Diari Ramadhanku

Yuhuuuu!!!! Olaaa!!! Baru rasa nak lega sket sejak pindah opis nih, rasa nak koma pun ada letih2 pose pun apa ke heyyy nya membanting tulang kemas2 barang lagik, i'm talking about a bigger library with bigger facilities, belum masuk sendiri punya brg ngan fail2 kabinet, compactus lagik, makkkk, nak nangis pun tak dek ayo mata buleh keluo pun! Kt umah pun double happiness horror nya berkemas2 jugak setelah dapur dah siap... merana betullah badan makcik nih...adoiyaaiiii...Semalam terpaksalah makcik pinjam bibik Kak Long satu harian tolong cuci, kemas, update, loading, unloading segala. Aku heran jugak ler sbb barang2 umah aku dah macam aku ada anak 5 pulak! rasanya kabinet kt dapur tu dah terextent tp brg2 ngam2 jugak buleh muat....

---------------------------------------------

Diari Ramadhan : Minggu pertama

Ntah kenapa aku tak rasa ghairah nak sambut Ramadhan dis taim around, sumer sbb dapur yg baru siap hari ke4 puasa! Aku tgk umah pun dah letih satu badan, apatah lagik blk dr opis letih seletihnya. Minggu 1st pose tu terpaksa lah menapak kt bazar Ramadhan. Dan hari 1st tu jugak le aku kena CB2, lebih kurang akronim saintifik bagi attack kolera. Nasi kerabu punya hal.... ntah napalah aku ni mmg jenis manusia yg tak gemor sgt pi lawatan ke tapak BR, pelik la aku tgk org berbulu2 umat ramainya membeli-belah ke sana, bak kata pak inchik klu org jual batu bungkus dlm daun pisang pun agaknya org beli. Adoiii...hari ketiga kunjungan aku dpt sekali lagik attack kolera. Aku pun dah tak tau nak makan apa lagik, heran juga aku tak kecur pun nak itu ini... tapi beli 3 lauk biasa pun dah belas2 ringgit, tu belum lagik kuih2, budak Ammar lagik nak itu ini kalah org pose satu hari, gedebak gedebuk dah cecah puluh ringgit!


Sepanjang2 jalan nak masuk taman perumahan, dlm 3-4 kelompok gek BR yg aku kena lalu yg buat jln mesti jem punyer, umatnya kurrrr ayam...ramey kome!


Hari pertama dan kedua... hasil barangan tunjuk...boleh tahan gek napsu makcik walau kunun tak berselera kt BR nohh..


Masuk hari ketiga, ngan nasi2 aku tunjuk!


Ammar sedang menyahur dlm pukul 7 sebelum pi sekolah...boley??? Setakat hari ini, Ammar dapat le bertahan separuh hari pose... 1st and 2nd day mak ayah tak kejut sahur pun sbb bajet dia tak reti lagik nak pose...rupa2 kt sekolah cikgu kuarantin tak bg gi kantin, so dpt le dia pose sekarat hari...takut kau kt cikgu yek...balik nursery mengamuk mintak nasik...alahai... hari Sabtu dpt pose sampai kul 1 jek, tu pun dah mengentak2 kaki mintak maggie, makanya budak ini pose 1st half and 2nd half...2nd half sampai waktu buka, tu yg dok tunggu depan tv dr pukui 5 tu! Hari Ahad dpt bertahan sampai pukui 3 p.m., dah puas dan jenuh mak dia bg kata2 perangsang... hai shushahnya nak bagi anak autisme ini faham makna puasa...dpt separuh hari pun dah bersyukur dah....weekend mmg kejut dia bgn sahur pukui 5 - adussss shushahnya nak bukak mata dan mulut!


Hari Sabtu dan Ahad bercuci kemas umah - tu baru dpt bahagian dapur je tuh, bhgn depan belum setat lagik! Maka hari Sabtu pi buka umah kak Long...mak aiii..rasa nak sujud syukur dpt makan berhidang macam nih....


Tiada apa buleh banding ngan home-made cooking - Kak Long masak macam2 ari tu - ada sup tulang, gulai nenas ikan masin, sambal udang, ikan terubuk masin buat sendirik, etc, ect.... brrrppp... kenyang alhamdulillah... Terus bawa balik bibik Ersi tido kt umah, esok nak keje kuat!


Bibik Ersi tu, giler punya rajin, lepas sahur kt umah aku (lauk tapauan umah K.Long), terus on keje, aku kata rilek dulu Er...saya bangun dkt pukul 10 kot... dia kata takper, so satu hari tak renti buat kerja mencuci mengemas... hehe, aku tolonng dia jek...yer lah, mesti lah aku kasik upah...
So, nilah hasil dapur yg dah siap tu...syukurlah dgn bajet yg terhad itu...


Toy baru aku nih...hari ni baru nak rasmikan dia betui2!

Til jumpa lagik! Oh yea, masih tak terlambat utk aku ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak!

Comments

Aida Rezuan said…
Yong,

Baca pasal Yong penat, saya pon tumpang penat. Hehe!

Seronok kan berbuka posa beramai2 gitu. Meriah jek rasa, macam dah nak raya.

Yong, patut la dapor lambat bebenor siapnye haaaa. Kalo saya jadik agent nye, 2 tahun baru siap tau. Walawei! Bapok la canggih manggih nye! Canteknye! Tak sabo nak tengok aksi lauk pauk dari dapor baru mu itu!

* Selamat berpuasa!
* tumpang masak megi kat dapor baru tuh, buleh? :D
~jeet~ said…
salam..amboi jeles tgk dapor baru, sy memang gian nak dapor ade ala2 bar gitu..kelas..cantik..jeles..cantik..jeles...
Yong Kamariah said…
aida - haiii sapelah tak penatnya wehhh ngan koje2 mcm tuh, berat mata memandang berat lagi bahu memikui nya huhu...
-buka pose ramai2 mmg syok Da, kt Lembah Klang nih ada 2 kakak, mmg weekend kami bergilir2 le masak
-ye ker awok ni kata dapur koi canggih? biasa je lerrr..bajet pun ciput jek, so toke tu guna kayu nipah je kot utk kabinet tu kuikui...
Selamat berpuasa to you too Da! Nak masak gulai patin tempoyak pun buleh!
Yong Kamariah said…
Amboi Jeet .... nampak canggih dlm gambo je tuhhh...biasa2 je tu, tp kontraktor chek tu mmg fenin la, fenin laaaa...

Popular Posts