Monday, February 4, 2013

Assalamualaikum New Year... Happy 2013

Bismillahirrahmanirahim...

assalamualaikum wth. apa kabar semua? hello 2013. selamat tahun baru. selamat pagi cinta. salam maulidurasul. happy thaipusam dan happy CNY advance. wahhhh...

January hampir berlalu namun aku tetap statik disitu huhu. i really don't have time to write. Sayang blog punya pasal kugagahi jua. punyelah lama tak masuk umah sendiri. Tu pun sempat godek2 nak wat umah baru last2 ntah apa2 ler umah biru cenggini, hope you are okay with that.

End of Dec and till now mmg bz sesangat, with life, with career. Kalau teringin nak bersosial pun bukak instagram je, amik gambo sekeping dua ngan ayat 2-3 baris settle. I guess I'm better with IG nowadays huhu....Tetiba dah hilang skill nak memblog coz time always not on my side *bajetmacambinipm*

Recap Jan 2013 :
- Apak ko ke Gaza lagik hadoihhhh seminggu semput makcik nak2 Ammar dah sekolah, macam kartun mengatur anak2 sebelum keluo umah. Kadang2 rasa diri ini sorang2 je membeso kan anak2 sobsob...
-Bz with work sampai kesudah always mengejo deadline (gaji n pangkat tetap statik di situ huhu, alhamdulillah though)
-Personal life tetap gitu nothing much change, celik mata pegi keje habih keje amik anak lepas tu mendrift balik umah lepas tu pi anto Ammar ngaji pahtu amik Ammar ngaji pahtu siap2 utk next day punya bahagian *READ : LAME, nak berenti keje rasanya*
-My tween Ammar dah masuk 12 thn dis year, gotta think about his secondary education pulak, manalah nak sekolah menengah tahun depan
-ANS bulan 4 ni masuk 2 tahun, hari2 sampai umah je terus cabut seluar dan diapers segala, sedo2 dah tabur merata huaahhhhhh tensionnyerrr!!!!! kt nursery takut plak nak wat gitunya. Boleylahhhh sebut vocab sikit sebanyak, kemain suka dengo lagu2 catchy cam Shae Sayang tu, siap sambung lirik ujung2 tu.
-resolusi tahun baru? yilekkkkk. owh, ada satu, aku dah mengatasi ketakutan parking kete ikut montot dulu yesss... dah betahun bawak kete giler tak pernah parking masuk montot dulu... dan nak sambung master dr tahun ke tahun haihhhh... tu pasal taknak resolusi bagai ni..


Jadik buat permulaan tahun baru ni, nak citer benda yg end Dec tu ari.
Tumpang bz ngan wedding of d year wahhh gitew anak menakan kesayangan (sesapa yg membawa keuntungan akan ditabalkan kesayangan hokeh haha) yakni Wan Noor Azni akak Kak Long Kecik dan pasangannya Sajad (panjang beno nama dia panggil Sajad je boleylah).


Azni di alam fantasi....Hari bernikah dan bersanding. Semoga berkekalan hingga hujung nyawa love. You are one gorjes bride! and finally met your Kent (bajet berasa barbie kejap)



Yang gambo blur semacam ni tak syak lagi gambo from makdak.

Nah ambik... bajet cilok FB dah gambo rasminya tak keluo lagik.Ngeri sia tgk makeup mata dia. (Pitammmm kena marah aku ni kang.) Selamat melayari hidup berumahtangga dan baru kau tau langit tinggi rendahnya choyyyyy bahahahahahha.... sebenonya tu satu frasa dari cikgu sekolah menengah makdak dulu masih terngiang2 di telinga ini...Bila sekolah all girls, cikgu sgt bebas dan santai bagi nasihat2 berguna dgn cara yg sangat sinikal dan catchy begitulah zmn sekolahku dulu.  Bila berumahtangga ni opcoz ada pasang surutnya, ada up and downnya, perlahan2 kita menyesuaikan diri dengan kekurangan dia, kekurangan kita, kelebihan dia ..opcoz satu bonus! Ingat, argument itu wajib dan sihat, yg buat tak sihat is lesung batu melayang bagai. Argument penting dlm mencapai kesepakatan dan kesefahaman. Without argument then tiadalah prose satu memberi, satu lagi membalas, you can't expect to menerima, menerima, menerima selamanya..... hiduplah dengan memberi, memberi, memberi apa adanya. Sudahhhh... ajaran sesat ke makdak ko ni. Guess I'm so not good in giving an advise better drop the case.

 
Meanwhile ni citer awal Jan tu ari. Pegi Lake Perdana ouls. Setahun sekali pun payah bebeno nak ke sana, apatah lagik Kay El. Tu ari ada talk kt Kay El ha kau pegi ngan kete bos tp balik sendiri le sian dia nak patah balik kan ke PJ. Merapu meraban cam Mr Bean naik LRT ngan train Komuter. Yg LRT boley tahan, tang transit kt KL Sentral tuko train mula gelabah. Rasanya dlm idup ada sekali dua kot naik train komuter. Lawak giler bila ingatkan sampai nak berenti kt Setia setia tu 10 kali tanya member sebelah Seri Setia ke Setia Alam ke Setia Jaya ke hahaha...dah boley masuk geng warga emas dah rasanya, cuma tak tercakap je, "Anak... train nak ke Setia Jaya yg mana? makcik sesat nakk..."


well back to d stori. eh ehhh, ada pulak tram ke apa benda ni kt lake Perdana yek, last time pegi takdek pulak (dah zmn batu bila ko pegi mana nak jumpa..). So being org yg sayangkan kolesterolnya maka kita naik bendalah ni bersiar2 sekitar Perdana Lake.

Lepas tu masuk Bird Park. alang2 dah sampai tu, rasa terhina pula sbg warga Mesia tp tempat sendiri tak explore huhu....

 
Masuk2 mmg disambut dgn makhluk allah apatah namanya ni bersepah2 sekeliling taman, anak teman apa lagikkk perghakk dan jakun lerrr... suka lettew..

Peacock ni pun banyak, tgk Aleesya kemain suker jumpa bird.

Ammar ketakutan kat burung merak ni, dok kt belakang manjangggg..


US, mak ko tgh pegang sudip eskrim tu. ehhh boipren mak byk jugak bulu lengannya.baruperasan.



Then we went feeding the ostrich oucwwhhh...Ammar semedang je takut ke haiwan hermmm..


Jangankan adik dia, lagik suka ade lerr, minah ni kan pakai redah je dia.







Lepas tu anak-anakku mintak infuse kan somemore  glucose, sucrose, fructose apa bendalahhh... nak cekelat lettew...so berenti rehat le kejap, tadi dah tibai eksrim, makin hyper le deme ni. pantang tgk rumah kedai jajan menggelenjan sensorang.

 






Kt bawah tu ada burung2 flamingo bersidai pula

more flamingos....berbaloi2 bawak ANS kt sini, tak byk ragam menghayati ciptaan Allah sbt. kekdahnya
wahhhh banyaknya fish dikk.. "Kan! , kata ANS. "Fish! , kata Ummi. "Kan...(ikan). Kan pun kan la dik, sungguh kemelayuan anak mak. Lupa dia byk belajo vocab ngan nanny. Ok lah...sekrang ni pun dak ni asyik nak berdoa je. Aku buka channel 106 je terus tadah tangan berdoa, aku bukak channel AlHijrah je terus tadah tangan, nampak ustaz Don je terus tadah tangan hahaha.. dengo azan kt radio je terus tadah tangan, semedang je angkat tangan walau pun pengacara kata "Assalamualaikum...alhamdulillah bertemu lagik... semoga menjadi anak solehah ye ANS.


Ni hobby tah hapa-hapa ANS, sgt creepy, balut2 diri dlm selimut sambil godek2 ipad. Kalu dibiokan boley layan youtube sampai kul 11 mlm hadohhh anak jaman la ni lahhh..dia soh search lagu twinkle2 tu pahtu ke mana2 dia click link lagu lain.


lappy baru beli ni dah punahhhh screennya (as expected) bio kannn maleh aku nak anto repair. Ntah apa salah tu ari dihempuknya lappy ni, ishhhh nyarisssss je aku tak hempuk balik lappy tu kt dia.. sabo yonggg saboooo, ada anak syurga ni kena bawaakkk bersabo byk2, tu pasallah klu tengok kes penderaan la ni, sebahagiannya is bcoz budak tu hyper atau ada ciri2 lookalike.. sedihhh, sbb makbapak sendiri yg mendera dek tak tahan perangai anak. Sampai kes baru ni budak 3 thn meninggal  lepas tak bangun2 lepas kena rotan ngan ibu sendiri. God help ntah macamana level of rotan sampai bawak ke mati hambaAllah tu. Aku sangat sedih.  Baru umur setahun jagung pulak tu, apa lahhhh yg budak tu faham. Kita sometimes can't take and handle stress very well, stress management out, lepas kt anak, hendak2 ada anak special lagilah. Memang tak dinafikan sometimes pukul anak macam kena rasuk iblis. Pergilah somewhere away from anak kala kita marahkan dia setengah mati. Ambil wuduk dan solat lagi baik. Selebihnya percayalah, hasutan iblis sgt kuat sehinggap menggelapkan mata hati dan fikiran. Kita cenderung utk berfikir sesudah perbuatan, so menyesal tiada gunanya. Mesej khidmat masyarakat ikhlas dari saya.

Sehingga ketemu lagi. Babai.

7 comments:

CS said...

Yong
Selamat tahun baru 2013 dan tahun Ular, hehe.. Syabas dah pandai park kereta ikut montot. I tak reti lagi dan takot untuk mencoba. Anak2 kata senang jer namun I masih lum berani.

Kecik lagi ANS dah pergi tempat tu. I teringin nak kesana namun masih lum ada rezeki. Takde chance nak gomol2 merak kayangan, itik dan lain2 binatang.

Yong Kamariah said...

Yuhuuuu Cik Som happy new year!!!
It's good to hear from you again after long hibernasi haha.
Practice made perfect, CS kena tekadkan hati berani cuba, sekali lepas nak buat berkali2!
Gi Bird Park out of keboringan, not bad at all, atleast ada byk space nak pijak dan jalan2 kalau takut taik burung bertepek merata2 hehehe...

Art Lover said...

Aslmkm Yong..
Syabas, *sambil menepuk tangan*
satu kejayaan bagi Yong.
I pun nak kata terer pun tak lah...ada masa perfect ada masa herot petot.
Teringat masa anak2 kecik dulu, selalu pergi melawat Birds park lah,lake garden. Bila anak dah besar, lalu pun tak pandang..
Tapi sekali sekala harus pergi tgk indahan ciptaan tuhan.

aida said...

kak Yong... pasai tgk blog kak Yong ni la sy pi jugak kt tmn burung tu... dh dua hari rs kebas kaki kejar Kimi y dok berlari mengejar burung...

Haliza Ghazalli said...

Asalam Yong...
Cute nye tengok ur ANS berkelubung dlm selimut main dgn iPad. Hai...tak padan dgn kecik...cukup bijak! Issh...issh...
Issh.

Yong Kamariah said...

My dear Kak Iha,

bab parking tu ibarat practise made perfect, saya parking kt building opis ni berani laaah pasal gostan, depan belakang, adjust itu ini takdek org sgt, cuba kt shopping complex, berpeluh ketiak beb!
-well, you should go dear, it's a therapy jln2 pelan2 kt Lake Perdana with yr hb (i can imagine merpati dua sejoli ditaman heheh)

Yong Kamariah said...

Aidaariati dearie,

haha patutlah nampak dlm FB, bagus juga aku memberi inspirasi kt ekau kan! I bet it must be fun for Kimmy. Hope he had a blast jln2 tgk angry bird ngan mommy.


Kak Leeza dearest,
Miss your celoteh beb! haha mind my catchy bahasa.
Bebudak zmn milenium ni cengginilah kak, celik mata kedunia terus nampak gajet itu ini, manakan tidaknya, kecik2 tu pun pandai sungguh melawan tu! saboooo jelah isk isk isk...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife