Saturday, August 21, 2010

9 tahun ...


Tanggal 23hb August 2001, jam 7.30 a.m., disebuah dewan pembedahan, Ammar selamat dilahirkan. Walau Ummi tidak merasakan nikmat kelahiran normal itu, namun Ummi dan Ayah bersyukur ke hadrat Illahi dikurniakan seorang bayi lelaki yang comel dan cukup sifat serta sihat tubuh badannya. Bayi itu dinamakan Muhammad Ammar Firdaus. Disebabkan bayi itu selalu mengalami baby colic dan menangis dari tengah malam sampai ke Subuh, Ayah berusaha minta nasihat kpd imam masjid negara ketika itu makna nama itu, alhamdulillah, ustaz kata molek namanya itu... "mengimarahkan syurga". Mudah-mudahan nak...


Ammar membesar dengan motoric skill yang baik, tiada apa2 yg kami syak bahawa ada yang tidak kenanya pada Ammar ketika ini


Ammar semakin hyper bila membesar, namun ada sesuatu yang tidak kena apabila tiada respon dari Ammar bila dipanggil... no single word and silence was all around and he was too absorb in his on world..nobody could reach him...


Ammar sukar utk dipegang, apatah lagi utk dicuddle, luluh hati Ummi ketika itu seperti di'tolak' anak sendiri. Genap 3 tahun setengah setelah dirujuk ke specialist di 2 hospital, Ammar didiagnosed sebagai mild autisme. Ayah dan Ummi pasrah walau hati retak seribu...

Ammar,

On your 9th birthday, Ummi titipkan sedikit kenangan ketika pertama kali menyambutnya dulu. Masih terasa meriahnya suasana dgn kehadiran ramai tetamu. First birthday katakan, Ummi dan Ayah mahu birthday yang paling meriah dan disambut di apartment yang pernah kami sewa di Kelana Jaya dulu.


Kenangan : the very first birthday...Ammar 1 tahun...


A world of perfect bliss-- to be the mother of this special boy...


The unconditional love : the love that never ends...

Ammar, hari ini genaplah usia Ammar 9 tahun. Sudah besar anak Ummi. Apa yang Ammar tahu mengenai pertambahan usia itu?, tidak, Ammar tidak tahu maknanya. Bermainlah nak, gembiralah nak, kerana esok tiada sapa yang tahu. Hanya 2 hati dari darah dagingmu sahaja yang tahu betapa gundah gulananya memikirkan masa depanmu. Tapi syukurlah, tika diusia ini, Ammar sudah boleh bertutur, menulis, membaca dan dapat mengikut arahan. Walau kadangkala ada rakan sebaya yang normal sesekali menggelarkan dirimu gila dek lainnya perangaimu dari mereka, Ummi selalu doakan Ammar senantiasa dlm lindunganNya. Tiada sambutan yang meriah dikala Ramadhan al-mubarak ini tapi doa Ayah dan Ummi tetap bersemarak dan senantiasa mengiringi langkahmu nak.

Ammar,

Dengarlah Ummi mahu berpesan...


Ammar, dunia ini penuh tipu muslihat, onak dan ranjaunya... Ummi tahu yang Ammar tak mengerti apa-apa...


Sesunnguhnya Ummi dan Ayah sentiasa doakan yang terbaik untuk Ammar...


Dan doa dan usaha tanpa hentinya supaya Ammar dapat membesar senormal mungkin seperti kanak-kanak lain...


Ammar tahu, when you are younger, hospital was always your second home, sakit selalu... namun Ummi halalkan dan reda setiap titisan airmata yang tumpah keranamu...tidur yang tidak cukup keranamu...demi keranamu nak...alhamdulillah, sakitmu itu sekurang2nya menyedarkan Ummi betapa agungnya kasih sayang seorang ibu, pengorbanan seorang ayah...


Tidak putus2 Ayah dan Ummi mencari perubatan alternatif buatmu...samada berubat kampung atau bertemu specialist...

In happier times,


Kalau boleh Ummi mahu Ammar happy sentiasa...


Bahagia, cukup makan pakainya...


Gembira seadanya, bergaul dgn kanak-kanak yang normal walau mereka kadangkala meminggirkanmu...


Ammar, jadilah anak yang berguna....


Semat dan penuhkan ilmu di dadamu...


Ingat pesanan gurumu...


Hormati ayahmu...


Sayangi ibumu kerana ia membawa ke syurga...


Kasihani pada yang tua...


Sentiasa pemurah pada yang memerlukan...

Itu pesanan dan doa Ummi buatmu diusiamu menginjak 9 tahun. Ayah dan Ummi tidak tahu sampai bila kami akan berada sisampingmu selalu... hanya Allah sahajalah yang dapat melindungimu selalu nak...

Happy 9th Birthday, Love!

8 comments:

~jeet~ said...

kak yong, sayu saya bace entri ni, happy birthday to ammar, sy rase even anak yang normal pon parents akan tetap risau dgn masa depan ank2.
as long as akak dah try educate, you already put in your effort, the rest tawakkal, insyaallah dia dalam lindunganNya..

Yong Kamariah said...

tq jeet..mudah2an, amin...
betul tu jeet, ibubapa manalah yg tak risaukan anaknya, lebih2 lagi kalau ada special kid, 100% perhatian kt dia jek...diam2 dah besar dia...alahai...

Aida Rezuan said...

Yong,

Hmm.. I'm not married and don't have any kids, so I can't really say I know what you feel. I do know that your words really touched me.

Wishing Ammar a wonderful birthday and may he's always be under His protection. Amin. May he also see how lucky he is to have parents like you guys.

Normi Ali said...

hepi besday Ammar.......sedih lak n3 yong kali ni...

Yong Kamariah said...

Timakasih Daa... your words also touching... nti klu ada anak sendiri jagalah ia dgn sebaik mungkin dan cherislah ia hingga akhir hayatmu...

Yong Kamariah said...

timakasih Normi...bebudak cepat betul membesar kan? rasanya baru didukung2, ditimang2, tup2 dah beso panjang...

intan said...

hepi bithday ammar, dh 9thn dia.Menitik air mata sy bc entry nih kak yong.

Maya Marisa said...

dear yong,
salam perkenalan. came across ur blog at aida's. apparently our names were being tagged with the blogwalking award.
such a lovely note you wrote for your wonderful son. ibu mana yg tak sayangkan anak yea tak? kasih ibu sampai ker syurga.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife