Wednesday, May 2, 2012

Besday Best!

Salam all. Had a wonderful weekend and Labour Day everybody? Good. So did I.
So I wanna stori-mori the besday bash that we've had Saturday the 28th masa harijadi Mak Jemah uols. Makan hati Mak Jemah harijadi mak jemah tapi sume celebrate besday Aleesya, takperlah, namanya pengorbanan seorang ibu ahaks....


So inilah pengantin yang diraikan, obviously belum puas menerokai deria rasa. Sume benda masuk dlm mulut hermmmm...

A day before....


Makcik ngan pakcik ko standard arrr sume benda wat last minute...hari Sabtu nak buat majlis petang Jemaat baru terhegeh2 nak cari barang. Ada hati lagik nak menerai nasi Ambeng yg katanya femes beno kt Sg Kayu Ara tu. Soooo apa lagik...Google it and map it! ...


Tapi kak Yong mmg tak boley harap lah klu tang baca map, Geography bab topography out habih. Pastu bising klu pakcik salah jalan. Setakat nak gi Kayu Ara pun tgk map poyo habihlah...bak sini kata Apak eh, hoihhh baca peta punya hal boley bergaduh lakibini...
"eh apsal kita blink2 hok kaler biru ni tp nampaknya dah melepasi tanda merah ni???" kata kak yong.
"Patah balik ouiiii, patah balikkk!!!!!!!''' -
-"Patah balik ke hapeerrr...patut belok kiri awak kata belok kanannnnnn!!!! - kata pakwe ku.
 "owhhh ye kerrr? - kalau salah aku mmg gitu, penuh redho je tone suara tewwwww... gadjet2 tu sume mak jemah boleylah buang ke longkang ye mak jemahhhh.

Penat gaduh akhirnya yang adoooo resto tu tutuppp...udohlah dkt pukul 4 perut masuk angin keluo asap akhirnyaaaaaa....berterimakasihlah ada kedai pandu lalu....
Makonyo meneruskan perjalanan ke Klang, nak borong candies.

Masa nak sampai kt kedai tu, tetiba nampak seekor kucing tgh menggonggong anak kecik tp tgk style macam nak makan budak tu. hooihhhh tersentap hati keibuaan mak jemah lalu I freaked out nooooooo!!!!!! sampai pakcik ko brek mengejut. pakcik makcik came to the rescue. Apak eh lagikkan terus angkat ekor kucing sambil menjerkah kucing itu. kucing itu pun melepaskan anak kucing dgn marahnya. "agak2nya mak budak ni tak???"  kata mak jemah kepada pakcik. Pakcik ko pun mengangkat ekor kucing tinggi-tinggi, sekali nampak jantinanya. -'owhh ok'- kata pakcik sambil melepaskannya. probably mak budak tu nak selamatkan anaknya. Sedo2 pi parking depan resto cina, seorang Apek terkedek2 menyaksikan kejadian disaksikan puluhan mata lagik. "Ayarkkkkk mahu makan anak kahhh?" kata Apek tapi bukan Khairul Fahmi Che Mat lagik. hoihhh malu mak jemah sume org kt resto tgk sketsa tadi. mak jemah doakan kedua2 ibu dan anak selamat amin.


bagus khennnn... esok Sabtu nak wat mejlis hari Jemaat terhegeh2 list out barang....

......udoh sampai kedai borong candy sebelah resto Cina. fuihhhh bersyukur kehadratnya tak bawak budak2, klu tak parahhh mak apak ko...alangkan aku org dewasa ni pun tamak haloba menguasai diri apatah lagik bebudak belum mummayiz.
Lepas beli belah pi amik the kids terus perjalanan ke Sungai Buloh, nak melawat org balik Mekah dan nak amik bibik import. Mcm tak de apa je esok tu.....

Hoihhh Mak Long.... lawa bekas... pinjam boley?... pinjam boley?.... pinjam boley??? - echo-
(berat siot bekas porcelain)


kau tahu le org balik Mekah klu bawak balik benda ni banyak-banyak... timakasih Mak Long atas bekas serving dan juga bibik import.

hoihhhh Apak kau... hover tau, hoverrr.. senyap2 pi tempah banner, tempah satu dapat free satu kekdahnya, siap satu lagi gantung kt tempat ikan peiharaan dia..... dan2 petang jumaat tu jugaklahh pi amiknya.

hokalohhh mok mung ninggg... kalu ngutuk Ayoh no. satu.... tgk dia tu.... sume benda nok tempek ngan muka anok dia....

padahal org nok makan koyok jugok label tu.... <<<<<<-----eh betul lah Apak eh, sian muka anak kita kena ronyok2 lepas org makan bendalah ni. huhu...
Gilerrr ahhhh... pagi Sabtu kul 10 ensemble kan sume benda, gambo atas tu masukkan dlm goodies punya bag- biskut ekskrim yg dimasukkan dlm cuppies, hok bawoh siket tu lollies.
-eh Aleesya....dah nampak ropa beruang koala posing kt pokok buloh jek...hadoihhhh lah bibiks nihhh tempek tak mengikut simetri piawaian nih...


