The moment

Hip hip hooray.... ari ni udoh 44 hari mak neng berpantang dlm gaya tak baper nak pantang...ala2 pantang nampak gitew hor...masa sebulan Kak Long bela mmg le cam dlm pantang, bila balik umah sendiri...humang aiii..sume rasa nak mkn, sib baik ada MIL, segan le sket kot.

anyway, saje nak citer citer yg udoh basi.. cher chiter, che chiter... citer hari kelahiran baby Aly...begini citernya...

3 hari sblm kena lapah eh, operate, doc bg MC 3 hari, mak neng apa lagik... pedulikkan le ngan gula-guli dlm darah, yg penting kita enjoyyyy...

18 April
Omak - Apak eh, jom lunch kt apa namanya...Serai apa ke benda tah kt Empire Shopping Mall tu
Apak - Jom try!
(Aku rasalah... rasanya tak setimpal ngan harganya)

19 april -
Apak - jom kita pekena nasik Arab
omak - hoh, sungguh menarik tu, jom heboh!

20 April
Omak - ada permintaan terakhir lah Apak eh sblm check in spital..
apak - apanya laling?
Omak - Jom pizza!
Apak - Hooray!!!!

Malam 20 April
Omak - Chop, permintaan terakhir kedua
Apak - Ate..ape nye?
Omak - Nasik goreng kampung satu!
Apak - Siap!
(Hah kau, siap sup ekoq segala Apak eh tapau)

21 April..
Sebagaimana pesan doc, selepas Subuh check in hospital sbb untuk jimatkan kos katanya (baik punye doktor), maka mak neng n Apak eh bergerak le ke sepital. Mak neng kena puasa dulu from 10 p.m. malam tu. Dlm hati gedebak gedebuk masa kena sorong kt bilik preparation, sampailah disorong ke OT, mak rasa mcm nak pegi perang jek. Dis taim around MPI masuk sekali dlm OT, tgk the whole process.

8.15 a.m. - Siap2 dlm OT
Mak dah gelabah tgk lampu-lampan ateh kepala. Doc F kata rilek arrr. Crew dlm OT pasang lagu Mahir Zain sambil mengira pisau-pisan gunting-guntang buat lapah. Aku tak enjoy langsung. Anesthetist pun kesian tgk aku yg ketakutan.Dia soh aku peluk bantal n tunduk ke depan utk masukkan jarum bius kt spinal. "she's so scared", katanya. Maka aku pun bersembang ler ngan Doc sementara dia buat proses melapah tu. Sempat citer pasal teater Lat lagik. MPI kontrol macho kt sebelah.

9.00 a.m. - Baby dikeluokan ketika dia masih rilek2 dlm perut, agaknya tgh bersenggang2 dlm sarung dia, tetiba kena tarik keluo pulak
Masa ni doc soh MPI tgk depan2 baby di pull out dr rahim. Aku bajet dia musti kejong tgk perutku yg dah dirobek2 itew tp he managed to stay calm. Heh... Masa tu baby tak engage betul lagik kt tempat sepatutnya, baby Aly cam main sorok2 plak, jenuh doc tu seluk cari dia. Gelabah gek aku bila anesthetist tu tekan2 perut aku dr atas sambil ckp, 'do you need a forceps?' Sib baik doc tu kata 'no need, I've got her'. Bila doc tu angkat baby sambil greet "Assalamualaikum", aku tanya, boy or girl? Doc F ckp, "kau tak caya eh aku ckp baby girl, tgk ni tak caya", kata doc sambil angkat baby depan mukaku. Masa tu ler first taim aku dengo keteriakan Aly, mak, buleh tahan kata aku. So baby n Apak keluo dr OT sementara aku dijahit. Later on, baby dibawa masuk balik, midwives pegang baby sambil tunjukkan kt aku, first thing aku nampak kaki Aly. Alhamdulillah kata aku, ada 5 jari (bengong aku ni sempat kira lagik), midwives held the baby closer utk aku cium baby. Alhamdulillah... dah selamat keluo babyku. Sume crew dlm OT cheering up. Masa tgh menjahit perutku doc F kata, lagi 2 tahun boleh beranak lagi satu, kat dlm elok lagi ni. Yolah tu...kata aku dlm hati.


Fresh from the oven... lepas je disorong keluo dr OT, menggigil2 mak neng masa ni kesan bius. Sebelum doc beredar, dia sempat pegang tangan aku, ckp tahniah, comel sgt baby you. Thanks to you... kata aku.


Baby Aly tgh diproses midwives n paed. Sian dia hypo, gula rendah sgt, deme bg susu 2 oz, licin...


Kesian dia.. nangis sampai menitik ayo mata


Ntah apa ke nama bendalah ni tah...


Baby Aleesya, 3.21kg, April 21st, KJMC, 9.00a.m.
"Eh, anak aku ke anak Cina mana ni?" Kata aku masa memula aku tgk Aly betul2. Tak caya plak anak aku ni, tp bila tgk ropanya ada stroke muka Apak eh... herm...mak neng tak salah lagik derrr...


The proud daddy... yolah Apak eh, mmg betui le anak awak tu, kenapa, tak percaya??


us 3... Abang yeop kegenjoyan dpt adik.


Nak tgk dia senyum cenggini dpt tgk masa dia tido ler... anak Apak ragam 3 ribu, klu dah dpt menyanyi tu, loud speaker pun kalah, aku rasa klu kt negeri omputih nih, dah lama polis ngan jabatan welfare dtg ketuk pintu, sekali riau tu mcm kena cubit2... bersabo le omak nih...
Apa-apa pun alhamdulillah, sume selamat...

Sekian dulu ye, versi citer kelam kabut sementara baby tido, kang dah celik mata hapah pun tak leh buat keje. chow.

Comments

Maya Marisa said…
Yong,

alhamdulillah, selamat habis pantang. amacam? ngilu lagi tak? take it easy ok.
si cha cha tu lahir kluar ikut tingkap, so my omak & mil suruh pantang 100 hari. umang aiiii... serik u...
post lagi gambar baby Aly wokeh :-P
~jeet~ said…
kak yong, alhamdulillah..selamat,
sy suka usik org baru bersalin, kira jari terlebih atau terkurang, and selalunya mak-mak ni dah siap kira, cam refleks la kan? keluar je terus kira dulu..
Yong Kamariah said…
Dear Maya,

tq, tq. Rasa perit tu mmg still buleh rasa. Eh, you delivered cha cha ikut tingkap jugak ker? 100 hari jenuh you... kita dah mkn McD segala, mentang2 le org tua dah takde kt umah ni ikut suka aku jerk...

Dear Jeet,
Aje memang yek, mmg itew le yg dikobek dulu, jari kaki ada baper, jari tangan ada baper, pastu tgk muka dia...owhhh...agak tak sangka di situ, kita penat usung perut 9 bln kalih2 ikut muka ayahnya..hohoho, mak neng mmg mengong sket, kan ke dia still kecik lagik, esok2 muka dia sendirik ler..
YOng love, alhamdullilah cepat aje masa berlalu kan, dah habis Yong berpantang. Si D&N pun sama ikut tingkap jugek, sampai sekarang tak reti apa itu contraction hhehe. Anyway, putih gebu si Aly tu, sweet aje. husik Maya pantang sampai 100 hari tu. Kita 44 hari je kut, sepanjang mak ada kat sini lah. Anyway dear, tahniah sebab berjaya lepas 44 hari. Abang Long rajin jaga adik tak?
Btw, Fasha ada bagi email kat Yong pasal the new blog tu dah lama sudah, tak dapat eh? Kalau tak dapat, ini dia alamat baru http://fraunfashaholz.tumblr.com/
Kita jumpa di sana nanti InsyaAllah. Take care dear! hugss
Yong Kamariah said…
My dear Fasha,

Thanx ye for still remember me heee, dah lama tak buka email yahoo sbb byk spam, belum lagi msg dr facebook menyemak kt situ.
Oh ye kerrr, ikut tingkap jugek yek dua2 tu? hoh samolah, idok le teman tau camno rasanya contraction tu...
Abg Long asek nak cium adik jek, kasar plak tu.
Anyway, akanku terus pi terjah umah barumu itew, kita jumpa di sana!
PatinPasta said…
Yong,
Saya baca entry Yong ni, tumpang emo skali. Huhu!
Bagus la suma dah selamat. Yong pon dah lepas pantang. Lepas ni buleh sentiasa nasi arab and pizza la kot? :D

Suka tengok si Aly sengih time tido :)
Yong Kamariah said…
Dear Cik Patin,

Iye, syukur sume dah selamat.
Ntah naper pizza ngan nasi Arab tetiba aku rasa mueksss jek, agak2nya masa ngandung jek rasa sedap horrr...anyway awok dah sihat ker? agak2nya turn awok kena pantang plak kali ni dak teeehe...
PatinPasta said…
Yong,
La dah muak ka? Maybe lepas pantang nak upgrade ke nasik lain lak ke. Hehe!

Saya berpantang? Mau kiamat nanti! Hehe!
Rin said…
Salam sis, saya pun gynae Dr. Fatimah jugak. Baru first time pregnant. Saya nak tanya kenapa eh sis kena operate C-Sect instead of normal? Thanks ya sudi share dengan saya yang blur ni hehe :)

Popular Posts