Selamat tahun baru 2014 : cuti2 Malaysia

Assalam. Selamat Tahun Baru 2014!

Dah tahun baru eh? tak baper nak perasan hahhaha... toksah tanyalah azam-azam ni, when you got nothing you got nothing to loose...Jack Dawson la sangat kennn...

tapi tak sangka jugalah jumpa juga kehidupan sosial di akhir tahun tu ari. cuti singkat yg sgt pack and fully utilised. aku siap apply unpaid leave 1 1/2 hari. cuti dah tak mandangggg. Sian cik abe kawe, dia dah siap apply cuti 2 minggu, melenggeng kt umah seminggu nak tunggu aku cuti.  jadi bila cuti dah tak baper ada, gi cuti pun sesak2 jelah ngejo masa, ishhh... jadi dah plan ngan family kak long jenjalan utara. depa sebenonya nak bermalam kt Kemen Helan, aku ajak pi Penang. ok jadi. esok nak bertolak ari ni terkial2 cari hotel. chomey sungguh ni. it really runs in a family ngeeee.

Semalam aku tgk le launching Tahun Melawat Malaysia 2014. Mmg sungguh le, negara sendiri byk lagi yg kita belum terokai. Jadi aku support TMM2014! ~ohtetibalaguSitiNohalizaberdengungdikepala~  Padahal nak gi obersea tak baper bajet.
Jadi lepas Xmas tu hari, kami pun bergerak le ke Penang, negeri yg sangat unik ai loike beribu lemon.

Dah pueh surf tenet, milih2 hotel, gi booking.com byk ngat karenah sekor2, memasing memacam citarasa khen, dr satu hotel ke satu hotel cari bilik, pi back browser tgk2 dah fully booked sana-sini kehkeh. padanmuka. last2 wat manual tepon hotel booking via phone je. So we settled at tempat World Heritage ke apa tu kt Georgetown. Sgt klasik ai loike beribu lemon.

apa chittaaa...tgk gambo baru le perasan..awat drumstick tu berketui sgt checkkkk oiiii??? harre tui. dan-dan wat small size gambo kuikui. ada ati lagik bergambo ngan nyonya kebaya. harre...

seronok le kt kaw. Heritage ni. sana-sini nostalgia old town. Kami jalan kaki je ronda2 kaw sekitar. nak parkir mampoih nak jumpa aihh sesak naw.

aiyya nyonya...mana mau pigi arrr???? 2 kali pandang mcm Michael Jackson ko dik. 

One of the thing aku suka kt sini is the mural kt dinding2 dia. Due to the time constraint, aku sempat jumpa 2-3 je yg fames sgt tu. kempunan aku nak jumpa ngan satu mural yg 2 budak naik gerek tu. maybe next time. Georgetown, mu tunggu aku datang lagi!


rombongan cik Ani dlm gambaq cuti2 Malaysia...tetiba rasa duta

Mai mai, lai lai, terokai negara sendiri. pesanan penaja.

tetiba terjumpa nasik kandaq. uihhhh line clear sgt noh...perut pun bergendang. Kt nasi kandar beratur, baru tau kata tghari mamak lain meniaga, petang org lain, mlm yg femes tu plak mamak lain meniaga.

hermmmmm dah cerahhhh...takdan amik gambaq aihhhh...lapaq sangat ni bak anggg

kami-kami

merayap2 celah2 lorong.



petang/malam pi meronda2 Batu Feringhi. Depa nak pekena laksa, tp hat ni mmg lahhh...kammon, sedaiq sangaikkkk!!! amboihhh over naw. Last time pegi tak kena ngan tekak, Dis time cukup pueh ati, sume rasa well blended. syabas bete!

Esoknya kami pi ronda kawasan. Sempatlah lawat umah P.Ramlee sambil bekfast kt depan galeri tu.

You've never been tu Penang until you've been to Bukit Bendera...dia punya moto aihhhh.... dah nak masuk 4 series baru naik atas ni apa chitta...harre tui.



dlm train. humang aiiii boley tahan laju noh. tetiba dak ni bekenan kt topi panda yg juai kt situ. elok plak dia mau pakai takmo tanggai.


ohhh bukan senang nak masuk gambo dia ni kt dlm blog ni.

My autistic kid. Dah boley harap wat benda2 senang kt umah tu. nak tlg  soh wat susu adik je belum tergamak lagik

menara tinjau, isi le duit singgit dlm tu, benda je tau boley tengok sampai sakit2 bijik mata pi telangkup kt nate go tu. nampak le separuh Penang kelam2 gitu, cepat je plak singgit habih. harre tui

masa beratur naik train.

Lepas tu lunch dan tanpa berlengah lagi kami terus gerak ke Keman Helan ... utk ke sekian kalinya. 
Suka plak tgk gambo ni, bab penginapan kt sini Ayoh Wan yg booking. aiol ikut je. apa nama tah apartment ni

Aleesya ngan Kak Ngah, haah lah Kak Ngah, ko punyer drumstick sikit lagi boley lawan makdak hahaha....jom gi jenjalan. nak cari benda tak taulah lagi kt Kemen Helan ni aih...


Yang beso dan yang kecik. Plg2 pi lawat stoberi farm gek.

and makan eskrim stoberi. huihhh manih ang ang bukan dia aihhh

dah dapat candy angry bird. topi tu tak lekang, dah pandai nak melawa ni.

pahtu pekena tea and scones kt Bharat Tea, tpt wajib pegi hahaha... amboi hangggg gojoh tui

ish lapar plak tgk ni, sedappppp.

kami lah. pack betui tpt ni


lepas tu beli tea kt kedai dia.

Ammar membesar dengan jayanya. sume jeans dia dah tak padan esp. tang perut tu. Rasa baru je beli raya tu ari arrrrrrrghhhh... 3 lai boley tahan plak rega *nanes* ko pakai je la dulu track suit ni Mar..

ni pantang nampak pepatung, sume nak. dok gendong le beruk tu ke mana2 haha



miss propa sangat ni. klu tgk aku makeup mesti nak kena apply kt dia sama. mata dah bersememeh bercelak noh. pastu selalu propa takut kena marah klu dah terkantoi..

lepaih tu pi solat kt tanah rata and picnic kt taman dia kejap, sbg rakyat malaysia saya amatlah merasa dukacita. Tak jauh dr tu belambak2 sampah terbiar, nak marah kt public tak boley gek sbb mmg tu tpt buang sampah, hat pihak berkuasa ni nape lahhhh tak dtg kutip sampah isk..

Lepas tu balik KL. Berehat jap pi amik moksu kt airport. Moksu pi Surabaya pi lawat kampung 4 bibik bersaudara dan pick them up balik sini semula. all d bibiks depa cuti sebulan and the cuti is over. iskkk kesian aku tgk gambo ngan video kt tpt depa. syukurrrr lah kita dok kt Mesia tak susah lagu depa. Sib baik aku tak ikut tu ari kuikui. asalnya aku mmg nak gi tp kenangkan masa balik Bandung tahun lepas tu, habih anak-beranak chir-ber and muntah2. adoiii tak sanggup lalui lagi, so depa pun sama kena. Air rawat depa tak sama ngan kita, ada lah perut kita tokleh tahan huuuuu...


Ini kt Kuantan menikmati kepok lekor n lengchikang by the beach.



hello kezen... pi makan ikan bako ramai2 masa ni. Siang tu ada registration day kindy weol. Alhamdulillah atas rezeki yg Allah berikan. Moga 2014 menjanjikan kejayaan dunia dan akhirat. Amin.

Babai.

Comments

Haliza Ghazalli said…
Hi Yong...selamat tahun 2014. Moga semua nye bahagia ya....
Seronok becuti kn Yong...tak kiralah abroad ke atau dlm negara asalkn keluor dari rmh. Sekurang2 nye dpt menjamu mata & release tension ( utk sekejap kut) hehehe!
Yong Kamariah said…
yuhuuu kak leeza tak perasan kot ada kotak komen ni.
yes, happy new year Datin, semoga 2014 juga membawa rahmah dan barokahnya buat akak sekeluarga.
tu lah dia, asal cuti jalan mana pun tak apa kann heee

Popular Posts