Last minute prep usually could create a masterpiece, in my case it was meranapiece... tu bekas polisterine kek eskrim aku balut2 ngan wrapping paper, pahtu arahkan the bibiks (owh timakasih Kak Long ngan Kak Nanie bagi pinjam bibiks ari tu) cucuk-cucukkan je lollies kt ateh tu... sekali..."makndak...tak boley cucuk makndak..." - owh yes, the bibiks call me makndah, sgt sweet...
- korang buatlah apa yg patut, mak buzy masak kari ayam noks
So this is the bibiks' masterpiece - balut ngan red tape jek. hokaylah biks, baik ada dari tak dek...
Kesian ko dik dpt mummy tak kreatip. Esok2 klu ada party pakaian beragam ke jgn mimpilah mak ko menjahit baju ala2 bunny ke, pussy cats ke, labu sayong ke... jahit butang tercabut ke, baju tertetas ke, pun soh apak ko tolong jahitkan, dia lagik berseni menjahitnya, harapkan mak ko alamat cam bersilang lintanglah jahitannya itew huhu..

tadaaa... my candy bar... boleylah anak-anak...


Berguna jugaklah bekas harta karun tu....apak ko kan selalu wat balik benda pelik2 kt umah, bebudak dia balik assignment selalu bg corporate gift ke haper kt dia, keje mak ko selalu bising.. 'apa lagik ni bang oiiiii....dah semak dah umah kita nihhh!!!!'  owh, tak sangka 5 tahun dr ari tu berguna juga ianya pun.



tu bekas boh candies, etc. tu beli kt kedai 5 henggit, but selling at 2 henggit per piece, agak2 mak jemah mcm bekas boh sampah manja2 atas meja study kot, tp mak jemah belasah jelah dah namanya last minute prep tu. Boleylah Aleesya gunakan ianya 8 thn dr sekarang masa dah setat mengada2 nak jadik gegurl ke, tengoklah cemana. dak pun mak jemah wat pasu bunga kuakuakuak...

Goodies bag.

Menu :



Kari ayam to go along with roti jala, ni masak sendiri, rotinya mak jemah belum pernah menjala, tak konfiden nak menjala so bg SIL meneborkan jalanya. Kalau ada Cik Som kan senang....ke gane Cik Som???

....and I also made this kuah durian , berpusing2 Apak ko pi carik durian kt SS2, bila kita tak nakkan dia, bersepah2 jual tepi jalan, bila nakkan dia.. haiyoooo tinggal gerai usang jekkk...

Sate...erkkk tak sempat nak snap gambonya. Tp rupa sate sama je kan.

Fruit salad

... and the elite laksa Johor, puas aku contact caterer sana-sini sapelah yg boley masakkan laksa ni... tak ramai yg buat rupanya, tapi haku kan very determine, mengidamkan laksa Johor ngalahkan org mengandung anak sulong 7 keturunan kekdahnya, jumpa juga caterer yg boley buatkan ianya...syukur alhamdulillah... sodap bangat nihhh!!! it was a hit dow... oleh kerana presentation dah ok siap ada daun pisang bagai tak jadik pakai bekas serving maklong. save tenaga nak basuh eh.


puas rasanya dapat melepaskan rindu-dendam kt kau wahai laksa Johor... lepas event ada lagik lebih kuahnya, so 2 hari berturut2 aku sorang balun bendalah ni, dr tengahari bawak ke malam...... lepas ni kalau ada org bagi lagi dah rasa nak termuntah ijo dahhhh.

nuggets dan franks - bertuahhhhhhhh beli banyak2 sekali haku rasa ape bendalahhhh yg tertinggal ni....sekali dah sume tetamu balik bukak fridge nak simpan2 brg hadoiiii bapak punya banyak nugget n frankfutters dok bertapa dlm esbok.... sengalllllll pelupo mokcik!!!

The day, the event.....

cheyyyyyyy rupanya2 eventnya hari KeBERSIHan seMalaya. owhhh tidakkkk... habihlah amik limelight mak jemah...alhamdulillah...unexpected numbers of tetamu turned up, gegak gempita umah akak.

mokna ni tengah mengamuk sbb takmotakmotakmo pakai gaun ala2 bella swan ni. fuihhhh good taste honey, mamik like! gaun ni so very the 70s eh???.... ari jemaat tu kan ingat diri terer sgt sume benda boley dibuat satu masa, ingat nak ajak Apak ko pi AON cari gaun sekali mana le sempat, baca map lahhhh sangat khen....sudahnya, pakailah ko dik baju masa akikah ari tu... giler arrr mamik gamble baju dah 10 bulan berlalu. Nak mengamuk sangat..... fine! pakai spender je arrr harijadi kau dik.


yeahhhhh Aleesya is 1 uols! Mamiknya cake tak dok..hokhokhok.....

thanks Dayah for the sedap choc cake! ..

Sekali Ayah Wan akak Pak Long pi amik rombongan mereka yg balik Turkiye kt airport and straight away dtg ke party... tepat masanya memasing dah kelaparan, mak jemah very like and welcome with open arms.....makonya pertembungan rombongan dr Mekah dan Turkiye berlaku maka bergabung meletup dgn gosip2 terhangit.... hermm dok le dulu kome kt sudut dapur mak jemah ni, mak jemah bz uols nak layan tetamu kt hall....soh naik atas takmo, memasing dah osteoporosis awal sgt khen...

dan pembahagian harta ole2 berlaku sebelum memasing membawa haluan memasing, manakan hok jet leg lagiknya...lantak le kome....

owhhhhh hallo.....adikku tersayang dan terfavorite tetiba... timakasih atas ole2 ini, gi Turkiye jumpa baju ni yeh???
and a matching ala2 trench coat for Aleesya darling.... mahap yek Aleesya, setakat nak berlagak kt I-City dulu boleylahhhh... apak ko kata selagi ko masih kamok2 nak tido ngan suara soprano tu kim salam lah nak gi negara 4 musim dgn berbelas jam perjalanan.. pitammmmm mak apak ko kena kutuk dlm katebang. And to Kak Long Azni juga for the baju.


finally... yeahhhhhhh....mari nyanyikan lagu tema Haji Bakhil beramai-ramai.....so the 60s i like....owh abang Ammar pakai topi cenggitu kaedahnya bang?? kornar ke belakang talinya.

tiup lilinnya, tiup lilinnya...

hoihhhhh mak aku.... sampai begitu sekali teruknya!!!!

mokna ni payohhhhh.. asyek nak dicapuk2 keknya tu, topi tu asyik nak direntap sajeh hoihhh hadoihhh!!!!

.... nak menjulur aje tangannya tu.

mahaplah autie, saya mmg tak suka pakai benda apa benda pun kt kepala...


alhamdulillah syukurrr selamat semuanya, sgt berpuashati, terimakasih kepada semua yang sudi hadir, tq juga for the pressies and all, tuan rumah sgt menghargainya, ada hari, ada umurnya kita ketemu lagi, insyaAllah, all and all it was a very memorable event in my life. Aleesya darling, you had a blast 1st ever birthday party!
Babai.

8 comments:

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm Yong..
Amboi..meriah sungguh fiestanya..
Tercunggap2 ku membaca hingga ke akhiri..tapi puas gitu. Sodap itew Kuah Durian makan pulak dgn Roti Jala..Kelass you.
Well done, Yong!

somuffins said...

Yong
Bila tengok candy bar begitu gah sekali, pastinya sambutan besday ibu n anak disambut dgn vavavoom :-)

Cik Som tu kan....dia gugup kalau menjala secara pukal. Dia tu sloth, menjala penuh gemalai. Tak berapa boleh diharap, heheh..

Comel pony tail cik Fify kita. Apaknya pun comel juga, ahaks .. sebab bersusah payah buatkan banner bagai.

Kiranya goody bag cik Fify got personal touch from cik Fify herself.

Camana boleh ngidam laksa Johor tu??

aida said...

kak yong mengidam???? tadaaaa...

amboi x mangajok pun kita di sini... nak juga merasa kemeriahan 1st bday... kak yong kan dh celebrate kat opis... bg kat ank pulok meraikannya...

Yong Kamariah said...

W'salam Kak Iha,
hehhehe...meriah dlm kesederhanaan, anak2 1st besday kena meriah sket, esok2 dah 2, 3 tahun hanto kek kt nursery jek ahaiii...


Cik Som dearie,
amboihhh vavavoom gitew, biasa2 jekkk nak kasik meriah kt bebudak je kugigihkan juga wat candy bar itewwww...hadoihhh bile le buleh merase roti jala from Ratu Roti Jala yekkkk ekekekek....
Ngidam ke laksa Johor tu pasal masa open office tu ada budak ofis buat laksa Johor sodap yg amattt tu hok teringat-ingat tew!!!

Yong Kamariah said...

Aida...
akak tatau ko dok tang mana, tetiba je menghilang tanpa berita...
kak yong semedang jek mengidam Da...
p/s : dlm meraikan anok, mok pun hok lebih2 jugok hohohoh...

aznimatisa said...

Assalamualaikum Yong,

happening sungguh. senapas akak baca n3 yong, macam bawak kereta kat formula 1! Yong tak menulis tiap hari tapi.., sekali tulis siap qadha untuk beberapa purnama,hihi,syabas betti syabas.

PatinPasta said...

Amboi! Double celebration gitu! Meriah! Kek muka si Aly je ke? Muka Yong tak de? Hehe!

Happy belated birthday to both Ummi and Aly!

Yong Kamariah said...

W'salam Kak Azni...
hahaha, saya mmg gitu kak, nak update blog tiap hari tak dek masa, so qadha' je lahhhh sume dlm satu entry... baru lah pitammm mengkome nak membacanya ngehngeh...

Ola senorita patinpasta...
tq Aida...Hajat gitew ler nak masukkan gambo akak sekali tp bimbang plak kang tak muat ateh kek tu kang! akakaka

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife