Dealing with diabetic pregnancy

Pejam celik pejam celik seminggu lagik nak masuk 7 bulan dah. Sekejap je rasanya masa berlalu, aku rasa aku dah tak larat dah nak dealing with diabetic pregnancy nih. Lately ntah ngapa rasanya selera makin membuak2 bertambah2, mmg betuilah kata org masa pegnen nih makan utk berdua...tapi mak...sob sob... eh, kena buat perenggan lain dah ni, ari tu Cik Puan Rina kata naik juling biji mata baca citer aku yg takdek perenggan....

Ari tu aku tgk iklan pizza dlm paper terussss drooling over pizza gemuk2 yg ada cheese melimpah ruah. Lepas tu kan aku tengok Chef Michael Smith @ Chef at Home ari tu buat pavlova ke hapa namanya tu.. terus aku mimpi2 aku buat bendalah tuh. Akan ku toppingkan dia ngan rich whipping cream ditaburi isi2 dan biji2 buah markisar (ntah napa byk2 buah aku terpikir buah markisar dow!)...Eh, alang-alang aku citer pasal pakcik Michael ni baik aku ngumpat dia sekali. Sebenonya aku suka le tagline dia.. "cooking without recipe" gitu, samalah ngan aku jenis campak2 jek, aku kan creative thinker ngeh ngeh. Suka beno aku tgk dia masak dgn pakaian sgt skima, idok pernah lagik nampak dia cooking pakai lengan pendek, mesti siap berbutang sampai hujung lengan. Klu akulah dah tentu singsing baju cam nak menyeluk pekasam! Pastu sume benda pun takyah basuh, klu sayur keluo dr pack terus potong masak. Agak2 pasaraya deme tu very hygienic kot! Ke sbb masuk tv dah dibuat2 lagu tu tatau ler makcik.


Kerang bako..perghhh mau pingsan klu dpt makan semangkuk nih!
Pastu kan, semalam aku teralih channel agrojournal pasai kerang...makkkk, teruih aku teringin nak makan kerang bakaq cicah ayaq asam! Deyyyy... berapa banyak ko punya cravings lah.....Sungguh tak cool hidup mak sekrang, tulunnnnn!!! Sungguh ku tak menahan menanggung napsu ini grrrr...Ari tu MPI saje nak bakaq aku, kata dia oven yg baru beli masa renovate dapur tu sunyi sepi jekkk...nantilah ko...kang sekali ngan jemput2 bawang aku bako dlm tu, bak kata USOP lembut kita bako! kita bako!


Tapi la ni tak buleh buat apa2 lagik laaa... memalam mula le aku mencipta benda2 berasaskan whole wheat cenggini, walau tekak aku rasa nak makan lasagne la, pizza lah...adoiii menyabo jelah mak...


Tapi lempeng ala2 cenggini not bad gek lahhh...cicah ngan left over kari ayam tu ari, layankan jelah mak yong...


Kata aku...campakkan barang sebiji dua asam boi itu ke dalam limau ais itu, hermmm sgt refreshing!


At 6 1/2 months, baby is about 1 kg, berat badan emaknya setakat nih naiknya pun acceptable, alhamdulillah from a scan so far so good sumenya. Cuma mak rasa cermin ini tidak memberikan keadilan sewajarnya ngan figure mak. Maybe le aku pakai baju yg kecik, klu pakai baju stok2 normal pegnen mmg nampak beso benolah aku nih.


Kata orang, tak baik buat persiapan awal2 sangat nih. Dah kalu ada org nak bagi souvenir awal2 cenggini mak terima je lah, jauh dr tanah beso China tu. Timakasih deh... sekali yg scan tak sama ngan keluonya... haru!

Ok everibodi, have a prosperity CNY holiday! Tengok tu, bila aku type prosperity terus teringat prosperity burger MekDi...nyum! Gong Xi Fa Cai uols! (Ni siap bg wish awai2 sbb rasanya tak baper rajin nak update blog menggu ni! We all nak balik kampung ke Kuantan, insyaAllah). See you soon!

Comments

PatinPasta said…
Yong,
Panjang berjela list teringin Yong, saya baca pon tumpang teringin sama. Haha! Tak pe Yong, sikit je lagik menunggu nye.. nanti dah buleh belasah segala, dan bako apa yang patut di oven mu itu. Hehe!

On sayur dari plastik tak berbasuh tu.. kalo kat sini memang ada jual yang dah dibasuh, ada dituleh kat plastik tu (listo para comer = sedia untuk dimakan). Kalo tak bertulis apa-apa, ha tu kena basuh dulu la.

Selamat balik kampung, Yong! Take care and have fun!
Maya Marisa said…
Yong,
wah, got similarity. maya pun suka chef michael tue. pantry dia, aduh, menusuk kalbu betul.
Yong Kamariah said…
Dear Cik Aida,

Ha'ah, rasa2 nak balas dendam cukup2 nti tehee, kita bako segala mak nenek dlm oven tuh!
Oh yea ker ada sayur ropa itu, senang le keje klu cam tu yek!

Dear Madam Maya,
Ha'ah, cool sungguh dapur si Michael tu, ckp je nak masak apa, sume ada kt rak2 kt pantry dia! Dah tu taim masak asek le pakai lengan panjang memanjang, skima sungguh le dia tu!
syieranuar said…
kak yong, kemain banyak beno makanan yg teringin. haha..kak yong blk kuantan ek? bile tu?lame ke? syiera ni kt muadzam je.mn tau g kuantan mggu ni leh jumpe! haha =)
Yong Kamariah said…
Dear syiera,

* biasalah dek...org pegnen ni macam2 benda dia teringin nak makan ngeh ngeh....
Akak dah selamat sampai KL nih, ha'ah balik Kuantan sambut raya, boring2 kt kolej tu syiera selalu ke jalan2 bandar Kuantan?
As Salam Yong, wahhh sudah 7 bulan? Cepatnya masa berlalu, dah tak lama lagi tu. Tapi perut YOng takde lah besar, just nice gitu. Tu lah dah bila kena pantang masa preknen, memanglah sangat kejam sebenarnya kan? Kesian. Lepas bersalin kena pantang lagi..Habis pantang Yong nanti, tolong lah merdekakan diri itu dari berpantang ok!Makan puas puas! Alhamdullilah baby gegirl, kita tumpang gumbira! Take good care Yong!!!
Yong Kamariah said…
Dear Fasha, iye, betullah, cepat beno masa berlalu, ni satu apa pun tak prepare lagi utk baby, tak tau nak start from what/where heee... la ni perut dah memboyot2, not that 'cute' anymore, insyaAllah it's gonna be baby girl....
*betullah bagai dikata, nti lepas pantang kita nak revengeeeeee....!

Popular Posts