Friday, March 9, 2012

Neb and eat it all...

wahhhh tajuk macam pengusaha kantin kilang.

hamek nak aku guna text large utk entry kali ini tehehee...

Salam jumaat penuh barokah. Sape rindukan Ai angkat ketiak hahha ketiak mana boley angkat. cheh cheh cheh statement diva yg terpilu. Time flies without wings. sibuk sana-sini tetiba dah nak masuk weekend balik. adoiii penat nak catch up ngan masa bak kata pujangga tak baper buleh harap sedo2 dah ada bawah tanah errkkk ya ampun, tak cukup lagi bekal nak bawak ke sana....

well, ni pun tak dek masa sgt curi2 masa je mengadap blog, nampak gaya satu hari 24 jam macam tak cukup, aku rasa even klu jadik full time SAHM pun sampai biji mata nak katop sesangat pun masih ada house chores yg belum bereh boh....Happy Hari Wanita utk mereka2 ini yg sgt mulia ini.

Anyway, the day after a Daddy Day Care....


 Anak-anak kena amik neb....
-
-
-
-
-


eh eh eh,... sebelum bapaknya kena fitnah, anak2 mmg kena batuk agak teruk lately. Malam minggu tu Cik Aly batuk non stop dr tghmalam ke pagi plus selsema. Tengahari tu pi klinik le amik neb, buat kt Ammar sekali. Dak Ammar ni batuk kokolnya tak habih2 on-off nya. Cik Aly plak jarang sakit tp sekali kena boley tahan lahhh. Masuk hari minggu adik demam. Hari Isnin mokcik kena amik EL lah nursing anak. Alhamdulillah demam tak melarat dianya.
 
 Demam2 kena tuko mode, switch channel Oasis. Dengo zikir2 indah boley ringankan sakit. Mokna ni pulak kemain suka layan Indahnya Iman nih, dari tiket 50 sen terus gi depan amik tiket VIP. Fuihhh siap bersila lagi tu. Siap goyang2 badan lagik. Dulu masa pegnenkan dia mmg suka layan Indahnya Iman, kt opis plak on kan zikir Ustaz Zulkarnain tu pekap headphone kt perut, ari2 cenggitu. erhmmm aku alternate dengo kan dia sekali-sekala ngan Beethoven ngehngeh.... Agaknya dia teringat2 zaman dia dlm perut dululah tew. 
Masa mengandung tu elok diamalkan surah Al-Anbiya', Luqman, Maryam, Yusuf, Yaasin, al-Baqarah dll eh tetiba cam nak ngandung lagi ko? Eh, taklah, sharing is caring no? Aku masa pegnen dulu tergagap-gagap menggagahkan diri baca koran, rasa nak marahkan diri sendirik pun ada, sbb tak rajin buat amalan tu lepas semayang, so bila kita nak praktikkan balik rasa dah tak lancar bacaannya. Godaan bantal golek tu selalu ada bila nak buat tu, tp kenangkan nak membentuk anak bio le dr dlm perut aku gagahi jugak. Alhamdulillah....dapatlah byk surah yg dibaca selama 9 bulan pegnen tu. La ni nak on balik amalan tu terasa payah dgn godaan syaiton ni. Mak aku biasa arrr klu balik kampung dia tanya, tak nampak mengaji doh mung ni... semayang cukup dok? herrmmmm humphhhhh kuang kuang kuang..... Moga2 kita semua berusaha menjadi lebih baik dari kelmarin, amin. ~mode bersyarah hari Jumaat~

 Time azan terus ekstrim cam nak masuk tv. owh, edit gambo cemana pun tak boley menyembunyikan kesepahan rumah, kantoi.
-
-
-
can't get enough of nasi padang....bila anak dah sihat mak ngan apak ko pi berjoli kejap, lunch date kt resto nasi padang Sari Ratu. Masa bawak anak pi klinik singgah lunch kt sini, apak ko nampaknya kemaruk nasi padang lusanya ajak pi makan nasi padang lagik. apo nak di kato... enak bangat sihhhhh...

 yang berdua benda ni sedak gok....(mung benda gok hok tok sedaknya, sume sedak.. ) holoh holoh holoh....

Meanwhile...

Aku la ni nak masuk dapur, klu payah sgt ngan mokna yg clingy tahap dewataraya ni, aku masukkan je dia dlm bilik ni. Bilik ni kitaorang pecah and pasang sliding door, attach kt dapur/bilik air. eh tetiba kitaorang dapat nama sedangkan mamat Indon ambon yg buat keje. Hermmm tengok anak yg kesedihan cenggini tak sanggup dituduhi melakukan kekejaman lalu melepaskan ianya kembali kepangkuan bonda tercinta, anak owh anak, manakah daya nak dengo dia meraung satu tmn buleh bergema tahap boley mencederakan soket telinga pula tu, hancur luluh hati mak ni nak tgk anak menangis. owh, kali ni telus giler, silalah jamu mata dgn kesepahan bilik ini.

bawak lepas jugak dia ke dapur, mainlah loyang mak ni nak, bio patah riuk pun mak redho, 3 minit kemudian dia buat lagi scene ala kassim.. allah mak haiiii.... lotih den.

 dari itew....surrender lah mak ko ni nak... inilah pilihan dari seorang mak yg sudah tak terdaya malas lagik....ko jgn byk ragam yerk Ammar, bedal jelah, mak dah alter ada sayur dan telur supaya tahap rasa bersalah boleh di kurangkan. kejap, nak panggil Kris Dayanti jap....dia pun muncul menyanyikan lagu....."aku ini...wanita biasa..." fuihhhh Kris cayalah ngan bulu mata pelsu yg sgt awesome boley muncul dlm dapur mokcik. parah dah giler psycho aku nih.,  apak ko keje sampai malam lagik senang mak tak yah susah2 pikir nak masak dinner apa. mak ngan apak ko kan dah berjoli mkn nasi padang siang tu, malam mkn biskut cicah air teh jerk. bajet pun save

 lately badan aku rasa sengal2 sana-sini, bergagau carik balik kayu2 herba yg mak aku bekalkan masa dlm pantang ari tu. Aku kan dlm pantang tu pantang lah sangat... pantang nampak... sari dua je rebus kayu2 herba ni pahtu buat2 lupa, tu pasallah perut tak surut2 tew...jadi bergigih mokcik rebus kayu herba ni, aku rasa dah 2 hari aku rebus, minum tak jugak2...klu mak/mil aku tinggal sekali ngan aku mau terseksa jiwa raga diorang ngan aku nih....

 By the by... ari tu aku tepon Kak Long, tetiba ada satu suara yg angkat, aku cam biasa klu tepon Kak Long suara gatal keladi sume kuar, suka usik dia, sekali aku dengo satu suara yg aku tak cam... eh, sapa ni? - sapa? balas suara itu balik, balik2 dua-tiga kali pertanyaan sama dibalas dgn jawapan yg sama di atas. sekali baru aku cam, ehh,, MAKKKKKK!!! bertuah punya anak suara mak sendiri tak cam. pek pek pek lepuk kepala sendiri, nampak nau cam dah lama tak bertenet ngan mak.

 jadik, set date ajak mak berdating, dinner date kt muara port klang. Muka haku stok2 mabuk tapai sbb kul 10 lebih baru sampai. tp mak aku maintain kontrol jelita auwwww..... dkt kul 11 baru dpt makan. hoihhh hangin betul ngan pakcik ko tu, balik keje 8.30 mlm baru sampai umah, dah tu nak gi Saujana SB lagik amik mak, mak aku ngan aku dah masuk angin keluo asap kelaporang. mak siap simpan storage perut lagik nak makan kt sini.. eh, sebenonya mak aku ni tak baper selera nak makan lately, ari tu dia makan nasi dagang tapauan yg dia kata tak sedap utk seharian tu....alhamdulillah, selera dia makan malam tu, selalu nasik takkan habih tp malam tu byk gek dia makan, suka tgk mak selera cam tu. mak kata hoihhhh jauhnya tempat ni, dah hampir bertaubat tak mo pi dah tapi bila dpt makan sume org pun lupa perihal kejauhan dan keterlambatan itew.

 wahhhhh udang celup tepung pun sampai, sume org sgt teruja.

 antara hidupan laut yg menjadi mangsa malam itu.

sangat menggambarkan tahap kelaparan sume org malam itu. terimakasih buat suami tersayang untuk semua ini walau dirimu telah diblame malam itu. eh geli ketiak pulak rasa guna ayat skima.

Sekian saja dulu, can't wait this weekend, nak gi amik angin pulau. Panggilan Pulau gitew kekdahnya. Selamat berhujung minggu dan bercuti sekolah sume, babai. Sayangi keluarga anda.

6 comments:

somuffins said...

Yong
Mekasih..sebab dah beri I bekalan hujung minggu maka daku senyom tersimpol2 sensorang disini ;-)

Selamat bercuti dan selamat mengompol lelemak, ahaks..

aida said...

hampir seminggu menunggu n3 kak yong... eehehehe....

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam..
Yong Oii, bila nak berenti tayangan makan2 ni.. Tiap2 kali tengok terkecap mulut..
Apa2pun selagi selera ada ikut lah rasa..tak gitu.

~jeet~ said...

sukanya cik aly amik tiket VIP, sy takleh tahan gelak tiap kali baca entri kak yong,

alhamdulillah, maintain dia nengok 106, bukan apa, budak2 skrg bnyk pengaruh tak elok, kalo dr kecik dia syok dgr zikir, kite pon tmpang syok :)

Anonymous said...

Yong,

ahkak tak tahu nak komen apa. Banyak benda mu ceghita kali ni.

Tapi gambar udang goreng tepung tu memang buat air liur meleleh. slurrrrrrrp.

Yong Kamariah said...

Cik Som,
Fuihhh seksa tu nak tinggalkan bekalan tu, satu entry berhari nak siap heh heh heh... lelemak mmg dah bermaharaja lela kt badan cheq nihh uwaa....tq anyway.

Aida,
auwwww terharu mokcik ada juga yg tertunggukan dan rindukan mokcik hahaha perasan kejap....

Kak Iha,
uihhhh mmg takkan berenti punya, diriku dan makanan takkan mungkin berpisah hahaha...(tp tokleh sgt ikutkan rasa ni, kang badan binasa huhu)

Jeet,
betui tu Jeet, nak membentuk anak sekarang ni amatlah mencabarnya terutamanya di saat teknologi terkini makin canggih, cik aly tu selalu klu nak tgk tv dia kena entreprame ngan abang dia, kang alih2 dia bukak astro ceria, sib baik adik tak reti rebut channel lagik hawhaw...

Ahkak,
ambe mmg suka bersembang, penat nak layan entri ambe dok? heee... udang celup tepung mmg terbaek lah, ari tu macam2 makan, dpt bil terkejut gilerrr... terkejut sbb murah gilerrrr!!! rezeki allah taa'la...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife