Balkan Trip : Vienna, Austria, part 2

Vienna, Austria, part 2

So mari teruskan perjalanan di sekitar Vienna's Ringstrasse or boulevard. Boulevard ni sejauh 5.3km dan di rasmikan oleh Emperor Franz Joseph. Dengan lafaz "It is my will" ; Franz Joseph mengarahkan pembinaan Ringstrasse dan pada 1 May 1865, baginda merasmikan pembukaannya. Here you can see numerous of monumental buildings, built during the period of Historicism in the 1860s to 1890s. Luas sgt kawasan ni yg menempatkan antaranya Vienna State Opera hinggalah museum of Fine Arts. Maria Theressein Platz tu merupakan sebahagian dari boulevard ini. Hari ini ia dikatakan the world's most beautiful boulevard with imperial palaces, museums, arts, opera and other historic buildings. Ralik sekejap aku melayan the beauty of the place.



Vienna's Ring Tram. Melewati laluan tram dari Maria Theressein Platz, menuju ke Hofburg/

Neue Burg yg masih terletak di sekitar Ringstrasse.


Sekitar Hofburg

Selepas melewati blok 'gate' Burgtor, kami sampai di area the Imperial Palace. Sehingga tahun 1918, di mana tamatnya monarki Habsburg, Imperial Palace ni adalah pusat pemerintahan empayar Habsburg for about 6 centuries. Emperor Joseph sendiri reigning the monarch selama 68 tahun, plg lama dlm sejarah monarch Habsburger. 'Luckily' beliau meninggal dunia pada tahun 1916 - dengan tidak menyaksikan tamatnya monarki Habsburg di Austria. Pada hari ini, kompleks ini terdiri dari Chancellery of the Federal President, event spaces, museums, restaurants and parks. Di tengah2 tu pula kelihatan pintu masuk ke Austrian National Library.

Pada November 1992 berlaku kebakaran besar di Imperial Palace ini, termasuklah sebagian dari National Library. Fortunately, the 10,000 valuable books from the affected part of the National Library were brought to safety. 


Selepas mengambil gambar sepikul, kami terus melewati the Boulevard sekitar Hofburg ini menuju ke entah nowhere pakai jalan je kaki ini. Tiada tujuan hanyalah wandering along and indulge in the beauty of the place and its architecture.

Palatial complex yg terletak in the heart of Vienna ini was a political centre of Vienna. Di sini juga Congress Vienna berlangsung.  Pada hari ini ia masih sama berfungsi untuk hal ehwal kerajaan for democratic Republic of Austria. 



Di dalam bangunan ini terdapatnya Imperial Treasury exhibition seperti "crown jewels” dari legasi monarki Habsburg, seperti “Imperial throne of the Holy Roman Empire of the German Nation” and the crown of Emperor Rudolf II., which became the Austrian imperial crown.
Among other collections yg di exhibit di Imperial Treasury ini adalah valuable jewels, Burgundian Treasure from the fifteenth century and the Treasure of the Order of the Golden Fleece.



hah..nak amik jugak ni...jgnkan kata kt kay el, kt Vienna pun, kt public interest places pun sampah boley bersepai cenggini. Or maybe dewan bandaraya belum sampai atau off duty ngeee... atau mungkin saja tourist dr ulu mana tah tak de kesedaran sivik uuuu..

Di sekitar the Hofburg. 

"For over 600 years the Vienna Hofburg was the residence of the Austrian sovereigns. Over the course of the centuries it developed into one of the most important centres of European history. It was from here that the Habsburgs reigned from the 13th century, at first as rulers of the Austrian patrimonial lands, from 1452 as emperors of the Holy Roman Empire, and finally as emperors of Austria from 1806 until the end of the monarchy in 1918."


Di sini lah the last emperor Franz Joseph held audiences and other political affairs and events. Kt dalam ini juga ada The Sisi Museums, yang menempatkan isteri Frank Joseph, the Empress Elizabeth's personal collections. Empress Elizabeth was a legendary, unique and beautiful woman; both mystical and facts about her di compare kan di sini. Her famous potrait was exhibit di museum ini.



Empress Elizabeth of Austria, Queen of Hungary or nicknamed Sisi, the famous potrait. Reigning as Habsburg empress selama 44 tahun, plg lama dlm sejarah monarkinya. Cantik sekali orangnya. Di katakan personality wanita ini sgt menarik, unik dan surrounded with mystery. Walaupun berasal dari golongan bangsawan, dan menjadi Empress kepada empire yang berkuasa, beliau bukanlah seorang yang sukakan protocal. She lived her life with free spirit. She danced with own beat and wrote poetry. Tapi jalan hidupnya tidak indah, malah ending hidupnya juga tragik.

Jalannya menuju ke takhta Austria bermula apabila menemani bondanya yang membawa kakaknya, Helene untuk ditunangkan dgn Franz Joseph, yg juga merupakan sepupunya, the crown prince of Austria ketika itu. Namun apabila terlihatkan Sisi, sang putera pun jatuh hati dan berjaya meyakinkan bondanya bahawa dia tidak akan berkahwin kalau jodohnya bukan dengan Sisi. Maka tidak lama kemudian bertunanglah keduanya tika Sisi di usia 15 tahun dan berkahwin 8 bulan kemudiannya.

Hidup dalam alam perkahwinan pun dia tidak bahagia apabila bonda mertua took control of her life, termasuklah upbringing of her children. (saper kan tak ye idok?). Dia mempunyai 4 anak, hanya seorang lelaki (heir) dan the 1st born meninggal masa kecik. Walaubagaimanapun, her son, the crowning prince Prince Rudolf, membunuh diri at the age of 30 with his young mistress. Dikatakan frust dgn arahan ayahandanya utk memutuskan hubungan dgn mistress tersebut. This is not good kerana secara automatiknya monarki Habsburg tidak mempunyai pewaris lelaki or Emperor.

Sisi obsessed dengan beauty di mana dikatakan dia obsess dengan slim figure dan sanggup berpuasa utk tujuan itu. Dia byk guna beauty produk dan rambutnya di style selama 3 jam dlm sehari. Tp dia tak buang masa time hairstylist buat rambut dia, dia belajar literature dan languages such as Greek, French and English. Yg best dia dikatakn byk guna natural herbs dan petua lama cam buah2an untuk rejim kecantikan kulit dan rambutnya. Even rambut dia yg brunnete panjang mengurai pun dia guna telor dan cognac 2 minggu sekali utk maintain sihat. Dia ni pun suka exercise sampai cam ada gym kt palace time tu. Horse riding, hiking and gimnastik pun dia suka as hobby and rejim exercise dia.
Quite a restless person, dia pun suka travel sbb tak suka dgn protocol yg rigid di istana.

Tapi sayangnya, kehidupannya yg di adore oleh rakyat biasa (tetapi agak contrast dengan ritual hidup gol bangsawan yg agak rigid dgn protocol) itu tidak lama. Pada tanggal September 10, 1898, pada usia 60 tahun, beliau dibunuh oleh seorang Italian anarchist ketika baru sampai di Geneva. Dia ditikam dengan sharpened needle file, wah tajam sungguh sehingga dia mati tak sampai dalam sejam.

"Elisabeth’s private life is at the center of the exhibition: her rebellion against court ceremony, her escape into a beauty cult, her obsession with being slim, athletic performance, and effusive poetry. From the carefree time as a young girl in Bavaria to the surprising engagement with the Austrian emperor to her 1898 assassination in Geneva, the museum shows the restless life of the legendary empress."

Legasi dan collections of the imperial couple of Joseph and Elizabeth di pamerkan di Imperial Apartments. Ini termasuklah needle file yg digunakan untuk membunuh Sisi dan baju berkabung Sisi yang sentiasa dipakai selepas anaknya Rudolf mati.



Masih di isekitar Hofburg.


The Hofburg complex ni consist of 18 wings, 19 courtyards and 2,600 rooms in which nearly 5,000 people still work and live today.

The oldest part of the Hofburg is the Alte Burg (Old Fortress), which since the 18th century has been called the Schweizertrakt (Swiss Wing) after the Swiss Guards who served as the palace watch.




Di sekitar Alte Burg (Old Fotress) dan Schweizertor (Swiss Gate). Kt dalam ni jugak ada The Vienna Boys' Choir yg masih lagi perform on Sundays at High Mass in the Burgkapelle (Palace Chapel) which was built in 1449. Kami masuk dlm bangunan ni yg ada lowongan ke chapel dan terus ke Vienna busy streets for shopper.


Koya dulu seround. kt dalam tu lah macam ada chapel tu, dan informasi mengenai Vienna Boy's Choir, Orchestra, Opera and Winter Riding School. Tp tak tau exact kt mana. Tapi dah bau kuda. Lepas tu nampak kuda and kete kuda with coach and men yang memakai kostum like horseman dulu2. 

"Since the 18th century this part of the palace has contained the stables of the famous Lipizzan stallions which can be seen daily (except on Mondays) at their morning training or their performances in the Winter Riding School, situated on the opposite side of the street."


Gitchu... melepasi Hofburg dan terus 'tersesat' ke sini. wah, syurga shoppers, welcome!




In Vienna, the old coffee house culture and rustic wine taverns stand alongside top restaurants and shops.




Hello sayam sayam come to me sayam sayam sayam muahhh cket... shopping in the old city of Vienna. Kt sini the longest shopping mile terletak di Mariahilfer Straße, tgk tu ada nama Kak Yong ciket. Tp tak pasti plak kt street mana kami merayap ni. But you can find almost all major department stores or butik berjenama from clothing, leather goods, furniture and accessories.





woot woot woot... meriah uols. doa panjang2 tak tertewas. sbb tu tak moh masuk takut terjebak.





Ok, Kak Yong dah geram oiiii mana menahan tgk branded stores oiiiii tp sbb sayangkan duit Euro tu kena kunci purse ketat2. ok tipu, terlepas gek dia, Tp bukan henbeg baibai sayam... hanyalah beb helai T-shirt Vienna yg selai pun dah dkt seratus RM uols urut dada time balik. Nak buat kenangan pnyer pasal melepas lah henbeg (kot kalau mampu lahhh haha). Tu pun kt kedai souvenir kt luo, masuk dlm tatau lah.


oh nooo... adrenaline rush...sib baik takde DNA shoppoholic. Nasib juga hak belakang tu kita baru je beli kim kt adik ipaq pi Paris-Amsterdam so boley insap dlm setahun 😚


ok, mari pening kepala selepas convert ke RM.


Lagi satu henbeg terlepas aiyoooo pening arrrr

moh..kita jalan lagik uols. panjang betul street merbahaya ni.


ohooooo hoiiiiii 1 ringgit... 2 hinggit....3...hinggittttt bak kata Daud Kilau tp tak pa ahhh... setakat 3 hinggit selai bulu leather pun belum tentu dapat cheq naaa.. janji dpt bergambaq kt luar ni cukup la buat kenangan.


Ahhh tetibalah pulaknya sis nak carik WC. ok jumpa tang ni kt bwh tanah cket.


Harusss amik gambaq WC kt pekan Vienna, sib baik siap ada sinki dlm toilet, takde la pandang kiri kanan nak isi ayaq dlm botol mineral 😉 klu tak silap dlm 5 kupang euro.



Kami teruskan kaki lg hilang dlm streets yg panjang dan bersimpang, menikmati halwa mata dari gedung tersohor dan imperial buildings.


Ahhh tetiba terjumpa kete kuda. Maklumlah kenderaan zaman imperial dulu kan. tourist buleh naik tp tak tau plak dia charge baper.


ui makkk longchamp tergharu2 hati nak masuk .. masuk jap tp cam begnya takde tag 😓 dan deraih2 sis kata jom jom dah balik ke pangkal jln.


Ok, sampai la ke drop point ni balik, tunggu bas.



Tu dia... lunch pack kita dah tunggu dah. If not mistaken, chinese food and opkoz halal lah.


So kami singgah di Vienna Islamic Centre utk solat jamak dan late lunch.


Seronok plak makan ghamai2 atas rumput cenggini. Masing2 pun dah ada siap pack rendang sambal kering bagai so byk mende share ghamai2 dah macam sedara mara.


The Islamic Centre. Cantik sgt. Islam bertapak di sini dari kemaraan kerajaan Turk Ottoman yang pernah dtg utk menawan Vienna. Setelah berjaya menawan Vienna selama 2 bulan, kerajaan Ottoman lost it to the combined forces of the Holy Roman Empire of the German Nations and Polish-Lithuanian Commonwealth dalam perang Battle of Vienna, pada 12 September 1683.

Setelah refreshkan diri, maka kami pun memulakan satu lagi perjalanan yang panjang menuju ke Zagreb, Croatia. Hai lah badan, bertabahlah. Kami tinggalkan Vienna of course, dengan rasa ralat kerana belum puas menerokai kota budaya Vienna yang penuh dengan sejarah imperialnya. Moga ada rezeki lagi untuk sampai ke sini dan menikmati keindahan bumi Austria yang lainnya.

Ketemu lagi di entry Zagreb, Croatia.

Comments

Popular posts from this blog

Desaru

Alhamdulillah. Dah Selamat Pulang.

Blackforest Trifle