Balkan Trip : Mostar, Bosnia Herzegovina

4 May, 2017.

Ok, selepas pekan Sarajevo, kita bergerak menuju ke selatan Bosnia Herzegovina, menuju ke Mostar pula. I must say, bumi Bosnia is the most beautiful place on earth I've ever visited (so far dalam kembara di bumi Allah yg diizinkanNya). With its mountains and rivers offer you the splendid and breathtakingly view you can never imagine before.  


Kami melalui perkampungan sepanjang laluan keluar Sarajevo menuju ke Mostar. Ada kelebihannya travel by road begini, you get to see the beautiful greenery along the way.



And you can see kuburan memutih di perkampungan dan lerengan bukit. Adakala masjid dan church dapat dilihat berselang antara satu sama lain.


Beautiful mountains di jajaran semenanjung Balkan.


Sekali sekala melalui jeram, sungai dan tasik yang membelah bukit dan jalan.







 Oh Bosnia you are so beautiful, leka sebentar hamba menikmati keindahan bumimu.

Selepas melalui perjalanan yang mengasyikkan selama 2 jam lebih, maka kami pun sampai lah di Mostar, a city in southern Bosnia.

Perkara pertama nak buat, solat dan late lunch. Sampai di city of Mostar, bas2 pelancong dah byk landing di kawasan yg berdekatan dengan tumpuan pelancong, yakni di Old Bridge, or Stari Most. Kami melalui gereja yg agak besar utk parking the bus. Jadi agak menyasar jugak lah nak mencari masjid.

Di Mostar, populationnya adalah lebih kurang 40% of Muslim Bosniaks, living together with the rest of population of Catholics and Orthodox Serbs. Jadi dapat bayangkan lah bagaimana suasana civil war in the 90s tu.

 Di dalam kawasan masjid.

Jadi di kawasan ini kami berjalan kira2 15 min melewati gereja untuk mencari masjid, agak clearly di kawasan ini majoriti di dominasi oleh penganut christian. Tak sanggup Kak Yong nak solat kt parking uols. You want to travel gracefully, so you want to pray 'gracefully' jugak. Kami ikut gerak hati mencari musollah atau masjid, sbb masa nak masuk ke perkarangan parking, ada nampak masjid.

Ros yg memerah dalam kawasan masjid.


Rezeki kami ketika berjalan melewati rumah penduduk setempat, kami terserempak dengan seorang penduduk tempatan, a doctor, yg bertanya haluan kami. He is a muslim. So we told them we want to go to the masjid, dan dia tanya where're you from? So kami jwp Malaysia, so he said, "Mahathir?". Oh, they will remember Mahathir for the rest of their lives hendaknya so dia berbesar hati membawa kami ke masjid. Not sure what is the name of the mosque, but ciri2 from Ottoman architecture amat jelas pada binaannya. Maybe Tabak mosque?


Masjid berkunci and so this fella (yg kelihatan dlm gambar and you know which one) pi dapatkan org yg pegang kunci masjid. And so jemaah kami rest and eat first. Tabarakallah.


Lepas solat and RnR, kami berjalan melewati deretan rumah the locals and nampak roses yg memerah mekar. Gewammmm...


Sorry sis, salahkan kamera ni sbb buleh dia blurkan gambaq sis.



At the small old town of Mostar.


Jadi tanpa berlengah lagi kami pun berjalan, dlm 15-20 mins untuk ke the city's and the country's iconic landmark, the Stari Most, or Old Bridge.



Melalui the alleys of Kujundziluk bazaar yg agak sibuk tetapi sempit. Kiri kanan keliharan cafes, and souvenir shop, dan tak kurang peminta sedekah yg membawa bayi kecil tgh2 panas...wohhh ini saya amat marah huh 😒 tp bahasanya agak kedengaran seperti Latin (?).



The Ottoman influence masih kelihatan di sini bila Turkish cafe dan bau shisha menerjah hidung. Black and white pebbles kukuh di sepanjang laluan. Christians-related souvenirs banyak juga di jual di sini, along with other cloths, jewelry and metalwork. Talking about diversity, kan?

At the Stari Most (Old Bridge)

Ahhh, akhirnya, sampai dan terlihat jua di depan mata, the city's (and country) most iconic landmarks, the Stari Most.


The view from first stop. Hilang lelah sekelipan mata melihatkan the stunning reconstructed medieval arched bridge. 

Back to history, nama Mostar disebut dalam dokumentasi dating back in 1474, nama yg diambil sempena bridge-keepers (Mostari). Ketika itu, wooden bridge telah dibina ditebing sungai yang digunakan untuk pedagang and travelers.



Pada tahun 1468, the Ottoman came and the region was ruled under Ottoman empire. Maka proses urbanisasi pun bermula. Mereka membina kubu disekeliling bandar Mostar antara tahun 1520-1566, dan jambatan kayu telah digantikan dengan batu. Jambatan batu itu dinamakan Old Bridge (Stari Most) dan dibina pada tahun 1566 atas arahan Sultan Suleiman the Magnificent. Kerajaan Othmaniah meniti zaman kegemilangan ketika pemerintahan Sultan Suleiman. Kisah Sultan Suleiman ada Kak Yong share kan di post Istanbul. Jambatan ini menjadi struktur binaan yg penting pd era Ottoman dan sehingga kini menjadi ikon binaan yg plg dikenali di Bosnia. Stari Most direka oleh Mimar Hayruddin, anak murid and apprentice kepada arkitek masyur di zaman Ottoman, Mimar Sinan. Banyak magnificient mosques di Istanbul di bina dan di design oleh Sinan, antaranya the magnificent Suleimaniye Mosque.

Ok, keterangan adalah di bwh gambar syok sendiri, apa nak buat blog sendighik.



On the top of the bridge. Hati2 Cik Salmah, bahagian ini agak slippery and steep, jadi tidak digalakkan sama sekali pakai selipo, terutama jepun. Matahari menerik bonar ketika ini, dah masuk beg dah baju sejuk pun.






Kelihatan Koski Mehmed pasa Mosque yg tersergam tidak jauh dari the bridge. The 360 degree splendid photos katanya boleh diambil dari menara masjid itu. But you have to pay katanya untuk ambil gambar dari menara itew.



The view from the top of the bridge, splendid! In here, you create your own postcard!
Di bawah yang kehijauan adalah sungai Neretva yang mengalir tenang. The 50 shades of greens from the surrounding mountains and Neretva river for sure provides a stunning natural setting for you and your photos.


More view from the Old town and Old bridge.

After Bosnia and Herzegovina declared independence from Yugoslavia in April 1992, the town was besieged by the Yugoslav People's Army (JNA), though clashes between the JNA and Croat forces.
Throughout late 1992, tensions between Croats and Bosniaks increased in Mostar. In early 1993 the Croat–Bosniak war escalated and by mid-April 1993 Mostar had become a divided city, divided  along ethnic lines and both armies (Croatian Defensive Council (HVO) forces and the Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina (ARBiH). 

Ketika civil war berlaku, this bridge was destroyed by HVO tank in 1993.

Konflik Croat-Bosniak berakhirnya dengan termetrainya tandatangan melalui Washington Agreement pada tahun 1994. Ini disusuli dengan berakhirnya Bosnian War melalui perjanjian Dayton (Dayton Agreement) setahun selepas itu. Lebih kurang 2,000 penduduk Mostar telah terkorban sepanjang perang tersebut. 



Kerja2 reconstruction ke atas Old Bridge atau Stari Most ini dilakukan selepas perang dan siap sepenuhnya pada tahun 2004. Antara negara yang menyumbang kepada projek pembaikan ini adalah Sepanyol, Turkey, US, Italy dan Croatia sendiri.


 View dari point yg plg fofular. Mmg payah kalau tak ada pelakon tambahan dalam ini spot, jgn harap kosong, tu pun kena que.


The opening ceremony of the reconstructed Bridge was held on 23 July 2004, with tight security.



Gorgeous day it was...


...with stunning view.



The one with set2 Ganu kita...travel solo atau tinggalkan toklaki kt dumoh.


 Di sebabkan tempat comey, maka tepek gambo pun harus 10 pikul.
 

View down below, dah makin ramai orgnya. Tiba2 deme kata awat tak turun bawahhh... view lagik lawa, gi pukul gambo dinung! Bereh boh...

So kami pun turun la melalui cafe menuruni sedikit cerun utk tiba ke bawah.
 

Ok dah sampai tang bawah, ghamai plak oghang. Yg panggil tolong amik gambonya pun boley tahan, jd sbb nak kejo masa ko buat2 la syok sendiri ngan camera. Bad girl.

 


Ahhh damn right, angle dari sini wallahhh...



Ok yg kelihatan nak terojun dari ateh jambatan tu...itu the professional okeh, don't do this at home or even here, mmg suicidal act namanya tu bang. atau angpa gila. Do not jump off the bridge, people! It is a 30m high, the water is chilly and the current is strong, and the river is not that deep! Ramai yg mati kome sbb diving tu..tumporrrr! Normally yg selalu terjun tu adalah locals, and klu nak soh depa terjun, atau nak mintak training ke, angpa bayo dalam 20 - 25 Euro dulu.

Masa ni Kak Yong kau tunggu sampai ke sudah org itu idokkkk la terojun jugaknyerrrr...harrey tul.



 More of syok sendiri and koya photos. Sendiri blog sendirilah syiokkk..

Ok, kami dah kena ligan pi naik bas. Kurrr semangatttt menapak ke parking, boley tahan lah le maklumlah ngan badan yg debap dan makin tua mencungap gek le jalan laju2. Tp masih le ada masa pi beli souvenir kt Kujundziluk bazaar tu *wink*

Oklah people, nak siap bertolak ke Montenegro plak... baper km la plak perjalanannya tu uolssss... nasib badan lahhhh...

Comments

m.u.l.a.n said…
Kalo drive kat sana ok ke tak agaknya..
Yong Kamariah said…
ok je kak...jln cantik. maybe needs local guide juga or if you guys dah biasa travel and drive sendiri boley cuba

Popular posts from this blog

Desaru

Alhamdulillah. Dah Selamat Pulang.

Blackforest Trifle