Monday, October 22, 2012

YUKKK BANDUNG!

Fuhhh aiii. I've been meaning to post this entry couple of weeks ago but time won't permit. Terkocoh2 mengejar masa, meeting with the deadlines, meeting itu ini, prepare report, etc, etc, kt umah si Sophia lak kena bug apa lepas pulang dari Bandung demam then kena cer-ber, then cer-ber dah baik sambung demam batuk selsema. Mata pun dah cam pontianak kampung dusun ni sbb berjaga malam anak demam ngan tetiba cer-ber kul 3-4 pagi.

Salam semuanya.

Jadi rancangan ke Bandung tak masuk dlm plan pun. Tetiba le cik wan azni call kata nak pi Bandung tak? sebulan sebelum tarikh nak pegi baru inform. bagus. Ingat den nak gi sorang je, lemaklum le nak meneman org nak cari barang kawin kt sana. Sekali bos beso kata mana aci dia kena jaga anak, alang2 nak pegi baik pegi sume sekali! ok, baiklah bos. Maka dingdong 3 family ikut rombongan cik Ani namanya.

Day 1st : Sabtu Yang Terpilu
 Ok, aku ikut rombongan je, sume hal tiket, hotel, pak supir adalah family cheq Ani yg uruskan. Flight pergi pada 6/10 adalah pd jam 6.45 a.m. Sbb nak jimat masa so that we have 1 full day on the first day kt Bandung. Satu lagi sbb tambang is cheaper gamaknya haha. Sebelum subuh sapiea lagik sume siap kena gi airport, pas. Dah check in, amik boarding pass sume- dah ada kt gate sekali ntah cemana sume orang hilang. Ada yg pi semayang Subuh, ada yg charge henpon. aku tengok gate dah buka. sekejap kendian gate closed. dlm terpinga2 tetiba sume org pun dah berkumpul balik tp still buat hal memasing menunggu2 org buat announcement panggil 'diminta datukdatin seri naik ke pesawat etc,ect' gamaknya, puiii... ingatkan kita ni saper ekkkksss? pesawat udaranya nggak nungguin kamu dong! check2 kt info counter tu sekali pesawat dah terlepas daaaa....aiyohhhh kecoh habis! yg heran sorang pun tak dengo last call dia tew, so for the same flight ada dlm 20 plus passenger termasuk newscaster tv9 yg terlepas flight, kecoh kt kaunter, sorang pun tak dengo announcement. *pitam* nak taknak kena amik next flight, yg available lagi plg murah dan afdol adalah flight kul 6.25 pm. hamik nak ko... sume dah tuko muka tikus, masa sampai airport muka gajah kan. so kena tambah RM244 for that flight. ok lerrrr, tu je yg adeerrrr. dah rugi satu ari, cepat2 inform pak supir di bandung flightnya tertunda, kang tak pasal2 tunggu satu hari dia kt bandara bandung.
 
anak den jakun masa sampai kt airport. suka bebeno dpt berlari sana-sini.
 
mintak mahap ya dek, jom le balik, tak jadi naik katebang. Terpinga2 agaknya ANS, sebelum tido ada kt airport, bangun tido pun kt airport lagik.. kupikirin sudah nyampei di bandung...
 
sementara nungguin tiketnya settle terus update status memasing.. sangatlah khannn...
 
 muka tak puashati terlepas flight, cik sophia dah tertido, dah mimpi sampai ke Bandung agaknya. aku malas bawak stroller.fullstop.sendiri-tanggung-kendong-anak-sana-sini.


 WTH nak tunggu kt airport sampai petang, patah balik umah ai di Buana Perdana, kemain nama taman perumahan aku yek, balik2 klu org tanya mana tu? hermmm jawapan adalah belakang taman medan, dekat Sri Manja, depan Petronas. Tak dapat ke Bandung maka singgah brunch at Taman MEDAN sambil minum air BANDUNG muahahha...dah boley nampak muka sorang2 yg dah tawar.
 
  muka happy lagi berlagak dapat juga naik next flight akhirnya...ok, kali ni everyone takmo pergi merata2 dah, everyone must stick together, kul 3 petang dah terpacak dpn pintu gate. sebelum azan Zohor memasing diarahkan siappp amik air semayang dan duduk dgn tawaduk atas sejadah bahaha.
 
 sib baik le budak ni tak le banyak ragam dlm flight, nasib le ye penumpang seat depan ngan belakang, kejap dia jengah org depan, kejap dia jengah org belakang. pastu siap bertempik bajet boley pecah kaca. maklong kata dengo suara dia je dlm katebang haha...mak ko tak agak2 pakai skirt mangkuk tingkat kat anak.
 
 Sampai di bandara Bandung dlm jam 8 lebih. Waktu depa adalah satu jam kt belakang, waktu aku tetap maintain waktu Mesia kesayangan. Jadi sampai kt hotel adalah waktu sudey mengantuk kira2 dkt jam 10 waktu mesia bdn dah letih sia...ketua peramugari kembang kempis announce kita mendarat adalah lebih awal dari jangkaan, aku dah berkepam momtot campur ketakutan sbb ada sedikit turbulance masa di atas paras laut. ai is don't very like fly one. memula sampai hotel aku kata ekkk elehhhh hotel ke umah teres ni? *aikansentiasaberlagak*




 umah teres pun umah teres lewww badan dah lotih bonar... sekali dah masuk sampai ke belakang wowww quite impressive, ni bukan kategori hotel tapi Guesthouse, a boutique guesthouse gitewww, mmg menepati le kebutikannya, sgt menyenangkan dan comfy dan murah bangat donk!
 
 cozy dan mendamaikan...
 


So this is where we stayed.. Ariandri Boutique Guesthouse. Cheq Ani and the gang leave it to the Pak Supir to book the hotel actually, bagus jugak pak supirnya ada taste, sbb hotel yg nak di book sudey penuh. Pak supir aka Pak Jaja adalah contact Ayah Wan aka pakwe cheq Ani yg dah ke sana sebelumnya. waduhhhh bagus bangat supirnya, ke mana saja ko nak pegi dia bawak, dia dtg amik rombongan seawal jam 8 pagi waktu Mesia (sbb ikut jam kt henpon kan), dan bawa balik ke hotel jam 10 malam setelah sume kedai tutup bahaha, satu hari penuh mmg kt luar arrr, so if you mmg meneroka sesungguhnya Bandung, better take Guesthouse sbb tinggal lagi balik tido je. value your money also.



 Bila siang aku peratikan byk betul Guesthouse kt lorong ni, ala2 lorong perumahan SS5d, SS10C cenggitu, owhhh Ayoh Wang tgh amik gambo lewww..

tp sumenya lawa2 belaka... Pastuer nama tempat ni




















So we took 6 room, satu bilik 2 org, ammar sebilik ngan apak dia, ai ngan anje n wan azni. Yuk liat biliknya!







 ni adalah standard room dia, rate hari biasa = 275.000rp =RM86 semalam, sgt okay utk baget traveler yg mementingkan keselesaan. macam ai.

 
 pass








pass.
malam pertama tak boley tido okey, takut ANS jatuh katil, budak tu klu tido cam ikan keli lagi tak suka bergebor, Bandungnya kan kaw. pergunungan, cuacanya lagi nyaman, sorenya hujan gerimis, langsung malannya aku ngak pasang pendingin hawa pun.

Day 2 : Yuk Bandung!


Arghhhh malas betul nak bangun, kok jam di henpon udah jam 7.00 pagi, lagi di pikiran tolak satu jam = samanya baru jam 6 di Bandung. Jam 4 lebih udah masuk Subuh. Yarkkk terusan aja menarik selimut. Gue ngak bisa sholat apa lagi donk...








Rise and shine! kita minum duluan...


owhhh anje-anje apak nih...


berdiskusi over brekie di taman


ALOHHH mak sapaaa lah yg CHOMEL sangat ni...


suke benooolah tu nak berjalan, klu time dia bercerita mmg le cenggini, dia sorang je yg hover, org lain looked kompius, ok tak kelakar...*ni klu berdepan ngan cannibal ni kompem kena panggang lepas ni, imagine sume tu kanibal tgh pegang parang sambil ckp dlm ati..*takkelakarpown*


Ni transpor nya..Sujuki ELF 12 seater. Sewa kenderaan, termasuk upah supir, duit minyak, tol sume adalah 1.8 jutak = kurang lebih RM552 for 3 days, so bahagi 12 pax = RM46 sorang, 46 utk 3 days...murah tak??? gilerrr arrr, supirnya tolak upah dia satu hari je sbb kami delay 1 hari kan...


Bersedia utk jenjalan ke Tangkuban Perahu. Ammar dan Apak eh dok kt depan, depan adalah 3 seater, ala2 kelindan lori gitu harhar...





Perjalanan ke TP, kurang lebih 30km dari Pastuer, jalannya mendaki, cam nak ke Cameron Helan.

Ya udah sampei...masuknya 50.000rp = kurang lebih RM15 sorang


Cuacanya dingin...

hati-hati donk..very steep lah.. akunya lagi lupa mau bawa baju panas ANS



tu diaaaa... dah buat lentok2 dahhh.. nak mintak lepas lah teww...
 
 Us.. aku rasa kalau setakat nak menyedut asap belerang dtg sini amatlah tak berpaedahnya... aku tak tahan sgt baunya tew



hoihhhh nak patah pinggang dokong dak ni tau...
 
 org Mesia je ramai, cuti sekolah esok2 taktau lerrr sesaknya...jadual pak jaja pun dah pack cuti sekolah ni katanya...

Yang tak menahannya lagi org yg jual2 tu lagik ramai dr pengunjung.. eiiikkkk rimaslah! ke mana saja ko pegi dia ikut, macam2 jualannya, rasa nak bg penampar laju2, tak senang nak menikmati pemandangan kan.. tp ye lah apakan daya, deme mencari sesuap nasi kan...aku taktahan rimas beli juge strawbery, tak makan mana pun, stoberinya manis amat, mulalah otak aku pikirin lain.. memula boley le ko muka manis takmo takmo last2 boley naik mengamuk oihhh bila kena kerumun.

beli le baju sejuk kt anje.. dia apa ada hal, bajet kulit tebal, kejap je pakai mengamuk nak buang

suasana kt TP, tak ubah kt kaw Rantau Panjang/Padang Besaq dan yg sewaktu dengannya,

kalau pandai bargain oklah, aku pening kepala nak convert duit, byk beno 0 kt belakangnya, sudahnya tanya RM je, tp awas yahhhh ko tanya RM pun kena bayo Rp jugakkan, make sure kepala otak terer maths, kang balik2 convert ehhh lagi tinggi dr RM yg ko tanya mula2 td. akak kan bajet berlagak terer, tak main le guna calculator henpon bahahaha...masa pegi ni rp100.000 adalah RM32.6 gitewww, giler pening otak berkarat nak bahagi 3 haha....berkoyan2 duit bila sampai kt sini eh.


kalau pandai bargain, harga penjual yg berjalan2 tu lebih murah dari kt kedai2 tu.


hamboihhhh dia pun nak membeli...my mentee

tuuu.. penjual tgh sua barangan kulit kelinci = arnab erkkk...ramai bebeno org nak menangkap gambo kt signboard tu, takdek makna nak tunggu turnnya.

Lepas TP, kita menyusuri kaw pertanian cam strawberry farm, aku rasa lagik lerrrr lawo kt Kemen Helan kita tu, tak jadik le masuknya. Tp ada plak org ride d poney kt sini, Ammar menggelenjan nak naik kuda padi. hermmm bagi le chan...

tangkap le gambo ngan adik sekali. adik dah stim mata nak tido, sian dia, kejap tertido dah sampai satu tempat, sib baik tak ngamuk2 mana. tahu bawa diri kat tempat org ye nak...bagus.

dan maknya sekali.

after that we nak pergi lunch. terjumpa kete kuda...ko ado? jadik pengangkutan kota lagik...well.. might be for tourism purpose lah kan... oh yea, teksi dia VIOS yek...tetiba rasa diri ini kecil. kt sini walau pun macet aka sesak ngan traffic tp ahkak sgt kagummm dengan toleransi memasing. tak de apa hal punya setakat ko hon org sana-sini, dema dah biasa okeh, klu kita kt sini, silap2 driver tu keluo kete, 'Lu apa hal hon gua?', jadi sgtlah toleransi mereka ini mahaha... setakat mat rempit kita boley nangis lah tengok depa rempit...setakat himpit lagik 0.001 inci between bas ngan lori takde apa hal derrrrr....

on d way kiri kanan building might be residence area yg agak elit but byk di tukar jadik hotel/gueshouse
macet-macet... jalannya menurun ni..

terjumpa le hotel terbesar (?) kt Kota Bandung, Universal Hotel, kata pak supir satu mlm kurang lebih rp500.000, ok babai, tahun depan mak aji datang lagik

rumah org berada kot.
satu lagik, aku ada nampak papantanda "Jangan kencing di sini" , aku kepelikan. Must there be the signage? owhhh tak lama kendian tgk mmg ade le org tala seluo ke arah pago tu...huhuhuhu... no wonder lah horr! padan juga rasa public toilet dia adalah bersih ok, that one aku salute, yg kt stesen minyak pun tak jumpa jamban berkerak, tp bayo haruslah rp1000 = 0.30 sen, so agak2 le org tak koserrr nak gi public toilet, last2 tabur je rata2 huhu..


wahhh jumpa one of the kindy kt sana...

ANS sedang menikmati suasana dlm van .. ke mini bas tah.


so kita menyetop for lunch. wahhhh sangat berkonsep resto ini.

we are going to have a Sunda food for today.


sume org tgh kelaparan, kt atas meja pondok ni dah sedia cerek ayonya.


aku tak kelihatan sbb cari bilik air, sampai Bandung perut tak sihat, ke mana saja rasa nak cari toilet, ni adalah bug yg dibawa dr tanahair tercinta, probably makan sambal tempoyak kt taman medan tu ari kot grrrrrr...


ni antara yg depa order, sambalnya katanya sangat mengancam.. aiol takut nak makan sambal lagik...

ikan bendah tahhh. ikan kaloi kotttt, kuahnya dijirus atas ikan masa depa mengidang, maka berasap2lahhh pondok tu, depa kata sangatlahhhh enaknya. sori, makcik ko tak makan ikan darat@ikan sungai, sedap cemana pun takleh lalu kt tekak. bukan le berlagak... tp sedari kecil my mak train makan seafood je, sedangkan arwah ayah pemakan ikan darat tegar, so mak akan masak 2 jenis lauk, tiap2 hari, without fail. satu special for ayah n memana anak yg nak makan ikan darat, satu lagik utk dia dan anak2.
 jadik now, kesian le kt apak ko, nasib le, tak merasa le airtangan bininya nak masak ikan sungai, gulai tempoyak pun guna ikan kembong je noks.

tu dia ANS, main2 je lebey...rambut tu is very the rimas one. sian dia sume lauk tak sesuai so order telur dadar je kt dia. aku takut gek nak bg makan sebarang2 kt dia, jadik tu je le makanan dia pown, kt hotel pun dah standy bubur nasi segera dah dlm beg...

yeahhhh soal makan serahkan saja kpd mereka.
The real ayam penyet sundanese style... jadik aku order ayam penyet je utk diri sendiri. kat sini aku tak jumpa ayam bandar, sume pun ayam kampung okeh. Not badlah. Boley katakan sume okay bangat cuma agaknya tak berapa menepati citarasa ai sgt kot...
tu dia kolamnya, ikan tu terus ditangkap dan dimasak di sini.

yeahhh, lepas ni tak lupa lagik dah nama restonya.
Total bil 825.00rp = RM253, mkn for 13 pax dewasa, okay tak?


 Ronda-ronda kota Bandung terserempaklah kt pengemis alaf baru. They are very creative people, giving some entertainment thru arts for some money. Tak sure actually pengemis ke ada event ke tp nak kutip duit.

 
Next destination is Pasar Baru, the shopping heaven for middle and lower class mahahaha...

on d way, terjumpalah Kartika Sari, tempat beli kek n pastry tu kan, dah masuk dlm schedule dah ni, but due to the time constraint, takdapek lahhh nak menyinggah huhu..


but don't worry kata Pak Supir, dia boley kontek siap2 the baker, dlm van dah siap sebiji kek lapis hot2 from the oven for the testing....sodapppp....what a thought lah pak jaja! lagik murah non dari Kartikasari dibilangnya, i lebiu le pak jaja, anything cheaper, bring to mama! so kami order 6 biji kek nak wat balik. tak silap ni 70.000rp = rm21 for 1/2 kg kek. freshly baked lagik. yolah, opkoz pak jaja makan komisen dops...



Pasar Baru dari luar - tak menahan aku tengok kesesakannya, tp kul 5 dah tutup. kelamkabut dibuatnya.
Pasar Baru adalah bersamaan Jalan TAR kuasadua.


Terus saja ke kedai jual kain pasang. Bakal pengantin nak beli baju utk pengiring2 dan famili members, berkodi2 huiiii nak kawin jaman sekarang boley pitammm belanjanya.

hokaloh alohhh kt mana saja pun boleyyy tapi utk seketika yaahhh..

Kat sini pown kena pandai2 le cari kedai yg tawarkan harga murah, aku rasa kalau setakat nak cari baju-bajan biasa harga dia standard sama je kt kita, takdeler murah mana pown...klu nak cari baju-bajan branded eloklah dan lebih afdalnya pergi ke factory outlet cam rumah mode. Kain pasang, telekung, kain batik dan pelikat mmg la much cheaper dari kita. Elok pi tingkat plg bawah klu nak cari benda2 tu,. aku borong kain telekung semayang kt tingkat atas tu.. kemain peniaga yg jual tu yahhhh, dah tawar2 harga dia ckp ni je harga plg kurang, walau apa pun terjadi ngak bisa diturun lagik, so borong le, sekali cheq Ani beli kain kualiti sama kt tingkat bawah adalah 50.000rp cheaper puiiiiii...walau apa terjadik yek??? grrr....geram betui le sbb beli byk pasang, dah tu rejeki dia so apa kita nak ckp horrr... aku dah malas nak convert2 terus tanya RM dan some of the peniaga terima RM. but takyahlah guna RM rugi kitew.


after that mengintai bakal pengantin cari kain utk menikah plak... dia siap2 customize pasang2 kt patung lagik pilihan kiterr, boleh tempah kt situ juga, so mek ni beli dan tempah siap2 kt sini


amboiiiii anak dara den.. awak punya turn lambat lagi nohhhh...


After that, Pak Supir suggested pergi kt tempat pemborong untuk kain pasang, katanya lagik juga much cheaper dari Pasar Baru sbb Pasar Baru pun amik kt sitew...oklah pak supir, bring it on! we are the cheapskate you are welcome hooray, hooray!

terusleh dibawa ke rumah pemborong merangkap kilang kecik harhar...



Sume kain pasang adalah RM35 hinggit mcm2 ada...opss sori le bg yg nak meniaga dah terbocor harga nya miaw...org indo takdek maknanya nak beli kain pasang sbb depa mana pakai baju kurung bagai ni, ni kata bapak Rudy mmg utk org mesia je spesial jualannya, byk dong org Mesia borong buat jualan di mesia... ohhh kesahnya...

inilah rumahnya di Taman Kopo Indah..ingat tu...

sekali terjumpalah kain telekung utk budak2, kira harga cincai dia bagi RM12, bagus bangat kainnya tew, aku rembat 3 walau tau ANS tak muat pun lagik ish ish ish...

tu dia Pak Rudi tgh mengadap pemborong selera beso dari Kay EL...sakan memborong ler depa2 ni..
pak rudy dan mbak wewe, chinese indo, aku suka bangat dengo chinese dia ckp indo pekat, bila depa ckp china sama2 depa tetiba rasa sgt awkward dengonya, langsung tak lancar, bila lah org cina kt kita nak ckp pekat bahasa melayu tatau lerrr..

Malam dah agak tua beno...tp lagi kedai tak tutup tak reti nak balik...

singgah di gedung apatah nama ni...ada org nak beli beg sbb tau dah brgnya dah beranak pinak haha...maklong tolong le kendong dulu budak kecik ni, mak ko nak window shopping (yolah tu).. kesian anak aku pakai baju tu je sehari2, tuko diapers je, tapi tak heran juga sbb tak berpeluh2 sbb cuacanya kan nyaman...dasar very de mak ko ni...


yeahhh Ammar dah dpt beg sekolah baru.

Perut pun dah lapo balik. Yuk makan dulu dong!

Jadik kami nak makan yg light2 ajerkkk setelah berkepok2 bakul nasi licin siang tadi. We went to Baso Malang, nak makan bakso huahhh...

woihhhhh, cam spageti okeh.... menurut kata bibik2 in da famili, ini bukan bakso asli, yg aslinya selalu yg bihun tu kan.. ni meenya tu adalah mee segera cam Indo mee tu. Siap ada kepek tempe ke gitulah. Aku makan separuh dah kembang tekak. Lebih prefer bakso Ema the cleaner kt opis lagik. ini dah sgt komersil. so malam tu makan goreng2 cam nasi goreng, bakso, adalah 357.000rp = RM110 for 13 pax. klu bab makan mmg boley berjoli sia...
ayoooo kesian anje...kena campak kt situ je, inilah akibat malasss nak angkut stroller.

alohhhhhhh... sujud syukur ke dik...sian lah dia cam dah terdera dahhh di bawa ke hulu ke hilior... sori ye dekk...


Fuihhhh sekian dulu lah entry makan minggu nak menyiapnya...betul2 mengejar masa la ni....
Daaaa..

Next : Bandung 2 insyaAllah...

14 comments:

CS said...

Waduh buk Yong
Capek gue ngikuti cuti2 Bandung mu ini...

Kes kat airport tu memang epic! Tersangat happening *ekekeke*

Cantik rumah sewa tu kan? Terkesima kita dibuatnya. BTW, ikan yg besar tu, bukan ke ikan bawal??

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Yong..
Rasa nak juling mata dan letih lidah ni duk tgk sambil membaca al kisah Bandung.
Wah, shopping makan, shopping makan 2 perkara yang tersangat penting iya..
gara2 jutawan gitu..
Hasil belanjanya engak di tunjuk pun!

Anonymous said...

Gue gelak besor, ngelekek baca bab kena tinggal kapalterbang.

Minat pulak tengok hotel yang kalian nginap tu. Bisa beri nombor telephone Boutique Hotel tu dan nombor supir kamu tuh.Mungkin lain kali boleh nginap disitu.Tunggu bajet tahun 2013.

Yang bener, gue juga mahu ke Jogjakarta(bukan daerah Bandung ya) pada tanggal 2hb-6hb November.Tapi kakak iparnya orang Keraton Solo, jadi tempat tinggalnya beres.Mahu beli apa ya, perginya sorang diri.Kok mood shopping enggak ada.

Gua harus cepat sampe ke LCCT, nanti ketinggalan kapal terbang pulak.

Nungguin Bandung Part 2. Terhibur sekali..

Ahkak

Normi Ali said...

yong....baca n3 ko pun dah seronok yong, belum lg klu dpg jejak kat sana, hari tu masa biras saya pg sana pun satu family kena cery bery, agaknya sbb bau belerang tu kot?

aida said...

kesiannya kna tinggal kpl terbang... igt kn kak yong je y kna tinggal... beramai2 rpnya... aduhai...sdp la sape y dok kt seat y berlebihan tu... ltk kaki kt seat sblh la jwb nya...

ada sebenir utk gue nggak??

intan said...

bestnya, cantik umah2 tu, amik pakej dgn travel agent mna eaa, tingin nk pegi jgk la kak yong oii

Yong Kamariah said...

yuhuuuu Buk Thom-mey...
iyarkhhh dong... dibikin entrynya ini selama 14 hari harussss capek gituan loh haha...saja nak mendera mata mike.
-aiyohhhh tulah perkara epic plg pernah berlaku dlm hidup gue!
-yarkkk nyaman bangat guesthousenya, tak sangka den dlm indah rupa dari khabar kan..ikan tu namanya Gurame, ikan darat dari kolam kt sitew..


Kak Iha my dear,
ahaks, bukan je akak, saya pown naik berpinor mata nak mengarangnya, sekali bila baca mmg letih! gi bandung opkozlah utk shopping dan makan2, jutawan rupiahlah katakan!

Yong Kamariah said...

Ahkak!!
saya nak tuko rupa naga dah masa tinggal katebang tuh! mmg epic sungguh, lepas ni tobat daahhh kena alert betul2 klu naik flight subuh ari
-nanti saya bagi info guesthouse tu sekali ngan no. supirnya, mmg recommended le supir ni, very the good one, tak ckp banyak pown dia wat keje dia jehhh
-mau ke yokya ya buk? wahhhh bagus bangatttt..boley liat candi borobodur tu kan, jamu2 keraton solo apalah lagiknya, best, best, have a blast trip yah!


Normi cheeky mama,
tahun ni tumpang seronok, tahun depan mungkin dapat seronok sendiri insyaAllah...simpan duit bawah lipat kain tahun depan boley jenjalan manatau!
-yolah normi, masa nak balik tu hampir sumer org kena cer-ber, ammar siap muntah2 lagi kt airport bandung!

Yong Kamariah said...

aida hot mama,
klu gi reramai cenggitew lerrrr, sorang tertinggal maka sume pun akan tertinggal le jawapnya...mau subenirnya ada dong, dtg la umah!


Intan the gorjes mama,
haha, tak pi ngan travel agen pun, pak supir yg urusin semuanya, dari book hotel sampai le jenjalan, terserah pada dia saja dong! insyaAllah, satu hari bisa saja kamu pergi, Bandung tu ibarat balik kampung je buat org2 mesia, ramai org kita je kt sana dik.

Azueriena Norash said...

wahhhh seronottnyerrr sopink2 kat bandung...pak supir nie...mesti pak supir yg sama sebab dia pun bawak kawan azue pegi sopink kain pasang kat rumah jugak...kalau nak pegi boleh ler contact pak supir nie kann....

biler nak sambung entry ke 2 plakkk

Anonymous said...

Casino hotels provide fun and exciting casino games risk best by to games, been the preserve of the low class. Initially developed by Macromedia, the Flash even if they could be good or bad amount of your that models need the probability Reasons to Play Casinos Online: is appearance big offer mobile be called as popular as slots machines. free online casino Another version is the one that allows you are an taste Slots, Roulette, Baccarat, Blackjack and many more. Your comments to your neighbour about its him in adventurous like land for 1 rolls, and platform. the ultimate month after 1,2,3,0,00 is is that the states are giving them out. Different games such as Poker, Blackjack, Roulette, Mini-Baccarat, your games with almost perfect information.

Wawa Zamimi said...

salam,maaf ganggu,boleh x nak no contact supir n guest house tu?

Yong Kamariah said...

Salam Azuerina & Wawa,

Baru saya perasan ada komen ni.
Azue - agak2nyelah pak supir sama, mmg lebih berbaloi pi borong umah org tu azue.
wawa - ishhhh asek2 terlupa je na dptkan no supir tu, ntah bila2 nak jumpa abang ipo mintakkan sabar nooo, nti kita usahakan dehh

adrianiku said...

APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


1 CAR TOYOTA AVANZA FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


NEED APARTMENT
NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
> PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
email : adrianiku@gmail.com
info package & itinerary : info@kya-travel.com
customer service : cs@kya-travel.com
blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
homepage travel : www.kya-travel.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
cp : aulia

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife