Balkan Trip : Vienna, Austria, Part 1


Wien, Vienna. Part 1
1st May, 2017.

From romantic Venice kita maju ke Vienna Austria. Bersedialah untuk perjalanan yg panjang dan mengujakan (dan meletihkan!). Luckily the view from the Alps was breathtaking! Tak dapat nak tidur mana dek beautiful scenery and greenery. Kalau di ikutkan dari map, Vienna letaknya di utara timur laut Venice, dan distance by road is about 600km! mak datuk aiiiii... kejong laahhhhhh tulang belakang. Tp sbb stop banyak kali for toilet break and coffee tak ingat dah rasanya tu huuuu...


Perjalanan melalui banjaran Alps dan country side yang indah. Klu drive sendiri baper juta kali berenti taktau lahhh keje amik gambo je lah kan. Tetiba teringat citer Dilwale Dulhania tu... si Kajol ngan SRK naik train pastu nanyi2 kt lereng2 gunung ganang lembah cenggini, dan pun tak jauh dah dari Switzerland kennnn...




Ok, kita berenti utk RnR betulkan tulang and sendi. dan lagi bergambo sepikul sbb the surroundings were superb, nice view. Dlm bas ni pun ramai gek couple warga mas dan perak yg kejap2 calling for toilet break kihkih sampai kami melawak soh beli diapers org tua. TG pun nak tak nak kena la akur walau asek ckp bukan buleh berenti sesuka ati tp nti tetap carik gas station gek, dari terlepas dlm bas kang shusahhhh... ni ler dianya klu gi ghamai2, kehendak dan keperluan waktu2 kecemasan tak sama harharhar.

Sambil jamu mata dan pi toilet break. Kdg2 mengopi gek walau masing2 nasihat kata kopi lg wat ko nak pi toilet.

sis... tu bukan kebun bunga...sabo je lah ngan cekelat pun nak begambo. ohhh nak anto gambo kt anak ye..paham.


Dlm sempadan Italy-Austria ni. sebuk plak sume nak begambo kt sini, termasuk gek la adik ustaz ni. Kata kembara sufi kan... ada dlm 3 ustaz ikut, sepanjang jalan diselitkan tazkirah dan doa.

Perjalanan diteruskan lagi melalui jajaran Alps. Kelihatan snowy mountain dari kejauhan. Perjalanan dari satu check point or boarder tidak melalui imegresen yg ketat selagi kau masih dlm EU. Perjalanan turut melalui Slovenia, makin menghala ke Eropah Timur.

Dah masuk Austria....another stop, di Landzeit, one of a famos rangkaian hotel and resto di Austria.

Cam biasa... jamu mata dulu. mcm2 souvenir ada sini.

dah jumpa...geng2 Wolfgang ailoike...

Di luar resto and cafe... typical Malaysian kann, jumpa je RnR berbondong2 mula keluo kan henpon dan bukak wifi hihi.. dpt je line terus update family kt tanahair.

Ok, nak bertolak dah uols. Hari dah nak malam mata pun mula nak zzzzzz....

Vienna, Austria.

Guten Abend! Sampai di Vienna dah berjumpa malam. Kami bermalam di Eventhotel Pyramide, Vienna. Sbb ada bangunan bentuk piramid mcm gambo kt bwh ni. Dah lupa dah makan apa lupa nak snap sume sbb badan pun dah letih time ni. 







 Kt dlm hotel yg spacious dan cantik.



Guten Morgen! Oh, bahasa kebangsaan depa adalah German uols. View from our room. Ai likeeee.... time ni jam 6 pagi lebey kurang, dah cerah. Suhu pun dlm 6 degree. Sampai Austria brrrr sejuk. Klu video call ngan budak2 pun mmg kira bertuah lah klu budak2 tido lewat tak pun depa kt sekolah. harap line wifi je, tak dek le den nak roaming bagai. kt RnR pun ada, kt hotel pun ado, tgh jalan2 pun ada wifi, senang je.

View outside our window. dlm wood mana plak dahhh kt depan elok je lawa haha but i loikeeee

chey chey chey dia tu...


Nak pi breakfast kt bwh, cantik garden2 kt sekitar hotel ni.

My breakfast, cam biasa laaaa...dah terlebih protein dah aku asyik menelor je..

   Breakfast with a view... sgt spacious area dia ni..




Last kopek before proceed jalan2 di kota Vienna. Klu aku mai backpacker style je harus amik hostel je setakat nak tido je kan.. tak pa lah, sume TA yg wat kita pollow je kan...eh bukan kita yg bayo ke huahuahua

ok, let's go around kota Vienna.


ok.









Ahhhh... Kota Vienna... terpesona tatkala melewati bangunan2 imperial yang tersergam indah.Terasa masa terhenti sejak zaman imperial dinasti or monarki Habsburg, keturunan pemerintah dari Roman emperor. 





In the city of Vienna. Menyusuri kota Vienna, the capital of Austria, "indulge in the beauty of its' Baroque streetscapes and imperial palaces set the stage for Vienna's artistic and musical masterpieces alongside its coffee-house culture and vibrant epicurean and design scenes".





"Steeped in history. From a soul-stirring musical heritage of the world class composers like Mozart, Beethoven, and Strauss to imperial architecture from the legacy of Habsburg monarchy."


Antara bangunan2 yang masih mengekalkan ciri2 tradisional from Gothic, Baroque style dan renaissance era. All you can see in this kota kebudayaan, kaya with fine arts from classical Rome, to Egypt and Renaissance.




From the Hufburg Palace that tells the story of the great Hasburg monarchy through some of Europe best museums as the Kunsthistorisches Museum and up to impressive churches such as St. Charles Church - all that you can explore in a day. However, it was impossible for us to discover as time given was very limited. There is so much to explore tapi apakan daya, hanya sebahagian sahaja yang kami bisa lawat melalui trip ini.

Maria Theresien Platz, Wien.

Point persinggahan kami utk Vienna city tour self service adalah Maria Theresien Platz. Turun saja dari bas wallah... disapa dengan deruan angin yg sgt sejuk seperti berada di musim sejuk. Sementelah pula hari masih pagi benar. oitttt sejuk ke tulang hitam, mengagau carik sarung tangan, nak selfie pun keras dah jari.


Yang menyambut kami adalah pemandangan yg tak terkata indahnya di sekitar The Maria Theresien Platz. It is located directly at the Ringstrasse, embedded in an imperial scenery between the Museum of Natural History and the one for Art History. Both museum ni face each other, with The Maria Theresien monument berada di tengah2. Di sekitar plaza ini sahaja terdapat banyak museum and palaces.





Kunsthistorisches Museum, or Natural History Museum.

"Occupying a neoclassical building as sumptuous as the art it contains, the museum takes you on a time-travel treasure hunt from Classical Rome to Egypt and the Renaissance".

Dalam museum yang dibuka pada 1889 ini, art heritage from the Habsburgs di katakan simply extraordinary. Kt dalam tu ada Picture Gallery such as Pieter Bruegel the Elder's Tower of Babel (1563), Raphael's Madonna of the Meadow (1506) and Giuseppe Arcimboldo's Summer (1563).


Antara painting collection yg terdapat di dalam Picture Gallery : Infantin Margarita Terese (1651-1673) in blauem Kleid 1659. Kunstler : Diego Rodriguez de Silva y Velazquez. 


Infant Philipp Prosper (1657-1661) 1659
Künstler: Diego Rodríguez de Silva y Velázquez
 

The Picture Gallery of the Kunsthistorisches Museum developed from the art collections of the House of Habsburg, yakni koleksi dari Habsburg monarki or dinasti. Kt sini boleh lihat koleksi lukisan or paintings from 16th-century Venetian painting (Titian, Veronese, Tintoretto), 17th-century Flemish painting (Peter Paul Rubens, Sir Anthony Van Dyck), Early Netherlandish painting (Jan van Eyck, Rogier van der Weyden) and German Renaissance painting (Albrecht Dürer, Lucas Cranach).





"This museum brimming with works by Europe’s finest painters, sculptors and artisans". Selain dari painting collection, kt dlm ni ada collections of Greek and Roman antiques, coin collections, historic musical instruments, Egyptian and near Eastern collection and imperial armoury.




Imperial armoury. Sib baik ada abam Google, tgk display kt web je lah.

   ehhh tetiba... sis apa buat tu? ang carik apa?



Langit cemerlang di kota Vienna. Gigih beli henpon baru sebelum trip ni. Aku nak mende yg convenient je time bwk berjalan ni. no, no kamera 10 pikul dslr tp just camera phone yg dpt berfungsi sbg dslr. So I chosed P10.


Well, I must say good choice juga. Utk kaki selpie esp. Bila org amik gambaq kita hermmm tuttt
gerammm je dlm ati tgk hasilnya. *&^%& so kita bykkan selpie je lah. well.. not bad, koya je lah.


   Di belakang kak Yong tu adalah The Maria Theresa Monument Vienna.

"It is a huge memorial in the center of the place. This, probably most important monument from the Habsburger, was constructed under the lead of Kaspar von Zumbusch in a 13 years construction period. It was revealed ceremoniously in the year 1888 by the presence of the empress Sissi.

The over 19 m high and approx. 44 tons heavy monument pictures the empress Maria Theresa in a 6 m large bronze statue. She greets the people with her right hand and in the left hand she holds a document roll of the -Pragmatische Sanktion- and a scepter. She is surrounded among other things by 4 horseman statues of her generals. The monument is classified as a World Cultural Heritage. Maria Theresa governed from the year 1740 to 1780. She reformed for instance the school system and took care of the state affairs as well as of her 16 children."

So who is Maria Theresa? Bukan, mother Theressa, yg tu citer kt Albania.


   
Maria Theressa adalah the duchess and roman empress dari dinasti Habsburg, ruling dari tahun 1740 -  1780. Ayahnda beliau tidak mempunyai pewaris lelaki untuk menaiki takhta lalu telah mengubah law (Salic Law) yang menghalang female heir dari menaiki takhta. Jadi law pun di gubal dan Maria succed the throne after her father's death. Beliau merupakan the only female ruler dari Habsburg dominions. Dia juga merupakan ibu kepada Marie Antoinette (wow, the Queen of France). Selepas perang dgn Frederick II, beliau telah melakukan reformasi ke atas kerajaan dan ketenteraan. Melalui hasil perkahwinannya dgn Duke Francis Stephen of Lorraine, France, beliau mempunyai 16 anak, wow. Legasi dia yang memerintah selama 4 dekad tu menjadikan Austria treasure her as the roman Empress, dan terpaksa berdepan dengan negara Eropah yang menentang penggubalan Pragmatic Saction, seperti 7 years war dengan Frederick II of Prussia.





    Eh.. jumpa gajah sekor depan museum ni.


    Anak sapaa lah ni.


Jadi kita ke Art History pula yg berdepan dgn Kunsthistorisches Museum. Gambar kt atas tu.. takyah sensor uols depa tak heran dah naked ke tak namanya pun art kata depa. Klu aku bwk Aleesya mmg kena kasi tutup mata kita ni kan taboo gek lg menda2 cenggini..


Inside the museum, not quite inside, dlm perkarangan je. Kami tak masuk sbb masa itu emas. ticket kalau tak silap dalam 10 and was it 20 Euro for tourist?.


Bergambar tang ni je dulu. hati ini melonjak2 nak tau apa ke menda display kt dlm, nampak patung cendana putih kt belakang tu je lah dulu.

    Dari depan Art History museum.


    
Mengkagumi the architecture... apa saja art yg ada pukui la gambaq. I could stay one whole day staring and appreciating the architecture and its art in the city of Vienna.




Dalam ni jugak ada fountain of four fountains (Tritonen- and Najadenbrunnen).They were constructed around the year 1890. Tgk gamba aku time org lain shoot... adoiiii begini lah jadinya.

Ok la, see you next time, kami nak sambung jalan lagi melewati bangunan2 imperials dan gedung2 tersohor di Vienna streets.

Comments

Popular posts from this blog

Desaru

Alhamdulillah. Dah Selamat Pulang.

Blackforest Trifle