...and a happy new year!

Assalamualaikum wth. and salam sejahtera.

Bismillah....dah sampai 2015 kita ye...blog dah kusam dan bersawang. Apakan daya...
2014 was a challenging year for many of us, we've lost MH370, MH17 hit and crashed, floods, QZ8501... banyaknya Allah duga kita. 
2015 is also expected to be a challenging year...2015 what to expect? 2015 will see the start of mega bank merger in Malaysia, 2015 will see Malaysia finally implement GST with weak economic backdrop, 2015 hottest economic issues will be falling of ringgit, oil, inflation, rising household debt, 2015 will see the return of El Nino...AWB confirmed 70% probabilities of El Nino emerging by February in Pacific Ocean.....bla bla bla... phewww...harap2 ramalan tak la tepat ye. Apa jua pun yg berlaku adalah kehendak Allah swt. Kun Fayakun...

So we ended up 2014 dengan penuh redha...
On Xmas eve kami bergegas ke Perak umah MIL, affected ngan banjir. Tak pernah2 aku kawin dah 14 years umah MIL naik air dr sungai Perak. So kami pi jengah sambil randuk ayo. Deras air sg Perak melimpah ke jalan ke darat. Baruh dah out. Oleh kerana pakcik ko keje kita balik ari je. Sampai Kay El aku plak bergegas borong sikit barang nak balik Kuantan. Nak bawak bekalan basah dan kering umah mak, expect brg2 basah naik time banjir kt sana kan. So borong sayur bagai. Masa pegi ok lagi...masa nak balik LPT air naik. Umang aiii....lalu jln alternatif Muadzam Segamat Gemas Tampin sume kitaorang lalu. 9 jam ko dlm kete sampai la ni belakang tengkuk bawah ke belakang rasa otot kejong je. Deng...

Nikmatilah pemandangan banjir di bawah sbg penutup year 2014 :


Umah akak aku kt Kemamang pun naik air. Hampir tiap tahung rasa-ang nyer. Sian ia baru lepas basuh umah. Sib baik tak naik kt hall umah. So kami pun randuk air kt jln di bandar dia dgn tujuan nak jenguk family dia dan hantar brg basah yg payah gek nak dpt musim cenggini. Pastu patah balik amik laluan alternatif sbb jln nak ke umah dia dah naik air. So kami konar sana konar sini. Giler boh... main2 banjir kita.

Ni plak keadaan di Perak. SIL terpaksa pindah kt sekolah. Dah ropa gini ayonya, deraih pulok tu. ngeri teman nengoknya. Ni keje giley... bawok kete randuk ayo sungei yg deraih melimpoh ke jalan. Yeop teman dah libanlibu takut kete tak lepas. Sib baik tinggi le juga kete tu. Koje giley ni, sekali kena hanyut tumpor...

2015

Azam aku petang tahun baru... nak buat kek. Me and baking is no, no, dont say the words...no no good. Berlinangan air mata ke pipi tgk kek marble chis ini. Tp sbb si mokna Aleesya bagi support nak wat kek, hakak gagahi jualah diri ini baking. aku saje cucuk ngan garpu nak tau masak ke idok... kena2 terus crack dan mendap mcm jln Gua Musang yg dilanda banjir. uwaaa... ke badian apakah ini??

Tapi jgn tak tau tersedap pulak. So aku turn upside down je, gambo ini nak memberi justice sket. Blog manatah aku amik resepi ni, tp mmg sedap lah. Harap2 tak patah la semangat aku membaking, rupa2 nya setelah 21 thn hidup, ini lah first time baking from the scratch... alangkan guna ready made cake mix pun fail, ini pulak from the scratch kan...so bg chance kt diri sendiri muahahaha...

So itu saja sbg pembuka tirai 2015. Jumpa lagi!

Comments

Selamat Tahun Baru 2015 Yong
Semoga tahun ni akan lebih barakah untuk Yong sekeluarga. Take care
xoxo
Yong Kamariah said…
Sama-sama kak Muna yang jelita. Happy new year to you too... insyaAllah, kita doakan yang baik-baik buat tahun 2015 dehh.
xoxo
Anonymous said…
Yong
Assalam n happy 2015....insyaallah.
Blog kita lagi bersawang....epic!
.
CS
~jeet~ said…
Salam kak yong!! stress baca para first akak, tapi hidup kembali ceria bila nampak gambo kek tu..hehehe

baru lepas borak ngan kawan pasal harga minyak jatuh, nak risau lebih2, benda bukan dalam kawalan kita...this is how the world is, ada pasang surut, ada turun naik, so redho je la, mana boleh jimat, kita jimat :)

as i said before, kek tu semua masuk perut jugak..hahaha.. takpe, usaha tangga kejayaan!! caiyok..!!

selamat tahun baru kak!

Popular Posts