Friday, April 1, 2011

Walk for Autism and weekend story

Walk for Autism
2 April 2011
Piazza, the Curve, Mutiara Damansara, Petaling Jaya

Sedar tak sedar umur Ammar dah nak masuk 10 tahun this year. Dah beso panjang my special autistic kid ni. Bulan April bulan kesedaran Autism nampaknya. Hampir neglect plak kt perkara ni. If I could walk then I would, I mean support this event. Ingat lagi masa doctor nak diagnos Ammar dulu, punyalah lama sbb tak dpt determine apa sebenarnya masalah dia ni, could be hyper, ADHD, ADD, maklumlah ada simptom yg overlap. Last2 dia tulis Mild Autisme. Dan bermulalah kehidupan kami sbg parents to a special kid. Syukur, terima seadanya. Dan alhamdulillah, semakin dia besar makin ada improvement. Kt sekolah kami register dia dgn semua theraphy yg sekolah offer. Terapi renang, taekwando, occupational, Sensory Integration, speech therapy, muzik, sume ada...duit je kena sedia, tak perlah, berkorban sket, lagik pun not that expensive klu bandingkan therapy kt luar. Semua di ajar oleh external therapist yg sekolah lantik, sampai mengeluh le budak tu tak mo pi SI sbb kata dia letih. Sekarang ni 2 way communication dia getting better, buleh lah nak berlawan cakap sket ngan dia walaupun kengkadang suka juga ckp ulang2. Dah buleh suruh buat itu ini sesikit, klu tak dulu ignorance je lebey.

Tapi satu je nak kongsi rasa ni. Having an autistic/special kid cam secara natural je boleh detect anak org lain yg ada masalah sama tp tak mo mengakuinya. Ada juga 2-3 anak org yg aku tgk ada simptom cam autistic tp parents buleh ambil ringan je kata tak de apa, nti beso ok la tuh. Masalah utama yg aku kenalpasti ialah tak dpt menerima hakikat ada anak ISTIMEWA atau termasuk golongan OKU. Semua ngeri nak ada anak dlm golongan tu walau hakikatnya hanya dikategorikan sbg masalah pembelajaran. Last2 anaknya dok kelas pemulihan, takleh catch up sekolah biasa, dan ketinggalan. Very pity lah utk parents yg ada perangai big ego cenggini. Tak pelah, nak wat camne, masing2 punya pendirian. To parents yg ada anak autistic di luar sana, jgn berhenti mengharap, sabar banyak2, dan support event ini! You are an awesome parents!
----------------------------------------------------------

Meanwhile,

Masa check 35/36 weeks kemarin, my baby you...dah 2.9kg, doc GnO ckp acceptable lagik, tp kena kontrol makan (weyyyy...tak kontrol lagik ke selama ni wehhhh...), takut baby makin membeso lagi. Kata doc, ada patient dia cam kategori aku ni, masa keluo babynya dekat 5 kg...howdie! doc tu tak mo le aku jadi lagu tu, dia kata tak dpt nak bayangkan that women bawa perut dia. Bila aku jumpa physician yg monitor gula plak, kerut dahi dia kata 400gm in 2 weeks...tp sbb aku pun ada 2 more weeks to go before the delivery kata doc tu harap2 dm 3 kg lebih je lah. So bila dia check balik buku catatan gula aku...adehhhh...asek terbabas jek... tp dia kata oklah (dlm keterpaksaan), aku kata GnO ckp tak leh wat apa2 dah, hormon, hormon...sengeh je mamat hindustan tu. Aku rasalah kan, klu kt hospital kerajaan dah bebakul sampah aku kena marah nih... silap2 buleh kena tahan wad lagik so depa buleh monitor... Berat badan mak pun buleh naik dekat 2 kg dis taim, masa nak timbang tu cam kompiden jek tak naik byk cam 2 bulan lepas, sekali ko haaa...misi tu pun tak kata apa lagik dah, ketawa jek.
Bila aku kenang2kan balik kan...treng treng...flashback nih...

Last weekend, benda2 ni le yg aku hadap...


Tetiba teringin nak makan kari kepala ikan...pepagi soh MPI pi pasar segar cari kepala ikan sebelum dia pi keje. Aku tak larat camne pun klu weekend tu buleh lagik mengumpulkan kekuatan masak benda yg aku teringin makan. Balik keje MPI sengeh sampai telinga sbb ini faberet dia. Diaccompany plak ngan sambal belanchan perghhhh, cakap pun tak gunalah!


Goreng ayam berempah simple2 je, klu bersusah payah tu kena blend sekali serai bawang mak nenek, ni aku tgk dah ropa chicken bbq dah, tp masyuk jugalah ngan kari tu


To cool down the fire burning, fire burning godakkan the refreshing iced lemon tea, tekak teringin lemonade tp bahan plak tak cukup sifat.

Kalulah doc tu tahu aktiviti makan aku hujung menggu cenggini, Die lorrrrrr...


Sunday pi menjaring lagik atas request anak teruna cheq, ingat nak silau2 lagik brg baby tp nampak gayanya my bulging belly hanya terlarat membawa diri ke resto aje. Dah nama makan2 ni terlarat aje mak ko ni Ammar. Dlm dok riso2 kadar gula tu tp tekak belasah jew...


Oreo kabum itu mmg sgt kabum... klu doc tu tau mak ko ada share ni 2 kali Die lorrr mak ko ni Ammar...


Pas tu buleh teringin lagik tekak nak makan scone, jumpalah dlm Cold Storage tu, walau pun not to the liking n standard of my taste, buleh lahhhh... tak makan ngan cream n jem jek.

Owh, semua ini dpt saje menjawap kenapa berat naik dan gula terbabas, tp bila doc tanya, 'you makan apa ni sampai gula naik ni?' dgn penuh innocent kita jawap, cam biasa je doc, nasi sekali sari je, malam roti wholemeal 2 keping... sesungguhnya kau ada masalah etika nampaknya di situ.

4 comments:

~jeet~ said...

selamat berjalan (sokong dr jauh je) utk orang2 yang berjalan...

menu kak yong memang xleh tahan..semua buat orang slurp panjang... ;)

apa-apa pun sy rasa selain ramai parents yang a lil bit ego nak mengaku, ramai gak yg tak aware with the symptom, especially budak ADD, alasannya biasala budak nakal..

takde kurangnya bdk2 ni, like i told my sis, just that they need specific method utk belajar, takpe kak yong, keep up the good work, insyaallah sume akan ok ;)

PatinPasta said...

Yong,
Tak tahan nak gelak part doc buleh tanya makan mende sampai gula naik camni? Adoi la Puan Yong!

And agree with Jeet, tak de kurangnye being a special kid. Yong dan Pak Inchik have done a great job with Ammar till now :)

Maya Marisa said...

Yong,

kari tu menyengat sugguh.... lapo la pulak menengok nyer..

kalau cerita bab anak nie, mmg tak pernah cukup ruang. apaX2 pun, anak tu anugerah allah yg paling berharga..

i bet ur son mesti tak sabarX2 nak tunggu ketibaan adiknyer yea tak?

btw yong, all the very best yea.. semoga dipermudahkan... amin

Yong Kamariah said...

Dear Jeet,

Thanx for the comforting words.
Apa nak buek Jeet, ahkak ni teringin je memanjang, langgar pantang pun langgaq lahh...
Harus benarnya ramai tak aware n konfius between budak nakal dan ada masalah behavior, adik Jeet ajar kelas pendidikan khas ke?


Dear Cik Patin,
Thanx for the comforting words.
Ahkak selalu beno nipu doktor tuh kikiki...kengkadang bacaan gula pun ada nipu sesikit hihi...nak idup Da, apa nak buek...ko pun jgn le selalu beno mendera penglihatan ahkak dgn masakan2 ko yg makin melatops sekrang ni teheee..


Dear Madam Maya,
Thanx for the comforting words.
Apa nak buat Maya, my hubs ada darah keturunan kari2 (Datuk dia org Pakistan - eh, org Pakistan makan kari kew?), so kita apa lagi, mmg buleh ngam lah bab kari2 nih. Mmg pun Ammar hari2 soh kita belah perut buat keluar adik! heee..

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife