Diari 7
Hari ketujuh ni masak asam pedas jek, sebenonya tak le ada mood sgt nak masak since pak inchik keje malam tp aku gagahi jugalah sbb kalu gi pasar ramadhan pun cam tak tau nak beli apa. Aku ni kalu dah makan nasi kira kuih pun tak baper nak jalan dah. Semalam aku masak asam pedas, buleh lupa plak nak beli asam jawanya, sib baik ada Ummi Ton kt Nursery Ammar so mintaklah sket.
Anyway, asam pedas ni ada macam2 versi. Versi yg aku plg suka yg pekat punyer, pastu diketuk serai ngan letak daun limau purut, mmg naik betui aromanya. Selalu aku gantikan daun limau purut tu instead of daun kesum.
Asam pedas ikan pari
Cam poyo je nak masukkan resepi, tp dah katanya jurnal kan hihi. So my version punyer resepi :
Bahan A (kisar):
-Cili kering
-Bawang merah
-Bawang putih
-Sedikit kunyit hidup
Bahan B :
-Bawang sederhana besar yg dimayang
-Sedikit hirisan halia
-Daun limau purut
-Serai
Bahan lain :
-Belacan
-Asam jawa
-bendi/terung/tomato
1. Tumis bhn B didlm periuk sampai naik baunya
2. Masukkan bahan A. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Tambah belacan dan tumis lagi.
4. Masukkan air asam jawa dan biar mendidih.
5. Masukkan air secukupnya diikuti ikan
6. Perasakan garam dan gula
7. Masukkan bendi/terung/tomato sebelum angkat
heh, poyo tak? Ada juga aku tgk versi yg boh black pepper. Org kata versi Johor/Melaka plg best, aku tak ingatlah aku pernah rasa ke tak tp nak kena perasakan juga tuh.
Dan...lauk eksesori : Sayur campur
Tu jelah dulu citernya, masak makcik nak tunggu lagik 20 Ramadhan klu cenggini, kang klu tak dek idea mesti kena gelak kingkong ngan korang.
babai.
Anyway, asam pedas ni ada macam2 versi. Versi yg aku plg suka yg pekat punyer, pastu diketuk serai ngan letak daun limau purut, mmg naik betui aromanya. Selalu aku gantikan daun limau purut tu instead of daun kesum.
Asam pedas ikan pari
Cam poyo je nak masukkan resepi, tp dah katanya jurnal kan hihi. So my version punyer resepi :
Bahan A (kisar):
-Cili kering
-Bawang merah
-Bawang putih
-Sedikit kunyit hidup
Bahan B :
-Bawang sederhana besar yg dimayang
-Sedikit hirisan halia
-Daun limau purut
-Serai
Bahan lain :
-Belacan
-Asam jawa
-bendi/terung/tomato
1. Tumis bhn B didlm periuk sampai naik baunya
2. Masukkan bahan A. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Tambah belacan dan tumis lagi.
4. Masukkan air asam jawa dan biar mendidih.
5. Masukkan air secukupnya diikuti ikan
6. Perasakan garam dan gula
7. Masukkan bendi/terung/tomato sebelum angkat
heh, poyo tak? Ada juga aku tgk versi yg boh black pepper. Org kata versi Johor/Melaka plg best, aku tak ingatlah aku pernah rasa ke tak tp nak kena perasakan juga tuh.
Dan...lauk eksesori : Sayur campur
Tu jelah dulu citernya, masak makcik nak tunggu lagik 20 Ramadhan klu cenggini, kang klu tak dek idea mesti kena gelak kingkong ngan korang.
babai.
Comments
Wahhhh.. makin mengancam dan mengganas gambo2 masakan Yong tuh! Cantek la, saya suka! Mesti Pak Inchik berbangga!
* dok bayangkan Yong tertonggeng2 amik gambo. tapi kan, saya pon gitu tau! :)
Bila nak masak sambal petai ni Da? tak sabo koi nak tgk pic awok ngan kamera pemberian si dia tuh!
Ha tuh la pasal, kan? Nasib baik kita tertonggeng2 kat rumah sendiri.. buleh buat gaya bebas. Haha! Sebab tuh kalo makan kat luar, saya jarang amik gambo food.. sebab maleh nak tunjuk aksi tonggeng2, takut kena halau keluar restoren lak. Hehe!
Yong pakai picnik ek? Picnik kena sentiasa online. Yong try download PhotoScape and install. Buleh sentiasa guna, tak yah online. Saya guna PhotoScape.
Mudah dan banyak features. Photographing is also about how we present the pics.
* byk lak membebel ek, sori la. saya memang suka bebenor phorography, cuma tak reti. huhu!
On sambal petai.. hmm bila ek? Yong sempat bila? Dengan kalut keje lagik. Weekend mau? Kita tepek gambo hari Isnin. Cewah! Hehehehehe! Saya pon tak sabo nak tengok gambo sambal Yong. Meanwhile, download la PhotoScape tuh tau!
sambal petai... no hal, pasti akan kubuat juga....