Sunday, April 11, 2010

Ammar berjumpa dentist (akhirnya..)

Rupa-rupanya impact gigi terserpih dtg setelah seminggu kejadian. Malam kelmarin Ammar meragam tak leh tido tengok2 bibir dia cam bengkak, setelah di CSi rupa2nya gusinya yang bengkak. Beliau asek2 minta giginya dicabut sbb sakit gigi katanya. Aku sebenonya baru teringat ada abang ipo si dentist di Setiu, hampir aku terlupa fakta itu. Setelah mesej2an mlli FB katanya soh dtg Setiu, baru je cadang nak amik cuti ke sana tapi nampaknya kejadian ini membuatkan kami dah tak leh tunggu, sian plak kt si Ammar tu. Maka cari2 le klinik pergigian kt area umah ni. Kekdahnya... masa kt kaunter pendaftaran pompuan tu tanyalah (oh, ini bukan kes Hef Koneck lagik ye), dok kt belah mana berdasarkan alamat. Oh sungguh jejak kasihan I ini kerana rupa2nya dentist ini jiran belakang umah, sebelah umah Ah So belakang pintu dapur I. Kiranya kalau aku jemur baju mmg le nampak kegiatan yg berlaku di dapurnya cuma aku tak kuasa nak skodeng la plak selain dr jiran Ah So tu. Tapi yang pasti dan tercari2 dan tertanya2 suara soprano siapakah yg selalu kedengaran dr bilik air rumah beliau sehingga I nyaris2 nak cakap Bravo! Bravo! Hoh! Tak mungkinlah doc ini kerana suara Pavarottinya itu sangat tak menyeimbang dgn rupa parasnya itu. Buat aku gelak sendiri dlm hati. EH! Sangat tersasar dari topik dah aku ini.

Maka setelah jejak kasihan itu kami pun mengambil ubat dan nasihat doc. Pavarotti, eh, bukan, doc. Z. Bagus juga kini aku ada 2 jiran doktor yang boleh kita ambil konsep memakmurkan jiran. Ropanya pompuan yg kt kaunter tu wife doc. ni, setelah jejak kasihan baru le aku teringat pernah jumpa masa open house jiran belakang umah. Kenapakah aku tak dpt nak mengamalkan konsep cam kejiranan mak aku kt kampung yek? Ayam sape yg terkiok tgh jalan pun org kenal. Haihhh....

Macam ini.... Doc Z in action. Ammar : 'Ammar nak pakai gigi palsu" Doc : Heh, heh, heh, abang tak hensem kejap je bang, nak senyum kena cover2 sket". Dr Z kata kalau nak buat crowning kena tunggu umur sampai 17, kerana struktur muka, gusi, etc kita berubah bila besar, so ia akan effect plak crown tu cam jadik renggang ker, gitulah. Hermmm... jadi kena bertahan dulu lah ye Ammar... doc kata buleh le tampal dan allign sket gigi tu tapi takut plak tercabut nti... (p/s : doc ini ada juga iras2 Pavarotti nihhh..)

Malam semalam pak encik request steak, since ada lagik sket daging kambing tu maka mak encik buatlah black pepper lamb steak. Maka inilah dia lamb steaknya dgn mashed potato n coleslaw.
Resepi Black Pepper Lamb Steak bodo2 mak yong :
Bhn A : marinate
-daging utk stek
-segenggam lada hitam, tumbuk
-kicap manis
-sedikit perahan lemon
Gaul semua bahan dan perap beb. ketika sebelum di grill/fry/microwave
Bhn B ; Gravy
-seulas bawang putih ; chop
-sedikit bawang besar ; chop
-cendawan butang
-sos HP
-brown stock/stok daging (klu tak de tak pe)
-sos lada hitam
-sos cili
-sedikit tepung jagung utk memekatkan kuah, tak buat tak per
-pepper
-mix herbs/oregano, tak de tak pe
-garam/gula
Tumis bawang ngan olive oil/butter/minyak kelapa sawit bertapis heh...bila dah kekuningan, masukkan cendawan, stir fry seketika
Masukkan segala mak nenek sos and stok, and herbs
Perasakan garam/gula . Kalau nak pekat boh bancuhan tepung jagung dan air. Ada juga yg buat ala2 sos putih utk gravy pekat. Bahannya : Butter, tepung dan susu segar and pepper. Tepuk kabinet dapur/peti sejuk, tanya selera. Dgn lain kata buat lah ngan bahan2 yg ada kt dapur tu yek, buat yg senang jek.


Dua malam lepas, buat lasagna versi microwave sbb ada left over sos spagetti ari tu. Ha kau dah melimpah ruah sosnya tu

Pagi tadi bawa bekal nasi lemak sambal sotong ke ofis. Susah nak dtg mood rajin camni. Lepas masak steak siap buat sambal utk nasi lemak, nasinya tanak sebelum ke ofis pagi tadi. Tahniah kerana bekerja pada hari Ahad ye mak yong...



No comments:

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife