Friday, June 24, 2011

Random Notes

Salam siaran.

Memanglah blogger dah meroyan, post aku pun di disable kan komennya. Sungguh sabotaj.


10 p.m. abang ngan adik dah tergobai tido. Sejak balik pantang kt umah sendiri dah sebulan aku tak naik upstairs. Le maklum ler, kita berjahit bagai tokleh lah nak naik turun naik turun. Lama2 dah tak koserrr der naik ateh, jadik reramai kami tido terbongkang kt hall. Si Aly pun dah jarang guna crib dia, menepati ramalanku bakal jadik tukun tiruan. Anyway bulehlah omak stretch badan after a long day sambil menghirup secawan cappucino. Hoh mmglah rasa masa panjang klu dah terperap 1 bulan kt umah sendiri. Tp pejam celik pejam celik life will get back to normal again tp tak samalah. Menggu depan naik keje makcik bakal jadik Krismas tree lah. Sebelah tgn angkut beg yg ada diapers, susu, clothing etc., sebelah tgn pegang henbeg n baby. Owhhh sungguh mencabar perasaangggg.....

Anyway, badan dah naik lemau rasanya bila mikio kan minggu depan udoh naik koje. Nak2 bila mikirkan nak tinggalkan sikecik kt nursery, sayu sungguh. Tapi apakan daya, kita nak cari rezeki. Hatiku berbahagi2 rasanya nak amik maid ke tak. Kengkadang rasa tak berbaloi, sbb cam yg aku praktikkan sekrang, klu dah tak lalu tgk umah semak aku panggil bik Ersi si maid Kak Long taim weekend upah dia kemas umah. Tapi bila aku mikirkan klu aku amik maid n tinggalkan si kecik ngan totally stranger lagi tak tenteram jiwa ragaku. Mujur juga aku dah kenal Umi Ton kt nursery tu dah 10 thn so percaya gek lah kan. Tengok le camana, apa2 hal pun tunggu lepas rayalah, si bibiks 4 bersaudara nak balik raya Indon, ada jugak aku soh deme risik2 ada ke sedara mara dema nak keje kt sini. Sbbnya setakat ni 4 bibiks bersaudara tu mmg org kampung Indon totok, langkah deme tak panjang, setakat ni mmg rajin giler lah. So klu nak amik mmg nak amik org kampung deme.

Anyway.....


My Pocahontas sejak dua menjak ni rajin beno tegur org. Sekrang ni kira dia celik mata je ada ler mau dok diam, ikut mood dia lah. Klu dia nak meragam dia buat hal jugak. Mmg payah bonalah nak tido, nak patah pinggang omak buaikan dia, tido kejap2 jek, tu pasallah nak meragam aje, tido tak pueh. Klu dulu topok2 je mau tido, la ni kena ler pakai buaian, penat bohhhh, buai berenti maka plingggg... celik le mata dia, hohhh sungguh diva la kau dek...


Si abang ni kejap2 nak cium kepala adik, balik sekolah je carik kepala adik, idok le tau pasai apa, buleh le mintak tolong tengok2kan adik klu omak nak buat keje. Adik plak klu pacifier/soother tu mau lekat kt mulut 1 minit kira hebat sgt lah tu, omak ingat nak train pakai pacifier tu buleh le tutup sket mulut dr panggil2 omak, hermmm... idok ler berjaya misi busuk omak tu...

Meanwhile...

When you have a crying baby in your hand, mmg sgtkah tak handy nak wat apa2 pun. Kerja sume pun kena bergerak pantasssss sementara dia tido. Pun mujur jugalah si Aly ni dah buleh dok diam sket klu tak tido tu, buleh le buat apa2 sket keje sementara tunggu dia panggil kita.


Macam buat spageti kt si abang nih. Amboiiii nampaknya iklan sos spegeti anak chef wan tu sgtlah berkesannya sampai Ammar beria2 request wat spegeti. Bahan dah ada pung bukan susah, ha kau dua pinggan lincin sekali kau balun.


Klu dpt masak sup ayam simple2 ngan sambal ikan cenggini ni kira awesomelah mak ekau ni Ammar


Sambil buai2 si Aly tertengok le akak Nigella wat bread pudding. Hoh telan air liur omak. Pulak tu ada sebantal roti yg dah nak expired, apa lagi omak pun on lah. Tak sampai 5 minit siap tunggu masuk oven je. Omak buat ni masa si Aly terkua2 panggil omak, arghhh nak layan adik 24 jam jo mano aci, lain kojo tak do korr... eh, eh, Aleesya, klu adik baca ni 10 thn akan dtg ker, omak gurau je ye dekkk...


Ha, buleh jugak main masak2 walau ada crying baby nak dijaga.. all these kena say thanks to abang Yeop yg tulun buai adik walau dlm keadaan separa redha! Klu tak no games yer...

TAMMAT.

7 comments:

~jeet~ said...

yeay!!! dah buleh comment, yang ari tu nye terbantut apa nak ckp, dah lupa dah skarang.. ;)

amboi, dan lagi main masak2, siap ade desert lagi,

anyway, miss P comel sgt, sy suka time baby dah pandai senyum!!

~Mis Azni Azizan~ said...

part plg suka amar buai adik!!!suka~

syieranuar said...

wahhh dh besar dh Aly!comel sgt!hehe..kak yong start koje dh je next week?ha nnt syiera praktikal kt damansara,kot2 buleh le nk jmp si Aly and abg Yeop tu! :)hehe

Maya Marisa said...

i tot i punya blogger yg mengong cos tak boleh comment itu ari.

aiyoyo...cun nyer tema aqiqah & cukur jambul aly ari tue. kiut sungguh kalernyer.

wah sayang betul amar kat adik nyer. sonang omak nyer time nak dekat raya nnti..hehehe bole buat kuih yea tak?

Yong Kamariah said...

Dear Jeet,
La ni dah makin payah dah nak main masak2, si Miss P asyik nak kena dibuai ajer, lotih den!
p/s : Mis P eh, I laikeee...

Dear Miss Azni,
Ekau pung tahu sesungguhnya ia idok ler buat dgn keredhaan hatinya huhu...

Dear syiera sweetie,
2 bulan tu kecik lagik, akak tak sabo2 nak tunggu dia beso sket lagi! yup, akak dah setat keje dan jadik krismas tree hehe...
oh no prob, no prob...buleh jek

Dear Madam Maya,
Blogger mmg hampeh!
Tema mejlis tu pakcik yg nak pinky, dr buai sampai khemah! eh, eh, mokcik pung sama, le maklum teruja dpt baby girl kannn..
p/s : Ammar suka ler dpt adik, tp nak tolong mengasuhnya payohhh la sket, rasanya raya tahun ni masih lagik buat kuih tunjuk!

PatinPasta said...

Yong,
La tak buleh komen sebab dek blogger weng ka? Ingatkan Yong tak mo kawan dengan kitorang dah :D

Amboi si Aly, kenit lagi dah diva ye? Nasib baik la ada Abang yang begitu tekun dan perihatin. Hehe!

Tabek kat Yong sebab dalam berkejor nengok si Aly, still buleh bersilat kat dapor nun.

Psst.. kenduri cukur cambul tu sungguh grand tau!

Yong Kamariah said...

My dear Patin,

Si blogger ni mmg weng wong sungguh!
Si Aly tu mmg le ada aura divanya tu, klu tak dilayan, dibuai makanya gear 5 terus akan berbunyi! Sib baik juga abang yeop mau nulun buainya tu...la ni ahkak cam nak kena cari buai bermotor le klu nak buat keroje, payohhhh...
p/s : ehem, kenduri tu kena ler ala2 meriah, 10 thn sekali tu Aida!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife