Friday, October 5, 2012

Lawatan singkat ke Teganu

18 September, 2012 : Hati Seorang Ibu
"....Hari ini genap setahun anakanda bongsu tercinta pergi meninggalkan kami.walaupun sudah setahun tetapi terasa baru semalam dia pergi membawa keriangan kami bersamanya.Ya Allah,sekiranya ujian ini untuk meningkatkan darjat dan menjadikan kami manusia lebih baik maka gantikankanlah krerinduan ini dengan sebesar2 pahala di atas seluas lautan dan segunung kasih sayang kami yang tak tersukat padanya..Amin..Al Fatihah..Semoga engkau sejahtera di sana duhai anak..."
- Kekanda tercinta via FB status

Sedar tak sedar dah setahun Hazim pergi meninggalkan kami. Cepatnya masa beredar rasanya baru semalam makdak kucup dahi Hazim buat kali terakhir, masih terasa dingin bak salju dahi itu...
Cuti hari Malaysia tu ari, my husband tergerak hati mengajak pergi Setiu, katanya tak ingat ke? oh ye tak yea kata aku. Hati seorang ibu kan.. must be crazy teringatkan pemergian anakanda tercinta. So with mak long kami bergerak ke Setiu, nak keep a company to a mom whom no doubt in a depth of despair...
Penat tau... masa habis atas jalan. Cuti 2 hari je pulak. Kak Long ajak jugak so pegi lah....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

So off we went to Setiu.

 
  This is pemandangan biasa ANS dlm kete esp. utk long distance. Bersyukur lah kepada mommies who's got a baby ko topok2 hok alohhh terusss tertido. Ada tu kete jalan je terus lentok. Anak den.. hermmmm... adik2, klu nak kawin tew, enjoy dulu gi jalan puas2 ngan hb baru beranak kecik yek..hamboihhh suka ati ko je nak bagi ajaran sesat yek heehee just joking! Sabtu ni nak naik katebang taktau le cemana dia nanti nih...silap2 migrain sume penumpang klu dia wat lagu ni




 Ubat dia setakat ni ko hulur je jajan. terus senyap. kita mintak pun bo layan. yg tak kosernya opcoz jajan tak baik utk kesihatan.

 
 hai mak enon ku sayang... tgh melawat kawasan.

 Time stood still... a hidden place with a hidden memories...

 .. that used to be filled with laughter...
iskkk tak mo sedey2 lagi dahhh...

 sesampai di umah tu tuan umah tak de, ada hal kt luo, so we went to the gorjes pantai Penarik...

 
...untuk makan goreng2an dan celup-celupan... dan kopok leko-lekoan.. ada udang, sotong, ikan celup tepung.... dah habih baru teringat nak amik gambo, sowi lerrr...

Cik Sophia kau dah tertido, mak dia on je, ko tido tak tido haku bedal jek sampai tumpah2 atas anak huhu....
 
woihhh bela saka ke sorang2 ni???
bagusss juga ada perut boyak boley wat benteng time gendong anak. ANS cam biasa dah habih rancangan baru bangun. oh my son! why your perut so upstairs one??? bersama bonda tercinta depan gerai lupa nama dia.


then at night dinner ngan sate, etc, etc...that's my mom with my Kak Yah, luckily time so limit tak sempat dia nak borak pasal Hazim, haku tak sanggup nak tengok airmata dia mengalir lagi.

breakie apatah... mak enon sebuk tangan terjulur jek.




early morning bergerak ke Kuantan, nak melalui bandar KT. Malam tu nak balik KL, giler tak? ANS depan 1 of kedai mak teh dia kt pekan. Rela rambut terjurai ala Kak Limah dari disepit atau diikat.


adik-abang nyaris tak terlangkup kedai amik itu ini sementara tunggu Awe cabut gigi kt sebelah klinik Pak Teh. Mak kau tak sompek nak cuci gigi, next time maybe. meanwhile Cheq Ani kau padanlerr beria2 sgt nak pegi sini, nak beli set Umairah ke apa tu dgn harga diskaun giler2. Ni le padah bisnes ngan adik-badik, mentang le retailer mcm2 produk kesihatan, hermmm harusler mak kau tangkap jugak sekotak kolagen wahwahwah kemain nak kolagen bagai la ni hahaha...

Right after Awe cabut gigi, Pak Teh ajak ngeteh, padahal dlm perut sepinggan kuetiaw goreng belum hadam lagik. Dalam takmo-takmo order jugak le roti canai telur sekeping kongsi ngan Ammar. kemain sedap roti canainya padan le femes kt pekan nih. Mak kau tgh baca nama kedai tp bila taip lupa jugak.
 
Right after tanpa bertangguh lagi terus le ke KT... nak try test kopok lekor yg katanya plg hebak di ..... alahhh lupa lagik nama tempat ni.

 
 hebak tak hebat kau kena amik no. cam kt jabatan imegresen dan yg sewaktu dgnnya. apa tu... no sekarang 1126, no anda 1182 hermmmm okay babai kim salam koserrrr aku nak menunggu. berjanggut okeh, takde le pulop aku nengok org melimpah ruahhh time tu, no berjalan cam siput sedut hoihhh menyirap tgh panas. sudahnya beli kopok utk goreng je.. kempunan nak merasa kopok lekornya, yg kena amik no bagai ni nak beli kopok lekor le, klu yg bergoreng tu beratur cam biasa je.

 tapi mmg berbaloi leerrr mmg terbaek! ada kopok goreng ber cheesy lagik!



 Cik mek ni pun mmg suka sangak lah nagn kepok lekor
 kopok lekor time
 
 mak ko kalu bercerita mmg masuk roh karam sigh walia

 lepas tu bergerak ke bawah lagik...setelah tertido...pahtu bangun tanya kt driver ; aikk kita kt ne ni bang? ohhhh? eh? dpt jawapan tido balik... maka sampailah kita ke Paka pula... wuhoooo...
  
 sume org nak makan nasi kukus pula.. nasi kukus di Paka yg tersohor.. nama resto cam biasa lupa tapi tepi deretan kedai tepi jalan. Kukus, panggang, gril... kukus.... yeah, kita pilih kukus. wuhuuuu...menangis tali perut okeh.. kuat sungguh bekerja pada hari tu huhuhu..




 Cik Aly berjumpa geng. Ngam sungguh nama mereka berdua ni.. Aly and Cats, Alycats.





SUKA LA TEWWW, KEMAIN SUKA KALU JUMPA CAT, SELAMBA JE JINJING EKOR, PAHTU DICEKAK2NYA PERUT KUCING, KUCING PUN TAKUT KT DIA

 Dah....pi main ngan cat, mak kau bz nak makan ni...org lain dah surrender tapau je nasi tu, aku ngan ammar je gigih lagi menyuap huhu..
 
 Allah mak aiii anak ku... bz kemain mencekik tak sedo anak buat apa yek...tengok gambo ni baru perasan tengah mengutip nasi uewww...klu disuap takmo nyer dia.

Selepas itu, turun ke Kijal pula. Misi nak cari bilis segar lagik halalan toyibban lagik murreh.

 My Sophia could be so melancholic... tengah menyusuri pantai pahtu kt radio tetiba pasang lagu Siti Fairuz bila ku rindu...terus lentok termenung tepi tingkap. elok le, baju tu pun dah cam bulu burung Ostrich dah aku nengoknya.
 
 Sekali bilis was out of stock folks! Maka plan B, menyambar ikan fresh lagik apa guys? yeah murrehhhh. kt sini sume murehhh, ikan dijual terus dr nelayan yg balik dari laut.
 homaigod, teruja tak tengok ikan fresh kaler laut ni..

 ikan todak ke ni?
 ni dua mak orang tgh bz memilih ikan, berkilo2 depa beli haku pun tatau nak wat apa. aku tak beli sbb malas nak masak haha...

Sampai umah mak masa maghrib, lepas isyak bertolak ke Kay EL. penat giler.

Ok, sampai sini dulu.

Esok kul 4 pagi sebelum subuh sapeai nak bertolak ke LCCT, leaving on the jet plane... nak pi holiday last minute plan haha... selamat beristirehat, have a productive weekend! See you soon!


3 comments:

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm Yong..
Tak sanggup I rasa..fening, mabuk semua boleh jadi..
jauh nya perjalanan pergi berapa hari je..penat giler tu. Tapi makan tetap..ya Yong.

LEEzasTOUch said...

Assalam Yong
Oh i'm so sorry for the loss of ur child...i didnt know. Tak pe Yong masih muda...u can still hv more!
Seronok ya bila on holidays...hilang segala duka lara.

Yong Kamariah said...

Kak Iha dear,
hahaha mmg pun, ngan cik abe gue boley aje! penat bebeno lah, time makan je tetiba jadik sego balik!


Kak Leeza dear,
oh no...that wasn't mine, but my sister's (nephew), he passed away in a tragic accident last year. Kami pi sana nak hilangkan duka lara my sisterlah. Taktaulah dan takmaulah nak bayangkan kalau jadik kt diri, sampai sekarang masih ditangisi...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife