Friday, March 30, 2012

Of my job and outdated stories

HELLO THERE!
In case you've been wondering where's the heck kak Bap been hiding - alhamdulillah I'm still alive yowl! Cuma terasa masa macam peluru nowadays, tak tercatch-up dahhh rasanya, blink2 the eyes dah sampai hari Jumaat penuh barokah balik haiiilahh...so apa lah yg akak Bap been doing these past 1 week yerk...

Of my job...

Our company, errr our newly 'reborn' company currently has launched a program towards ISO certification, it's not that we didn't implement ISO all this while but you see, as a newly 'reborn' we've got to start everything from the scratch...errr not lah everything.... luckily we just have to adjust or make some amendments to our SOP/QPs whatsever this and there.....ehhh tetiba ayat skema ilmiah uols...kang set2 mak2 org menguap je baca ni kang.

 Maka... kehidupan sebagai stok2 org yang tak disukai pun bermula... fuihhhhh sampai 2014 ko! byk pahala dpt tu. Plak tu baru lepas dgn gigihnya kena review and make a new QP/SOP, stok2 kepala crack mcm kak Bap mmg cepat berasap lerrr....kekadang rasa benda lahhhhh yg aku buat ni, tp konpiden kena ada, buat2 terer bukan susah no pun haha...nak skema ikut standard pun kejap je khennn... lepas kena audit document bertabur balik, work flow cincai bancai balik, nak jumpa lagik satu cycle audit kelamkabut balik manage documents elehhhh cam tak biasewwww ngehngeh...

  sejak berpindah tempat baru, staff lounge pun diupgradekan... tempat gym lebih luas...

 sob sob... stock2 yg 5.30 sharp clock out cam mokcik takbleh buat apa lahhhh... nak kena beat the jam amik the kids, klu tak mmg muka haku je menebeng kt sini... errkkk menebeng je, naik treadmill belum tentu hawhawhaw...
 and they added karok room kt situ, quite spacious gek lahhh, so Friday definitely a ladies day lahhh, stok2 melepak perasan retis ngasah vocal sambil makan McD delivery, nak bergolek gelantang pun takdek org hirau....semalam kul 2.00 pm haku pi jam kt bawah, heret sorang staf taiko, gilerr perasan muda-mudi nanyi lagu duet Dua Insan lah, Kau Mawarku lahhh, pahtu terbahak2 dua ekor dlm bilik ni, tang nanyi lagu Jac Victor yg duet ngan penyanyi Indon tu terus masing2 lari tune, off tempo sumerr pahtu kau gelak kt aku, aku gelak kt kau... release tension buat ISO kejap harharhar...

 fuihhh deme2 ni tak nak kalahhh.. nak nyanyi stok2 lagu high pitch jerkkk...

Of my weekends


Weekend tak baper best...


 Cik Aly busuk masam demam la pulopsss, ari Jumaat amik kt nursery laeh semacam dah.. lewat malam demam.. dis time kak Bap panik sket sbb selalu lepas bagi paracetamol tu dah baik, ni panas sampai gigil2 badan, maka tak tido lah Kak Bap dan suami malam tu..eh tetiba ayat skima... gambo tak nak kalah... bajet menayang ipad padahal sume org dah tak ada apa hal dah ngan ipad kehkeh.... sepanjang malam nursing cik Aly layan ipad, boley aku godek2 blog Fb bagai... pukul 3 pagi kak Bap lap2 badan dia ngan tuala basah tetiba dia tersado...terus main aoummm chak... ko bio betul dik....badan dah gigil2 kena lap ngan towel tp sempat lagik... aku ni mmg trauma anak demam, cik Aly ni jarang demam, setakat 11 bulan ni adalah 3 kali, tu pun selalu 1 hari atau half day, ni mkn ubat cam tak jalan, takut jadik cam Ammar, masa kecik klu demam panas senang kena fit. nak jelang ke Subuh alhamdulillah dah kebah..

 Esoknya famili kak Bap melawat klinik, mokna ni had a bad cough and selsema, dia klu batuk bukan sikit2, amik lah neb sekali.

 Kim Yoon Hye melawat klinik, kemain suka yek, dah beso dah paham bahasa tgk klinik sebatu dah lari.
 
 Hari ahad baru le apak ko pasangkan lemari angkut kt Ikea ari tu. Bercerita pasal apak ni, jgn tak tau pakwe Ai ni, masa Ai pegnenkan Ammar dulu dia kata nak soh anak dia panggil dia Apak. hoih melompat terus lah mak kau masa tu... over my dead body yowl! aku kata nanti anak aku kena gelakkan dlm kelas... yelah, nanti kan org tanya, awak panggil ayah awak apa arrr? sekali Apak.. tak ke kena gelak budak tu, le maklum le zmn Bieber, Gaga bagai ni mana le org pakai gantinama tu lagi, sume pun papa, daddy jerk. Pakwe Ai ni kan ke nostalgic orgnya, dia nak meneruskan legasi dia panggil arwah bapak dia dulu ngan panggilan Apak. last2 mau juga dia berkompromi dgn panggilan Ayah, sebab aku rasa panggilan Ayah ni very the loving je, tulus, mulus suci gitewww auwwmm. Aku memula train Ammar panggil aku ibu, tp rasa tak sesuai ngan jiwa, sekali harghammmm anak nak panggey, dia tau sebut Ummi je sbb nanny yg jaga dia tu bahasakan diri Ummi, sentap habih mak kau time tu, nama aku dia tak reti sebut tuptup nama nanny laju je. Last2 oklah, Ummi pun Ummi lahhhh.... terasa mak mithali yowls, auw. jadik please bear ngan aku yg tak tentu kala kejap guna mak, kejap guna kak Bap, jgn kata aku ada split personality sudaaaaa... tu sbg perencah rasa dlm penulisan apa adanya....
*Tetiba nowadays aku rasa Apak tu cam chumel jek. Eh Aleesya, mak dah terpakaikan ko ngan baju dlm mode boiboi lagik nak. Mak rasa cute je.

 tadaaa dah siap lemari tuan puteri.

Of Ammar

Ammar sekarang Kak Bap hanto tuisyen mengaji. Agak payah nak cari org mengajo mengaji kt kaw umah Kak Bap tu, bukan cam kita dulu, jiran selang umah je tok guru mengaji. Lepas maghrib berdedai beriring-iringan menuju umah Tok Guru. Balik mesti melencong memana, singgah umah kekawan ke, petik buah jambu ke, mangga ke, (oh except hari Khamis berlumba-lumba nak ngaji dulu sbb nak cpt balik tengok Apollo ngan Starbuck citer Battlestar Gallactica). ko nak gi mana pun kt kaw neighborhood tu tak yah makpak peduli, tak dek sape nak colik derrr, paling habih kena sakat ngan hantu jadi-jadian balik pokok, pastu esok pagi siapppp kita deal face to face, kak Bap dulu boley tahan gek lah samseng ngan bebudak jantan neighborhood, Ai kan tomboi masa kecik dulu, kekawan jantan lagik ramai pada pompuan. Sekarang kenot tahan... kenot, kenot lepas anak-anak gitu hal jek... alangkan gi kedai runcit pun boley culik sedo2 jumpa mayat kena bako jek, people are getting crazy, less humanistic, selfish, etc. etc. Ya Allah lindungi lah anak2 kami yang masih kecil dan tidak berdosa ini ya Allah amin, apa dosa lah tubuh sekecil itu tergamak dibunuh dan dibakar, woiiii giler psycho apa!

Tapi jgn kata lah budak kecik, yang anak2 dara sunti sekian hal, pi beli top up sedo2 hilang, yg tak menahan sanggup kata kena culik lah, apa lah, padahal hamik nak ko pi ikut boipren tinggal menyorok ngan org tu. adusssss payahnya nak membesarkan anak2 zmn nowadays... kadang2 kita dah jaga bak menatang bagai minyak yg penuh, salah pilih kawan je hanyuttttt....kenot, kenot salahkan makbapak 100%, kenot kurung anak2 kan... kita tau dia kawan ngan saper2 sipolan ni sipolan tu, tp benda nak jadik jadik jugak...

Jangankan Kak Bap, dulu2, asal kena marah ngan mak ngan pak je pikir nak lari, asal kena marah je mula pasang niat dlm hati, sahaja aku nak lari kerana mak tak sayang... Ai kan under the radar masa kecik, anak ke 6 dr 8 adik-beradik, jadik mak sebuk layan dua adik kecik n ngan house chores jadik kemana pun kak Bap pegi cam org tak sedo sikit, lemaklum le kakak2 sume sekolah sana-sini, kak Bap plak dah boley jaga diri sendiri, apa lagi nak dikata... jadik klu kena marah sikit sentap habih kau...siap masuk bilik pelan2, amik kain batik mak, masukkan kain baju dlm tu buat bungkusan hahhaa... pahtu siap nak heret adik yg kecik lagik nak lari... lari pun bukan kemana pun, setakat umah jiran sebelah kahkahkah....pahtu dah sampai maghrib takut nak balik umah, takut kena rotan ngan Ayah... kelakar betul pi nyorok balik guni arang kt bawak umah, tgk arwah ayah dah bising2 soh cari aku baru lerrr ngan muka toya heret bungkusan kain masuk dlm umah, arwah Ayah nak marah pun tak jadik.

So here Ammar kt tempat tuisyen, amik Iqra dulu, dia ngan Nanny dulu ada belajar ngaji tp on-off je, ngan kitaorang ni lagik lahhhh... main2 je sampai our blood can go upstairs dibuatnya...baik buat betul2 so anto sini, dekat pun dekat ngan umah. Dah ok esok nak amik kelas fardhu ain ke, al-Quran ke, tgk le dulu...
 
 Sementara tunggu abang, adik main benda bukan2 dulu...

Tp yg tak lalunya... kt bawah pusat tuisyen ni ada speed mart lah pulopsssss... balik mengaji je laju beno lencung dlm ni...hari2 pun sama... pitammmmmm mak ko macam ni....

Have a nice weekend everibodi.

11 comments:

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam Cik Yong..
Tak tahu tang mana nak comment...Puas beno baca..semua cukup asam garamnya!

Yong Kamariah said...

Yuhuuuu kak Iha the Art lover,
tak per cheq, tatau nak komen takper, janji sudi singgah umah teman ni udoh lerrrr, meramaikan umat kenkawan blogger katakan, dok gitew? *lempor flying kiss sebijik* auwwwmmm....

aznimatisa said...

Assalamualaikum Yong,

panggilan apak tu nostalgik pe. jarang dah di gunakan,tambah2 lagi famili yong ni sangat special, moden but kampung, kampung but moden.

Teruskan menulis dengan ayat2 yang dibina as natural as you are!

ceria2 selalu yong ><

somuffins said...

Yong
Betul cakap Iha tu. Cukup asam garamnya. Sure tak buhuh MSG? ahaks. As for me bila baca setiap baris harus senyum; setiap baris harus gelak dan setiap baris harus kih3 *katop mulut*.

My SIL n BIL orang Perak. Bila I tau my nephews panggil my BIL/abang as 'bapak', kitorang rasa cam pelik aje, hehe..

Maya Marisa said...

location opis baru nyer kat mana Yong? wah bestnyer equipment kat gym tu. segar bugar mata i tengok treadmill tue..hehhehe

Yong Kamariah said...

Dear Kak Azni,
Tu lah dianya kak, ate pakwe teman org Perghok le katakannn...mmg Perak truly Asialahhhh...aje bangga bebeno dia jadik org Perak, sume benda pasal Perak harus nak diarkibkan, dia ngan teman ibarat opposite attraction, jiwa n minat lain2, dia minat keroncong teman minat hip hop giteww lah ibaratnya haha...
ok, tq btw for the kind words...
p/s : techno craft tu cemana yek?

Yong Kamariah said...

yuhuuuu cik som yg terbilang lagi gemilang *wink*
Teman ada alergik sket ngan MSG, klu boh banyak sgt boley demam ngeeee....
Rasanya panggilan Apak ni klu tak org Perak, org Melaka guna, sbb jiran kita kt kampung org melaka, memula dengo cam nak giggle tp lelama rasa kiut lerrr...

Kak Pah Maya dearie,
Opis kita kt PJ ni haaa... tu lah dianya, gym tu diriku ini hanya mampu pandang ibarat nyanyian dlm sepi by moses vadham eh tetiba... tak de masa nak turun, sebelum ada cik Aly dulu rajin gek panjat treadmill tu (choose mode larian plg slow pun mengahhhh harhar...)

somuffins said...

Yong oh Yong..
Nak protes, nak protes.. heheh..

My hubby orang Melaka. Dia panggil my FIL 'abah' maka my anak2 I pun panggil my hubby abah.

Sekian terima kasih *wink*

Yong Kamariah said...

Cik Som dearie,
o ye kerr? Melaka bahagian lain2 kot nyer, jiran kita tu mmg org Melaka, diorang mmg panggey bapak depa Apak,tp selalu bila panggey dah tinggal Pak je, gitew lah adanya.

PatinPasta said...

Yong,
Setuju, Apak bunyi macam kiut jek! Hehe!

Yong dah book ke sesi karaoke untuk Jumaat ni? Layan lagu Hindustan ke, walaweh!

Yong Kamariah said...

yuhuuu senorita,
auww awok baru balik baling2 snow ala2 winter sonata kekdahnya ek? huiihhh sebelum Jemaat koi dah turun jam masa lunch haha susah klu dah perasan jadik mariah karey nih!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife