Thursday, April 22, 2010

My name is Khan

"My name is Khan and I'm not a terrorist".

One of the reason that drives me to watch this movie is because of the character played by SRK, which is as autistic person. Personally aku tak kenal sorang pun org autistik yg dah dewasa. Bukan calang2 pengarah boleh menggarapkan jalan cerita yang agak berat dengan tema kekeluargaan, keagamaan dan terrorism seperti ini. All are blended quite well by Karan Johar. Senang aku tgk citer Hindustan tanpa berguling kt gunung-ganang and bukit-bukau camni. Namun watak SRK sgt buat aku skeptical. Kadang2 SRK potray the watak as macam org terencat je (sorry to say). Dan tambah musykil camne org secantik cam Kajol nak kawin ngan seorang yg digambarkan sebegitu. Tapi apa pun seorang autistic tu tetap dgn mudahnya akan di assumekan 'sakit mental' disebabkan kejanggalan mereka dalam ber socialised. At least, itu tanggapan masyarakat yg mempunyai tahap pengetahuan yg cetek terhadap golongan ini. Tapi aku tak pasti Ridzuan Khan itu digambarkan severe autistic atau sindrom Asperger ke, I've no clue. Tapi tak pula Ammar tersenggut-senggut cenggitu plak, yelah, Ammar tu kira mild autistic.

Berbalik kpd jalan citer, movie ini mengisahkan seorang autistic yg bernama Ridzuan Khan yg ke Amerika dan menjalani liku2 kehidupan yg penuh sukar dgn ketidakupayaan diri sbg seorang istimewa dan pandangan masyarakat Amerika yg sgt phobia dan mis-conception antara nama seorang Islam dan terrorist. Berjumpa dgn seorang pengamal salon, Mandera (Kajol), janda anak seorang, fate membawa jodoh mereka berdua (hermmm mazhab apa tatau Hindu kahwin dgn Muslim and they both practikkan agama masing2). But bearing a Khan's name in his surname, bukan mudah bagi anak tiri Ridzuan Khan di sekolah. Due to his name and peristiwa September 01, Samir diejek dan dilabel pengganas oleh rakan2 sekolah, sehinggalah terjadi pergaduhan yg meragut nyawa Samir. Dan seterusnya membawa kpd keretakan dlm hubungan mereka. Mungkin atas rasa bersalah (ye, tlg fahami bahawa autistic person juga ada perasaan) maka Ridzuan pun menjalankan misinya untuk bertemu Mr. President semata2 utk menyatakan beliau bukan terrorist. Ke naifan beliau akhirnya menjerat diri bila di cap sebg terrorist lalu dihumbankan ke dalam penjara.

Sebenarnya yg menarik cerita ini adalah ketika journey Ridzuan Khan utk bertemu Mr. President yg mana beliau tlh menemui insan2 yang pelbagai warna wataknya dan penonton dpt discover unsur2 humanistic tanpa mengira kaum dan agama sepanjang journey itu. Ada bab2 yg buat aku sedih juga. Terus teringatkan Ammar, apakah journeynya nanti akan menghadapi kesukaran sebegitu rupa dan apakah disebabkan "autisme" itu akan membawa musibah kepada dirinya apabila seringkali disalahfaham sebegitu. Aku nak sangat berjumpa seorang autistik dewasa dan memahami keadaan dirinya sebagai 'bekal' utk aku bersedia dgn kemungkinan yg datang nanti. As for this moment, semuanya kabur lagi pada aku. Satu lagi movie yang aku nak tengok sgt dan study autisme tapi tak jumpa kt Mesia ni adalah "Temple Grandin", based on true story. Temple Grandin adalah seorang autistic dan merupakan saintis wanita yg mengkaji mengenai tabiat haiwan dan kaedahnya sehingga sekarang digunapakai oleh giant co. cam McD ketika proses slaughter. Membaca kisah mengenai hidupnya sgt inspiring, Temple disahkan autisme ketika berumur 4 tahun dan bezanya dengan Ammar ,Temple is the one with severe autisme, while Ammar is mild. Tapi mempunyai satu kelebihan yg peka dan sensitif dengan haiwan (org putihkan selalu ada ladang), beliau menghabiskan banyak masanya membelai haiwan sehingga dia mengkaji sensitivi haiwan ketika disembelih dan menemui kaedah utk cool down the nerve of the haiwan yg akan disembelih. (Aku rasa sebab dia tahu haiwan juga punyai perasaan tapi siapa yang tahu bagaimana kesengsaraan haiwan itu utk menghadapi mati, begitu juga autistic people yg tiada pun org yg tahu perasaan mereka disbbkan hidup dlm dunia sendiri - sedih plak aku rasa ni...). But she managed to finished her study sehingga memperolehi Phd dlm bidang yg dia ceburi. Dia tak pernah berkahwin sehingga sekarang kerana menurut beliau siapalah yang mahu mengahwini dan memahami seorang autistik...

Hati yang terluka....

Mean while, kami telah mengambil keputusan utk memberhentikan Ammar dari sekolah agama. Kami terima aduan dari ustaz/ustazah yang dia semakin sukar nak dikawal sebab suka bermain dipadang permainan diluar kawasan sekolah walau dilarang. Sorang2 pulak tu. Bimbang betul dgn keselamatan dia. Dan cam biasa mengalami masalah kesukaran bergaul dgn rakan sebaya, kalau orang tak kacau dia, dia pulak kacau orang nak belajar, bila dah macam tu mulalah bergaduh. Tu belum lagi import benda bukan2 dari budak normal cam ejek sakit mental la, tak betul lah, macam2. Termenung jugalah kami kesedihan sbb tak tahu mana lagi saluran nak pergi utk perkembangan dia selain kelas khas. Sighhhh... takper lah, aku redha ini bahagian aku kt dunia ini.

Sayang juga kerana dia dah boleh mengikut baca ayat2 lazim sekarang, lately sebelum tidur dia selalu punggah buku2 agama bawa tidur atas katil, suruh Ummi sekali baca buku Ustaz kata dia.
Datang mood dia baik, sambil baring cenggini dia baca surah Al-Fatihah. Macamanalah hati Ummi ni tak sedih nak....

7 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yong,
kita fan of SRK since bujang trang-tang-tang lah Yong.

Sanggup turun gi Stadium Melawati masa dia datang Mesia 1st time dulu.. rasanya dekat 10 tahun lepas kott..

Tu sumer pengaruh dari Ibu, nenek, mak sedara, pak sedara yg memang hantu hindustan..


Sorry for you. Kesian anak kann..dia bukan tahu apa..

Saya baru ikut Yong, so tak berapa tahu pasal anak Yong.. bila free sikit saya baca n3 yang sblum eh..

Normi Ali said...

x pe la yong...sabar je la.....risau gak kalo dia sensorang main kat padang skolah tu, kut tiba2 je hilang dr pandangan ustazah dia dan dia sampai kemana-mana, lg susah yong. Pasal ejek mengejek tu, mmg x blh nak kata apa yong. Anak buah saya yg autisme tu pun selalu gak dorang ejek, kata gila la, bodoh la...mmg sedih, tp nak buat cam mana kan? orang yg x merasa ada anak istemawa ni mmg susah nak faham. pernah sekali saya jerit pd budak yg ckp anak sedara saya tu bodoh, saya kejar dia smpai dpt, pas tu saya tunjal kepala dia....geram ooooo....pas tu saya pulak yg kene marah dgn akak saya...klu diingatkan balik nak gelak pun ada...ha..ha..ha...itu kisah 7 thn yg lepas la... moralnye yong... SABARRR.....tu je la yg saya blh cakap.....

Yong Kamariah said...

Azrina - anak saya ada autism - masalah behavorial disorder dan social interaction, he is more likely cam ADHD tapi doc diagnos mild autisme. Susah nak faham budak cam ni terutama anak saya - he is between normal and the other side, normal pun bukan, ciri2 autistik sejati (severe) pun bukan.
Minat SRK? Who doesn't kan??? suka sgt tgk Dilwalee Dulhania DiJayengge..hihihi, lagu2 dia best2..

Normi - tu laaaa.. kesabaran tinggi mmg lah perlu dlm membesarkan anak ini, between hope and hopeless, between sad and madness, tak tau nak beza dah... berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul...

Melayu said...

Salam Saudari Yong,

Saya AUTISM dewasa. Anak berusia 8 tahun AUTISM/ASPERGER. Anak berusia 6 tahun DYSLEXIA. Saya ada Temple Grandin The Movie (AUTISM) dan Taare Zamen Par( DYSLEXIA). Berminat boleh nyatakan emel saudari diruangan komen ini.

Yong Kamariah said...

Melayu : oh, akhirnya saya jumpa juga Autisme dewasa, saudara/ri ada blog? ingin kenal, ketahui perjalanan hidup anda, ingin tahu mana tempat bagus selain NASOM utk golongan ini, ingin tahu segala! ye, saya berminat utk movie itu dan berkenalan dgn anda, email saya :

yong_ramli@yahoo.com

freedomakses said...

You such a strong lady Yong and you are someone that 'real', no fake behavior......... funny as well.

Yong Kamariah said...

thanks freedomakses...

I guess...In life, you do not have that many choices, you just go for it, swallow all the pain by yourself, and - be yourself!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife