Blackforest Trifle



Sebenarnya idea puding ni saya ambil dari sini. Namun disebabkan faktor iklim, masa dan mudahnya nak dapatkan bahan, maka saya buat versi saya sendiri, which sgt tidak menghampakan! Ianya resepi yg mesra Giant, Tesco, Mydin dan yg sewaktu dengannya tehehe. Hermmm, kalau jadi buatnya dengan sukatan yg betul, rasanya saling tak tumpah dgn coklat indulgence SR! Eceh...melebih2 la pulak makcik nih...jadi mari kita semak resepinya itu :



Resepi puding Blackforest Trifle

Lapisan pertama :
- A slices of kek coklat (ye, takyah susah2 buat, beli yg ready made jek)

Lapisan kedua
-1 kotak jelly serbuk perisa Raspberry (saya guna Nona)
-beberapa biji strawberry
-3-4 tbs jem blueberry

Lapisan ketiga
-3-4 tbs tepung kastard
-1 tin susu cair
-1 tin air
-1-3 tbs gula
-secubit garam
-dark chocalate/coklat masakan

Lapisan keempat
-250g cream cheese
-250/300 (1 kotak) thickened whipped cream
-3 tbs gula kastor

Cara-caranya :

Lapisan pertama
- Susun kek coklat dlm bekas (sukatan ini utk bekas yg sederhana besarnya)

Lapisan kedua
- Larutkan jelly mengikut arahan dikotak. Dah larut tutup api.
- Dlm bekas berasingan, cincang beberapa biji strawberry dan gaulkan dgn jem blueberry.
- Masukkan strawberry yg digaul ini kedlm larutan jelly, kacau sampai sebati
-Curahkan ke atas susunan kek coklat dan biarkan sejuk
*Now, campuran bhn ini dpt menggantikan rasa yg dikatakan 'blackforest' itu. Apa nak buat, tak de akar rotan pun jadik kannn...

Lapisan ketiga
- Cairkan dark chocalate dgn kaedah double boiling. Masukkan sedikit susu segar utk senang cair
- Campurkan semua bahan utk kuah kastard ke dlm periuk, kacau perlahan dgn api kecil sehingga likat.
-Tutup api dan masukkan cairan coklat kedlm kuah kastard.
-Kacau perlahan sehingga sebati
-Curahkan ke atas lapisan kedua dan biarkan sejuk dan likat
*Now, utk sukatan gulanya itu, terpulang kpd tahap kemanisan masing2. Perlu diingatkan kek coklat dan jelly itu sudahpun manis. Jangan sampai ada yg kena diabetic koma sudahlah! 3 tbs gula sudah memadai manisnya tu. Kurang lagi bagus.

Lapisan keempat :
- Pukul cream cheese dgn gula kastor sehingga smooth
- Masukkan thickened cream dan pukul lagi sehingga sebati dan smooth
- Curah ke atas lapisan ketiga
-Sejukkan ke dlm lemari ais 4-5 jam sebelum serving
-Hiaskan diatasnya dengan kepingan badam, cherry/strawberry atau kepingan coklat
*Now, boleh juga perah sedikit lemon kedlm adunan cream cheese utk mengelakkan rasa muak cheese, tp saya tak buat pun, rasanya just fine sbb jelly itu sudah masam manis rasanya.


Maka tadaaaa...sedap seh!


Sehingga ke potongan yg terakhir...Selamat mencuba!

Comments

amvoiii..
ngko Yong..

tak menahan aku dibuatnya..
Aida Rezuan said…
Yong,

Eh! Sama la kita Yong! Sama pon tiru resipi tuh jugak. Buat time WC dulu tapi tak sempat nak amik gambonye sebab buat kat rumah derang. Huhu!

Memang sedap, kan? Yong nye trifle siap kalerful lagik, indah dan menggoda sungguh!
Yong Kamariah said…
Rina - amboiii - tak menahan - aku suka lah word tu!
Yong Kamariah said…
Aida - hehehe, awok buat resepi ori eh? mestilah lagi sedap, ori - saya ni olah2 ikut kesenangan kedapatan bahan - tak jumpa black cherry tu, so reka2 je ler n sgt tak menghampakan!
Nti awok buat lagik tempek kt blog yek!
Aida Rezuan said…
Yong,

Ori tuh tak ori jugak la Yong (improvise macam Yong gak :D) sebab time carik black cherry kat Carrefour, tak jumpa la pulak. Maleh nak gi tempat lain, so saya beli jek fresh cherry, buang biji, potong dua and tepek jek atas kek. Hehe!

Tp mmg tabek sama itu resipi, kan? Memang licin! Orait, next time buat.. saya tepek kat blog. Hehe!

Popular Posts