Kenduri di kampung
Weekend lepas balik kampung pak enchek di Telok Bakong west Boston utk menunaikan hajat pak enchek buat sedikit kenduri doa selamat aka tahlil dlm volum kecil-kecilan. Tertunailah hasrat dihatinya itu...alhamdulillah, agak murah rezeki tuhan berikan tahun ini, terimakasih tuhan yang baik hati...
Berbalik kepada kenduri tersebut, buatnya hari Sabtu, so agak kelamkabut lah sbb sampainya tgh malam Jemaat pukul 1.00 a.m. kira dah Sabtu jugaklah tu. Pagi2 pergi pekan lambak beli barang2 dan tanpa berlengah lagi menyingsing lengan membanting tulang masuk dapur... amboi bunyi macam aku sorang je masak, ya ampun kita masak satu team famili pak enchik merangkap akak2 ipo aku ler... alhamdulillah majlis berjalan dgn lancarnya.
Maka dgn tidak berlengah lagik kome layankan saje lah gambo2 kt bawah ni ye...
Bersiap sedia dah nak tahlil nih...serius je sume nih.
Antara lauk pauk ari tu...kari daging & ayam goreng berempah (gue le masak ngee), gulai pisang, sambal bilis petai, ikan masin bulu ayam...settle...terangkat beb gulai pisang tu, masuk plak ngan ikan masin n sambal tu...perghh tu jelah yg aku balun pun, lauk kampung mmg takdek tandingan!
Bersedia mengidang lauk
Dah habih kenduri mmg suka tengok acara pembahagian lauk pauk cenggini, dapatlah Doyah, Yong, Yeop keliling romah merasanya ye dok....
Pagi2 Ahad org2 kt umah ni dah sebuk masak baik punyer heavy punya breakfast aka lunch terus gamaknya...cheq apa lagilah mcm org mengantuk disorongkan bantal, mmg tokleh resist masakan2 kampung yg sedap mereng nih! Gambar menunjukkan masak lemak umbut rebung manis, cheq tak berani makan byk sbb takut bisa badan (macamlah kau pakai susuk ke saka ke hapa kan...)
Pastu dema suka makan ni...yang dipanggil keladi merawan cicah sambal belanchan...hooooo.. sungguh masyuk I tell you...sejak cheq temu jodoh ngan orang Perak nilah baru kenal keladi merawan nih... hai,.. lain padang lain belalang kan...tapi belalang kunyit dah lama tak jumpa kan, eh, tak relevan.
Petangnya kita naik keta ramai2 ala2 train ke Madras sambil ketawa dgn meriahnya pusin kelilin kampung
Dan kau bayangkan aku memangku budak debab kt seat depan, hawdy! naik kematu drumstick aku weyyy...
Hari Ahad sempat pegi round Lumut and Marina Island (jeti baru ke Pulau Pangkor). Very nice view, nak ke P. Pangkor pun dlm 10 min je, so P. Pangkor, nantikan kedatangan aku nanti!
Marina Island
Ni namanya posing keresahan menanti, ekceli anak cheq dah lapo nasi dah taim ni, liban libu dibuatnya
Dan akhir sekali resepi ayam goreng berempah rangup mak yong dedek ...
AYAM GORENG BEREMPAH RANGUP
Bahan A :
-Bawang merah/besar
-Bawang putih
-halia
-serai
-cili kisar
-serbuk kunyit
-serbuk kari daging babas
-serbuk jintan manis
-serbuk ketumbar
-daun kari
Gaul semua bahan A dengan ayam dan perap selama beberapa jam, jgn lupa garamkan dia.Gaul/tabur daun kari dan boleh juga nak tabur/gaulkan ketumbar dan jintan versi tak kisar sekali sbb nti bila digoreng lagi naik baunya.
Bahan B :
-Tepung beras
-telur
-serbuk kari daging
-garam dan gula
Pukul telur (atau blend) dan masukkan ke dalam adunan tepung beras yang tlh dicampur dengan air dan serbuk kari daging. Perasakan garam dan gula.
Gaulkan ayam perapan tadi dgn bhn B dan goreng sehingga golden brown dan rangup.
* Sukatan ikut citarasa sendiri dan ikut banyak mana ayam tersebut
Sedap, tak yah gi kedai mamak, masak sendirik lagi afdal. Selamat mencuba!!!
Di En.
Berbalik kepada kenduri tersebut, buatnya hari Sabtu, so agak kelamkabut lah sbb sampainya tgh malam Jemaat pukul 1.00 a.m. kira dah Sabtu jugaklah tu. Pagi2 pergi pekan lambak beli barang2 dan tanpa berlengah lagi menyingsing lengan membanting tulang masuk dapur... amboi bunyi macam aku sorang je masak, ya ampun kita masak satu team famili pak enchik merangkap akak2 ipo aku ler... alhamdulillah majlis berjalan dgn lancarnya.
Maka dgn tidak berlengah lagik kome layankan saje lah gambo2 kt bawah ni ye...
Bersiap sedia dah nak tahlil nih...serius je sume nih.
Antara lauk pauk ari tu...kari daging & ayam goreng berempah (gue le masak ngee), gulai pisang, sambal bilis petai, ikan masin bulu ayam...settle...terangkat beb gulai pisang tu, masuk plak ngan ikan masin n sambal tu...perghh tu jelah yg aku balun pun, lauk kampung mmg takdek tandingan!
Bersedia mengidang lauk
Dah habih kenduri mmg suka tengok acara pembahagian lauk pauk cenggini, dapatlah Doyah, Yong, Yeop keliling romah merasanya ye dok....
Pagi2 Ahad org2 kt umah ni dah sebuk masak baik punyer heavy punya breakfast aka lunch terus gamaknya...cheq apa lagilah mcm org mengantuk disorongkan bantal, mmg tokleh resist masakan2 kampung yg sedap mereng nih! Gambar menunjukkan masak lemak umbut rebung manis, cheq tak berani makan byk sbb takut bisa badan (macamlah kau pakai susuk ke saka ke hapa kan...)
Pastu dema suka makan ni...yang dipanggil keladi merawan cicah sambal belanchan...hooooo.. sungguh masyuk I tell you...sejak cheq temu jodoh ngan orang Perak nilah baru kenal keladi merawan nih... hai,.. lain padang lain belalang kan...tapi belalang kunyit dah lama tak jumpa kan, eh, tak relevan.
Petangnya kita naik keta ramai2 ala2 train ke Madras sambil ketawa dgn meriahnya pusin kelilin kampung
Dan kau bayangkan aku memangku budak debab kt seat depan, hawdy! naik kematu drumstick aku weyyy...
Hari Ahad sempat pegi round Lumut and Marina Island (jeti baru ke Pulau Pangkor). Very nice view, nak ke P. Pangkor pun dlm 10 min je, so P. Pangkor, nantikan kedatangan aku nanti!
Marina Island
Ni namanya posing keresahan menanti, ekceli anak cheq dah lapo nasi dah taim ni, liban libu dibuatnya
Dan akhir sekali resepi ayam goreng berempah rangup mak yong dedek ...
AYAM GORENG BEREMPAH RANGUP
Bahan A :
-Bawang merah/besar
-Bawang putih
-halia
-serai
-cili kisar
-serbuk kunyit
-serbuk kari daging babas
-serbuk jintan manis
-serbuk ketumbar
-daun kari
Gaul semua bahan A dengan ayam dan perap selama beberapa jam, jgn lupa garamkan dia.Gaul/tabur daun kari dan boleh juga nak tabur/gaulkan ketumbar dan jintan versi tak kisar sekali sbb nti bila digoreng lagi naik baunya.
Bahan B :
-Tepung beras
-telur
-serbuk kari daging
-garam dan gula
Pukul telur (atau blend) dan masukkan ke dalam adunan tepung beras yang tlh dicampur dengan air dan serbuk kari daging. Perasakan garam dan gula.
Gaulkan ayam perapan tadi dgn bhn B dan goreng sehingga golden brown dan rangup.
* Sukatan ikut citarasa sendiri dan ikut banyak mana ayam tersebut
Sedap, tak yah gi kedai mamak, masak sendirik lagi afdal. Selamat mencuba!!!
Di En.
Comments
Aku panggil ayam goreng rempah jer.. resepi sama gak hya xde daun kari jek.
aku tak sampai2 lagi pangkor tu..huhu..
Aku pun tak pernah sampai ke Pangkor tu, padahal dah tak jauh dah dr umah my in law, selalu tak sompek yo, ntilah, akan kujejak jua klu ada rezeki!
Hermm masakan kampung memang tak buleh celen kan! Agak2 pucuk rebung buleh dpt tak kt German tu hihi...
Ha'ah, ada mamak wat cam tu, guna tepung beras, resepi pun setelah buat research tu sha! hihi...
*drumstick I dah makin gebu fasha oiii...
jauhnyer gi boston, pastu gi madras fullakkks.. uhuhu
kita mmg suka round2 go around the world!
Makngah nak juga rasa vogue giteww!
Nih ibaratkan melepas rindu memasak la ye? Memang hampir pingsan nengok segala lauk pauk masakan kampung mu itu. Tambah pulak bila terbaca perkataan "petai". Isk.. terus tak de kederat nak teruskan pembacaan, namun ku gagahi jua. Wawawa!
Chef Yong, kalo ayam tuh instead of goreng.. hamba bako kan, agak-agak orait tak? Al maklum le.. hamba kena kureng kan acara goreng-menggoreng nih.. sebab dek tekanan darah yang agak mereng. Huhu!
Takpe Da, nti dah balik Mesia awok balas dendam cukup2 lah makan petai jering segala tu yek! Selamat menjaga BP anda! ngeh ngeh...
aih ramai pulak tak pernah dengaq ikan masin bulu ayam tu eh. nti akak amik gambonya, ikan tu mmg masyuk makan ngan nasi panas2, size dia cheniap je tpi klu goreng rangup2 perghhhh..