Anugerah Syawal 2

Tiba2.... dah nak raya Haji masih ada citer Syawal. Dah lama peram dalam draft, pix without captions. ok leeee tulih ikut suka lah.
Ola-ola ola.... inilah my life nowadays... dugaan dengan kesibukan duniawi huuuuu... sementara masih boley selit blogging selit lah... tak lama lagi makin berat ujian dan bebanan yang mendatang. Ya Allah...jangan lah bagi aku bebanan yang tak mampu aku tanggung. Satu hari dah 18 kali dah pikir nak jadik SAHM nih... pikir2 aku jugak yg stress nanti. Tapi terpaksa pikir jugak... acaner acaner tuuuu????

Mari tengok gambo... we go with the flowww...flowww ... flowww... (echo)

Arghhh keluo jugak gambo kt umah Pah ni. Satu kehidupan yg aku idamkan petang2...strolling around the house n kampung with the kids...ntah2 klu dpt kehidupan ni pun aku masih terbongkang di sofa tgk FB n IG. Bukan boleh harap sgt tu...

 ahhhh tu dia baju merah. Tu je.

 
wow...perkasanya tgn hb ai...eh bukan, nak tunjuk cendul air kelapa bako spesial ++ (kenapa ada  ++ sbb tajuk cendul lagi panjang tp tak ingat D:-)  kt area Tg Karang ke kuala Selangor yg ada drive thru.. perghhhhhh sedap pejam2 mata hirup srupp sruppp...

Haaaa stalker sangat tu...amik nak tepek gambo kt sini. Masa prep. sambut raya kt opis.

Lepas tu uols kan... kita beraya di bandar. Teruskan amalan desa di kota...bak kata Azlina Aziz lagi, jadi mari kita menyahut seruan ini.
 
 Eh...sanak saudara kita lahhhh, lepas minggu raya di kg, sanak saudara beradik mai mai dtg umah tetiba adik ko ni rajin nak masak laksam. Laksam gulung adik tak pandai hakak...jadi adik rebus spageti je... adik tambah nasi impit kuah kacang n rendang tok dan lemang

 lazat kan abang?? sehingga kaklong menambah 2 kali awww...


laksa lemak pasta spageti. Aku lebey prefer yg ini. Apa susah buat kuah? All you need is isi ikan yg telah di rebus, blend dgn bwg merah and lada hitam. Masak ngan santan dan tambah asam keping. Siap. Jangan le boh gula. Selalu aku beli laksam kt sini rasanya manis kuah bangsa boh gula. Oh no no no.. ai dont like plis. klu kita wat sendiri nak puas hati guna ikan yg fresh, cukup le manis ikan tu bg kuahnya. Yg penting ada cili blend, campurkan je sekali ngan sikit belacan and garam. muahhh mamamia..

Tiba-tiba kan...kuang kuang kuang.... igtkan dah beli baju raya eksklusip rupa2nya...pembaca berita tv1 pun pakai baju yg sama...ohhhh tidok...terus hilang hak eksklusip hakak choyyy sgt ni! huahuahua...
 


Lepas tu kawan sekolah lama saya kata nak dtg beraya di rumah and request nasi dagang...ko gilerrr???? igt aku terer beno masak nasi ni??/ hoooo ni yg aku plg tak berani sekali nak masak esp. nasinye sbb peleceyyyy. Tp kerana mu Naniey Jay... I beranikan diri menyahut seruan
 
Ahah! Wallah! perghhh menjadi juga nasi dagang ku ini. Licin. Or mungkin sbb tetamu lapau nau. So sbb ini hidangan special I panggil org spesial juga pada hari itu. Nti lepas ni kita wat entry khas resepi nasi dagang pak malau versi Kak Yong ok? Sepertimana gambar sblm di atas, kak yong masak rendang ayam n kuah kacang n tempah satay juga.  
 
 Rumah sempit gini lerrr... kemudian malam2 hari lepas Maghrib kak yong panggil sanak saudara belah apak eh pulak. Cam marathon masak soto. Sib baik juge ada helper org Jowo Timur, semua memuji sambal kicap bak En. Kembang kempis bak En. Walau blur boley le di harapkan.

 Sebelum kejadian. Lepas kejadian tunggang langgang atas meja. Tu set pinggan aku terjumpa dlm kotak masa suruh bak En cuci gobok. Teruk betul, sampai lupa pernah beli pinggan mangkuk, jaman bila pun tak ingat.

ha... dah sampai bab nasi dagang...ni kuah nasi dagang yg sempat aku dpt frozenkan sedappp dap dap.
 
Tp takde masa nak citer now. Nti next time kita gebang. Aku tak guna beras perang Kelantan tu. Sbb aku asal Teganu. Jadi aku prefer hok putih je, ngan bwg, halia n halba. Dah ropa nasi biasa... belum campur santan agi masa ni.

Ni tiba2 je ada gambo ni.

Ni pun sama. Tetamu belah petang, bapak budak2 ni sempat pi beli rambutan ngan manggis.
Dah habis babai. 

Comments

Aida Ariati said…
Pasni ada mkn2 ajak2 sy. (xmalu)
Yong Kamariah said…
Owh...Sudah pasti...
(Buat apa nak malu??)

Popular Posts