Thursday, January 13, 2011

Buai Laju-laju

Hi all.
Rupanya last entry masuk dlm last yearnya entry. Biar betik. Yolah, udah didraft dlm tahun 2010 ropanya dibaca sbg dlm tahun itu juga.
Ye, selamat berjumpa kembali di tahun 2011. Mari kita mulakan dgn sesuatu yg tradisional. Apakah relevannya itu?. Baiklah mari kita mula baca petikan di bawah.

Kampung MPI mmg sangat2 mengekalkan ciri2 tradisionalnya, dari segi budaya, masakan sehinggalah mitos2nya. Pernah dengo ada org tak buleh makan ikan tapah? Ye, dikampung itulah juga kejadian itu berlaku. The native orang Perak yg dok ditebin Sungai Perak. Oh sungguh damai kampung MILku. Masa memula kawin aku macam kena cultural shock. Iyolah, pasai aku brutal, tp di kampung itew kita masih jumpa sgt ramai perempuan melayu terakhir yg sgt rajin dan cekap di dapur dan di segenap penjuru rumah. Banyak beno pantang larangnya yg wanita2 moden dah lama lupa. Macam ko takkan jumpa org perempuan yg dok depan tv sambil makan nasik sepinggan. Everything is in order, siap berhidang elok bertimpuh kaki. Ko takkan jumpa kain tak basuh bersepah2, sedo2 dah petang sket siap berlipat kain ko tu. Aje ngan ye, masa memula kawin dulu kain baju kotor yg aku put aside sekejap selalu hilang, sedo2 dah berlipat elok (makna kata dah siap dibasuhkan). Herm, mengumpat diri sendiri pulak chesss. Ok, mari kita tinggalkan perkara itu.

Minggu lepas bertempat di rumah MIL, berlangsunglah upacara naik buai. Mungkin ada panggil berendoi kot. Anak buah MPI baru habih pantang dan cam biasa, adalah acara naik buai esp. plak ianya cucu sulung kak Ngah MPI. Ye, ye, aku udoh jadik opah muda uols. Majlis yg sederhana tapi meriah itu siap ada marhabban berzanji segala. Tapi yg aku macam rasa pelik sket, masa sebelum berbuai tu kena bawak baby pusing keliling buai sebanyak 7 kali. Hermmm, tetiba aku teringat upacara kawin yg keliling tut 7 kali gek tuh..opssss...Tetiba pula dah. Adat tradisional katakan... apa2 je lah. Apa2 pun layan je ler gambo berikut


Inilah dia upacara naik buainya itu, siap ada berzanjinya, lama tuh. Tp vokal mokcik2 nih mmg power gilerrrr. Selamat naik buai baby Dhia.


Back then...10 years ago turn Ammar naik buai, at the very same spot. Siap ada bunga2 matahari, sume ni MIL yg uruskan, aku bawak anak jek. Kemain genjoice Ammar tgk bunga2 matahari, amboiiii pink karer lagik tilam bertekad ko Ammar. Satu lagik, kt sini mmg femes ngan set tilam bantal kekabu bersulam2 bg baby baru lahir. Eloklah, buleh diturunkan kt adik ko Mar, insyaAllah.


MPI sebuk pasang speaker kt luo rumah, udoh ropa DUN Parit nak buat mesyuarat JKKK.


The making of pengat anak lebah...ini dia the special dish yg kita hanya buleh jumpa dlm upacara2 special cenggini. Deme tak buat sesuka hati bebila hendak makan pengat nih. Simple savory with simple ingredients. Manis tak hengat, genjoice uols.


Bubur/pengat anak lebah dlm poyok


Semangat rewang2 bergotong-royong kena ada kome, baru meriah.

Udoh la dulu, bersambung di lain edisi. Tata.

8 comments:

Eine Frau aus Botnang said...

Hi Yong, manarik entry kali ni perihal tradisi orang Perak. Ikan Tapah tu camne ropanya? hehehe memang ciri2 pompuan melayu terakhir macam gadis yang Yong cakap kan tu, TAK ADA langsung dalam diriku ini! I makan tak kat TV tapi makan kat depan PC. Kain basuh yg dah kering dah masuk 6 round tu masih kat atas sofa tunggu berlipat haah Surirumah alaf kini! Anyway, tu lah adat resam tradisi dan hukum agama memang ada jugak isu2nya tu, tapi tu lah, segala yang mengeratkan silaturahim & yang tak menyimpang rohani, apa salahnya kan. Bunga2 matahari kat buaian Ammar tu meriah! Adik Ammar punya upacara naik buai dah setat plan dah?? heheh Ok babe banyak kita berceloteh. Have a good weekend and take care!!

Maya Marisa said...

Yong,
one word to describe the whole event - meriahnyer!

Yong Kamariah said...

Dear Fasha - iyer aje ngan benonya, deme ni masih meriah ngan adat tradisi, tu belum masuk rebana bagai lagik tuh. Tu pasai diriku juga cultural shock, takdek langsung ciri2 pompuan Melayu terakhir, setuju aje ngan pasai makan tuh, buleh merata2 makan bawak pinggan ngeh ngeh ngeh....
uiks pasai naik2 buai adik ammar ni teman tak pikio pun lagik, klu ada rezekinya pun nti ingat nak buat kt umah sendiri je nti, cukuplah marhaban dan cukur jambul, pusing keliling buai mungkin idokkkk lerr teman...u also take care dear!

Dear Maya M,
Uihhh mmg meriah beno, siap pasang speaker dewan undangan, habih satu kampung dengo marhabbannya!

Normi Ali said...

Dah lama x mkn bubur anak lebah....sodap tuuu....

PatinPasta said...

Yong,
Amboi.. memang perempuan Melayu terakhir sungguh gitu. Kalo kat rumah Mak saya, kitorang memang bergelimpangan makan depan tv. Hehe!

Seronok tengok adat lama yang masih dipraktiskan (amboi.. bahasa Melayu perfect ni). Yelah kan, kalo tak.. habis ditelan dek masak jek. Sama macam Fasha mentioned la, asalkan tak menyimpang.. memang seronok dikekalkan. :)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

bubur anak lebah ?? ko kena buat pastu buat n3. aku tak pernah dengar dan tengok lah..


huiiiyaii...comel dah pewot ko !




Sorilah Yong.
lama aku tak singgah sini.
macam yang ko kata; ramai nau orang komen jadi aku balas komen dari dorang jelah sampai lupa kawan-kawan lain..

Pulak tu kena adjust schedule kat rumah tu. Tiga2 dah sekolag & tadika. Sebelum laki aku jeling2 elok aku settlekan sebelum BW... hehe..

Yong Kamariah said...

Normi dear - mike musti terer masak bubur tuh, heran juga ramai org kampung suami teman suka beno makan bubur tu, selalu kata lama tak makan, agak2 mmg sentimental value dema kot!

Dear Cik Aida - mmg bebenolah tu, saya dedulu masa anak dara kt kampung dulu, sesuka ati aku amik pinggan makan dpn tvlah, atas tanggalah, mana2 suka! Adat2 tradisi ni memang le akan memeriahkan suasana, klu tgk deme main rebana lagik ler meriahnya. Ate Cik Patin kt kampung agak2 apalah acara tradisi yg masih org2 Temerloh kekalkan sampai ari ni yek?

Dear Rina - tak per, teman paham, teman pun segan nak menegur mike kt blog mike sbb mike gelemer beno teheee...bubur anak lebah tu org tak masak sesuka ati tau, deme akan masak klu ada special occasion tertentu jek cam naik buai nih, klu aku lebih prefer pengat butir nangka sbb manis sgt rasanya bubur anak lebah tuh. Main ingredientnya aku rasa tepung gandum, santan ngan gula jek

PatinPasta said...

Yong,
Hmm.. tak tau la if just Temerloh jek tapi memang kebiasaan kat kampung saya, derang suka buat event melenggang perut. Nih time bakal ibu pregnant dalam 7 bulan gitu (untuk first baby). Siap ada acara mandi bunga bagai. The reason? Saya pon tak tau. Hehe!

Pastu cukur jambul. Nih untuk setiap baby la.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife