Random Rojak

Assalamualaikum and salam sejahtera.

I guess marilah kita lupakan seketika episod sedih, simpan dan kunci rapat2 dlm kotak memori, terkuburnya sesuatu jasad belum tentu terkuburnya memori kita padanya.
Terimakasih atas ucapan anda semua, life goes on, kita yang tinggal ni teruskan perjuangan hidup.

Ekeceli, banyak benda nak stori mori tp rasa cam lemau jek, nak menulih pun tak dek idea.. korang layankan je lah stok2 gambo makcik ni deh...

-----------------------------------------------------------------

Anak mak dah masuk 5 bulan. Sian dia kena demam 3 sekawan (+selsema n batuk). Setelah 3 bulan bertahan di nursery, akhirnya,...antibodi dia dah tinggal 1 bar jek kekdahnya. Maklumler kt nursery tu dah berapa cycle dah bebudak kt situ kena 3 sekawan tu, akhirnya turn dia la pulops, sian my baby...hok batuk2 tu yg tak tahan tu, habih muntah segala, tp baguslah sume phlegm kuar.


waaaaaa... apa ni? apa ni? omak surprisekan Ai ker? tak suka tak suka...


Correct my dotter, it's your 1st evamatic mat, eh, ada lagi ke yg kedua?


eh kita suka, kita suka!


lagi sekali, lagi sekali....cer senyum lagik sekali, kasik gedik2 sket! ohhhh senyuman kau mmg pakej sekali dengan jelir lidah kekdahnya...


hermmmm... ni pasal mak kau byk kempunan nak makan itu ini tak dapat masa pegnenkan kau ni...nasiblah...


Budak ni quite observant orangnya, suka menelik benda2, asek2 menelek tiko getah jek, baiklah omak beli ni buat kamu menelek benda hok berpaedah sket...


bukan nak.. itu horse, kita tokleh jilat ia, hurup I for Ice cream ada nun kt bawah nun...

---------------------------------------------------------------------------------


sejak memahirkan diri ngan skil meniarap ni, tido kemain lasak lagik, selalu terkeluo garisan, malam/pepagi mesti 2-3 kali terjaga kutip dia masuk balik garisan, dah sampai ke lantai dah peginya...hermmm kena tidokan dia dlm crib balik nih gayanya ni!


Anak aku tido mesti acrobatic style punya, kira kepala dia tu buleh melengkung 180 darjah punyer...


Bila tengok anak tido ni kan... rasa ihsan sesangat...bila dia terjaga terkua2 sana-sini mulalah kata 'bilalah ko nak tido ni ek', bila dia tido plak 'alah, bangunlah, jom kita main sesama'....dak pung rasa eh, tak yah beso lah, kang tak bley nak gomol dah... haiii magic betul ada anak kecik ni yek, it's a life changer!

-----------------------------------------------------------------------------
Manakala itu, Apak eh outstation, pi workshop/team building apa ke bendanya tah...


Bila Apak eh tak dak omak mmg jadik lemau nak masak... klu Apak eh ada, mmg rajin sesangat...rajin soh Apak eh pi tapau makanan kekdahnya. Jadiknya, taim dinner nak cepat dimasak enak dimakan benda alah ni lah, pahtu curah sket sos spageti ni ateh ni...not bad juga, ni kan, bagi mengelak rasa bersalah bagi anak makan benda tak nutritious, jadik pi mind setting ohhhh anak mak makan spegeti gitew... spegeti apakebenda, spegeti meggi buley?


Ammar rajin nak semayang magrib jek, susah betul nak didik anak semayang nih, aku teringat arwah Hazim, 6/7 tahun gitu, semayang buleh kata jagalah, Subuh bangun sendiri tak yah org kejut, klu Isyak dia dah tertido mak dia tak kejut marahh tu...haishhh...yg baik mmg tuhan sayang kan....

--------------------------------------------------------------------------------
Meanwhile...

Aku kan, sejak bulan pose tu sampai raya kempunan tak dapek2 nak makan laksam ngan nasi kerabu. Klu malam lalu kt area Subang Parade tu, ada satu resto tu cam menggamit2 aku meh lah, mehlah.... berkerlipan lampu2 didlmnya memanggil aku datang utk menerai laksam/nasi kerabu kt situ, oh talking about that area, kesian kau Empire Gallery kena bom sudah... baru je nak jadiklan mall angkat kesayangan....


Jadik, lepah raya tu, satu malam tu, pak eh pi reunion raya sekolah makan kt tempat yg cam best kelab pelayaran ke hapa, balik kul 9 malam lebih gaya tak ingat anak bini kebuluran kt umah...omak mmg hangin satu badanlah,...standard arrr laki bini cenggitu kan...so bagi menebus balik kesalahan tu omak kata nak pi makan kt tempat sedap2 gek, yg cozy2 gitew...oh terus pakwe mak bawak pi Kelantan Delights, memula nak jjcm kt dlm Empire tu tp terussss mak teringat nak makan nasi kerabu...maka pilah kt Kelantan Delights ni... wahhh cozy gek tempatnya tu. Mak kau tak agak2, cer ke mintak makan yg up sket, up sket, apa barang nasi kerabu wat denda kt apak eh....


Omak tengah kosentret tenguk menu ke tengok harga ke tu huahhh harga tak hengat...


Haruslah camhorror sebelum santap.


Mak pilih laksam. Walau di akhir2 kunyahan rasa mueks, mak gagah jugak setelah tgk harganya tu kan, tak baik membazirin!


Paksa apak eh amik nasi kerabu sbb dah tamak nak amik laksam ke nasi kerabu, dgn cara ini dua2 buleh rasa...


Anak mak biasa arrr... asek2 nak ayam jek, ni nasi kukus ngan ayam rempah ke gitulah.


Sedap beno ke ayam tu Ammar? cer sikit, cer sikit... nehi...nehi...kata Ammar.


Pulut durian as a dessert...hurmmm hok ni mmg sedak boh!


Kau pegi ngan org kebulur cengginilah sudahnya...


Bagusnya anak mak, dari mula rancangan sampai habih lantak tido jek, syabas bete! lenkali klu nak pi dining ngan aman dan jayanya kena ler pi memalam buta cenggini, pahtu meroyan tgk alat penimbang haw!


Masa kitaorang sampai tu, kira jadik customer hok last malam tu, jadik resto itu kita yang punya!! Klu bawak anak kecik mmg selesa lah, siap buleh karoks lagik kt compartment nih, waiter tu siap tanya lagik nak karoks ke?, hapa...? bio beno? eh, klu tak bawak anak kecik harus mak karok sedas dua lagu duet Broery Marantika ngan apak eh teheee...

Bye bye for now, jaga diri, hiasi peribadi ohhh gitu pulops.

Comments

Salam,
Gitu la.. suka duka permainan hidup, life has to go on!
Amboi, sakan makan... Oh tak berapa sedap kat situ ya? Nampak best sangat dr luar.
syieranuar said…
kak yongggggg!lame benor x dgr cte kak yong,rindu pulak rs.kak yong ape kabar? :) eh baby ALy dah besarrrrrrr!!cutee! :)
~jeet~ said…
bagus le tu miss p jadi silent partnr time jjcm ;) tak juling ke mata dia nengok tikar yang ceria tu :)
Yong Kamariah said…
Dear Kak Iha,
Yup, you are right sis.
Makan apa le yg tak sakannya ye tak? hehehhe, makanan dia buleh tahan lah, sedap jugak, tp rasanya yg kt resto Tu Dok Ko kt Gombak tu lagik beh!
Yong Kamariah said…
Syiera sweetie,
Syieraaaaa! ha'ah, lama tak dengo citer mike juga, bz jalan2 nampak, obersea lagik dow! akak ni cengginilah dek, yg pasti badan makin tambah2 sihat lepas raya ni! owh dak Aly makin melasak sekarang ni!
Yong Kamariah said…
Jeet hon,

Silent partner? ko tak dengo lagik klu angin lentang dia dtg, klu baik tu baik beno, klu dah berangin...jaga2 Cik Salmah!
*Maunya tak juling mata, kaler tiko tu pung dah berpinor mata nengoknya!
somuffins said…
Yong
Dah besar anak dara awak. Cerianya dia. Tak lama lagi pandailah dia tolong 'mengemas'.

Makan kat Kelantan D tu boleh tahan jugalah kan? Cuma harganya ada a bit kidding tapi dah sewa kedainya mahal...
Yong Kamariah said…
This comment has been removed by the author.
Yong Kamariah said…
My dear Cik Som,

Apa kabar cik Som? lama tak jengah belog Cik Som kita...

Ha tu lah dianya anak dara kitanya tu, sekrang ni kemain melasak sejak dpt gear reverse, ari tu tak reti lagik nak mereverse lepas reti meniarap, kompemlah umah aku berkemas giler lepah ni duhhhh...

Rasonyo tok sey lagi lah make kak situ sbb sedak agi nasik kerabu Tu Dok Ko, mahal nok mapuh sepingge tu boh! dasak, dasak hahaha...

eh, awak pegnen eh? hohoho...tahniah! tahniah! selamat menempuh sume dugaan pegnen yek...
Maya Marisa said…
Chomel nyer Yong miss P nie!!!! Esp time dia tido. Alahai sweet nyer.
Dari sehari ke sehari nak pegi Kelantan Delights nie, tapi tak berkesempatan. La ni dah kurang tmpt bershopping kan Yong since Empire kena explosion.
Yong Kamariah said…
Dear Kak Pah Maya,

Ha'ah kan.. bebudak klu tido rasa comel jek, dlm hati tetiba rasa kesian jek, esp. kalau lepas kena babab sedas dua mulalah menyesal tak sudah heeee...
Tulah pasal, baru le nak menerai2 ole2 Bali tu ke, usha2 baju kt Peacocks ngan Dorothy Perkins tu ke... tup2 dah meletops!

Popular Posts