Sotong Sumbat Perpat
Bila mata dah makin kuyu petang2 hari tu haruslah mak telek2 buku resepi. Ada satu gambar yg cepat menangkap mata mak, buku dia Masakan Tradisi Johor oleh Halimah Shuib. Ditelek2 rupanya tu barulah mak perasan ropanya si Halimah ni (bukan, bukan HJ), beliau adalah pengasas jamu mak dara. Oh rupanya terer jugak dia masak eh. Tabik spring utk beliau di situ. Maka nama dia sotong sumbat perpat. Jadik mak terailah. (Aish, rasa cam Mak Neng pulak bila bahasakan mak nih). Sebab dia ada kelainan tang sumbat tu maka aku pun coba. Bolehlahkan, tp sebab masak sekali ngan gulai tempoyak ni maka dia jadi lauk sampingan je lah. Tapi cam biasa, aku olah2 kan lah ikut suka aku sbb tangan ni haippp biasa nih, tak bedung. Sari dua ni terajin lah pulak nak main2 resepi nih. Jadi, mari kita semak resepinya :
Bahan A :
-Sotong
-pulut tanak
Bahan B :
-7-10 tangkai cili merah (kisar)
-7 ulas bawang merah (kisar)
-3-4 ulas bawang putih (kisar)
-sedikit pes cili kering (optional)
-sebiji buah keras (tumbuk)
-sedikit belacan
-1/2 cawan santan pekat
-1 serai di ketuk
-1 biji tomato dicincang
Bahan C :
-1 labu bawang besar
-3 biji tomato
-1 biji timun siam
Cara-caranya :
1. Sotong dibasuh bersih dan dilumur sedikit kunyit.
2. Sumbatkan pulut tanak kedalamnya dan sematkan dgn pencungkil gigi atau apa cara utk kepala sotong lekat bersamanya. Ketepikan.
3. Tumis bahan B kecuali santan hingga pecah minyak
4. Masukkan sotong dan kacau sebati
5. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan2
6. Perasakan garam dan gula
7. Masukkan bahan C, kacau sebentar dan angkat.
-ya ampun ibu Halimah, anak dah renovate sedikit bahan2nya tu...Selamat menerai bg yg nak menerai!
Comments
Asyik2 sambal cincin.. boring gak..
boleh gak cuba ni.. tembam-mambam jadiknya
terai Rin, jgn tak terai, sama cam aku, asek reti masak sambal sutun jek...sesekali kena ubah angin ye tak?
Uiks! Tengok gambo sotong sumbat Yong, terus tingin nak buat untuk berbuka. Sotong lak tarak, camno nih? Wawawawa!
Nak puji gambo2 Yong makin mengancam skang nih! Bravo! Bravo! *sambil tepuk mousey* Teruskan tepek gambo2 tau!
* pulut tuh tanak bubuh santan tak? ke untuk resipi nih tak payah? (tanya soklan sambil lap air liur leleh)
Sotong and seafood memang senang bebenor dapat kat sini, Yong. Cuma stok dalam fridge ku itu.. tarak. Haha! Maleh nak keluar gi beli, paneh.
Ooo.. so tanak besa tak bubuh santan, ek? Orait roger! Hehe!
Persiapan raya? Memang SENSITIP tau, Puan Yong! Wawawa! Takat nih, hapa pon tak prepare.
Yong cuti raya sampai bila?
Salam ziarah.
Renovate hehehe, kurang kaler merah nampaknya, ni misti kes tak tahan pedas, anyway sedap nampak gayanya sotong sumbat nih..
Kurang merah tu pasai guna cili merah, sbb resepi asainya gitu, klu guna cili kering tu mesti dah merah kan, kang langgar daulat ibu halimah lak, ahaks!