Eid 2011

Salam seminggu Syawal untuk semua.

Mentang kata cuti raya blog pung cuti raya juga ye.
yelah, memasing sibuk berziarah dan menjamu selera sana-sini pahtu lepah raya jgn komplen badan naik 10kg ke hapa, cam mokcik. ntah nape yek, lepas pose molot ni asek nak mengunyah jek, perut plak asik mintak diisi, kuang ajaaaqqq jew. Tak reti2 nak break plak tu. Haisshhhh sudah, dah lepas border dah ni, sbb tu la digalakkan puasa enam sejak hari raya kedua, supaya bagi break pd perut yg tetiba terkejut pada pagi raya ngan rendang lodeh lontong sume. Dah masuk hari ketujuh lepas pose enam tu barulah kita dapat balik rentak napsu makan kita yg sebenonya. Hewww... sungguh tak baper akademik hypotesis itu yek.

Baiklah, bagaimana hari raya kamu,kamu dan kamu? Musti meriah la tuuu. Hari raya aku tahun ni lemau jek, dah kata raya syok sendirik kan, kt umah sendiri di tgh perumahan yg tak baper kenal jiran kecuali jiran sebelah kanan dan kiri dan jiran selang 2 pintu. Rasa cam tobat nasuha pun ada nak beraya kt umah sendiri ni hishhhh. Maybe 15 - 18 thn akan dtg klu panjang umuq anak2 dah beso pulang-dari-perantauan-universiti-kt-area-kelompo jek balik umah barulah rasa meriah sket agaknya ngeh ngeh. Hermmm maleh nak menceceh lelebih, marilah kita tgk gambarajah dibawah ini sahaja.


Malam raya Ammar main bunga api syok sendirik kt depan umah. ko tengoklah apak eh petang nak raya baru nak trim rumput rampai kt laman sekangkang tikus tu, dah plak tu tinggal berlonggok je kt depan tu. pago putih tu pun dah nak roboh dah aku nengoknya. Takperlah, nanti kita upah 18 org bibik tahun depan yek Ammar. Eh, Ammar ni main bunga api mache ponde bak kata Saheizy Sam dlm citer Kongsi tu. Nak2 main bunga api mata kuching yg besi tu, betul2 ujung jari je dia pegang tu sambil buat muka ketakutan.

Di Malam Raya....


Sementara Ammar main bunga api, omak gigih masak ayam sambal bali and daging hitam prune. Huih, punyalah teruk mak ko masak habih dinding2 bersememet ngan minyak tumis sume. Dak Aly dah lama hanyut ke slumberland...

Di Pagi Raya...


Santapan pagi raya....nasi tomato, ayam sambal bali, daging hitam prune n kurma telur, tu jelah termampu, gigih omak bangun subuh2 masak lauk yg bersantan n nasi n kemas meja. Hok nak makan 3 org jew...isyy lambat plak nak tunggu anak2 dah beso, bila bebudak ni dah beso kang tingin nak timang anak kecik plak, hidup gini lahhhh...eh aku nak citer, pepagi raya tu, lepas semayang raya, aku soh pak eh bg juadah raya kt jiran sebelah umah, alah, mak Akma Af ke apa tu, (dgn harapan mungkin dpt ketupat n rendang yg aku idamkan sgt pagi raya ciss dasar kau...), sekali aku tgk dia 'bagi' balik set nasi tomato aku tu...auwww tak sudi ke...sekali rupanya dia pun masak benda hok sama, lauk lebih kurang sama, kaler pung lebey kurang same tehehehe.....


Ammar tgh makan dengan tetamu halimunan. Iskkk..... dok kt bandar tak kenal org cengginilah nasib, tak dek tetamu hok kita kenal nak mari rumah. Hok kita kenal2 sume balik kampung, jiran2 Melayu satu blok pung ramai blk kampung. Memang budak ni apa2 pun dia hok rasmi dulu walau pose yang yuk. Ko tgk apak ko Ammar, takut agaknya nak guna pinggan canggih sket dari biasa nih, sanggup pi amik pinggan milamine kt dapur nun, takper lah bang, tunggu setahun lagi baru kita pakai yek, lepas ni buleh la guna balik pinggan darlie kesayangan kita sume.


Taim pakai gaun je mesti protes, siap ditarik2 lagik gaun tu, habih raya aku tahun ni kena sabotaj ngan budak kecik ni. Meragam habih. Tahun depan kita beli byk2 tshirt ngan seluo ye dik.


Tahun ni tak dek gambo hok semenggah. Nama anak photographer tapi tak reti bergambo, dua2 banyak ragam haishhhh, sudahnya mak ngan apak korang je hok gedik bergambo. Eh apak eh bulan pose makin naik tembam omak tengok nyer duhhh, prosperity sungguh youuuu.


Pepagi raya kejap2 riau melalak sume. Nak2 dipakaikan headband tu. Sungguh anak aku ni cam nak jadik tomboi jek atoiiyaaiiii....


Anak apak cengginilahhhh....omak kau berani amik gambo dari belakang je lah...klu tgk keratan rentas dr depan cam mengandung sorang lagik jek haw haw haw....


Ha tu dialah ropanya pagi raya tu... sib baik balik dua2 kampung baik pulak mood dia, pasai apa...nti citer..


Haaaa... lega aku... dah dibukak gaun bagai barulah nak senyum simpul, ohhh ko suka pakai baju kulit satu suit gini ropanya yek.....allah mak aiiii... tembun jugak ler anak aku ni bila pose cenggini, jgn obes sudah la dik.


Mak korang je yg fotogedik nampaknya auwwwww... eh, malu...malu....lantai depan ni sampai tak dan nak terberus dahhhh, sedeyyyy, sib baik tak dek org dtg iskkk, tak perlah, kata nti nak hire 18 org bibiks ihhh...


Dah sorang tgk kamera, sorang lagik wat muka sardin, camno?


hok ni lagilah tak reti nak bergambo langsung...


Sudahnya omak tergelak beso sbb tgk apak eh gigih nak soh sume org pandang kamera, tp sorang pun wat dek jek... dah jadik cam clown dah apak korang harharhar...takperlah, sorang ropa clown, sorang wat aksi kongkang, ngam la tu.


Segerombolan bebudak dtg beraya kt umah. Apah eh sengal pepagi raya tu, dia soh bebudak tu kumpul depan pago pahtu nanyi lagu tanggal 31, apalagi mmg sesungguh hati le bebudak tu nyanyi lagi arwah Sudirman tu, eh sengal betullah!


Ammar pepagi buta camwhoring adik dia, aje betul depan muka budak tu dia klik kamera tu... ni sorang lagik sengal tau! Eh, asal aku nampak mata dak Aly ni cam jules jek erkkk....

Raya pertama, kul 11.30 mlm lepas Apak eh balik keje bertolak ke Perak. Aku nak tido dlm kete pun tak berani sbb takut apak eh ngantuk, ntah baper kali aku rasa kete tu terhuyung-hayang, tp dlm pada tu dah sampai umah MIL baru le aku tersador, dasar.


Raya ketiga, MIL wat baca yaasin kt umah dia, wat kenduri sket.


Beraya kt Perak mmg meriah giler, klu umah MIL tak kancup-kancup org dtg sampai ke malam. Tahun ni bukak meja cam kenduri kt bawah umah.


Dak Aly ditimang2 oleh sepupu-sepapat belah Perak. Aku rasa mood dia baik sbb dpt pakai suit kegemaran dia cenggini. Panehhhhhh wehhhhh masa raya tu. Berpeluh2 budak kecik tu, dpt bogel cenggini lega mak.


Ammar suka wat muka lemau.


Ohhhh tak suka pakai gaun yek, nak jadik tomboi yerkkkk... pedulik la omak awak tu yek... raya kt Pahang aku paksa gek budak kecik ni pakai gaun, ohhhh dah penat2 apak ngan omak rempuh jam, bergasak ngan lautan manusia kt mall semata2 nak carik gaun apa kes nak sabotaj raya kitaorang ni? haipppp biasa ni... seperti dijangka, pakai dlm sejam jek, sampai umah Chik De nak beraya terus bukak, dah berpoloh2 dah budak ni, ayam bandar cenggini le, tak tahan panas dow.


close up sket, dah ropa Siti Tanjung Perak dah anak aku ni pakai headband segala nih.


Sampai KL apak ngan anak lawan main bunga api. Otomen neblus lawan polis angkasa Gaban. Elok le tu. eh, kepala Ammar dah ke mana tah dlm gambo ni.

Baiklah, sekian saja sketsa raya tahun ini, mengharapkan keberkatan, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki semoga berjumpa Ramadhan n Syawal tahun depan, nak qada balik raya kasik meriah2 sket, semoga dak Aly makin beso makin kurang ragamnya dan lebih byk kutip duit raya. eh, tiba-tiba mata duitan.

Bye for now.

Comments

PatinPasta said…
Yong,
Selamat hari raya! Hehe!

Kok ye pon jiran glamer tu buat nasi tomato sama, takkan la sampai kasi balik nasi tomato Yong. Haish!

Ally berbaju raya! Siap lilit bunga kat kepala lagik! KIUT! Hehe! Tak pe, tahun depan gerenti dah buleh pakai baju kurung and posing nantek-nantek, jangan lupa kasut raya skali. Hehe!
Yong Kamariah said…
Cik Aida darl,

Yehaaa, selamat hari raya!

Ishhh mana tau org tak sudi kot bagi balik kan...manalah tau hehehehe..
Anak akak tu tak sesuai bunga2 bagai ni, muka dia boyish gitew, tp tak sabar jugak rasanya nak bg dia pakai baju kurung nti, eh mana gambo raya awoknya? tepek la kt blog, tepek gambo tommi sekali, amacam, ada beran? ngeh ngeh....
Yong,
Walaupun Raya dirumah, nampak Yong meriah menjamu keluarga. Hari tu bunyi monyok je..Apa2 pun you made the best of it.
Tengok gambar posing depan rumah tu dah tergambar gumbira!
'Selamat Hari Raya'
Yong Kamariah said…
Kak Iha dearie,

Aduhh kena le paksa muka gumbira klu tak habih spoil mood raya! Pagi raya kita dok mengidam ketupat rendang n kuah kacang, tak larat nak buat sume! Akak dah buat open house?
Yong, I tak buat open house, org datang sentiasa..or they just cal kata nak datang. So I prepare lah apa yang ada. Oh, by the way, I org Perak.
Yong Kamariah said…
Mike Orang Perak? Ate satu negerilah ngan org rumah teman...Kampung Teluk Bakung, Bota Kanan, very the Perak one, memula kawin satu hapah pun tak paham deme labun apa, lama2 okay heheheee.
Maya Marisa said…
paling banyak gambar, yg maya tka tahan nak gelak sekali gambar yg main bunga api tu. bapak budak pun main sekali..hahhaa...

cha cha pun sama yong, riben atas kepala tu dok ler sakan dia tarik. in the end, di cabut nyer...
Yong Kamariah said…
Maya hon,

Tah apa kejad tah bapak budak tetiba menggelenjan main bunga api heee...
buleh geng le chacha ngan aleesya, pesen2 tak nak diva, eh, kecik lagik, beso2 tataulah, tp Cha Cha klu ikut mommy dia sahlah jadik hot chick gitew auwww!

Popular Posts