Balkan trip : Milan, Italy

Part 1

Assalamualaikum wth. and hi all. Dah berhabuk bersawang rewang blog kita le maklum la blog nowadays is literally sooo yesterday. Ok, ok, life goes on, year passes by, you get old, (hope getting wiser as well), anak2 membesar and need more attention than before. The career - nothing much to brag about bak kata Labu Labi lagi idup kheja kheja kheja.... And the next thing you know you got more wrinkles and your eyes lost its shine, and you need some space and fresh air - at different places. So they you go, the next thing you know, you've booked a travel package (with the help of your sister, so she got all the blame). Balkans, here we go!

Day 1 :  KL - Milano via Tehran, 29 April

Ntah tetiba angin mananya jadi aje, Nanie the sister ngajak - Yong - jom kita ke Balkan, ni tgk pakej ni...byk negara ia cover, murah! - ok. camtu je, dah bayo booking baru berkabo kt tok laki. Terkebil2 tok laki, mcm tak baper redho je. Hermmm redhokan je lah bang.

So selepas meraikan ulangtahun ke 28 😎 (di Genting Highland sbb tugas), terkocoh2 on 29th tghari turun ke bumi nyata mengemas baju. Mmg selalu gitu, hidup terkejo2 je. Flight 11.30 p.m. Arghhh sedih plak tgk anak2 terutama yg kecik tu, napa tak bawak dia.. kata dia. Maafkan mak nak... apaknya plak keje lagi sambung malam (ok fine). Dok le belakang bibik ngan muka sebik. Next time, babeh. So pegilah dgn dihanto oleh BIL ke airport. Kt airport jumpa geng TA, dia dah siap2 bg tag ngan no. bas. Siap dah bergroup WA sblm ni, order Brahim's bapakkk banyak, ada ahli group anak dia keje sana. Kt airport amik la order masing2 sumbat dlm beg. Cam nak gi setahun. Maklum le byk negara non-Muslim katanya, padahal hotel sedia je makanan 😅



So kita naik flight Mahan Air, tak lama nak pegi baru tau....urghhh klu tahu awal pikir 18 kali gek nak pegi...lebey kurang Air Asia X, cegang tulang belakang. Dah le pamugarinya sikit taknak senyum ombong errrrr. Makan biasa je. Eh tak nak bunyik, kata pakej murah, so ada menda kena sacrifice jwpnya 😖


Okay, dah sampai Imam Khomeini Airport, lepas penat dulu. Tanya apa pun sume org tak friendly, dr atas awan sampai ke ground 😒 nak tanya musollah pun macam nak tanya arah mana ko tanam bom. Sempat dengo azan lain macam, dan batu2 (karbala?) kt dlm musolla. Isk, tak sabonya nak tunggu flight ke Milan.  

Arghhhhh legaaaaa... dlm flight menuju Milan, Italy. Puas carik angle supaya muka pasta spageti karbonara kt belakang masuk kamera 😂 muka tak cukup tido dan tak mandi dah berbelas jam.


Ok, dah sampai Milano uols.

Day 2 : Milano, Italy, 30 April

Sesampai di Milano airport, TG dah tunggu ngan 2 bas. Hakak penumpang Bas A dik, bas tu lah sampai ke Turki, hebat betul bas tu, dan drebar tu.

Dalam bas, muka suday kasik touch up. So today, were going to cover Milano city. Bas byk tpt kosong, yg dtg couple dok berdua, yg single mingle kita dok soghang. 


Laluan tramp di pekan Milano. 

Arghhh the wheather was so nice, it was late spring, sejuk and warm at the same time. Ok, pakai selfie stick pun cam harghem belum mahir lagi dik. City tour of Milano, on our way to  Archdiocese of Milan dan kawasan sekitarnya.


On the busy street of Milano. Ok, dah pandai sket sorok stick.


Mmg banyak lah kan branded stores tp dah nawaitu saimaghodin takmau shopping kerana niat nak rehlah je (dan nak jimat budget sbb pegang duit Euro rasa terus kedana je...tp balik berghanak pinak gek beg apa maknanya tuuu..).



The streets were pack with people because it was weekend. 


My travelling buddy, nampak apa pun sume nak bergambo je kejenya,



Sudah sampai di Archdiocese of Milan, the cathedral of Milan di kota Roman Katolik. The Milan's Archdiocese is the largest in Europe. Rehlah kali ini menjejaki pertembungan 2 agama dan budaya, from the roman katolik di western part, to orthodox christian in eastern part of Europe, hinggalah kerajaan Othmaniyyah di Turki. Seronoknya dapat menjejaki tanah bersejarah.  The build and work of art is beautiful.


Antara ahli jemaah kami, lama2 dah macam sedara, seronok sgt buat bising dlm bas tu, cam geng bas sekolah dah. Ramai pesara kerajaan yg ikut trip ni, bwk anak2 bujang plak. Panggil aku makcik siappp kahkah. Ada jugak dlm 3 couple as sisters cam kami. Sume buleh rely on each other, makan mmg tak kurang lahhh kan. 



Ok, the wheather was getting warmer as the sun set higher. Eskem and gelato tuuu...nampak sgt tempting tp takut lak tak halal boh rum ke apa...so kita tumpang begambo je lahhh. Kt Venice baru lah ringan bertanya mana yg boley mana yg tak. Depa ok je, klu boley depa kata boley.

Setelah menerawang kt streets tu, kami menuju ke Piazza Santa Maria delle Grazie plak, to have a picnic lunch and visit. Dan ke situ sempat pose 300 gambo lagik. Org dari manaaa la ni kata karbonara yg dok bertenggek kt tembok tu.

Eh... macam dak Aleesya la kt tepi depan kiri tu...dah mula teringat kt anak oit. Dah sampai depan Piazza. 

Kami pun lunch bwh pokok, TG dah aturkan lunch pack utk kami, nasi gulai ayam Santa Maria delle Grazie namanya ni, wahhh kalah nasi ayam Paris you 😁


Woohhhh.. dan lagi perasan sendighi. Santa Maria delle Grazie is a church and Dominican convent in Milan, northern Italy, included in the UNESCO World Heritage sites list. The church contains the mural of The Last Supper by Leonardo da Vinci, which is in the refectory of the convent ; kata Wiki. Luas jugak dalam kompleks or piazza ni. Ok, let's take a look inside.

 Leonardo da Vinci, The Last Supper, Santa Maria delle Grazie, Milan, Italy, c 1495-98 (from Google image). Painting ni terletak di north wall. The Last Supper is one of Leonardo's best-known and worst-preserved pieces. Dikatakan da Vinci depicted the moment after Christ said, “One of you will betray me”, where Christ was depicted in the midst of the Apostles.
 If you go by guide, it'll take approx. 75 minutes for tour inside. Learn the history of the celebrated, 15th-century mural, and about the groundbreaking technique that Leonardo used when creating it.  This mural has survived centuries of neglect, weather and a devastating bombing campaign during the Second World War. Considered as the finest painting,  from the elegant contrasts of light and dark to the dramatically grouped figures of the apostles. 


Sampai kt dalam kompleks orgnya berbondong2.. nak masuk muzium dan toilet pun kena que panjang. Tak jadi lah, so kami pun berpeleseran je dlm building ni. Nak jugak tgk mural the last supper tu, tp tak kuasa nak beratur, harga tiket pun boley tahan cekik. Aku mmg minat ngan mende2 yg ada nilai art and history ni, tp masa sgt limit sbb kami kena berkejar from once place to another. TG pun boley tahan annoying, nti citer panjang 'skandal' aku ngan dia, kahkah, yelah, skandal bertekak sepanjang masa sbb dia selalu nak mengenakan aku.

Celah ni jadikla. Dah panas dah time ni. Tp depa suka siap meniarap berjemur kt rumput tu lagi. Well, being a typical Malaysian, aku asek cari shades je. 


Minah bunga ni pantang nampak bunga nak bergambo je lah.

Azura... hang pi mana? Puas merata Zek cari.... helmet mana? helmet? Sume tak boley blah aku pakai jaket ni, kata depa muda seploh tahun. hey, see the leg laaaa... 😜 aku buat research punyer, mana pakaian yg sesuai utk spring cengni...ni google punye cadangan tau! kehkeh 

Ok la, abis part 1 dulu... next : Venizia, Italia. Chow.

Comments

Popular Posts