Kemen Helan, Autistic, sumer ada..

Hi semua. Assalamualaikum wth. Hallo dan salam sejahtera.

Nampak sangat salam perkenalan org tgh takde kerje. Atau boring. Memang boring pun. Mata dah nak lelap lap lap dah ni.Puasewww katewkan.
Sekian lama tak bersua mmg blog juge le medium melepaskan perasaan ye.

Kadang2 aku rasa penat nak rehat berenti keje jaga anak mengemas masak. Bestnyer. Macam ada staff kt kompeni aku ni nak berenti ujung bulan ni, umur dia tua setahun je dr aku. Dia berenti sbb dia nak rehat kt umah, nak jaga anak2, nak gi surau and such. Ada tok laki baikkk punyer masyuk ok le kan. Klu aku le... alamat pakai lampin kain le ko Aleesya, susu cap tepung kati ke. Dak pun dinasihati supaya menjauhi sebarang shopping complex dan yang sewaktu dengannya. OMG sgt tragis kehidupan sebegitu. Tp kita kena ingat jua rezeki Allah taala itu sgtlah luas, mana pernah dia tak sayang hamba dia kan.

Tapi....kalaulah jadi kenyataan.... Hari2 otak penat pun pikir nak masak apa je sampai terkeluar otak. amboih over. Pagi2 lepas anto anak sekolah pi pasar. Nak penat pun tinggal lagi compare price brg2 grocery je. Ari ni ikan tenggiri baper sekilo, eh eh, dak, sbb dah tak kejekan kena usha ikan kembong je. Ayam kedai ni baper sekilo. Pahtu soh macha kerat 18 stok seminggu mahahaha. Sorang makan seketul je tiap ari.  Pahtu kita tubuhkan persatuan ibu2 beli ikan dan ayam. Bergosip. Amik anak sekolah, masak. Pahtu tgk citer drama Venuzuela aiamor. Lipat baju sambung citer Filipina marimar plak. Dah petang sikit tgk sinetron, alih tv3 sinetron, balik alih tv9 pun sinetron. Dah petang alih tv Alhijrah pulak dlm keadaan redho dan takwa. Beli arial elok sket sbb Estro dah tak subscribe sbb nak save bajet muahahha... janji ati senang dok?
Mende aku repek2 ni tah.

Aku ni sebenonya tgh kesedihan sbb SD card henpon aku dah rosak, so byk dah gambo2 yg hilang. so sad. aku dah tak koser dah nak bawak kamera asing2 nak pi mana2. sbb tu aku tgh pikir2 nak tuko henpon ni. tuko ke tak. tak tuko je. bak angggg. pasai nak ngabih duit ade jalannye ye.

Sebab aku nak share gambo2 aku gi Teluk Senangin ngan Keman Helan tu ari.

Teluk Senangin.
ahhhhh gitew. Terpakse le google gambo org, pinjam ye tuan punya.

So masa cuti cahaya ngan hijrah tu ari, kami balik Perak kesayangan suami hamba. Dia kata dah lama tak balik, ok leeee. So antara aktivitinya kami pi piknik reramai kt Teluk Senangin. Seronok le juga, siap bawak sandwich ngan nasi walau tak baper berlauk. Sebab cam nak gi ke tak gi, so balun je bawak benda yg ada. ahah, dah jumpa Port baru kt belah2 ni yg cantik, air chomel, pasir putih sume. Selalu klu area Lumut tu org pi Teluk Batik, ishhh aku tak baper bekenan sgt sbb struktur kedalaman pantai tu tetiba cam ko cecah je gigi air tu ehhh dah berteluk ke dalam. bahaya no. ke aku je yg rasa. aku kan selalu belagak, pantai kt Pantai Timur je kunun chomey2. Syukurlah pantai kt sini sgt ok. tapi klu tgk chalet2 dia aishhhh lemau je. Ko jgn nak expect mcm kt tpt peranginan lain la plak. sbb ni cam tempat baru, so org berjualan pun ala2 koboi je lah. Pantai dah cantik tp upset betullah... takde penyelenggaraan pantai ke??? sedey ar tgk byk sampah2 berkeliaran kt tpt org berteduh. Jadik kita bawak ke tengah perkara ni ye Yang Berhormat.
Sayang betul plak gambo Aleesya sdg berpimpin tgn ngan bapak dia di pantai dah hilang. Klu tak boley jadi gambo kenangan calon bapa mithali. ahh gitew.

pastu esoknya cadang nak ke Pekan pagi Parit nak beli bantal kekabu. woaaa mahainya sebijik, beli gek le dua. ada pakcik kt situ juai aihhhh pesen memaksa la hang ni. sbb akak ipo aku beli jauh no lebey murah yg pakcik tu jual, bak anggggg nih. Tp biasa arrr, aku ngan apak eh ni spesis same je, dah pikir pakcik tu sound dia dah penat kirai2 bantal dia nak jual alih2 tak beli siap dia dah masuk dlm plastik, beli gek dua. bakk angggg betul. ntah benda maksud bang angg tu taktau ar, pakai balun je. aku rasa spesis wakluuuu...betul ka?

Lepaih tu dlm cam kehampaan sbb dah terlambat sume dah nak tutup kedai, kami pun terus le panjat kemen helan. hahaha...dah tengahari rembang, takut gek ngan latest update kt Keman Helan ni, sbb tanah runtuh semedang kan, tapi ketegaq nak naik atas gek. sampai atas ok je. Hujan pun tak, setakat gerimis sesikit. Aleesya pun pakai baju sleeveless sikit punya giler mak dia. Last2 masa singgah MarryBrown for lunch, tgk ada baju spare so pakaikan le dia baju 2 lapis takut sejuk.

 ah gitew lagi.

Ni kami berenti kt tp ladang teh kecik dah nak hala balik dah, ingat nak lepak kt ladang Bharat yg selalu kami gi sambil menikmati teh and scones tp due to dah lewat tak jadi. So singgah sini semayang kt surau tgh2 pokok tea. Ada takde suam2 kuku je surau dia ni. aku ingat tpt solat pompuan tutup so regret betul jugak tak dpt solat. Last2 dak Ammar cam biasa tokleh dok diam dia main bukak pintu ehhh pulokkk, tak kunci pun, so syukur alhamdulillah, dptlah kami buat jamak Zuhur ngan Asar dgn tak baper minit lagi nak masuk megrib kuangkuangkuanggg. Nak amik air semayang ya rabbbiiiiii sejuk kemain.
Ammar my autistic kid ni satu pe'el dia, dia tak lupa nak solat walau ke mana nak pegi, kadang belum masuk waktu dia dah ready nak solat. Alhamdulillah. Tp solat pesen dia arrrr, kadang ketawa dlm solat, ekspress dia toksah cakap leerrr, tp rakaatnya cukup. Moga Allah terima solatnya, insya Allah. hermmm Aleesya siap buang barang kes lagi mas dlm surau ni bak anggg, sib baik ada toilet kt tp minum tea tu, tp nak minum tea dah tutup pula. Sian dak kecik ni terkemut2 masa cebuk sbb ayo nyer brrrrrr sejukkkkk huhuhu...


ahhhh gitew. Siap ada paranormal activity kt belakang..hoiii choyyyy sangat. Maksud aku ada plak couple kt belakang, silap pandang jadi paranormal activity bahahaha.
Eh, ada tempat baru yg aku tak perasan ni. Berpuluh2 gambo posing ada kt dlm ni tp apakan daya card dah rosak choyyyy bak aangggg sangat nih. Apa nama tempat ni dah tak ingat, Lavender garden ke apa tah, ada pokok lavender and bunga2an yg cantik kt atas ni. Naper aku tak perasaan eh sblm ni, tpt baru ke. amboiii ckp macam tiap minggu naik ateh ni. Kt area Kea Farm, masuk adult RM5, kekanak RM3 rasanya. tinggi jugak nak panjat sampai ke puncak ni, dia buat cam zigzag ke atas so ada bunga2, stoberi and such. antara penyumbang keruntuhan tanah di CH jugak ni kuangkuangkuang...

 ade gek gambo anak dara pakai baju dua lapis ni, mmg sikit punyer giler mak ko nak. pakaikan baju merah sleeveless masa naik atas ni. dah biru bibior anak baru kalut cari baju spare, sib baik ada, klu tak cari le baju sejuk yg ke 7 lai beli tapi hareeem takkan pakai lepas tu. benda tak terplan kheen. Lani nak pakai baju cantik2 je, dia yg pilih sendiri nak pakai baju sekrang.

 
alamak...panjang plak dah entri kali ni. ini citer Temple Grandin, based on a true story.

So ahad lepas, tv alhijrah tayang citer Temple Grandin. yeayyyyy setelah sekian lamanya nak tgk citer ni atlast..... Aku maleh citer panjang pasal Temple Grandin hangpa google le sendiri yek. Dia ni autistik, bila aku tgk citer ni esp. time dia masa kecik mmg teringatlah kt Ammar yg ada simptom yg sama, they don't want to be hugged, a delay in speech, and such. in her case, Temple can't speak until she was 4. Ammar plak dlm 3 1/2 thn baru reti menyebut. Setelah tgk citer ni then only we can understand how they feels actually, e.g. when they don't want to be hugged. Because it hurts. They can't bear suasana hingar bingar, it makes them bercelaru, so that they always wanna run from any gatherings, suasana bising cam when people socialising, pi market ke, that is why they don't want to socialise. And they will engange and try to look for something that can sooth them cam Temple, dia rasa klu dia masuk dlm tempat kuda kena kepit tu dia akan rasa secure, whenever dia run from that 'hurt' situation. It makes her understand animals better. Dia genius, most of autistic person does. cam Ammar aku tak cam lagi huhuhu. So now dia Professor kt one of the Uni kt US in animal science, she even invented a way and designed tempat nak slaughter lembu that economically way better that the traditional ranch tu, and most importantly, it treats animal in such a way you give a respect to the animal before you eat them! because cara lembu tu masuk dr satu tempat ke satu tempat before they got slaughtered, they will be more calm, so nak slaughter takdek le dia mengamuk or terkejut. And it all comes from a sense of this special autistic girl, yg org biasa tak mungkin akan fahami. And she is a living autistic person who'd be able to tell the world how they feels actually when they acted in awkward way. arghhh sedeyyyyyy, coz I don't understand my own autistic boy up until now!

Citer ni jugak wat aku sedeyyyy and cried melihatkan ketabahan maknya si Temple. She can't even accept when the Dr. told her Temple ni autistic and should be referred to an "institution" which, I think a mental inst. She wept. But she refused to, hey, she's a Harvard graduated, mana boley Dr challenge her intellectual just like that. So dia berusaha jugak bawak Temple pegi kolej and such, walau ramai kekawan Temple ckp dia giler (so sad, sama cam Ammar pernah alami). But there is one Professor who could detect her intelligence, cikgu lain tak sanggup nak terima dia dlm kelas but this Prof said ok, dia boley bentuk. Temple minat sains dr kecik. woiiii byknyer dah aku wat sinopsis ni, berminat tgk ar sendiri.
Tapi aku nak kata, I cried tgk adegan mak dia menangis masa dia ajar Temple flash card masa kecik, Temple refuse to listen sbb dia too enganged with something else yg lebih membuatkan dia interested. Aku pernah rasa benda tu, sampailah mak dia give up, pegi dapur and cried. oh so sad and frustrating. You see, coz you don't understand how they look at things, very, very different from our normal people punya perspectives. Mereka byk visualised benda2 yg tak tercapai dek otak kita. Hai org2 kampung tengok la citer ni supaya you can understand what is autisme, better, rather you make a wrong judgement.


this is Ammar, aku soh tgk citer ni. "Ni kawan Ammar" aku kata, masa the first 5 min. tu tetiba dia kata kt aku, "Ummi sayang tak Ammar?". Sbb dia tgk si Temple ni pelik, sama cam dia, alahai anakkkk, syukurlah dia juga ada perasaan dan pertimbangan and relates thing. tetiba aku rasa sedey. of course nak. And after 5 mins, dia pun dah tak baper endah dahhhhh citer ni huhuhu...

Last but not least.... thanks D for uploading ni dlm FB.
Haha, gambo masa memuda, first gathering lepas kolej kot, masing2 dgn anak sulong, now dah 12-13thn dah babies ni. Ihhh Ammar si debab, aku ingat dlm 4 bulan masa ni.

okbai. See you next time.

Comments

Art Lover said…
Yong..
Post yg Sumer ada..cerite yg sedap di baca. About Ammar, do not give up..apa pun do your best and God will do the rest...insyallah.
Haliza Ghazalli said…
Assalam Yong
Bila baca cerita tentang the autism in your son....sedih pulak.
Tak pe Yong....look at the brighter side. At least now dia dh pandai sembahyang....
Bersyukur & berusaha & berdoa...mudah2 han ur son will break thru....insyallah!
m.u.l.a.n said…
ammar anak soleh...!!!
Yong Kamariah said…
Dear kak leeza nad kak iha,
You've always been so kind! Thanks for your kind words!

My dear Mulan,
You too! Thanks ya!

Popular Posts