Makan

Memang kita kena makan untuk hidup.
Tetapi tak bermakna kita hidup untuk makan.
Tapi kadang-kadang kita terlebih makan sehingga memudaratkan kesihatan.
Ada orang mati dek banyak makan, ada org senang hati dek cukup makan.
Itulah masalah sebahagian besar penduduk di Malaysia, trend makan dlm kehidupan seharian.
Baiklah, mari kita tinggalkan kenyataan dari pakar nutrisi tersebut.


Mantan dapur

Namun, apakan daya jika tiada dapur untuk mengadu? sudah hampir 2 bulan aku sekeluarga makan diluar, sekurang2nya 3 kali sehari, setiap hari. Dapatkah kau rasakan vibenya itu? Dapatkah kau rasakan getaran tangan aku utk memegang sudip dan periuk kembali apabila makan mee kung fu masin kt kedai Salmah janda? Dapatkah kau rasakan kesengsaraan poket aku bila sebelum masuk resto cadangnya nak makan nasi goreng kampung tapi bila duduk terorder tomyam kung segala? Dapatkah kau rasakan betapa badan ini sudah hampir penuh menanggung toksinnya bila dipenuhi dengan ajinomoto? Dapatkah kau? Dapatkah? Oh, ok, teremosi tiba-tiba sahaja.

Hai nasib badan, Nasihat aku, kalau anda gatai nak renovate dapur dan org yg buat kejenya ala2 lemah gemalai dan mungkin terlalu skeptikal dengan condongnya ukuran geometrik kedudukan tiang etc sbb mungkin dia bekas pekerja buat bangunan twin tower ke, dan juga, jika anda mempunyai anak lebih dari 5 org dan mendapat slip gaji yang ditolak dgn EPF, SOCSO, dan juga Bank Rakyat, sila pikir lebih 18 kali. Dan mungkin juga kalau anda buleh tahan dgn godaan utk stick dgn keputusan utk makan nasi, ikan kering dan sayur lemak toge (+ sambal belacan mmg enaknya) sblm ke kedai makan, maka buleh la dipikirkan keputusan itu. Ini tidak tertakluk kepada level manager ke atas.Sengsara cukuplah I ini yg masuk kategori dpt slip gaji spt di atas bila kena makan luar tiap2 hari.Lepas tu I tak masuk kategori buleh tahan nafsu makan nasi + ikan kering+sayur toge, bila dah tgk display makanan tu ha kau, semua pun nak baham...kurrr semangat. Jadi tambah lagi la kesengsaraan itu.

Jadi entry ini tribute utk entry jalan-jalan cari pasal.

Awai bulan....


oh, tekak ini sungguh durjana, mulalah JJCP kt Kampung Barulah, cari kedai yg masuk rancangan JJCM lah, sungguh mengujakan adrenalin! Ini makan kt satu resto kt Kg Baru, makan ikan siakap krung thai apa kenama benda ni, sungguh sedap. Sungguh impressive sbb dlm menu tu kata ikan siakap krung thai with basil leaves. betulkah tumbuh-tumbuhan menghijau kt ikan tu basil leaves? kagumnya mak....


Tambah pula kedai ini ada dessert klasik yg sungguh menggiurkan, sempatlah merasa pulut durian dia...ya ampun...sedap giler, the best pulut durian I've ever tasted! Tapi tak berani pulun beria2 sgtlah, dah umur cenggini kena beransur2 redo jaga/pantang makan - tapi kata aje, harrraaammm, pantang jumpa je sebenonya...


Ini namanya pok tek - tapi buleh bagi nama dia pok tek sam, sbb masam sangat, membazir jek, sbb 2-3 sudu je buleh hirup kuahnya tu. Kedai sama, best juga resto ni - Lala Seafood kt Kg Baru, promote sket.


Masih kt kg baru (hari lain lah), pi makan kt kedai yg sungguh thematic, bertema kampung sungguh dengan pondok makan duduk. Dak Ammar ni mmg tokleh bawak kt resto yg lambat servicenya sbb nti dia teriak meraung sambil ckp "jomlah kita gi kedai lain, kt sini lembap!!! siap merembeskan airmata lagi.


mmg makanan awai bulan, best jugak masakan dia, tak ingat plak dah nama resto nih...


Bila pak encik dapat off hujung menggu merayap2 pula ke shopping mall, lalu selain fastfood, slow food yg buleh didapati adalah ayam penyet. Buleh le layan tekak.. ayam penyet kt the Curve nih, cuma ikan bakar penyet dia banyak slack dan hampa betul.


Ini pula nasi timbel kehapatah nama dia, le maklum le trend makanan Indo menyerang mesia sekrang ni, jgnkan orangnya, dramanya pun menyerang tv sekrang! Anyway, sedap juga nasi ni sbb penuh nutrisi sbb ada ulam2 kampung, dan gulai daging ada nangka, sambal belanchannya juga muahhh mamamia...


Satu hari dihujung minggu, perut dan kepala dah masuk hangin sbb lambat makan. Pak encik nak jugak bawa makan nasi beriyani femes kt area Bangi, dah lah tersalah jalan pusing2 keliling masuk angin keluar asap daaaa....lepas pekena nasi ini rasa sangat nak termuntah sbb perut dah kena gasak angin, aku tahan sbb harganya buleh tahan le handalnya, sib baik lah tak jadi keluo. Tapi rate aku bagi ala kadar je ni, gravynya tu tak jive rasanya - out!


Di kemudian hari lagi, tak sudah-sudah ngan nasi beriyani. Pilah makan resto nasi beriyani yg katanya amat terkenal di Johor baru buka cawangan di Kelana Jaya. Amat tidak mesra RM, portionnya dgn RM yg terbang sangat menghampakan buleh rasa nak nangis je, belum masuk lagi ayam merah yang langsung terpesong dr imagination aku.Rasa ok tapi cukuplah bagi aku sekali merasa. Tapi klu ada org belanja I sangat tak akan hampakan org itu.


Layan pula nasi ngan sup makcik Ani kt area dkt rumah. Ok je, tapi balik umah mesti muka dan pipi rasa semacam : indicator byk sgt MSG!

Bila dah tengah dan hujung-hujung bulan...


Makan tepi jalan sangat ok utk mode ini. Pekena pula mee kari dgn ditambah asap2 kenderaan yang bertiup sepoi2 bahasa...


Arghh, sangat nyaman kopi ini, tak terkata you!


Bila hujung bulan ada pulak org belanja open table makan ramai2 cenggini... sangat terharu giler! timakasih deh!
Pastu tambah2 lagi ada kenduri kawin... save juga budget tu yer...

Di En.

Comments

Aida Rezuan said…
Puan Yong,

Matnye la bubuh segala gambo makanan sebegitu rupa? Hampir pingsan menengoknye weh! Air liur nih toksah cakap la.. tak putus-putus menitik!

Dapor blum siap ke Puan Yong? Alahai.. meh sini kasitau sapa yang lambat bebenor susun batu batanye tuh, isk isk!

* si Ammar hensem itu memang rupa Yong sungguh la, kan? harap pak encik tak marah naaa :D
laporlah pulak n3 kali ni.

pepagi ni belum siap bekfes lagi...berkeriut perut ni..


awat lambat sangat siap ? patutnya dalam 3-4 minggu dah siap ..ye tak?
(cakap pandai..sendiri punya pun ada outstanding lagi...hehe.. retak kat dinding...seram gak;takut roboh.)
Yong Kamariah said…
cik aida,

welkam back dear, amboiii lamanya bertapa...
ntah le matnya tak siap2 lagik dapurnya, yg jiran ari tu sekejap je siapnya, turn kita lambat pula dibikin! dia suka dok kat umah kita gamaknya...

hensem ke dak ammar tu? ...kek nya mengikut muka maknya tu la pasal ecehhh...
Yong Kamariah said…
Rina,

tulah pasalnya, gatai sgt nak extend sampai atas, now suffer le kejap, rasanya lembap beno dema nak ngabihkan koje nya tuh, dah berbulu nak makan tapau nih! Rina pun dah renovate belakang umah tu kan? tak siap lagi jugak ke?
Yong.

takdelah extend sampai ataih.. poket tak cukup penuh ler..susut duit eh as be den.. hehe..

dah siap tp kena minor touch-up jer. cik abe kata nak buat tapi tak buat-buat..dia tunggu dekat raya agaknya nak mengecat tu..

lupa nak tanya td, makan kat kg baru tu kat jalan apa ek? semalam dok pusing2 KL tak tau nak makan mana..at last ke Sentul, makan nasi ayam jer.. tak selalu makan luar..tak reti makcik..
Yong Kamariah said…
aiseyman, aku lagi tak reti jalan rina oi, sat nak roger2 kt pak encik - ok, Lala Seafood kt jln raja abdullah yg kt area masjid kg baru, mmg mengancam habis, tapi poktek masam giler, order tomyam jelah, and jgn lupa krung thai n pulut durian, sedap kemereng-merengan!
Aida Rezuan said…
Puan Yong,

Huhu.. tengkiuk! :)

Idea untuk kasik cepat pembuatan dapor. Setiap sejam.. Puan Yong lalu lalang la kat area dapor tuh sambil pegang parang. Muka kasik serious sket. Nescaya cepat la siapnye nanti. Huhu!

Ya benar, hensem! Percaya lah kata-kata ku ini. Ecehh!
Orang kabo anak laki sokmo ikut muka maknye.. anak pompuan ikut muka ayahnye. * orang la kabo.. :D
Yong Kamariah said…
amboiii kau cik eda, parang yek??? silap2 memalam dema yg bawak prg pecah tuttt, tak mo sebut...hihi
Aida Rezuan said…
Shhh shhh.. jangan sebut, buat bahsa isyarat jek. Hehe!

Popular Posts