Kak Bap ke Pangkor 1

wahhhh gitewww tajuknya.
Salam Jumaat penuh barokah.

Fuihhhh nak bernapas pun tak baper lega, balik cuti bertimbun2 keroje kome. akak mmg tokleh cuti lama2, balik opis stress je tgk menimbun2 benda nak settle, okaylah, ayat bombastik cam ko sorang je wat keje. balik umah pun stress umah bersepah2, tapi pikir nak amik maid tak jadik tgk isu kerajaan deme demanding giler la ni, maid dema sekrang ni specialised satu2 bidang je, klu jaga anak, makna kata jaga anak semata2, kemas umah kemas umah semata2, gaji 700 gek. herm lupakan saje dok le kome kt kampung kome klu cenggitu. dak pun ko jaga anak semata2 tp makan, minum, umah ko pepandai carik sendirik, kekwat sungguh.

iklan jap, semalam cik Aly dah pandai melambai2 baibaibai, kemain berkepak2 tangan klu sebut bye bye. Kembang idung mak ko stok2 boley masuk katebang. Dah nak masuk 11 bulan baru pandai melambai2, tak pe lah nak, mamanlai. Okay jugak lah sbb abang Ammar dulu umur dah baper tahun nan ado, yelah, nak buat cemana. Sbb tu mak ko ni jakun sket.

anyway, dlm episode Kak Bap ke Pangkor kali ini yg ada-ada je lah, mak tak sempat nak stori-mori sgt, nti episode kedua nanti tengoklah, ni akak upload gambo jelah, tu pun gambo henpon, dlm henpon can cun bila dah upload pecah sana-sini, nasib lerr......dekat 2 kilo jugaklah gambo kali ni, bab kedua esok dekat 8 kilo bio sampai kome termuntah hahahhaaa....upload gambo jelah, buat tatapan anak2 cucu akan dtg.

anyway, sepanjang hampir 12 years of marriage harghaaammmm teman idok le pernah ke Pulau Pangkor, padahal umah mak no 2 dah dekat beno le ngan Lumut/Pangkor tu. Tapi mak no 2 teman lagik epic, sepanjang 81 tahun hayatnya pun harghaaaammm pernah pegi. Apa ni Yeop? Mike idok pernah bawak mak mike ke Pangkor ke????  ~gaya Kak Bap dlm Tain 3T~ oh, org Perghok cakap harghaaammm tu maksudnya nan ado...illek, tak pernah, tak de....So we tagged along mak no 2. Sementara dia larat jalan lagik, esok2 klu dia dah tak larat nak berjalan jangankan menyesal tak pernah bawak ya idok? Padahal ibu tualah yang banyak berkorban untuk anak-cucu selama ini. Anyway Yeop teman jawap, manalaaah nak bawak mak, dulu pegi pun ikut rombongan sekolah ngan family day office, ijoklah sempat bawak mak keme ke sana...hrmmm apa-apalah yeop....
selebibnya menkome layankan jelah gambo yerk.....


Pre-nak pi...


Excited nak pegi cuti kental hati meredah Empire sorang2 diri siap amik half-day lagik nak pi beli selipo jerkkk????  eh idok, penuh plastik sebenonya dgn barang2 tak berkaitan, cam biasa lah. Eh, gambo ini tidak melambangkan anak pertama dianaktirikan. sekali selipo cik Aly tak muat, beso. mak ko kan bajet orangnya, bio beso asal poket selamat, nti 2-3 bulan boley pakai. oh, sib baik ada lagik 2 pasang dlm beg plastik haha over!

Masa bertolak....

 auwwww cik Aly pakai sepit rambut, barulah boley panggey Sophia Lauren...
 yelah gelak2 ye mike, 15 minit lepas tu mengamuk nak tido....fuihhhh sekrang ni dapat teknik vokal baru, teknik growling namanya grrrrrrrr lagik pedih soket telinga mendengonya klu dia dpt kamuk2 nak tido, letih kak Bap tau!

 Kak Bap naik feri kt Marina Island, dah baper kali round2 kt sini tapi naik ferinya harghaaaammm ijoklah pernohnya.....anak teman suka le dpt lepas kt sini, terkedek2 sana sini genjoiceeeenya mike!

 abang Ammar buat2 layan adik, mak mike paling ke lain je terkuaaaaa terus adik, klu dpt geram ke adik naik rimas teman! tumporrrrr!!!!

 Lepak2 depan Secret Recipe sementara tunggu feri sampai, anak teman dah jakun tengok limau cina...

Udohhhhhh dapat petik sebijik... tumporrrr!!!!

 Bagi kt Ammar ngan Tok makan dulu kt SR. Ammar excited nak bertolak sampai tak mo makan. Tok siap2 masak2 dan berkemas sampai tak sempat nak makan. Mak ngan Apak ko excited nak pergi Pangkor sedo tak sedo balun nasi 2 pinggan. Atok masak gulai tempoyak apakaaaaannnn dikenang lagik makan 2 pinggan le jawapnya. Eh, rasanya Apak ko makan 3 pinggan kot....

 Marina Island.

 Anak orang. eh anak temanlah.

 Suka la tewww dapat bercomot2 kt lantai.

 Abang yeop......lagik 6 tahun baru le boley buat crowning kt gigi tew, sementara tu ko tahan jelah dulu jgn senyum lebo-lebo sgt ye nak...

 Aksi abang adik dlm feri. Aleesya cam biasa sedang menganalisa sesuatu. Peminat kajian tempatan la katakan. Tak sempat cik Aly nak kamuk2 sbb termengantuk feri dah sampai ke Pangkor. 10 minit je, lega teman.

 Kak Bap booking hotel room, tu pun last minute, percutian adhoc katakan. pakai redah je ikut nasib sbb cuti sekolah kan. Sib baik resort ni ada kekosongan, resort yg berkenan di hati plak sold out. sekali naik tangga tingkat 3. Kesian teman nengok mak no 2 dah termengah2 panjat tangga, ni klu dah naik kompen tak turun2. Soh le abang yeop teman pi reception nak tuko chalet. Alhamdulillah, ada jugak chalet kosong, klu tak naya le Tok kamu Ammar. Sian kt dia. Hotel room dia pun really needs renovation, cat ke apa yg patut, ni dah macam building tinggal, dlm tenet cun melecun je sekali....haiya not to the expectation lah...

 Sib baik chalet dia very nice one, chalet sewaan kami tak jauh dgn pool n beach. bless. 


 quite spacious for family, boley sumbat lagik 2-3 orang.

 Ammar dah tak sabo terjun kolam.

Mokna ni kemain lagik berkepak2 ke sana-sini.





Sekitar Pasir Bogak.


 eh kak Bap lah... tetiba muncul, bila balik Yong?

Haii Kak Bap nak bz balik, jumpa lagik Kak Bap di Pangkor 2. hamboiiiii baru je ke Pangkor, klu ke Paris mau 88 kilo gambo. Have a nice weekend. Baibai.

Comments

somuffins said…
Yong
Kalau dah jumpa Sophia Loren, haruslah next trip berjimba ke Italy, tak gitu?

I tak pernah pergi Pangkor. Langkawii pun tak pernah. Gitulah life seorang yg ada kembaran katak bawah tempurung, huwaaa...

Menunggu dgn sabar Kak Bap ke Pangkor EPISOD 2,hehe..
aida said…
episode 2 tu jgn lelambat tau kak yong....
Salam Cik Bab..
Teman mati2 ingat mike kat kuantan.
Tau2 bawak mak mentua mike ye!
PatinPasta said…
Yong,
Amboi kiut benor si Aly pakai kepit kat kepala tu ye?

Besor sungguh nampak chalet tu ek? Best! Memang muat sumbat 2,3 orang lagik (ahem ahem, saya?) :D
Yong Kamariah said…
Cik Som,
nak berjimba ke Italy? tanya sama poket, ada apa duit? nanti jawap poket saya nak nangis... haha...jauh meno tew...
alohlohloh, klu katak buley cium jadik putera teman pun nak dok bawah tempurung tu, berbahasa-basi pula cik Som ni heee...

aida.... tgh kumpul semangat bz gilos..

kak iha... dak aihhh cik Bap balik kampung yeop teman,umah MIL dah dekat meno ngan Pangkor tu, barule tergerak ati nak gi sana..

yuhuuu senorita cikpatinpasta..
bukan senang nak sepit rambut tu kt kepala dia, dia tu sume nak sentap, pakai topi lagik haraaghammm takmotakmotakmo kata dia...
idok le beso meno chalet tu, tp klu nak sumbat cik patin lagik sorang boley aje, kenyang perut lagik sbb cik patin kan rajin buat sandwich klu pi jenjalan ngehngeh...

Popular Posts