Monday, May 21, 2012

Aku dan sesuatu...

Setelah sesi memerahkan keringat otak berakhir aku pun tersadar otak aku sudah berkarat. Maybe sbb I'm aging. Giler payah tersengal2 nak hafal elemen2 n prinsipal2nya sampai satu tahap tertanya2 pada diri sendiri, 'yo yo man, what are you doin' here man'??? ~gaya rapper berkepak2 menari sambil pakai baju sweater 4 lapis~, trainer tu plak pesen baling telur plastik sana-sini, ko sambut ko kena jawap soklan. Panic attack semedang mokcik. Akhirnya telur ayam tu sampai juga ke tgn mokcik, damn! dah pueh mokcik menyorok bawah meja nampak jugak. Tetiba kompius mana satu quality policy mana satu quality objective. Mudah sgt kena panic attack sekrang ni.

Jadik sekarang aku mahu cool down dulu.... Bukak RP then select Playlist "The Best of 80s" tetiba khen.....keluolah lagu Siti Fairuz dan kak Melah, terus panic attack lagik sekali sambil meraba-raba pipi....tapi mulut ikut lagu..."bila ku rindu...aku tersebut namamu.... "owh MG ... I can't be that old..!!!" oh yes, you are.. sob sob.. harap2 tak pegnen lagik eh tetiba....Jadik tetiba memori silam menjelma..khennn,..tetiba....

Aku ingat, dalam zaman early 80s, aku membeso lebih matang dari usia. Aku ada 4 kakak dan sorang abang. Masa tu, umah kami antara yg terawal ada tv.
yeahhh our old tv, pretty much like this, tapi ada tetingkap kt depan tu...model 70an kot lah.... makanya, akulah peneman setia akak2 aku tengok tv specifically Kak Long. Kak Long standard arrr.. adik2 belajo sana-sini sedangkan dialah peneman setia teratak bonda. Kak Long is like our second mother. Masa mak dalam pantang, Kak Long le ambil alih tugas mak, memasak, membasuh, dan takkan aku lupakan catu makanan. Giler garang Kak Long aku time tu, nak makan beratur dulu dia yg siap cedokkan lauk. Kalau aku imbas balik dia mesti kata dia tak ingat, semedang jelah khen... kalau banyak songeh kena luku.. akakaka...tapi satu benda je...dia suka tengok tv larut malam, pahtu aku le kena teman, penakut sia dia tu...so aku masa tu dalam darjah 1-3 gitulahhh, pasrah jelah... akak aku suka layan citer omputih, maka aku pun berjangkit lehhh, siap siangnya tu aku berlagak speaking omputih bertabur kt anak2 jiran aku, hafal giler ke hapa skrip citer omputih tu... but that was how I learn my English... Oh My Englishhh!!!!...



nilah antara tv show yg aku dok hadap.... ha ko...tak dek makna de parental guidance nyer kecik ceniap dah tgk citer cenggini...pembukaan episod dah ada adegan depa ni mandi dlm bath tub sambil kissing kuakuakuak..tapi apa ada hal, bukan aku paham sgt pun. kata pun jadik laki bini penyiasat khennn...aku tak baper suka sgt lah kt hero dia ni, cam gatal jek, Robert Wagner ke apa nama dia???

 
 ni lagik satu... citer penyiasatan...Stephanie Zimbalist, kau sgt hot lagik jelita.. satu lagik couple penyiasat, hero dia pulak sgt hebak satu Amarika, selalu jek heroin kena kidnap ngan org jahat pahtu Abang Pierce Brosnan hensem macam nak pitam dtg selamat adoiii ai..

 
 see seluo the bell bottom tu....aku ada satu masa kecik hahaha.... ni ler satu2 tv series yg terang lagik bersuluh mengeksploitasi wanita dgn body yg sgt gorges lagik seksi auwwww...... hi Charlie.. good morning Charlie....eiii gatai! Abang Charlie pun gatai sama!!!....dan-dan akak aku nak buat rambut gaya Farah Fawcett tu....
oklah, itu je pun antara citer yg aku ingat yg sepatutnya ada label PG, SX dan yg sewaktu dengannya yg supposedly budak kecik cam aku tokleh tengok tp tengok jugak haha...that's why... aku ni matang sebelum usianya, omeh betul mulut aku masa kecik, pot pet pot pet je.. bila dah akhil baligh akulah gadis pemalu lagik sendu...auwwmmmmm!!!



 
yg ni... tak boley blah arrr kan...sama cam sepupu dia bionic woman, semedang je tgh kejo penjahat ke, angkat benda berat ke maka akan terdengolah special effect tenenenengggggg... cam bunyi besi kena tempa tu khennn....i like...eh don't like arrr, aku tak baper layan sgt arrr sbb aku rasa hero dia kontrol macho sangat lah...

homaigod..... citerni...I had my first crush sbb tengok citer ni...hensem betullah Starbuck tu ek.... eh nanti, Apollo pun hensem gek, eh nanti, Starbuck tu cam cool sikit kan...Apollo tu ada miang keladi sikit, so tak jadik minat Apollo, so jatuh chenta kt Starbuck arghhhhh ~back hand letak kt dahi~ tiap kali malam Jemaat gitulah, aku akan menjadik samseng potong que mengaji sbb nak kejo balik cepat tgk citer ni lepas berita. p/s : heroin dia bukan ke yang nama Sheba tu????


Oh My English.... Chips...Eric Estrada....ow ok, suka tgk dia tahan orang je, sbb dia ni pun miang keladi suka mengorat anak dara orang. tak jadi minat.

omputih ni asyik lerr nak wat citer penyiasatan... tp 2 ekor ni cam kelamkelabut sikit dok? aku ingat2 lupa tp yg harusss aku ingat, satu hari tu kan, guru mengajo mengaji aku tu kan ke garang, sekali ada satu surah aku lupa lah... dia ada bunyi macam starsky & hutch pada pendengaran aku lah time tu, so aku, akak aku, ngan 2 org lagik kawan giggling macam nak mamp...menahan2 depan tuan guru tu gila dow....terus tok guru sebat lantai papan tu.. sib baik tak sebat sekor2, memasing dan tersentap so bila dpt turn mengaji terus tergagap...hai lah.. kenangan, kenangan....

the plane! the plane!... alahai chomelnya si ketot tu menyambut the plane kt Fantasy Island, the Island where your dream came true, ko bergaduh laki bini ke, perang dingin ayah ngan anak ke.. sume ok je bila sampai sini...and don't you forget the hulla dancers! hot or nottt???...

... and who will forget Melissa Gilbert buat tangan berdepang2 turun bukit itew???  ok, aku practise sekurang2nya 3 kali sehari kt slope belakang umah aku.

OMG... who will forget kisah Sang Kancil dan monyet yang makan cili tew?? "jangan monyet, jangan...." pahhh... sume org jadik monyet je gara2 citer ni.... asal tak bagi benda je 'jangan monyet..jangan"....

lepas tu kan, akak2 aku pun suka bebeno dengo radio dan kaset...

 tp bebanyak penyanyi early 80s ni kan, aku suka ngan Gaya Zakry ni...suara dia unik dan tone suara berat..ehh tetiba jadik juri AF ko???  lagu dia aku suka, "embun dihujungnya daun...menitis lalu berderai...", melalak-lalak aku nyanyi lagu ni... kt atas pokok jambu batu. Favorite spot waktu petang aku masa kecik adalah pokok jambu batu bercabang2 kt dapur umah mak aku. Umah mak kt kaw bukit, so bila panjat pokok jambu tu aku boleh tgk serata alam yg cantik lagik tenteram dari atas bukit tu...aku jatuh sampai terkehel tangan pun dari atas pokok jambu batu tulah jugak...tp masa tu tengahari rembang.. masa tu kt dapur mak tengah goreng ikan, kt radio plak lagu Alleycats "ku taburkan beras kunnyyeeettt.. di tgh halaman bonda".. tetiba kedebum kedesup nangka busuk jatuh. Tomboy sangat khennn... sekrang turn aku pulak geleng2 kepala tgk Cik Aly membuas panjat sana-sini..padahal jawapan ada di masa silam...atoiiiii.... ai.

ni lagik sorang I like...."di malam bulan mengambang...wajahmu terbayang..." kali ni melalak dari atas pokok rambutan spesis 'cikgu sekolah' arwah ayah. Asal nak feel je aku panjat pokok, tatau kenapa. Tapi aku pastikan arwah ayah tak dek kt umah baru panjat. Ngan mak apa ada hal, lembik sangat marahnya. Tapi atas pokok rambutan tak pernah jatuh, dahan dia solid agaknya.

hoihhh tu lah dia nya penangan expose ter over masa zaman kanak-kanak. If I closed my eyes, I could still feel that... the surroundings, anganan masa kecil, gelak tawa yang berderai-derai, the blueish sky ever, small, clear stream down by the slope belakang umah... green, green grass menari2 di bawah bukit bila ditiup angin... hermmmm... zaman anak-anak yang penuh warna-warni...

udoh, penat otak jugak nak ingat sume ni, i'm sure you darls have your fav. masa kecil dulu, so what's yours? so chow dulu...
Salam Isnin yang manis.


6 comments:

somuffins said...

Yong
I just love your entry, it's the best ever cos I can relate my life with every single thing that you've mentioned here except Battlestar Galactica. Where was I then?? Tapi boleh aje kenal barisan pelakun tu.. from left was Sonny Bono, husband Cher, kan? Pastu yg rambut putih tu, pernah main jadi bapak dlm citer koboi..'anak' dia was Michael London. Yg kanan sekali was Dirk Benedict kalau tak silap, hehe.

Love his entry very much wpun ia buat ku sebak, miithh3..

aida said...

kak yong...
zmn sy kecik dh ada citer Jaws... time tu kalau nak mdi tgk kolah je terbayang2 Jaws dlm kolah...
pas tu dh start citer Fresh Prince of Bill Air... Will Smith berlakon... paling tak ketinggalan... citer 21 Jump Street... ms tu la dh mula tangkap cintan dgn Johnny Depp smpi la ni... Full House y sikembar tu berlakon pun best juga... kak yong x layan ke citer jepun y mula kuasai TV kerajaan Malaysia ms tu... Maero Attack... Oshin... fuhhh... mmg potong que mengaji la ms tu...

PatinPasta said...

Yong,
Knight Rider Yong tak tengok ka? Saya suka!

Pastu cerita penyiasatan dua-beradik laki tu. Hmm amende entah nama dia (saya amnesia). Hensem!

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm Yong..
Memang betoi kata CS entri you very interesting dan rasa sebak teringat betapa masa2 silam. Everyone has their special cerita kan..Pernah dengo The Bold and the Beautiful tak..
cerita tu memang semacam sikit..tapi I suka tengok feshen dan rumah dia..
Masih ada lagi..more than 25 yrs tau..

Yong Kamariah said...

Hai CS....kan..kan...nampak gayenya den ni pun dah dimakan usia since boley sekapal ngan CS yg ada anak teruna dan dara yg beso2 dahhh....
aikkk... tak tgk battle star tp ingat pelakon? terel tew, tp barulah kita ingat betui lah nama Apollo tu Dick Benedict.

Hello Aida gorjes...
aiseyman, sume citer ko ckp tu mmg akak tgk, tp dah beso lah sikit dahhh, ko badge muda sket nihhh, tp citer Jepun apa hok tak layannya, Maero Attack.. Chun jaguh bola tamparrr... kumpulan Baifushi...mencari ibu, puan Mariko...hakhakahak...ingat lagi lagunya!

Yong Kamariah said...

olla Cik Patin,
Knight Rider apa hok tak tengoknya, hero ganteng, kete canggih, harussslahhh....
alah alah...mcm ingat2 lupa la penyiasatan adik-beradik tu...tapi apa yahhh?????


Artlover Kak Iha,
kenangan lalu menggamit rasa kekdah...The Bold and Beautiful of course kita layan! the famos soap opera tgh2 malam tu...dia punya working title pun dah menayangkan body2 dan wajah2 anggun... tghmalam pun ku layankan jua kahkahkah... mmg dedulu mata kita ni mata burung hantu, tahan jaga pahtu tgk citer yg tak sesuai ngan usia kehkeh...pahtu citer yg Alexis tu... Dynasty tu, sume chek layan...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife