Hello again 2

Yeah I know... aku juga mengharapkan aku pergi ke Tembok Beso China atau Guangzho. Gambo propa previous entry bajet klu tunjuk kt Cik Jenap jiran kt kampung percaya habis anak Cik Mah pegi melawat negeri China <<<<*kuangajaekks* Yang padahal kt sini ajoo....jadi marilah kita cuti-cuti Malaysia semuanya ada disini..

Pada hari weekend yang lepas, Apak eh off 3 hari. Nak gi mana ni? Kata beliau. Parislah...ehhh Poland lah, boley tengok bola, kata mak jemah dlm hati. <<<--- ko gilooo apooo nak kata mcm tu kt double A? ehhh, tetiba terkena badi azwan ali masterchef celebrity>>
Jadik disbb kan keadaan jerebu yg tidak masuk akal ini, juga bahang Kay El yang menyengat , mak jemah pikir marilah seketika kita escape semua ini. Terus mendapat bayangan Kemen Helan *effect kemenyan berasap dan limau nipis disitu*.
Hari Jumaat bg proposal, malam Jumaat buat confirmation. Ko gila nyah?? (Kata double A lagik). Petang Jemaat surf tenet for hotel reservation, nan adooooo sume fully booked. Yang hotel taraf diva Joan Collins pun sume kena jual -sold out (macamlah ko mampu, ko adoo??) *beraniekkksss buat gitu kt mak jemah?*.... Aku ingat cuti sekolah je selalu full house, rupanya dah tak ikut musim... sakkkittt ati!!!!! *hentak kaki* gaya Ropi. <<----hoihhhh terlalu byk tengok telebesen mak jemah nii....

Jadik, tak kesahlah, aku nak panjat jugak kemen helan ni, tak kira, tak kira, nak jugak! so calling2 kak long kecik aka wan noor azni- set... kita gi sesama esok. The more the merrier....Kata azni kita redahhhh je makndak. Bagus, mak jemah suka macam ni, Kul 9.30 mlm confirm terus soh apak eh gi kedai carikan udang n petai, gilo apo??? rupanya ada juga kedai yg bukak lagik, esok mak jemah nak masak nasi lemak sambal udang petai bawak bekal gi jenjalan. sungguh mak-mak orang.


wahhhh pepagi selepas Subuh memulakan operasi di dapur, siap set nasi lemak masak pulak serawa durian, nak cicah ngan roti. semangat betul ni.

siapppp....nyaris tak angkut kuali poyok sume, padahal tak kompiden pun boley bermalam lagik ni...

 
amboihhhhh mokna ni kemain girang gembiranya....selalu tak dek org nak main babacak ngan dia dr seat belakang, tetiba tgk belakang penuh manusia satu keta. So singgah di SB dulu kutip anak2 Mak Ani. Tuko naik mpv Ayah Wan moh le kita sume menyongkettt....punyalah meriahhh dlm mpv, siap main super spontan lagik ngan bebudak ni, enjoy betul! Singgah kt R&R Tapah picnic ngan bekal yg ku bawa, tak sampai 10 minit sume licin, ganas betul tahap kelaparan masing2...

 Ingatkan kete aku je kete doraemon sume boley jumpa...

Dah lewat tengahari sampai lah kt Keman Helannn... ko ingat nak lari dari jerebu??? Nan adoooo... Kemen Helan pun berjerebu noks! Di satu dua tempat je dpt matahari yg sebegini terik, dan .... pesta lambu break pun berlaku di atas itu, jem siput sedut uols! Tapi tak le superduper jem cam aku panjat time cuti sekolah ari tu. Mereka ni seharusnya memikirkan utk meletakkan tpt tumpuan umum tu tidak di tepi jalan, klu takkk... tumporr...

Maka sessi meng hunting hotel pun bermula, apa saja papantanda hotel kt tepi jalan tu we all call, sume penuhhh.. Aku dah bayangkan tido kt umah MIL le jawapnya ni...Kak Long kecik kata kita gamble je masuk, mana tau ada yg booking didn't turn up.. so apak kau terus pi masuk kt apartment ni, nampak la contact no. for muslim guest, call tuan dia cantikkk... belum occupied...

Jadik disini la kami menginap semalamam, Desa Anthurium ehhh betul ke ejaannya tew??? kul 4 baru dpt check in.

hermmmm nice view, ada bunga loceng yg besar bapak

and roses yg comel loteyyyy....

Apartment with 3 bedrooms, sgt spacious n selesa, the bedsheets n comforter were so freshly clean baunya, ni baru mak jemah suka, ada sesetengah tu kan klu masuk bau hapak mmg hangin je haku....

sessi melepak

Mokna ni tgh buat house inspection, memula aku tgk banyak beno selipar dlm apt ni, sekali bila pijak lantai ha kooo.. rasa pijak ketulan ais, berdengket2 aku jalan...jadik anak aku berkasut le sepanjang masa..

budak kemetot ni ko bagi apa jelah makanan kt tangan dia, maka kegirangan lah dia ke sana-ke mari. aku bagi cebisan roti wholemeal suka beno lah dia, jgnkan abang dia cerewet gilerrr, nak roti putih je. eh, tetiba statement mcm bagi makan kt burung - cebisan roti, dia ni mmg aku seriau nak bg sekeping gitu sbb nanti dia sumbat penuh2 dlm mulut  ~ ngeri mak kau takut tercekik
 ~ moh kita nyongket kome!



Tempat wajib singgah - Bharat Tea Plantations. Ladang teh kene jerebu uols... minum teh habuk jerebu la ko...

kita ngeteh dulu...
 

anak2 mak Ani, satu umah aku hangkut, makpak diaorang ada kt Kuantan. jadik, kita belasah je pakai mpv pak diorang muahahha.... penuh satu mpv tew....mak jemah kau kan kepala remaja purba jadik boley perasan muda belia bila join derang.

Oh My English......homaigod anak aku Ammar....kiri dan kanan ko bedal nak...memula nak oreo cheesecake *sampai hancur bekecai kek tu ko sudu2 kan* tgk sepupu sepapat order chicken ham sandwich terus meroyan merintih nak pau hak org, suka wat perangai sekrang ni ekksss ~makkaudahjegilmatadahtimeni~  ikutkan je lewww klu tak, tak senang mak kau nak mengeteh.

owhhhh anak no 2 dah bangun lahhh... terus sentap kelaparan, byk gek le dia mkn sandwich tu, ~suap apa pun nganga je~
oihhh Samseng...eh Samsooon...apasal gambo henpon ko ni pixel kecik beno ehhh? gambo pun pecah2 haiyak.


back light! back light!..

perut! perut! cover-cover la sikit mak jemah oihhh...

us three...di keheningan rembang senja di Kemen Helan...

sekumpulan anak2 remeja hawhaw...

majulah perut ke hadapan, cemanalah nak bg perut kempis ni...

all for one...
 
lepas tu naik balik gi tempat punca jem - paso malam Brinchang, penuh umat manusia sampai belaga2 bahu. Aku berdoaaaa je Aleesya tak yakyak, last time pegi kt sini la dia yakyak, menggagau cari toilet, masuk toilet plak air nya cam ais brrrrr, sian anak aku, bila lalu air je kt montot terkemut2 kesejukan... rupanya, walau pun aku berdoa minta jauh -kinchin!!!! jangan kinchin, jangan kinchin... owhhhh dia kinching lagi....dia yakyakkkkk jugakkkkk!!!!! masa tu dah siap beli barang, hadoihhhh hangin mak jemah... ko suka tempat ni ehhhh dik??? dah la nak turun tu jem.... hermmm simpan je lah barang kes tu dlm traffic jam dik, sampai lah blik apt balik. nasib la sume org menahan napas dlm mpv. Sib baik juga dia tak byk ragam.


 pastu tengok ayam golek ni, terus order set nasi ayam... giler arrr...set nasi ayam ngan quarter chicken 5 hinggit sahaja, murah giler, klu kt KL ni, set nasi ayam RM4.50 boley potong 3 ayam tu. Aleesya apa lagik, mmg fav dia nasi ayam ni.


lepas singgah apt mencebok budak kenit (sib baik ada water heater), we all keluar menyetim. Yeahhh steamboat everybody, mkn panas2 dlm kedinginan sejuk gedi Kemen Helan. Makin malam makin brrrrrr.....
 
nyum nyumm... tetiba lapar pulak tgk ni.


 
Cik Aly lepas dapat 3 ketul fries ngan 1/2 ketul fish ball zzzzzz.. settle, penat beno agaknya tu...


toke beso tgh bukak purse nak bayo...

fuihhhhh spesis perut apakah ini? nasi ayam 2 pack beli kt paso malam belum makan lagik tew...Ammar tgh men chicken chop, dengan steamboat pun dia bedal... belagak tu kata tak nak.. tak nakk mkn steamboat, nak chicken chop! pahtu dah separa mengamuk chicken chop lambat sampai, last2 bermangkuk2 balun bendalah steamboat tu, hoihhh mengalahkan adik buat perangai, adik pun A+ ok jek.... jagoan makan betullah dia ni...

balik dinner memasing mengetap gigi dlm apt. Naper tak pasang heater wahai tuan rumah???? Jadi malam tu mak jemah tak menahan uols.... sejukkkkk bebeno! hamik nak, nak lari dr bahang konon... bergigih melapis anak malam tu, sib baik gagau beg cik Aly jumpa stokin dia. Aku dah suspen tgk queen bed kecik beno, dak Aly tido mcm ikan keli, mmg tak berani nak tidokan atas katil. Luckily tiap bilik ada tilam spare. Tido la 2 beranak kt bawah. Past midnite makin sejuk gedi, aku langsung tak boley tido, probably dah pekena kopi panas masa dinner. *Camno nak gi obersea?* Sian plak kt cik Aly, tetibalah teringat citer Hindustan yg Sashi Kapoor ngan Sharmila Tagore tu kan...(lupa dah tajuk hindi klasik tu) yg heroin dia jatuh dlm sungai sejuk beku pahtu hero dia nak selamatkan heroin maka melakukan pemanasan dari badan ke badan, hermmm pemanasan la sangatttttt khen...... tak lama lepas tu tetiba je heroin pegnen *kuangajaeekkssss*...
Maka melalui teknik yg sama tp berlapis baju dan selimut si ibu pun mendakap erat anaknya. hermmm ko ingat anak aku suka peluk2 ni? takde maknanya, dia tak sukew kena impit2 okey... sukati ko la nak, janji tido lena dgn aman sampai ke pagi. Last2 nak menjelang ke pagi empat2 beranak tido sebaris kt bawah, barulah namanya pemanasan dari badan ke badan yg hebak!

Aku kemaskan baju sume org satu persalinan saje sbb tak baper kompiden nak bermalam *dasar pemalas*. dek kedinginan yg menggigit tulang beli jugak lah baju sejuk selai sorang kt paso malam Brinchang tu. Dah ropa nyonya jual sawi dah aku, padanlah ngan kasut pun cam nyonya buat taichi. But I'm loving itt.. siap ada fur-furry lagik kt belah dalam tew auwwww...

Babai dulu, ada masa kita sambung.

Next episode......








Comments

Anonymous said…
ate, teman ler yang komen tak bername tu. teman pun tak perasan tak tingge name, ghopernya.

Share le tel & nama apartment tu. kalo teman sesat ke keman helen boleh le nyinggah.

Mokna tu dah boleh jalan laju, ghopernya. Ingatkan jalan jalan jatuh je.

Ate baru kome tahu sejuk beno, eh tumpo jugak le sekejap

Ahkak
saya pun orang Peghak..

tumpor nak ngecam 2 verification words
Yong Kamariah said…
hahaha... ahkak ni haworrrr!!! (eh boley ke cakap cenggitu)... ingatkan saper tadi..
owhhh ropanya mike pun org Perghok yek....baguih, baguih, teman suka kenkawan teman dlm blog teman ni jadik perhimpunan org2 Perghak sedunia muahaha... matnya sukalah Yeop teman tew...

mokna dah berlari laju dahhh walau tak stabil dia pakai belasah jek...
owh yek, no teponnya ada pada henpon anak buah teman, nti teman mintak
p/s : Yeop teman yg kompiden kata Kemen Helan tak sejuk mana dahhh... jadik bak kata omputih let put the blame on him kuakuakuak....
Yong..
Geram tengok bunga loceng *Datura*.
Nape tak bawak balik?
Walaupun semalam aje, merata2 berjalan ya..siap ke Pasar malam lagi.
LEEzasTOUch said…
Yong dear
U all yg jauh dr.KL pun kerap ke Kemen Helen...kami yg dekat ni rase2nye 3 years ago.(malu nak cakap)
Aleesya...she's so cute just like the mother!
Normi Ali said…
Salam Yong, sumpah, aku gelak guling2 baca entry ko.....pandai org pahang cakap loghat Tlk Bakong ekkk....bravo.
PatinPasta said…
Yong,
Kalo saya dapat periuk nasik lemak Yong tu, tak naik Kemen Helen pon tak per.. duduk kat dapor dengan gumbiranye :D
yong oi,
sesungguhnya akak gelak sungguh. ko memang pelipur lara, sangat sepadan ngan apak bebudak tu yg sporting giler hangkut anak mak ani menjadikan anak apak kelihatan seperti gittew 8 orang u,mu hebak2,teruskan dek non!
Yong Kamariah said…
kak Iha my dear,
Apa yg tak geramnya nengok bunga2 kt sana khenn...ingin hati bawak balik tp takut sampai bawah jadik datura layu di tasik madu huhu...

Kak Leeza angguns,
mmg selalu gitew kak, hok dekat2 ijok le teringin nak pegi, hok jauh2 jugak yg nampak iye dokkk
p/s : eh, eh, kembang semangkuk mak aleesya ngehngeh...
Yong Kamariah said…
Normi ibu cekap dirumah,
ateeeee... tunang teman org Perghokkk le katakan muahaha.. memula kawin satu habuk pun tak paham, very the pekat one, lelama ok dahhhhh
p/s : memula rasa pelik bila deme refer kan 'tunang' tu as spouse


Cik Patin yg terel memasak dan amik gambo,
akak rasa sesudah ko rasa sepoyok nasi lemak tu mungkin ko akan menangis menyesal tak dpt naik Kemen Helan muahahaha... *wink*
Yong Kamariah said…
Kak Azni si manis,

Apa nak buat... blog teman ni le yg jadik peneman setia teman di kala ke boringan, merapu meraban le jadiknya...
Apak eh tu mmg boley puji bab berjalan, serata ceruk dia nak explore sampai selalu tersesat2 jalan!
aida said…
beh ler aok g kemelen tu wehhh... kwn ni dok g g dr thun 95... doh tengok aok g sana... nok g jugok la wehhh... lama benor kwn dok komen ke blog aok orkk... dok sabor jugok la nak tengok aok punya entry kalau aok g oberci nunnn... dok mengadap je la blog aok kala gitu...
Yong Kamariah said…
Aida wehhhhh lama beno aok tak pegi kemen helan yek... Baik gi sekarang ni wehhhh tgh musim bunga rose ngan stoberi!....
P/s : nok gi obersea lama agi rasanya wehhhh, ni br kemen helan kalo gi obersea taktaulah baper page entrynya wahaha

Popular Posts