nak panggang tapi boh dlm m/wave jek so jadi le ikan ala2 kukus gitu. Akak ipo aku plak sedekahkan kuih sikit punya banyak cam aku ada anak 3-4 orang. Mesjid plak bagi bubur lambuk. Tapi tulah namanya rezeki tuhan....alhamdulillah, yg tak syoknya tlh berlakunya pembaziran sbb tak mampu nak habih, jawapnya dgn segala hormatnya masuk dlm lemari ais yek...malas lak aku nak upload gambo ni, esok2 ler...

Nota kaki : kelmarin aku mimpi aku dah siap2 pakai kain semayang pas tu tetiba lalu la Bab1 hutan, aku punya nak mengelak sampai panjat dinding... aish.. apa ke makna mimpi aku tu yek... ngilu dan seriau lak rasanya, ada kena mengena ngan H1N1 ker??? errr...gegegegge....nauzubillah....

Comments

Popular Posts