Saturday, March 3, 2012

....and the epicest...

 .... and the epicest picture goes to....

 agak2 ada org pernah buat tak? epic tak makcik? bawak cabai kering ke ofis pahtu gunting2 buang biji depan pc sambil dengo ceramah agama UAI during rehat time. wait a sec... i am so sound like my mother... gunting cabai depan tv sambil tgk tanyalah ustaz di tv9 ... pingsan, am i that old? ~raba-raba kedut kt pipi~
kisahnya hari ini hari Sabtu aku kena pegi keje. Nampak gaya kids kenalah tinggal ngan Ayah nya, being a mithali mom and wife, ehemmm say what? aku kena masak siap2 nak stock up depa ngan makanan bajet kena tinggal seharian. inilah namanya time management, syabas mamaji. Hari jumaat kan breaknya panjang, dr lepak atau layan citer hantu kt youtube baiklah aku buat axtvt yg berpaedah. Pahtu staff aku gelak kata pn kama, nanti esok2 bawak poyok siap2 hahaha... tak lawak hahaha...
 this week cik Aly menghadapi sindrom separation anxiety yg agak kronik, balik umah je mmg aku tak boley wat apa, aku gerak ke dapur sket mulalah dia terkuaaa...lagik aku masuk dapur lagik dia protes soh gi kt hall dok kejong dpn tv lepak ngan dia pitammmmm.... ate canner? canner aku nak settle prepare benda nak masak nak tinggalkan depa hari ni? bapak depa plak keje sampai malam, takdek org le nak tengok2 kan klu aku masuk dapur tu. Cik Aly plak kul 10 lebih baru nak tido, tersengguk2 haku kopek2 udang, blend cili ngan bawang ngan tumis sambal siap2, pahtu masak bubur cik Aly siap2 utk esoknya. Sib baik aku dah save masa gunting2 cabai kt opis, klu tak by midnight aku still berkungfu kt dapur. Nak harap buat subuh2 sapeai takut terbabas lagik kelam kabut, baik settle malam. eh panjang penerangan padahal takde sape heran ahaksss.....

Scene yang diadaptasi dari filem Ibu Mertuaku.. allah kassim!!! sambil pegang dan memeluk kaki. cumanya si kenit ini pegang kaki mak dia soh dukung bawalah aku pergi dari ini dapur! camno nak buek kojo eh???

dan hasilnyaaa.... .
Nasi Lemak Buah Bidara,
Sayang Selasih Hamba Lurutkan,
Tinggallah Kekanda,Tinggallah Anakanda-Anakanda,
Kerana Opis Hamba Turutkan....
adooohhhh.... macam nak gi batu belah batu bertangkup pulak mak ko yek. wahhhhhhh lapo beno mak neng yerk gilak pinggan licin calat tinggal kulit udang je. dapatlah ku tapau ke opis. apa nak dikata terbaek dari ladang sodap bai. eh, terpuji masakan sendiri pula. Aku kan spesis katik pahtu tupperware simpan kt gobok rak tinggi2. klu nak cepat bedal je bekas bekal roti anak ke sekolah haha. terjaga kul 6.30 a.m. tinggal tanak nasi lemak ngan rebus telur je. tu pun terhegeh2 pukul 7.30 baru siap sume.

hah... sambung balik, gambo panas-panas lagi ni. gilak la satu hari punya entry baper kali intermission.  Tadi lunch time aku mendrift balik umah kejap, pun nak attend kenduri jiran sebelah. Legaaa... anak-anak aku masih rupa anak-anak aku. Kot takut lah dah tak kenal comot cam homeless child sbb tak dimandikan dan dibagi makan. Maafkan dinda kekanda kerana mendowngrade kan capability kebapaanmu. I heart my husband so much... muachhhhh lempor flying kiss sekelepuk dipipi.
Dptlah jejak kasihan ngan jiran barang sorang-dua. Gile lah jiran jumpa setahun sekali bila ada kenduri-kendara cenggini. Klu kt kampung kan best, hari2 berlepak bergosip depan umah sampaikan klu ada ayam mati tengah jalan pun buleh kenal sape punya ayam.
Jadi jiran kami yang baik hati lagi ku respct ini anak dia si DJ Klasik Nasional wat qiqah n cukur jambul anak.Sekali dia kata tunggulah pukul 3, ada rombongan merisik anak dia yg penyanyi tu. Atoiiii klu tak kerana nak balik keje semula, mmg aku tunggu, stok2 nak kepohci saperlah bakal suami si penyanyi tu. eh, takper, tahun lepas dah terjumpa bakal sidia masa kenduri doa selamat. Semoga bertemu jodohnya ye A.

I'm not your superwoman... I am only human.....tq Karyn White yg muncul sbg tetamu khas blog tetiba. Tak, kita tak bg pang Sivaji sebijik tp kita bertindak sbg back-up vocal kt belakang you ahhhh....


I am not a superwoman.... malam tadi surrender... sbb kena siap2 nak masak utk hari ini, mlm tadi dialed up phd for dinner. sonang hati den, ammar apatah lagik.

bai selamat berhujung minggu, sayangi keluarga anda.

6 comments:

Anonymous said...

Pengorbanan ibu, moga anak-anakmu faham akan pengorbananmu. Aminnnnnn

Apa salahnya awok save time beli bawang putih/bawang merah yg dah siap dikupas. Beli je chili boh Al-Amin tanpa bahan pengawit. Hari Sabtu/Ahad siap basuh & simpan ikan/ayam/daging semua. Ikan/ayam/daging yg nak dimasak bawa keluar dari p.sejuk sebelum tidur.
Itulah yg saya buat dengan time management saya. Selalunya settled 8.30 am, mandi, solat Dhuha off to office by 9.00 am. Kalah bionic woman.

Bab si cilik Ally tu bagi dia main periuk dan senduk, biar dia bergendang. Janji dia nampak awak. Sebenarnya, she feels insecured when you are not around. I tried/tested and it worked for me.

Yang penting skrg lantai tu kena bersih supaya Cik Ally tak kutip apa-apa masuk dlm mulut.

yg lain-lain, kira tak nampak je walaupun sink itu hitam berlumut. Nanti bila free panggil je bibik datang seminggu sekali.

Ahkak
psssst..panjang lebor dir busy body tu.

Maya Marisa said...

the song says it all - superwoman. nie ler dilema working mom. we want the best for both world...kan kan kan

PatinPasta said...

Yong,
Nak tumpang gelak bab bawak cabai and gunting pi opis, buleh? *mintak kebenaran dulu ni :D*

Cabai tu bubuh dalam hangbad ka? Jangan time nak calit lipstik, tercalit cabai sudah la ye :D

Si Aly tu bukan apa, dia takut Yong hilang di tengah lautan periuk belanga kat dapor. Kiranye dia menjaga Yong dengan sebaik mungkin dah tu. :D

Yong Kamariah said...

Dear Ahkak....
yuhuuuu fuih mmg panjang lebo tp penuh dgn tips2 berguna tew...kt mana nak cari bawang dah siap berkopek yek? kita selalu soh apaknya pegi beli kt paso pagi tak pernah jumpa, tang cili boh tanpa bhn pengawet tu klu dpt yg cam cili kering siap blend mmg aku dulu pi beli...mana nak dpt cap Al-Amin tu? save byk masa tau klu dpt ready made blended cili kering ni, kita selalu buat stock up blended bawang ngan cili masa bulan pose je, hari2 lain ikut mood nak masak heeee...
Ahkak.. cher bagi tip sket kt budak cengeng can cik aly kita nih, dah puas bg poyok belanga wat main pun tak luttt, nak bergayut kt kaki kita jugak uwaaaa....

Kak ajie pah Maya,
correct... we are all superwomen...tp kengkadang superwoman pun boley tumbang klu kena kriptonite selalu huhuhu...

Yuhuu senorita Aida,
buleh aihhh gelak je lahhhh haku dah terdesprado bebeno dah ni huahua...
cabai tu boh dlm paper bag siap2, klu boh dlm henbeg pun tak pe gek sbb beg koi mmg beg doraemon sume pun ada, nak cabai pun ada gitew hakhak...nak simpan cik Aly je tak muat hakhak..

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam Yong..
Take it easy yong! Kenkadang, keadaan memang tak terkawal..org kata 'bad days' kan. Do what you think is best for you...try a few ways utk memudahkan keadaan, kalau sesuai ok kalau tak cuba yg lain..
Itu tugas kita sebagai isteri dan ibu..asalkan jangan give up sudah ..okay Yong!

Yong Kamariah said...

Betul tu kak kita buat apa termampu lah kenkadang stress jugak barulah terkenangkan mak yg ada 8 anak , mesti diA pun lelah masa memudA dulu

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife